Skocz do zawartości
IGNORED

Źródło cyfrowe ok. 10 tys. pln

Benchmade

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szukam źródła w cenie ok. 10 tys. zł. Gramofon już mam, ale szukam źródła cyfrowego i jestem otwarty na wszelkie konfiguracje- integra, transport (może być z HDD)+ DAC...

Wymagania: jak najbliżej prawdy ;)

Sprzęt towarzyszący:

Mark Levinson 383, JMLab 1027BE, spięte wszystko Tara Labs The One.

Obecne źródło: Resolution Audio Opus 21.

Podobne tematy były, wiem, ale dotyczące konkretnej opcji, np. cd, gramofon itd... Tu nie ma (prawie) ograniczeń.

Poza tym ceny tak szybko się zmieniają.

Macie jakieś propozycje, czego warto posłuchać?

Jest więc pierwszy typ.

Cd Krella akurat sobie cenię, kilka miałem, skończyłem na SACD mk2, niestety wariował, teraz zamiast Opusa pewnie zmieniałbym 280 na coś do 10 tys., bo była b. fajna, ale Opusa dostałem na dużo lepszych warunkach, które zrekompensowały przewagę 280 w ówczesnym zestawieniu.

Poproszę o kolejne propozycje.

Obecne źródło: Resolution Audio Opus 21.

Przeciez to bardzo dobry odtwarzacz.

Ja bym pomyslal o wykorzystaniu jego regulowanych wyjsc i podpial bezposrednio do koncowki mocy. To da o wiele lepszy efekt dochodzenia do prawdy niz zmiana odtwarzacza.

Witaj,

a może wartoby było posłuchać / wypożyczyć przetwornik Hegel HD 20. Jako źródło narazie zostawić Twój CD, ewentualnie pliki flac z komputera.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

jest wiele źródeł w okolicach 10k , jeżeli ma to być sh to masz miliony do wyboru, nie powiedziałeś jakiego brzmienia oczekujesz. Ja również szukam źródła w tej cenie i czekam aż pojawi się na stałe krell 350 żeby go sprawdzić. Kilka osób w zeszłym sezonie już je kupiło, znam zdanie jednej z nich i jest zachwycona. ..tym bardziej, że nową z zagranicy dostaniesz w okolicy 7k. Opinie zbiera doskonałe, warto zaczekać, w Audioklanie może pojawić się w każdej chwili. To może być killer. Elberoth coś o nim też pisał.

porzadny dac + strumieniowiec.

Mnie interesuje najnowszy produkt firmy pro-ject steram.

firma znana bedzie ci pewnie z gramofonow tak jak linn wypuscila swojego strumieniowca.

u nas pojawilo sie w cenie 3200,- chyba w sklepie RMS.

Przydal by sie jakis test, ale cos mi sie zdaje ze to linn ds i w o wiele tanszym wydania, bo dziala na podobnych rozwiazaniach.

a wybor Dac-a

za 7tys mozna miec wypasionego Dac-a

moze Hegel, czemu nie.

Mcgyver robi wypasione dac-i na lampucerze, ale zestawienie bedziemy testowac w krakowie po Audioshow, wiec skrobne jak juz bedziemy po testach wlasnie podobnej konfiguracji.

A uzywany Dac za 7 tys. to dopiero moze byc wyzsza polka ;]

Jako odczyt plikow strumieniowo polcecam ca np 30, super sterowanie, podpinasz dysk na usb i dziala!! to bedzie tylko odczytywac z dysku i przesylac dalej, wiec prosty model z dobrym zasilaniem juz jest super.

Przy strumieniowcach z dobrym dac-iem mozesz osiagnac za 10k jakosc odtwarzacza cd za 30k. trzeba dobrze zestawic.

pozdro

firma znana bedzie ci pewnie z gramofonow tak jak linn wypuscila swojego strumieniowca.

Przydal by sie jakis test, ale cos mi sie zdaje ze to linn ds i w o wiele tanszym wydania, bo dziala na podobnych rozwiazaniach.

a wybor Dac-a

moze Hegel, czemu nie.

Mcgyver robi wypasione dac-i na lampucerze, ale zestawienie bedziemy testowac w krakowie po Audioshow, wiec skrobne jak juz bedziemy po testach wlasnie podobnej konfiguracji.

Jako odczyt plikow strumieniowo polcecam ca np 30, super sterowanie, podpinasz dysk na usb i dziala!! to bedzie tylko odczytywac z dysku i przesylac dalej, wiec prosty model z dobrym zasilaniem juz jest super.

Przy strumieniowcach z dobrym dac-iem mozesz osiagnac za 10k jakosc odtwarzacza cd za 30k. trzeba dobrze zestawic.

pozdro

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

a wybor Dac-a

moze Hegel, czemu nie.

pozdro

a wybor Dac-a

moze Hegel, czemu nie.

pozdro

Masz doskonały player nie pozbywaj się go,jeśli chcesz uzyskać rzetelny progres musisz przestawić mentalność i zainteresować się streamerami Olive,Linn może coś jeszcze?szukanie kolejnego CDP z okolic 10kzł w kontekście tego co masz nie ma sensu.Realnie aby przebić Opusa musiałbyś wydać 30kzł dziś za cdp?po co?

Robiłeś konkretne porównania? Jeśli tak to poproszę o wyniki. Wydaje mi się jednak że długa droga przed Tobą jeszcze.

Może nie jest to bezpośrednie porównanie, takie jak kolega proponował wcześniej, ale niektóre magazyny branżowe, takie jak niemieckie Audio robiły wiele testów porównawczych. Odtwarzacz kompaktowy Audio Research CD5 (26 000 zł) kontra odtwarzacz strumieniowy Linn Akurate (wersja 2007, 18 000 zł). Na tym samym materiale muzycznym lepszy był odtwarzacz Linn DS. Podobnie wyglądało porównanie odtwarzacza Accuphase DP-600 (52 000 zł), ponownie do Linn'a Akurate, tym razem w tegorocznej wersji (2011 - 25 000 zł). Przy materiale CD - 44,1/16 lepiej wypadł ponownie odtwarzacz strumieniowy. Przy plikach wysokiej rozdzielczości jest jeszcze lepiej. Warto zauważyć, że był to test integry, nie jakiegokolwiek transportu sieciowego plus DAC z różnych półek cenowych. Pomijając całą funkcjonalność oraz wygodę używania, wynikającą z plików, jakość dźwięku też może być lepsza. Brak mechanizmu to oprócz eliminacji źródeł zakłóceń oraz wibracji, również możliwość wydania większej ilości pieniędzy na układy analogowe, przetworniki, zasilanie, etc.

Wydaje mi się, żę nic fajniejszego niż Audio Aero Capitole mk II poniżej 10k chyba nie kupisz. Różnica w porównaniu do Opusa 21 jest bardzo duża - kiedyś mając Capitole pożyczyłem na tydzień Opusa z Audio Forte aby posłuchać, i jeszcze tego samego dnia oddałem. To zupełnie inna klasa sprzętu. Do tego masz wejścia cyfrowe, więc możesz podłączyć jakiś odtwarzacz strumieniowy / komputer, oraz świetne wyjście regulowane. To ostatnie pozwoliło by ci sprzedać 383 i kupić (za te same pieniądze) jakąś fajną końcówkę. Jak lubisz Levinsona to pewnie za podobne pieniądze kupisz 334 - przyrost jakości powinien być znaczny.

Krell 350a potwierdzam bardzo fajny, ale niestety nie miałem okazji porównać do Capitole.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

bartdzo bym chcial zeby ktos wzial na warsztat tego pro-ject stream. bo to jest najbardziej intrygujace mnie jak do tej pory urzadzenie z nowych strumieniowek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak ktos to uslyszy i sie pobawi prosze o info.

THX

Przydałby się Gigabitowy Ethernet i WiFi w standardzie "n"

Ciekawą propozycję ma Opera Consonance:

Ukryta Zawartość

Ale też bez Gigabitowej sieci.

Ma za to, oprócz RCA, dodatkowe wyjście cyfrowe zbalansowane. U mnie byłoby wykorzystane, bo wejście coaksjalne w DAC-u zajmuje CD. Poczekam, może apgrejdują do szybszej sieci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Esoteric SA-10-dac,pre--na okoliczność porównania z Krellem.Przechodzony za nieduże pieniądze.Levinson jak każda porządna integra posiada bezpośrednie wejście na końcówkę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że ciekawą opcją jest źródło cyfrowe do PC-Audio,

a mianowicie zestaw M2tech HiFace Evo jako transport, Evo Supply, czyli dedykowany zasilacz akumulatorowy i zewnętrzny zegar Evo Clock.

Już sam HiFace z dobrym interkonektem cyfrowym może zastąpić porządny transport CD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za podpowiedzi i proszę o jeszcze.

Ancient Audio Lektor IV z drugiej ręki. Nie wiem jaka to była wersja Audio Aero Capitole, ale Lektor IMHO grał lepiej, a przynajmniej nie posiadał tej wady AAC, którą ja wyłowiłem na odsłuchu i właściciel też przyznawał, że ona jest - brak odpowiedniego ataku na początku dźwięków. Reszta sygnatury brzmieniowej to mniej więcej to samo. Wbudowane wyjście regulowane Lektor też ma, jedynie nie można go użyć jako DACa, a AAC można.

Musisz sam dokonać odsłuchu porównawczego i ocenić.Mnie bardziej podoba się AAC ale znam kogoś kto uważa odwrotnie.Sprawa gustu i pozostałego systemu.

A jak Capitole MKII ma się do MBL 1531 (tego znam)?

Słyszałem, że MBL był ostatnio do kupienia za 9 tys. ale nie było mnie w kraju i mnie ominęło.

Kiedyś w swoim wątku dokładnie opisałem różnice, bo sam zamieniłem AAC na 1531. 9kzł to świetna cena z 1531. AAC bym jednak w tym pojedynku nie skreślał. Jest szczególnie wartościową propozycję jeżeli zrobisz sobie upgrade na kondensatory V-CAP (koszt ok $150) na wyjściu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

a może coś typu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

z tym że klocki należy polutować samemu lub zlecić komuś tą robotę lecz to nie jest problem, najważniejszy jest dźwięk :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szczerze polecam Tobie dać sobie spokój ze zmianą posiadanego CD. Wielu uważaje za najlepsze CD w realistycznych pieniądzach. Sam mam Krella 280 i uważam że to The Best w cenie 5000 PLN za s/h... jeśli ma być lepiej to dopiero CD za ok. 20 tyś...s/h i tu polecam z czystm sercem Audio Research CD7...za 16-17 tyś a może i 15 tys...to jest coś...Nie ma sensu mały skok bo moze to byc skok w bok;-)...a najlepiej to kupić cos na całe życie i dłużej...czyli AR CD8...jego już nie zmienisz...

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

To wszystko jest bardzo ciekawe.

Jakiś czas temu założyłem wątek o "urastaniu" firm:)

CD Krell nigdy nie były OK w swoich czasach , a co dopiero wybitne. ( przy całym moim uwielbieniu wzmacniaczy tej firmy)

Ciekawe że, ............po latach stały się wybitne?

Jak wino???

Czyżby nie było lepszych następców?

Pomimo niewątpliwego postępu w technice cyfrowej?

• Użytkownicy+

To wszystko jest bardzo ciekawe.

Jakiś czas temu założyłem wątek o "urastaniu" firm:)î

CD Krell nigdy nie były OK w swoich czasach , a co dopiero wybitne. ( przy całym moim uwielbieniu wzmacniaczy tej firmy)

Jak wino???

Czyżby nie było lepszych następców?

Pomimo niewątpliwego postępu w technice cyfrowej?

Hmm, dziwi też cisza o Thecie i Wadii...

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Jak wino???

Nie , poprostu teraz sa takie ceny na te klamoty ze staly sie popularne a co za tym idzie urastaja do odpowiedniej rangi wsrod "Kowalskich".

Prosze zauwazyc ze o takich klamotach jak KPS-20i nie pisze sie wiele w kontekscie "mam , polecam i jest the best" bo pomimo uplywu czasu to nadal stosunkowo drogi odtwarzacz. Ze wzmacniaczami jest podobnie => piewcow "wspanialosci" serii KAV 300 , 400 i jest cala masa bo... :) ale juz np. zdecydowanie drozszego KAV 500i tak wielu nie ma 8-)

Sprzęt towarzyszący:

Mark Levinson 383

Najprosciej => ML No.39S bo za 10k na 390S bym nie liczyl chociaz przy dzisiejszym chorym rynku...

KPS-20i miałem u siebie, moim zdaniem nic ciekawego. Świetny bas, rytm i dynamika, i w sumie niewiele więcej. Moim zdaniem nowszy 280CD jest już ciekawszy - szczególnie że teraz można kupić za 5000zł, co jest bardzo dobrą ceną biorąc pod uwagę dźwięk / wykonanie / markę / dostępność części.

Kiedyś kosztował 20000zł, i to było faktycznie chyba zbyt dużo (powinien moim zdaniem kosztować tak z 15k), ale używany, za 5kzł to zdecydowanie dobra propozycja.

moreno1973 - dokładając do 280CD drugie tyle i kupując AA Capitole mk II zyskasz bardzo dużo - zdecydowanie nie będzie to krok w bok, tylko przeskok o dwie klasy.

Jeżeli KAV280CD gra dwie klasy niżej od AAC, to znaczy że cena, którą chcę za Audioneta ART v2 z nowym zegarem i upgradowanym stopniem analogowym jest jak za frajer, bo poniżej 5000zł, a to dlatego, że nie oddałbym tego Audioneta za AAC. Tak w ogóle to ten ostatni ma przedziwną cechę - posiada wyjście cyfrowe tylko BNC, i nie da się na nie puścić sygnału z transportu, a tylko z wejść cyfrowych. Lektor IV może robić za transport, a Audionet jest do tego wręcz profesjonalnie przystosowany.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.