Skocz do zawartości
IGNORED

Jazzowy Top 10 na płytach ECM Records

Chicago

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba cieżko będzie nam zestawić wspólny Top 10. Mamy strasznie rozstrzelone upodobania ;)

Bardzo mało płyt się powtarza.

Tak, zaiste. Może niech Autor wątku zechce w drugim kroku przedstawić tytuły płyt które uzyskały wskazania co najmniej 2 osób (pamiętając że niektórzy twórcy uzyskiwali wielką rekomendację hurtową - "wszystko Xa"), a zebrani coś tam z tą przecedzoną listą spróbują uczynić - np. każdy będzie mógł wskazać swoje 3 ulubione na tej liście, albo coś.

Tak, zaiste. Może niech Autor wątku zechce w drugim kroku przedstawić tytuły płyt które uzyskały wskazania co najmniej 2 osób (pamiętając że niektórzy twórcy uzyskiwali wielką rekomendację hurtową - "wszystko Xa"), a zebrani coś tam z tą przecedzoną listą spróbują uczynić - np. każdy będzie mógł wskazać swoje 3 ulubione na tej liście, albo coś.

Może poczekajmy jeszcze na jakieś typowania. Może ktoś jeszcze coś zestawi? Tak po cichu liczę, że kolega Bednaar jednak "zdziesiątkuje" swoje ulubione ECMy. Bardzo jestem ciekawa jego dziesiątki ;-)

Ł.A. Woman

Może poczekajmy jeszcze na jakieś typowania. Może ktoś jeszcze coś zestawi? Tak po cichu liczę, że kolega Bednaar jednak "zdziesiątkuje" swoje ulubione ECMy. Bardzo jestem ciekawa jego dziesiątki ;-)

Koniecznie:). Drugi krok widziałbym dopiero po 20. listopada, o ile Autor nie zarżądzi dłuższego postoju w fazie pierwszej.

Postaram się jakoś to wszystko usystematyzować, choć nie będzie łatwo znaleźć czas - rok akademicki w pełni (mówię z punktu widzenia prowadzącego zajęcia, już niestety nie studenta).

<><

Postaram się jakoś to wszystko usystematyzować, choć nie będzie łatwo znaleźć czas - rok akademicki w pełni (mówię z punktu widzenia prowadzącego zajęcia, już niestety nie studenta).

Nie ma żadnych wymówek czasowych. Nieobecność na Forum zawsze jest nieusprawiedliwiona.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Za dużo tego jest. Mogę mówić jedynie o swoich ulubionych a nie najlepszych i tu musiałyby się znaleźć np. The Survivors' Suite i Changeless Jarretta, Extended Play: Live at Birdland, Extensions i Not for Nothin' Hollanda, Not Two Not One i I Have the Room Above Her powiedzmy że Motiana, The Call Lloyda, Trio Music Live in Europe Chicka, New Directions i Special Edition Jacka DeJohnette, The Ballad of the Fallen Hadena czy Nice Guys AEOC. I już jest więcej niż 10. A z resztą jest różnie.

Za dużo tego jest. Mogę mówić jedynie o swoich ulubionych a nie najlepszych i tu musiałyby się znaleźć np. The Survivors' Suite i Changeless Jarretta, Extended Play: Live at Birdland, Extensions i Not for Nothin' Hollanda, Not Two Not One i I Have the Room Above Her powiedzmy że Motiana, The Call Lloyda, Trio Music Live in Europe Chicka, New Directions i Special Edition Jacka DeJohnette, The Ballad of the Fallen Hadena czy Nice Guys AEOC. I już jest więcej niż 10. A z resztą jest różnie.

Dziękujemy BlueMax.

ps. Tylko akt... dowcipnisiu:)

każdy się domyśla że to do Bednaara

Dla mnie liczą się przede wszystkim wczesne ECMy.A więc:

P.Metheny-"80/81"

Jarrett-Kolonia,Standarts 1&2,Belonging,My Song,box At The Blue Note

Garbarek-Witchi-Tai-To,Afric Pepperbird

Art Ensemble of Chicago-Urban Bushmen

D,Holland-Extended Pley,Conference of the Birds

Corea-Return to Forever

Brahem-Thimar

Surman-The Amazing Adventures of Simon Simon

Lloyd-The Call

Stańko-Suspended Night

Doliczyłem się 144 jazzowych ecmów

I to by było na tyle

Jarrett - Kolonia to zrozumiałe. Dziwi, ale to dobra decyzja powtarzające się Extensions D.Hollanda....

Ja zaproponuję najdziwniejszą imho płytę i-si-em - Epidemics.

Chętni znajdą wszystko na jej temat w necie. Bardzo dziwne nagranie. Nie licząc płyty od Stempura, niejako Galasso (ale to temat rzeka) prawda

Oto ona - Caroline, Shankar i Steve Vai (tak, ten sam) - alle zusammen!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1. Metheny - wszystko co nagrał dla ECM

2. Terje Rypdal - ciężko wybrać, postawiłbym na Singles

3. Steve Tibbetts - ciężko wybrać

4. John Abercrombie - Animato ale i inne też

5. Jan Garbarek - Paths, Prints; I took up the runes

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

EPIDEMICS

Shankar

Caroline

The Epidemics

Shankar vocals, violin, synthesizer, drum machine

Caroline vocals, synthesizer, tamboura

Steve Vai guitar

Gilbert Kaufman synthesizer

Percy Jones bass

Never Take No For An Answer

What Would I Do Without You

Situations

You Don't Love Me Anymore

You Can Be Anything

No Cure

Don't I Know You

Give An Inch

Full Moon

Recorded February 1985

ECM 1308

Ukryta Zawartość

oraz prezent od stempura - nie mniej dziwne nagranie....

Ukryta Zawartość

Obie pozycje należy umieścić w kategorii - unikać, znaczy jak pisze na sidikach: file under jazz, ale z dopiskiem:(avoid!!!)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba cieżko będzie nam zestawić wspólny Top 10. Mamy strasznie rozstrzelone upodobania ;)

Bardzo mało płyt się powtarza.

To właśnie jest najlepsze w tej zabawie, że każdy z nas ma swoje upodobania i swoją własną listę najlepszej dziesiątki.

Zakładam też, że nikt z forumowiczów nie posiada ani nie słyszał pełnego katalogu jazzowego ECM-u, a lista Top Ten ECM

Jazz jest wybrana na podstawie własnych gustów muzycznych opartych głównie o swoją prywatną kolekcję płytową. Oprócz

tego, dzięki rozstrzelonym upodobaniom wytworzy nam się całkiem niezła forumowa baza danych w zakresie ECM Jazz. Pojawi

się mnóstwo tytułów, które może gdzieś tam sobie istnieją, ale nie ujrzały jeszcze światła dziennego forum. Pierwszym

dobrym przykładem jest propozycja Broy'a w postaci płytki "Epidemisc", która to jest zupełnie nie znaną i rzadką płytą.

Wspólny Top Ten ECM Jazz można zestawić jak najbardziej, chociaż, zakładając ten wątek w ogóle o tym nie myślałem.

Chodziło mi głównie o wybór dziesięciu najlepszych pozycji z własnej kolekcji i przedstawienie ich na forum, ale skoro

padł pomysł złożenia wspólnego Top 10, to nie widzę problemu. Mam nadzieję, że tytułów w dziesiątkach nam przybędzie,

a z oceną i wspólnym wyborem wstrzymałbym się do końca listopada - oczywiście jeżeli wątek nie padnie.

Pozdr, M.

Drugi krok widziałbym dopiero po 20. listopada, o ile Autor nie zarżądzi dłuższego postoju w fazie pierwszej.

Myślę, że koniec listopada będzie OK. Zreszą jest to kwestia do omówienia. Czekam na Wasze propozycje.

Pozdr, M.

Mój Top Ten ECM Jazz uległ małej zmianie. Wątek ten zadziałał na mnie inspirująco i wysłuchałem wielu ciekawych

pozycji, które były - rzekłbym - uśpione. Czas na prezentację !!!

Kolejność przypadkowa:

1 - Keith Jarrett Trio at Blue Note - The Complete Recordings ECM - 5CD Set - ECM 1575/80 - Wydanie: 1995 rok

2 - Jimmy Giuffre 3, 1961 - Fusion & Thesis - 2CD Set - ECM 1438/39 - Wydanie: 1992 rok

3 - David Holland Quartet - Conference Of The Birds - ECM 1027 - Wydanie: 1973 rok

4 - Dave Holland Quartet - Extensions - ECM 1410 - Wydanie: 1990 rok

5 - Marilyn Crispell / David Rothenberg - One Dark Night I Let My Silent House - ECM 2089 - Wydanie: 2010 rok

6 - Keith Jarrett Trio - Changeless - ECM 1392 - Wydanie: 1989 rok

7 - Chick Corea, Miroslav Vitous, Roy Haynes - Trio Music Live In Europe - ECM 1310 - Wydanie: 1986 rok

8 - Paul Bley, Gary Peacock, Paul Motian - Not Two, Not One - ECM 1670 - Wydanie: 1999 rok

9 - Stefano Battaglia / Michelle Rabbia - Pastorale - ECM 2120 - Wydanie: 2010 rok

10 - Tomasz Stańko Septet - Litania - ECM 1636 - Wydanie: 1997 rok

Pozycja druga została oryginalnie wyprodukowana przez Creed'a Taylor'a dla Verve. W rolach głównych wystąpili:

Jimmy Giuffre (klarnet) / Paul Bley (fortepian) / Steve Swallow (kontrabas)

CD 1 / Fusion - nagranie: Nowy Jork, 3 marzec 1961

CD 2 / Thesis - nagranie: Nowy Jork, 4 sierpień 1961

Pozdr, M.

Parker's Mood

To właśnie jest najlepsze w tej zabawie, że każdy z nas ma swoje upodobania i swoją własną listę najlepszej dziesiątki.

Zakładam też, że nikt z forumowiczów nie posiada ani nie słyszał pełnego katalogu jazzowego ECM-u, a lista Top Ten ECM

Jazz jest wybrana na podstawie własnych gustów muzycznych opartych głównie o swoją prywatną kolekcję płytową. Oprócz

tego, dzięki rozstrzelonym upodobaniom wytworzy nam się całkiem niezła forumowa baza danych w zakresie ECM Jazz. Pojawi

się mnóstwo tytułów, które może gdzieś tam sobie istnieją, ale nie ujrzały jeszcze światła dziennego forum. Pierwszym

dobrym przykładem jest propozycja Broy'a w postaci płytki "Epidemisc", która to jest zupełnie nie znaną i rzadką płytą.

Wspólny Top Ten ECM Jazz można zestawić jak najbardziej, chociaż, zakładając ten wątek w ogóle o tym nie myślałem.

Chodziło mi głównie o wybór dziesięciu najlepszych pozycji z własnej kolekcji i przedstawienie ich na forum, ale skoro

padł pomysł złożenia wspólnego Top 10, to nie widzę problemu. Mam nadzieję, że tytułów w dziesiątkach nam przybędzie,

a z oceną i wspólnym wyborem wstrzymałbym się do końca listopada - oczywiście jeżeli wątek nie padnie.

Pozdr, M.

Pozycja druga to świetna płyta,doskonała realizacja zwłaszcza na winylu.

"Epidemics" wysłuchałem raz w życiu,chyba wrócę po latach,może mi się spodoba ;).

Nikt nie wspomina o "Making Music" Zakira Hussaina,nie podoba się?

Myślę, że koniec listopada będzie OK. Zreszą jest to kwestia do omówienia. Czekam na Wasze propozycje.

Pozdr, M.

Mój Top Ten ECM Jazz uległ małej zmianie. Wątek ten zadziałał na mnie inspirująco i wysłuchałem wielu ciekawych

pozycji, które były - rzekłbym - uśpione. Czas na prezentację !!!

Kolejność przypadkowa:

1 - Keith Jarrett Trio at Blue Note - The Complete Recordings ECM - 5CD Set - ECM 1575/80 - Wydanie: 1995 rok

2 - Jimmy Giuffre 3, 1961 - Fusion & Thesis - 2CD Set - ECM 1438/39 - Wydanie: 1992 rok

3 - David Holland Quartet - Conference Of The Birds - ECM 1027 - Wydanie: 1973 rok

4 - Dave Holland Quartet - Extensions - ECM 1410 - Wydanie: 1990 rok

5 - Marilyn Crispell / David Rothenberg - One Dark Night I Let My Silent House - ECM 2089 - Wydanie: 2010 rok

6 - Keith Jarrett Trio - Changeless - ECM 1392 - Wydanie: 1989 rok

7 - Chick Corea, Miroslav Vitous, Roy Haynes - Trio Music Live In Europe - ECM 1310 - Wydanie: 1986 rok

8 - Paul Bley, Gary Peacock, Paul Motian - Not Two, Not One - ECM 1670 - Wydanie: 1999 rok

9 - Stefano Battaglia / Michelle Rabbia - Pastorale - ECM 2120 - Wydanie: 2010 rok

10 - Tomasz Stańko Septet - Litania - ECM 1636 - Wydanie: 1997 rok

Pozycja druga została oryginalnie wyprodukowana przez Creed'a Taylor'a dla Verve. W rolach głównych wystąpili:

Jimmy Giuffre (klarnet) / Paul Bley (fortepian) / Steve Swallow (kontrabas)

CD 1 / Fusion - nagranie: Nowy Jork, 3 marzec 1961

CD 2 / Thesis - nagranie: Nowy Jork, 4 sierpień 1961

Pozdr, M.

Pozycja druga to świetna płyta,i doskonała realizacja,zwłaszcza na winylu.

"Epodemics" wysłuchałem może raz w życiu,chyba wrócę po latach,może się spodoba ;).

Ale się poedytowało,sorry :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Wiesz, to jest 10 z 1245...Podobać to się może nawet 100, nawet 200, a może nawet 1245:)

Wolno sądzić że Manfredowi się 1245 podoba...

Dlatego na początku pisałem,że to karkołomne zadanie,o ile dla miłośników ECMu w ogóle możliwe ;).

To jazzu jest w ECMie 1245?A wydawało mi się,że mam już sporo ECM JAZZ,a tu jeszcze "trochę" brakuje :).

Dlatego na początku pisałem,że to karkołomne zadanie,o ile dla miłośników ECMu w ogóle możliwe ;).

To jazzu jest w ECMie 1245?A wydawało mi się,że mam już sporo ECM JAZZ,a tu jeszcze "trochę" brakuje :).

Tak, jazzu mniej jest niż 1245, wydaje mi się że ok. 25%-30% tytułów ECM to rzeczy niejazzowe.

Jakie tam karkołomne, selekcja przebiega znakomicie, spójrz tylko wyżej, także na swoją dziesiątkę:)

Jimmy Giuffre 3 - 3 razy TAK. I juz widzę, że moja lista jest niepełna...

No wejście do ścisłej 10 ECMJazz Jimmy'ego byłoby bardzo specyficznym sukcesem Manfreda, ponieważ...on tej płyty nie nagrał a tylko wznowił, nagrał to Verve w złotych czasach nowoczesnego jazzu czyli... przed powstaniem ECM:)

Anuar Brahem -"The Astounding Eyes of Rita"

Keith Jarrett - "My Song"

Vassillis Tsabropoulos & Anja Lechner - " Melos"

Tomasz Stańko - "Dark Eyes"

Pat Metheny - "As Falls Wichita, So Falls Wichita Falls"

Jan Garbarek - "Visible World"

Jan Garbarek - "Took Up the Runes"

Eberhard Weber -"Later That Evening"

Ralph Towner - "Solstice"

Kenny Wheeeler - "Gnu High"

Najczesciej przesluchiwane przeze mnie plyty.Pelny relaks i odpoczynek.Rowniez mysli na temat codziennego zycia kraza o wiele lzej!!-:))))

Oczywiście należy się dementi z mojej strony - Panowie nie zrozumieli jak sądzę, że Epidemics to bezwzględnie najdziwniejsza, a nawet być może i najgorsza płyta ECM, jaką miałem okazję posłuchać - proszę unikać tej pozycji. Również Galasso jest jak to mówią w kraju marka n weird....

W najbliższym czasie podzielę się moją skromną listą, ale muszę ją najpierw przemyśleć, żeby nie wklepać po raz kolejny Kolonii i Extensions.

Chyba trzeba by dać obostrzenie,by nie wpisywać więcej niż jedna płyta na artystę :).

Tak Stefku. Musimy być staranni i przytomni - stoimy przed szansą utworzenia unikatowej listy 10 pereł wyłowionych z 1001 i jednej nocy odsłuchowej ECM.

Potem Autor wątku lub Wojciech który ma chyba najwięcej płyt z ECM wyśle email do Manfreda i jeśli będzimy staranni i przytomni - dostaniemy piękne boxy z dedykacją

"Fur Liebe Polnische Audostereo Forum - Ihre 10"

Ja tradycyjnie w plebiscycie jako takim nie biorę udziału, ale podpowiadam jeszcze parę ważnych płyt, być może nie gorszych od niektórych już wymienionych:

Marion Brown - Afternoon Of A Georgia Faun [ECM 1004](1970)

Circle - Paris-Concert [ECM 1018/19] (1972)

Paul Motian - Conception Vessel [ECM 1028] (1973)

John Abercrombie, David Holland, Jack DeJohnette - Gateway [ECM 1061] (1975)

Kenny Wheeler - Gnu High [ECM 1069] (1976)

Leo Smith - Divine Love [ECM 1143] (1979)

Sam Rivers - Contrasts [ECM 1162] (1980)

Meredith Monk - Dolmen Music [ECM 1197 NS] (1981)

Paul Motian Band - Psalm [ECM 1222] (1982)

John Abercrombie, Marc Johnson, Peter Erskine, John Surman - November [ECM 1502] (1993)

John Surman - Proverbs and Songs [ECM 1639] (1997)

Robin Williamson - Skirting the River Road [ECM 1785] (2002)

Anders Jormin - In winds, in light [ECM 1866] (2004)

A dla zapominalskich - wygodna ściąga:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak,przecież nie może zabraknąć "Gnu High" Wheelera,znakomita pozycja!

Ależ Stefku, tu są same znakomite płyty w wątku. Więc może zabraknąć, może zabraknąć.

Może zabraknąć nawet 1000 płyt ponieważ każdy wskazuje tylko swoje naj 10 (a nie listę ECM, to piekne) i wybieramy wspólną 10. Inaczej to wystarczy poczytac listę ponad 1000 tytułów ECM która jest łatwo dostępna.

Jak widać jest tu wiele ważnych płyt. Ale jak wybierać, to stanowczo. Mój top3, choć płyt razem 8.;)

Tych bym nie oddał:

1.Keith Jarrett- "At The Blue Note" 1995r. 6cd box

2.Tomasz Stańko- "Leosia" 1997r.

3.Dino Saluzzi- "Responsorium" 2003r.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Ciekawostką jest na pewno fakt, że do tej pory nikt jeszcze nie przedstawił ani nawet nie wspomniał o pierwszym

nagraniu dla ECM-u z 1969 roku - "Free at Last" - Mal'a Waldron'a. Czy ktoś z forumowiczów posiada ten tytuł ???

Płyta jak najbardziej godna uwagi i moim zdaniem powinna znalezć swoje miejsce w Top 10 ECM Jazz.

41jk6T6ZmWL._AA300_.jpg

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.