Skocz do zawartości
IGNORED

Beyerdynamic 990 pro + iPhone?

PawelMitsu

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu napalam się na wspomniane Beyery, ale jest jeden problem. Impedancja iPhona wskazuje 32 omy i takie też mają dodawane do niego słuchawki. Niestety (z mojego punktu widzenia) mają aż 250 omów. Poprzeglądałem fora i wyczytałem, że czym większa impedancja tym mocniejszego sprzętu trzeba. Idąc tym tokiem iPhon umrze jak podłączę do niego takie słuchawki. Wiadomo też, że maksymalnie co można wycisnąć z tego odtwarzacza to mp3 320 i takie coś ma grać. W tym wypadku można zapytać po co koumu słuchawki za 600zł. Chcę je mieć głównie za solidną budowę, ze względu na przenoszenie, częstsze zdejmowanie, zakładanie, pakowanie. Czy moja teoria ma jakieś potwierdzenie w praktyce. Ktoś podłączał takie słuchawki do odtwarzacza przenośnego? Jak wtedy wygląda zużycie baterii? Czy kompromisem był by wtedy zakup DT770 80 ohm?

https://www.audiostereo.pl/topic/87995-beyerdynamic-990-pro-iphone/

Czesc

Probowalem DT990 250 omow z ipod classic i gra to wcale nie najciszej, na przyklad nie ciszej niz 32 omowe CAL-e. Na jakosc dzwieku moim zdaniem bardziej wplywa slaby dac w ipodzie niz sluchawki. Jesli upierasz sie przy DT990 z czyms przenosnym, to maja takze wersje 32 omowa. Znakomite sluchawki z drugiej strony - wlasnie testuje je z Philipsem na tda1541, bardzo fajny dzwiek.

Pozdrawiam Andrzej

No właśnie gdyby PRO były w 32ohm to nie było by problemu. Niestety 990 bez "pro" są nieosiągalne jeżeli chodzi o cenę. Skąd jesteś Andrzeju może jakoś blisko, jeżeli masz te 990 to chętnie bym tego posłuchał.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.

Daleko-Dania

Superflux HD681 - wg mnie graja z fajnym, mocnym uderzeniem i z tych, ktore mam najblizej Beyerow. Graja wlasnie, pozyczone u kolegi z pracy i nie kwapi sie jakos ze zwrotem :-). 32 omy.

No tak wlasnie zauwazylem, ze 990 wybierasz glownie ze wzgledu na solidna budowe. W takim razie wybor jest naprawde duzy, ale Superfluxy odpadaja.

Andrzej

Oczywiście że kolega słyszał, lecz mając 16gb i jak powiedział kieleka, słabego DACa to się chyba mija z celem ;) Ok, źle sformułowałem wypowiedź ale mam nadzieję że teraz wiadomo o co chodzi.

Oczywiście że kolega słyszał, lecz mając 16gb i jak powiedział kieleka, słabego DACa to się chyba mija z celem ;) Ok, źle sformułowałem wypowiedź ale mam nadzieję że teraz wiadomo o co chodzi.

Teraz tak - choć z drugiej strony pisałeś o podpięciu słuchawek do iPhona.

IPhona można podłączyć poprzez interfejs LOD bezpośrednio do wejść liniowych wzmacniacza. Gra to całkiem fajnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tylko że iPhone 4 ma bardzo dobry przetwornik firmy cirrus-logic. Mało który telefon może się takim pochwalić.

Może warto spróbować dodatkowo przenośny wzmacniacz słuchawkowy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba nie pozostaje mi nic innego jak znaleźć salon i zrobić godzinny test 990 Pro 250ohm vs 770 Pro 80ohm na zużycie baterii i jakoś sygnału. Wezmę pod uwagę tego FiiO.

dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam, Paweł

• 1 rok później...

Czasu trochę minęło, wile rzeczy się wydarzyło. Wypadało by zakończyć wątek, może ktoś kiedyś skorzysta z mojego doświadczenia na temat BD990Pro.

Na początku zaznaczę, że koniecznie chciałem Beyery 990/770 ze względu na (moim zdaniem) świetną budowę i możliwość wymiany podzespołów takich jak pady czy opaska na pałąk. Zdecydowałem, że kupię wersję 250 ohm, wydawała mi się bardziej przyszłościowa i dająca możliwość bardziej satysfakcjonującego odsłuchu w domu na dedykowanym wzmacniaczu.

Nawiązując do tematu - czy iPhone 3G uciągnie te słuchawki? Tak, ale traci się sporo przy tego rodzaju kompromisie. Co prawda i tak byłem zaskoczony bo myślałem, że usłyszę jedynie jakieś mierne "brzdękanie " a okazało się, że przy ustawieniu głośność w granicy 80-100% iPhone nawet dawał radę. Niestety wystarczyło podłączyć go do wyjścia słuchawkowego w normalnym wzmacniaczu stereo i już było wiadomo, że to co daje odtwarzacz mp3 z użyciem plików 320kb/s to tylko przystawka do tego co można dostać od tych słuchawek przy podłączeniu do pełnoprawnego wzmaka słuchawkowego z dobrym źródłem i bardzo dobrym materiałem muzycznym. Przez pierwsze 3 miesiące słuchawki napędzał jedynie iPhone. Już w momencie zakupu wiedziałem, że trzeba doinwestować w wzmacniacz słuchawkowy. Stwierdziłem, że na razie przenośny ze względu na częste i długie podróże pociągiem. Na początku brałem pod uwagę Fiio E11. Zgrabny wygląd, niezła wielkość były jego zaletami, ale o ile dobrze wyglądał na zdjęciach to po "obmacnaniu" go na żywo niestety nie pozostawił dobrego wrażenie. Po mocniejszym uściśnięciu trzeszczał, elementy z aluminium nie były przekonywujące, po prostu brakowało tego czegoś. Dźwiękowo też żadnej rewelacji. W perspektywie noszenia dodatkowego klamocika w kieszeni nieznaczna poprawa jakości dźwięku nie miała sensu. Ostatecznie wybór padł na DIY, po ustaleniu kilku szczegółów, budowy urządzenia podjął się użytkownik forum ace99. Nie będę się rozpisywał na temat tej zabawki. Napiszę tyle, że to prosta i powszechnie znana konstrukcja. Dźwięk z automatu wszedł na wyższy poziom, dynamika poprawiła się znacznie. dźwięk był głębszy i mniej ograniczony na skrajnych pasmach. Czuć było, że w końcu oddychają pełną piersią (no dobrze wiem, że to i tak nie jest ich granica możliwości :P)

Kilka wskazówek dla osób które zadają sobie pytanie odnośnie konstrukcji otwartej tych słuchawek i ich użyteczności jako słuchawek przenośnych.

Nie powiem, że odradzam 990 Pro jako słuchawki przenośne ale mimo wszystko nie do końca polecam. Brałem je z pełną odpowiedzialnością za ich wady w tym aspekcie. Nie mówię tu o wadze - to już ocena subiektywna, akurat słuchawki są bardzo wygodne i godzinny marsz jest całkowicie komfortowy - ale o kwestii dźwiękowej. Niestety jazda starym tramwajem albo autobusem w ostatnich rzędach przy silniku przeszkadza w słuchaniu. Tak samo w przypadku jazdy pociągiem przy otwartym oknie na oścież. Mimo słuchania na średnim poziomie głośności musimy liczyć się z tym, że współpasażerowie będą mogli słuchać muzyki razem z nami :P. Bardzo przyjemne są zimowe spacery tu trzeba przyznać, że do tego typu zabaw nie ma lepszych słuchawek ;). Mało komfortowe staje się słuchanie w temperaturze ponad 20 stopni C. Jeżeli chodzi o kwestie wygody to świetnym rozwiązaniem są miękkie welurowe pady. Są naprawdę wygodne i miłe dla głowy.

Nie jest to chyba temat na pisanie o wrażeniach odsłuchowych tych słuchawek. Chciałem napisać jedynie kilka rzeczy które miały dla mnie znaczenie przy wyborze tych słuchawek (docelowo słuchawki używane w czasie podróży)

Tak czy inaczej, jest to chyba jeden z najlepszych zakupów jakich dokonałem w ostatnim czasie i polecam każdemu (jeżeli nie zakup to przynajmniej odsłuch)

Pozdrawiam

trzeba było kupić ATH M50 i miałbyś dużo mniej problemów - grają podobnie do bayerów dt770 80ohm tyle ze lepiej :D i są łatwiejszym obciążeniem - "świeże" M50 mają bardzo nieprzyjemny dźwięk - podbity wyższy bas oraz cykająca góra i przez to schowana średnica - po wygrzaniu ( tak ze 100h min ) dźwięk się wyrównuje, pasmo jest delikatniejsze i nic nie drażni ( miałem możliwość sprawdzenia nowych i wygrzanych w sklepie )

Niestety, przegrały by już na samym początku przez ilość ruchomych elementów i jest to konstrukcja zamknięta. Niestety piterze z, miłości się nie wybiera. Kiedy zobaczyłem dotknąłem i posłuchałem Beyerów to wiedziałem, że chce je mieć.

słuchałem je - albo były nie wygrzane albo po prostu nie są warte zainteresowania ( testowałem dużo słuchawek w sklepie ze sprzętem pro ) - ale przyznam że zapomniałem spytać sprzedawcę o przebieg ale był to egzemplarz demo ( chociaż nowo wyglądał ) - może ktoś inny zrewiduje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.