Skocz do zawartości
IGNORED

Magnepany

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

Audioshow nieuchronnie okazał się stymulantem dla moich - prawie od roku uśpionych - apetytów audiofilskich.

Amerykańskie Magnepany 3.7 (bardzo duże parawany) grały z mocnym systemem Pliniusa (zdaje się nowozelandzka firma). Wrażenie było też bardzo duże, szczególnie wielkość sceny jaką tworzą te głośniki wydaje się (prawie?) nieosiągalna dla głośników budowanych klasycznymi metodami. W efekcie przejrzałem wątki, to i owo w sieci, oraz popatrzyłem świeżym okiem po domu sprawdzając czy a/da się gdzieś ustawić daleko (1,5-2m) od ścian tylnych, boczne chyba nie wadzą; b/tak żeby nie zasłonić całego widoku na lokal. Wiem że Piopio ma Magnepany, mało kto jeszcze chyba.

Pytania:

1/ Czy one się nie niszczą przy przesuwaniu (powiedzmy że można by wystawiać do poważnych długich sesji odsłuchowych, a potem chować na bocznicę), albo przy ewentualnym zalaniu wodą etc.? Chodzi o wrażliwość tej nieznanej konstrukcji.

2/ Czy model 1.7 byłby ok. do 25-30 metrów i - Magnepany potrzebują mocy - jakiej mocy/wydajności wzmacniacz będzie adekwatny. Już Musical A3, czy dopiero Musical 5, Musical 6?

Inne uwagi i refleksje związane z Magnepanami? Główne zalety, główne wady?

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Pliniusa już mam, nad Maggies się wciąż zastanawiam. Problem w tym, że obecny zestaw gra całkiem nieźle i szkoda go bo jeszcze mi się doszczętnie nie znudził :)

PS Mam 30m2 i myślałem o 1.7 ale jeszcze u siebie nie próbowałem. Myślę, że powinno być ok.

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2322261
Gość siechy

(Konto usunięte)

Witaj.

Mam magnepanki juz kilka lat i chyba na dobre pozostaną , napędzam je roksanem, pokój ma 25m2, gra to wyśmienicie co by za wiele nie pisać, miałe kilka różnych wzmacniaczy ale dopiero ten pokazał ich przestrzeń i możliwości

pozdrawiam

krzysiek

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2322383

Witaj,tak się składa że gram na Magnepanach dobre 15 lat/0.6QR,1.6QR,3.3R,3.5R/ a wkrótce odpalę 3.6R

Pokój odsłuchowy 25m całkowicie wystarczy nawet dla 3.6.Rzeczywiście,należy odsunąć je od tylnej ściany ok.1m.Z tym przesuwaniem to trochę przesadziłeś- tego się nie robi- po prostu zapomnij

o Maggies a tymbardziej zalaniu wodą czy winem lub

inną cieczą przez 'peta'.MG potrzebują mocnego i

muzykalnego pieca/Pass w A klasie,Electrocompaniet

AW 400 monobloki,Nemo 600,Audio Research powyzej

200W,ASR Emitter II z zasilaniem accu./ Połaczenie

z Pliniusem moim zdaniem nie było najszczęśliwszym

wyborem na tegorocznym Audio Show.Prawdopodobnie

była to integra o niedużej mocy ale nie mam pewności.Ale i tak grało to lepiej niż 2 lata temu

z Moon'em.Pamiętaj o kablach -Transparent Super,

Ultra,Reference;Kubala-Sosna Fascination?,Expression,Emotion;Cardas/nie próbowałem ale słyszałem że OK/.Jak dla mnie

to Magnepany nie mają godnych rywali aby z nimi

konkurować bez względu na cenę:spójność i harmonia

brzmienia,scena i rozmach,średnie tony pełne barw

i szczegółów oraz nieograniczony skrzynią swobodny

bas i wstęgowa góra....Życzę posłuchania 20.1 z

dobrym wzmacniaczem i wszystko stanie się jasne

i oczywiste- już nie będzie odwrotu.Powodzenia

Witaj.

Mam magnepanki juz kilka lat i chyba na dobre pozostaną , napędzam je roksanem, pokój ma 25m2, gra to wyśmienicie co by za wiele nie pisać, miałe kilka różnych wzmacniaczy ale dopiero ten pokazał ich przestrzeń i możliwości

pozdrawiam

krzysiek

Oj,Krzysio mocno przesadziłeś.Roxan nie jest w stanie rozbudzić dżwiekowo Magnepanów nawet tych najmniejszych a co dopiero współpracować na równi.

Może podoba ci się tonalnie ten zestaw ale chyba

nic poza tym.Spróbuj coś mocniejszego a zarazem

niedrogiego np.NAD S 500..

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2322451

2/ Czy model 1.7 byłby ok. do 25-30 metrów i - Magnepany potrzebują mocy - jakiej mocy/wydajności wzmacniacz będzie adekwatny. Już Musical A3, czy dopiero Musical 5, Musical 6?

Inne uwagi i refleksje związane z Magnepanami? Główne zalety, główne wady?

Maggies dają z siebie wszystko z dobrym wzmacniaczem. To warunek sine qua non. Minimum 200W przy 8 omach. Im lepszy wzmacniacz zastosujemy tym efekt będzie lepszy. Najlepiej końcówka mocy.

W modelach 1.6, 1.7 brakuje basu. Niezbędny jest sub, żeby wydobyć głębię.

Miałem 1.6 w pokoju ponad 30m2 z subem i było super. Z modelem 3.6 bez suba było jeszcze lepiej. Teraz gram w 25 m2 i czuć, że brakuje metrażu ... ;-(

Maggies lubią przestrzeń. Zaletą jest to , że nie trzeba specjalnie adaptować pokoju akustycznie żeby dobrze grały. Nigdy nie miałem żadnych rezonansów a basu nie brakowało. Również teraz w 25m2 nie mam problemów z akustyką choć wiem, że mogłoby być lepiej. Moim zdaniem trzeba siedzieć dość daleko od kolumn żeby było optymalnie. Nie są to monitory bliskiego pola ;-)

Wadą jest mniejsza precyzja lokalizaji źródeł pozornych. Wokal jest troszkę bardziej rozlany niż w przypadku zwykłych pudeł. Za to przestrzeń, wielkość sceny nie do pobicia. Nie ma pionowego ograniczenia sceny jak w przypadku małych kolumn pudełkowych. Dźwięk jest spójny w całym paśmie.

Zdecydowanie polecam.

pozdrawiam obecnych i przyszłych miłośników maggies !

Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2322608

jaki byłby najlepszy wzmacniacz do MG aby uzyskać maksymalnie najdelikatniejszy dżwięk. Ostatnio byłem na koncercie zespołu Concerto Koln grających na starych instrumentach i stwierdziłem z przykrością, że największa różnica jest właśnie w tej mierze. Nawet Utopia nie brzmi tak delikatnie jak muzyka na żywo a kosztują ponda 100 tys zł. Może mocna lampa?

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2322993

jaki byłby najlepszy wzmacniacz do MG aby uzyskać maksymalnie najdelikatniejszy dżwięk. Ostatnio byłem na koncercie zespołu Concerto Koln grających na starych instrumentach i stwierdziłem z przykrością, że największa różnica jest właśnie w tej mierze. Nawet Utopia nie brzmi tak delikatnie jak muzyka na żywo a kosztują ponda 100 tys zł. Może mocna lampa?

Manley Neo-Classic 500 ;-) za jedyne 23.000 PLN do tego preamp 300B tej samej firmy ;-)

Te magnetostaty pracuja w dipolu, czy polozenie kolumn blisko tylniej sciany bardzo zmienia ich brzmienie ?

Zmienia to za mało powiedziane. Raczej zabija ;-) 80-100 cm minimum.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2323169

Muszę cię zmartwić - nic tak nie gra jak smyczki na żywo. Czasami chodzę sobie latem do Łazienek, bardzo często się zdarza że ktoś gra na skrzypcach czy wioli, oczywiście bez wzmocnienia ... taki dźwięk powala swoją delikatnością i subtelnością. Najbliżej dźwięku na żywo będzie IMO jakiś SET na 300B, 2A3 lub 45.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2323231

dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń choć nie jest to miłe. Rozumie przeto, ze już w studiu człowiek nagrywający płytę wychodzi posłuchać jakąś orkiestrę barokową do sali i wraca do pulpitu i nie jest w stanie oddać na sprzęcie tej delikatości i subtelnoći? I poddali się w przedbiegach!!!

A jak brzmi MG zasilany SETem?

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2323267

>Elberoth

Kolega powiela mity i legendy , SET'y wcale nie są królami przekazu średnicy.Niestety.

Mogą w wąskim zakresie formy muzycznej potrafią dać ułudę poprawności która prędzej czy później okazuje się oszukańczą.

Z lamp i to w dawnych czasach najlepiej prezentowały się wzmacniacze z EL84 i KT66 GE, później przyszło nowe.

Jak ktoś słyszy i nawet ma zasoby finansowe ,na dodatek chodzi na koncerty ma poważny problem.

Gdy jeszcze wpadnie na np.taki A.S. to na ogół wychodzi dumny, bo to co ma w domu nie jest złe mimo że według pism POWINNO BYĆ SŁABE.

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2323289

A jak brzmi MG zasilany SETem?

Proszę Cię ! To jak do Porsche włożyć silnik o mocy poniżej 60 KM ... Pojedzie ale czy będzie to Porsche o jakim myślimy ?

MG MUSZĄ czuć moc. Inaczej się nie da. Im więcej tym lepiej. Trzeba tylko zadbać żeby ta moc miała JAKOŚĆ.

Testowałem MG napędzane 40W lampą - grało ale był problem z basem. Tym samym z głębią itd. A co dopiero podpiąć 8W. To byłaby masakra ...

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2323373

Basu to nawet brakuje z potężnego wzmaka bo taka uroda tych głośników i już. Na razie skupmy się czy potrafimy z nich wydusić na lampie delikatność i subtelność jaką dają skrzypce szczególnie na strunach jelitowych słuchając np. koncerty Telemanna gdzie moc z elektroni nie jest potrzebna.

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2323634

Basu to nawet brakuje z potężnego wzmaka bo taka uroda tych głośników i już. Na razie skupmy się czy potrafimy z nich wydusić na lampie delikatność i subtelność jaką dają skrzypce szczególnie na strunach jelitowych słuchając np. koncerty Telemanna gdzie moc z elektroni nie jest potrzebna.

Jak bardzo chcesz to spróbuję zorganizować na odsłuch jakąś dobrą lampkę na KT88... wpadniesz, posłuchamy, wyciągniemy wnisoki ...

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2323926

bardzo dobry pomysł. A coś z SET siągniesz? Ja wezmę nowy nabytek Xindaka DAC-20 na Mullardach.

Zn 21 ty dopiero raczkujesz,no ale każdy miał kiedyś podobne początki i nie wiedział czy

delikatnie to 'dobrze' czy 'niedobrze' brzmieć.Ale z Xindaka to powinieneś być 'dumny'bo dla

ciebie to może być creme de la creme.

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2325802

dla mnie zawsze dźwięk delikatny i gęsty to dobrze bo tylko taki daje mi radość słuchania. Alternatywą są słuchawki ale ta droga mi nie odpowiada.

Jeśli delikatny to nie gęsty - te dwa pojęcia wykluczają się wzajemnie.Dżwięk z magnepanów

jest naturalny.Jesli słuchanie muzyki na słuchawkach sprawia tobie przyjemność, to wniosek

jest oczywisty - sprzedaj klocki i będziesz mógł częściej chodzić na koncerty....

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2326447

Jeśli delikatny to nie gęsty - te dwa pojęcia wykluczają się wzajemnie.Dżwięk z magnepanów

jest naturalny.Jesli słuchanie muzyki na słuchawkach sprawia tobie przyjemność, to wniosek

jest oczywisty - sprzedaj klocki i będziesz mógł częściej chodzić na koncerty....

No i nastała cisza.....Widzisz 'Jakew" że oprócz ciebie i'Piopio' mało kto wypowiada się

na temat Magnepanów bo jesteśmy głuchym społeczeństwem.Nawet gość z branży'elberoth'

milczy bo nie ma nic do powiedzenia na temat dipoli...To jest mój 5 post na forum i tak

naprawdę jest tylko niewielka garstka audiofili z którymi można wymienić doświadczenia a

szkoda czasu na gadki o niczym.Robię wypad.Pozdrawiam tych SŁYSZĄCYCH.

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2326615

No i nastała cisza.....Widzisz 'Jakew" że oprócz ciebie i'Piopio' mało kto wypowiada się

na temat Magnepanów bo jesteśmy głuchym społeczeństwem.Nawet gość z branży'elberoth'

milczy bo nie ma nic do powiedzenia na temat dipoli...To jest mój 5 post na forum i tak

naprawdę jest tylko niewielka garstka audiofili z którymi można wymienić doświadczenia a

szkoda czasu na gadki o niczym.Robię wypad.Pozdrawiam tych SŁYSZĄCYCH.

Nie ma to jak utwierdzać się w przekonaniu, że to tylko JA I KILKU innych słyszę jak trzeba...

Ale żeby się obrażać i unosić na społeczeństwo "audiomańskie"? Że nie piszą, bo się nie znają?

Pamiętam, jak kilka lat przywiozłem pewne kolumny. Wrzuciłem na forum, z PEWNOŚCIĄ, że na 100% ktoś ze znawców pomoże dobrać resztę systemu. Tymczasem ZONK! Jeden post (nota bene Elberotha), że to białe kruki i dalej lanie wody... To co? Miałem się obrażać?

Społeczeństwo nie jest głuche, ale zapewne bardzo ZRÓŻNICOWANE.

To, co się Tobie i posiadaczom "magies" podoba - nie musi wcale innym.

Wystarczy pojeździć, posłuchać tu i tam (najprościej - zaliczyć jakąś wystawę) i przekonać się jak RÓŻNE są brzmienia.

A praktycznie KAŻDE z nich ma swoich "zabitych" fanów! Niestety, żadne nie jest neutralne (w tym i "magies"). Każde co najmniej co nieco kłamie... I pewno są takie, które "kłamią lepiej" od Magnepanów, w podobnych pieniądzach. Zależy, kto czego szuka.

Najważniejsze żeby NAM GRAŁO:)

Pozdrawiam!

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2326638

Nie ma to jak utwierdzać się w przekonaniu, że to tylko JA I KILKU innych słyszę jak trzeba...

Ale żeby się obrażać i unosić na społeczeństwo "audiomańskie"? Że nie piszą, bo się nie znają?

Pamiętam, jak kilka lat przywiozłem pewne kolumny. Wrzuciłem na forum, z PEWNOŚCIĄ, że na 100% ktoś ze znawców pomoże dobrać resztę systemu. Tymczasem ZONK! Jeden post (nota bene Elberotha), że to białe kruki i dalej lanie wody... To co? Miałem się obrażać?

Społeczeństwo nie jest głuche, ale zapewne bardzo ZRÓŻNICOWANE.

To, co się Tobie i posiadaczom "magies" podoba - nie musi wcale innym.

Wystarczy pojeździć, posłuchać tu i tam (najprościej - zaliczyć jakąś wystawę) i przekonać się jak RÓŻNE są brzmienia.

A praktycznie KAŻDE z nich ma swoich "zabitych" fanów! Niestety, żadne nie jest neutralne (w tym i "magies"). Każde co najmniej co nieco kłamie... I pewno są takie, które "kłamią lepiej" od Magnepanów, w podobnych pieniądzach. Zależy, kto czego szuka.

Najważniejsze żeby NAM GRAŁO:)

Pozdrawiam!

Pozdrawiam!

ZukZuk ja się nie obrażam tylko jestem wkurzony że niewiele osób 'słuszących' ma tak mało

do powiedzenia na temat magnepanów.I nie chodzi o preferencje co ty lub ja lubimy tylko

czy słyszymy dobrze.A słyszeć dobrze to też jest pojęcie względne ale i pewien dar który

każdy audiofil powinien w sobie rozbudzić.Mój pies rasy rodesian/bokser słyszy kiedy wchodzę

do klatki a mieszkam na 2 piętrze.Słyszy któregoś ze swoich nawet z odległości 50-100m.

Jesteśmy zaskoczeni jego reakcją bo to nie węch tylko słuch mój drogi...Kiedy zobaczyłem

nowe hasło Magnepan na forum pomyślałem o kurcze ktoś dostrzegł i USŁYSZAŁ,serce zabiło

mi mocniej...finał już znasz,więc nie będę się powtarzał.Na szczęście mam kilku kolegów

magnepanistów w Mediolanie,Niemczech iUSA z którymi mogę wymienić konkretne doświadczenia.

Kilkoro z nich to muzycy i śpiewacy -mam do nich absolutne zaufanie że wybrali właśnie

MAGNEPANY a nie inne 'preferencje'bo dobrze słyszą a przy tym są czynni zawodowo.To tyle.Aż tyle.Jeszcze raz pozdrawiam tych SŁYSZĄCYCH

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2327174

kilkanascie lat temu byl okres kiedy sprzedawano je w 3 sklepach w Polsce i prawie nikt o nich nie wiedział mimo stałej ekspozycji, teraz jest chyba jeden sklep wiec juz nikt nic nie wie

zukzukzuk dobrze napisał-pomysłow na oszukanie ucha jest duzo na rynku

magnepany nigdy nie miały duzego zainteresowania i szczescia do dystrybutorów , pojedyncze osoby "załapuja" i sa wierne pomyslowi konstruktora przez lata

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2327183

ZukZuk ja się nie obrażam tylko jestem wkurzony że niewiele osób 'słuszących' ma tak mało

do powiedzenia na temat magnepanów.I nie chodzi o preferencje co ty lub ja lubimy tylko

czy słyszymy dobrze.A słyszeć dobrze to też jest pojęcie względne ale i pewien dar który

każdy audiofil powinien w sobie rozbudzić.Mój pies rasy rodesian/bokser słyszy kiedy wchodzę

do klatki a mieszkam na 2 piętrze.Słyszy któregoś ze swoich nawet z odległości 50-100m.

Jesteśmy zaskoczeni jego reakcją bo to nie węch tylko słuch mój drogi...Kiedy zobaczyłem

nowe hasło Magnepan na forum pomyślałem o kurcze ktoś dostrzegł i USŁYSZAŁ,serce zabiło

mi mocniej...finał już znasz,więc nie będę się powtarzał.Na szczęście mam kilku kolegów

magnepanistów w Mediolanie,Niemczech iUSA z którymi mogę wymienić konkretne doświadczenia.

Kilkoro z nich to muzycy i śpiewacy -mam do nich absolutne zaufanie że wybrali właśnie

MAGNEPANY a nie inne 'preferencje'bo dobrze słyszą a przy tym są czynni zawodowo.To tyle.Aż tyle.Jeszcze raz pozdrawiam tych SŁYSZĄCYCH

Wyluzuj:)

Z uporem maniaka starasz się upewnić innych, że Ci co DOBRZE słyszą, posiadają (raczej) MAGNEPANY... Że to nie preferencje, a dobry ("muzyczny"?) słuch.

A tak NIE JEST!

Swą tezę podpierasz faktem, że magies posiada grono Twoich znajomych, w tym muzyków i śpiewaków z całego kontynentu. Zapewne to FAKT!

Ale zapewne wielu DOSKONAŁYCH i SŁYSZĄCYCH muzyków, śpiewaków na całym tym padole posiada INNE niż Magnepany - kolumny marki "X", a może jeszcze więcej z nich - klocki firmy "Y", itd... Więc, które kolumny są lepsze? I którzy z muzyków lepiej słyszą? To pytania bez odpowiedzi! I całe szczęście!

Słuchałem przez chwilę MG 3,7 na wystawie AS. Chętnie dam się zaprosić na dłużej (najlepiej obszar Poznań, Wrocław, Kalisz, Legnica - a jak trzeba, to mogę pojechać dalej!). Chętnie poznałbym ich plusy, ale i też zapewne mają jakieś minusy:) Tym bardziej, że od lat słucham średnicy i góry przez "aluminiowe folie". Posiadam też dobrze słyszących znajomych, którzy nie zamienią swoich "kolumienek" na ŻADNE inne... "Moje" kolumny też nie mają zainteresowania, dystrybutorów i szczęścia do popularności oraz większego uznania! Może to i lepiej? Lecz za to JA MAM:):):)

Pozdrawiam serdecznie!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2327360

Magnepany wymagają dużego pomieszczenia i mocnego tranzystora. A do tego muszą być odsunięte od tylnej ściany.

TO jest największy problem z tymi kolumnami w Polsce ! Wielkość pomieszczeń mieszkalnych !

Dlatego nie są to kolumny dla każdego mimo swoich niewątpliwych zalet.

Mają też wady, które wcześniej opisałem.

Trzeba ich po prostu posłuchać, żeby wyrobić sobie własne zdanie.

Ja im jestem wierny. Kolumny, które moim zdaniem deklasują maggies kosztują minimum 3x więcej. Ale są takie i trzeba mieć tego świadomość.

pozdrawiam !

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2327418

Wyluzuj:)

Z uporem maniaka starasz się upewnić innych, że Ci co DOBRZE słyszą, posiadają (raczej) MAGNEPANY... Że to nie preferencje, a dobry ("muzyczny"?) słuch.

A tak NIE JEST!

Swą tezę podpierasz faktem, że magies posiada grono Twoich znajomych, w tym muzyków i śpiewaków z całego kontynentu. Zapewne to FAKT!

Ale zapewne wielu DOSKONAŁYCH i SŁYSZĄCYCH muzyków, śpiewaków na całym tym padole posiada INNE niż Magnepany - kolumny marki "X", a może jeszcze więcej z nich - klocki firmy "Y", itd... Więc, które kolumny są lepsze? I którzy z muzyków lepiej słyszą? To pytania bez odpowiedzi! I całe szczęście!

Słuchałem przez chwilę MG 3,7 na wystawie AS. Chętnie dam się zaprosić na dłużej (najlepiej obszar Poznań, Wrocław, Kalisz, Legnica - a jak trzeba, to mogę pojechać dalej!). Chętnie poznałbym ich plusy, ale i też zapewne mają jakieś minusy:) Tym bardziej, że od lat słucham średnicy i góry przez "aluminiowe folie". Posiadam też dobrze słyszących znajomych, którzy nie zamienią swoich "kolumienek" na ŻADNE inne... "Moje" kolumny też nie mają zainteresowania, dystrybutorów i szczęścia do popularności oraz większego uznania! Może to i lepiej? Lecz za to JA MAM:):):)

Pozdrawiam serdecznie!

Oj,przesadzasz z twierdzeniem że maggies są najlepsze-to dalej jest sprawą słuchu a zatem i

preferencji no i innych oczywistych rzeczy/kasa,wielkość pomieszczenia odsłuchowego/.Ale

wiesz czego tak naprawdę nam audiofilom brakuje-WIEDZY OPARTEJ NA DOŚWIADCZENIU,a do tego

nikt nie lubi się przyznawać.Więc, niech nam dalej gra jak zacytował jeden z forumowiczów

a ja dodam BYLE DOBRZE.Viva Maggies.Pozdrawiam wszystkich słyszących i tych którzy zamierzają 'przeczyścić' audiofilskie USZY....

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-2327929
  • 3 lata później...
Gość siechy

(Konto usunięte)

coś się jeszcze w temacie magnepanów dzieje?

Witaj,tak się składa że gram na Magnepanach dobre 15 lat/0.6QR,1.6QR,3.3R,3.5R/ a wkrótce odpalę 3.6R

Pokój odsłuchowy 25m całkowicie wystarczy nawet dla 3.6.Rzeczywiście,należy odsunąć je od tylnej ściany ok.1m.Z tym przesuwaniem to trochę przesadziłeś- tego się nie robi- po prostu zapomnij

o Maggies a tymbardziej zalaniu wodą czy winem lub

inną cieczą przez 'peta'.MG potrzebują mocnego i

muzykalnego pieca/Pass w A klasie,Electrocompaniet

AW 400 monobloki,Nemo 600,Audio Research powyzej

200W,ASR Emitter II z zasilaniem accu./ Połaczenie

z Pliniusem moim zdaniem nie było najszczęśliwszym

wyborem na tegorocznym Audio Show.Prawdopodobnie

była to integra o niedużej mocy ale nie mam pewności.Ale i tak grało to lepiej niż 2 lata temu

z Moon'em.Pamiętaj o kablach -Transparent Super,

Ultra,Reference;Kubala-Sosna Fascination?,Expression,Emotion;Cardas/nie próbowałem ale słyszałem że OK/.Jak dla mnie

to Magnepany nie mają godnych rywali aby z nimi

konkurować bez względu na cenę:spójność i harmonia

brzmienia,scena i rozmach,średnie tony pełne barw

i szczegółów oraz nieograniczony skrzynią swobodny

bas i wstęgowa góra....Życzę posłuchania 20.1 z

dobrym wzmacniaczem i wszystko stanie się jasne

i oczywiste- już nie będzie odwrotu.Powodzenia

Oj,Krzysio mocno przesadziłeś.Roxan nie jest w stanie rozbudzić dżwiekowo Magnepanów nawet tych najmniejszych a co dopiero współpracować na równi.

Może podoba ci się tonalnie ten zestaw ale chyba

nic poza tym.Spróbuj coś mocniejszego a zarazem

niedrogiego np.NAD S 500..

Pewnie masz rację, choć mi to wystarcza, ale u mnie grają wraz z ogromnymi pasywnymi subwoferami w lini transmisyjnej , 23-55 hz

więc basu i to naprwdę dobrego basu nie brak

Pozdrawiam

Magnepanowców...

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-3347069

coś się jeszcze w temacie magnepanów dzieje?

Pewnie masz rację, choć mi to wystarcza, ale u mnie grają wraz z ogromnymi pasywnymi subwoferami w lini transmisyjnej , 23-55 hz

więc basu i to naprwdę dobrego basu nie brak

Pozdrawiam

Magnepanowców...

Jak to miło ze grono sympatyków Magnepanów powiększa się, co prawda wolno ale zawsze jest nas więcej.

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-3347524

Najbardziej lubię kawałek o magnepanistach w Mediolanie, Niemczech, USA i o doświadczeniach konkretno-wymiennych.

Mój pies rasy rodesian/bokser słyszy kiedy wchodzę

MAGNEPANY a nie inne 'preferencje'bo dobrze słyszą a przy tym są czynni zawodowo.

Parker's Mood

https://www.audiostereo.pl/topic/88363-magnepany/#findComment-3347537
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.