Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie wieży do PC poprez usb

sajki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na wstępie proszę o potraktowanie mojego pytanie ulgowo, bo zapewne wyda się śmieszne, ale próbuję jakoś sobie na nie odpowiedzieć, ale nie wiem jak.

Do rzeczy.

W sprzedaży obecnie jest masa wież z wejściem usb. Można podłączyć np. mp3 lub iPhona, które wtedy służą za transport i spokojnie słuchać muzyki.

I tutaj moje pytanie- dlaczego w ten sposób nie można potraktować PC-ta (jak np mp3)? Tzn podpiąć kompa bezpośrednio kablem usb do wieży i wtedy komp służyłby jedynie za tranbsport. Dlaczego konieczny jest DAC?

Z góry dzieki za odpowiedź i raz jeszcze proszę o wyrozumiałość. :)

Złącze usb może służyć do podłączenia nośnika: dysku twardego, pendriva. Nawet, jak jest to odtwarzacz mp3, to nadal pełni on tylko funkcję nośnika. Natomiast komputer może służyć jako odtwarzacz (transport) i wtedy podłączamy wyjście dźwięku z komputera do wieży, która pełni funkcję jedynie wzmacniacza. DAC to urządzenie przetwarzające sygnał cyfrowy w analogowy. Każda karta dźwiekowa posiada taką funkcję. Można ewentualnie użyć DACa zewnętrznego jako dodatkowego pomostu między sygnałem cyfrowym i analogowym.

USB działa jako host lub slave.

Slave łączysz z hostem i wtedy działa

wieża to host, dyski przenośne, mp3-ki to slave i wtedy działa.

komputer to host

wieży z komputerem nie połączysz (host-host nie działa)

To tak w największym uproszczeniu.

Dzięki za odzew.

Z tego co napisał(a?) rambusia:

Natomiast komputer może służyć jako odtwarzacz (transport) i wtedy podłączamy wyjście dźwięku z komputera do wieży, która pełni funkcję jedynie wzmacniacza

rozumiem, ,że jednak jest to możliwe?

Choć dio (ronnie james?) ;> pisze co innego...

Dzięki za odzew.

Z tego co napisał(a?) rambusia:

rozumiem, ,że jednak jest to możliwe?

Choć dio (ronnie james?) ;> pisze co innego...

Oczywiście, ale nie przez złącze usb, tylko przez złącze audio out (zwykle słuchawkowe), audio out cyfrowe (do DACa). Przez USB możemy także podłączyć daca.

Chodzi mi o to, czy jest opcja podłączenia PC do wieży, tak aby nie kupować DAC'a. Tzn. wiem, że da się poprzez kartę dźwiękową, np jack->2xchinch (sam mam tak połączone), ale wtedy za dźwięk odpowiada bardziej karta dźwiękowa o ile się nie mylę. A ja bym chciał sytuację aby komp był tylko transportem, a za sam dźwięk odpowiadała TYLKO wieża.

Ok, powiedzcie mi jeszcze taką rzecz- czy ma sens podłączenie wieży zwykłym kablem 2xchinch->2xchinch bezpośrednio do karty dźwiękowej peceta? Czy w tym wypadku w ogóle amplituner wieży ma coś "do gadania" w kwestii dźwięku, czy zadanie to spada na kartę dźwiękową? Pytam, bo mam całkiem dobrą dźwiekówkę (audiotrak prodigy) podpietą do Solo 6C i jestem ciekaw czy miałoby sens podłączenie w przyszłości poprzez nią jakiejś lepszej wieży (np. Denon), czy jednak DAC jest niezbędny.

Tutaj masz wzmacniacz z wejsciem USB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a wiec w tej sytuacji komputer sluzy za transport a za dzwiek odpowiada wzmacniacz ;]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

Fajna cena :) Mi chodziło raczej o coś takiego (też ma usb):

Ukryta Zawartość

I ponawiam moje pytania z poprzendiego postu.

Ukryta Zawartość

Miniwieze z wejściem USB widzą tylko dyski zewnętrzne z systemem plików FAT, FAT32 itp., nie widzą NTSF - a taki system mają obecnie pecety. Teoretycznie można by podłączyć PC z systemem FAT32. Mam w domu Marantza M-CR503 który widzi pendrive'a z FAT32, natomiast nie rozpoznaje 1-TB dysku zewnętrznego z NTSF, ponadto laptop z systemem Vista - też NTSF, zatem nie mam jak sprawdzić.

<><

Miniwieze z wejściem USB widzą tylko dyski zewnętrzne z systemem plików FAT, FAT32 itp., nie widzą NTSF - a taki system mają obecnie pecety. Teoretycznie można by podłączyć PC z systemem FAT32. Mam w domu Marantza M-CR503 który widzi pendrive'a z FAT32, natomiast nie rozpoznaje 1-TB dysku zewnętrznego z NTSF, ponadto laptop z systemem Vista - też NTSF, zatem nie mam jak sprawdzić.

System plików nie ma tutaj żadnego znaczenia. Wieża może czytać je wszystkie, ale z PC przez USB jej nie podłączysz. Dlaczego, to już dio ciut wcześniej wyjaśniał. Nawet wspomniane tu przez kogoś odtwarzacze multimedialne mają oddzielne złącze USB do podłączenia z PCtem (i to odtwarzacz staje się pamięcią dla PCta a nie odwrotnie), a oddzielne do odczytu pamięci.

Ok, dzieki za odpowiedzi, wiem już, że na pewno nie da się poprzez usb podłączyć PC do wieży. Prosze jeszcze o odpowiedź na moje pytania tutaj:

Ok, powiedzcie mi jeszcze taką rzecz- czy ma sens podłączenie wieży zwykłym kablem 2xchinch->2xchinch bezpośrednio do karty dźwiękowej peceta? Czy w tym wypadku w ogóle amplituner wieży ma coś "do gadania" w kwestii dźwięku, czy zadanie to spada na kartę dźwiękową? Pytam, bo mam całkiem dobrą dźwiekówkę (audiotrak prodigy) podpietą do Solo 6C i jestem ciekaw czy miałoby sens podłączenie w przyszłości poprzez nią jakiejś lepszej wieży (np. Denon), czy jednak DAC jest niezbędny.

Ciekawe skąd u niektórych ten syndrom zamieniania kolejności literek w skrótach ;)

Może bardzo wczesna pora i niedobór kofeiny są przyczyną? NTFS powinno być, teraz (po południu) to widzę :)

Ale tak czy inaczej mój Marantz dysków z systemem NTFS nie widzi, tylko FAT.

<><

Przy takiej karcie DAC nie ma sensu, zwłaszcza, jeśli ma grać z microlabami czy wieżą. Po za tym, to bardzo dobra karta.

Ok, ale czy wtedy wzmacniacz wieży "robi" coś z dźwiękiem, czy zależy on wtedy tylko od karty dźwiękowej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.