Skocz do zawartości
IGNORED

Projekty kolumn

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

z tego co wyczytałem to obudowy ok 2,5tyś zwrotnica 1.5tyś i głośniki 2.5tyś - ale nie wiem na ile to są wiarygodne kwoty

Krzysztof. Inwestowanie w zwrotnice ponad 50% wartości samych przetworników mija się z celem. Nie musisz stosować tam kondensatorów Jantzen Superior czy grubych cewek powietrznych dla wofera. Rezystory metalizowane Superes 1% też wystarczą. Potem może Millsy :). 900 zł na zwrotnice powinno wystarczyć. Koszt obudowy też z kosmosu. 1500 zł to max chyba, że wymyslisz kanapkę MDF i sklejki, pochylona buda, lakier fortepianowy ;)

Pozdrawiam, Konrad

najlepiej obudowa tego typu w takiej jak poniżej naturalnej okleinie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

najlepiej obudowa tego typu w takiej jak poniżej naturalnej okleinie

Jak będziesz obudowy robił sam(zwłaszcza że są to twoje pierwsze) to radził bym przy wyborze kształtu i wykończenie jako główną zasadę przyjąć:"Jak wykonać to w domu przy pomocy narzędzi które mam".

Ścianki można zamówić już pocięte pod warunkiem że nie będzie stosował żadnych skosów.

Do klejenie będziesz potrzebował ściski. Ewentualnie możesz obejść się bez ścisków ale ślady po wkrętach musisz zaszpachlować szpachlą samochodową.

Jeżeli chcesz zaokrąglenia to od razu musisz kupić frezarkę górno-wrzecionową a okleinę będziesz musiał najprawdopodobniej moczyć przed przyklejeniem. Można jeszcze zastosować ćwierćwałki z drewna w miejscu zaokrągleń które kleisz po przyklejeniu okleiny do boków.

Im prostsze kształty wybierzesz tym łatwiej będzie to wykonać i większe jest prawdopodobieństwo że efekt wyjdzie ci taki jak z fabryki

Krzysztof. Poazane skrzynki sa bardzo proste do wykonania. Zrobisz wszystko sam inwestując 300 zł w narzędzia. Zrezygnuj z tych zaokrągleń i zrób wszystkie głosniki w tej samej płaszczyżnie. Sam nie gustuję w graj pudłach. Nie kręci mnie styl retro. Przykładowa obudowa:

IMGP1896.JPG

Ja jenak namawiałbym na klasyczne podłogówki bo i tak mikro standy trzeba zrobić.

Kolejny ciekawy projekt na Daytonach:

Ukryta Zawartość

Szukaj Black Box

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

W moim konkretnym przypadku mowa o konstrukcji 2 drożnej. Pytanie do Ciebie czego się mogę spodziewać stosując cewkę rdzeniową a powietrzną.

Problemem jest duża różnica DCR w obu cewkach no i wiąże się to rozjechaniem fazowym i wtedy to mogę robić prawie każdy inny projekt.

Różnica w brzmieniu rdzeniówki nie jest jakaś masakryczna. Po prostu midwoofer filtrowany rdzeniówką brzmi trochę mniej wyrafinowanie, trudno mi to opisać, zmiana jest, ale nie jest jakaś potężna. Większe zmiany już można odnotować, jak się nie sparuje elementów i jest te powiedzmy 5% rozjazdu wartości, bo zmienia się lekko barwa.

Muda44 dobrze napisał, że faza się nie rozjedzie (bo wątpię, żebyś stosował zwrotnice szeregowe, gdzie RDC mogłoby mieć jakieś znaczenie).

Zrezygnuj z tych zaokrągleń i zrób wszystkie głosniki w tej samej płaszczyżnie. Sam nie gustuję w graj pudłach. Nie kręci mnie styl retro. Przykładowa obudowa:

Zarówno zaokraglenia jak i offset głośników zmniejsza wpływ dyfrakcji. Coś za coś.

Pomysł z ćwierćwałkami jest bardzo ciekawy. Co do parowanai elemntow w zwronicy to również popieram.

El sueño de la razón produce monstruos.

Father_PiO

Dzięki za info.

A więc tak panowie po konsultacji na pw faktycznie wychodzi na to, że rezystancja w tym wypadku będzie kwestią 3 rzędną.

Ewentualne 0,5 dB jakie zostanie wprowadzone w sekcji średnio nisko tonowej (odmiennie od oryginalnego strojenia) może zostać skorygowane w sekcji wysoko tonowej lpadem. No i nie powinno to powodować rozjazdu fazy.

Więc wychodzi na to, że będzie tam cewka powietrzna.

Jeszcze myślę nad kondensatorami typu Claritycap SA. Zastanawiam się nad biżuterią i pytanie na ile skórka warta wyprawki.

Wytłumienie to będzie wykładzina PCV klejona do 22mm mdfu plus filc około 1 cm gróbości. Pcv z mdf powinno drgania wyeliminować prawie do zera no a filc uważam za najlepszy wybór.

Okablowanie pewnie z plinku solid core 1 mm2 na bas i 0,5 mm2 na wysoko tonowy.

Jakies sugestie ?

A więc tak panowie po konsultacji na pw faktycznie wychodzi na to, że rezystancja w tym wypadku będzie kwestią 3 rzędną.

aż chce się powiedzieć - a nie mówiłem?;)

Claritycap SA

doskonały wybór, dosłodzi Ci brzmienie. Kolega ma PX do 27tbfc i jest bardzo dobrze. Trzeba kupić w UK, żeby było tanio.

Wytłumienie to będzie wykładzina PCV klejona do 22mm mdfu plus filc około 1 cm gróbości. Pcv z mdf powinno drgania wyeliminować prawie do zera no a filc uważam za najlepszy wybór.

Filc czy gąbka - oba rozwiązania są ok, tylko inaczej działają. Porównanie, mojego skromnego autorstwa, znajdziesz na Audiohobby. Na PCV się nie znam, wolałbym dać maty bitumiczne.

Dobry wybór, też mam te kable wewnątrz kolumn. Podwoiłem żyły.

Co do mat bitumicznych boje się o swoje zdrowie i głośniki.

Mata bitumiczna jest związkiem ropopochodnym jak dobrze pamiętam.

Nie chciał bym wąchać tego syfu tym bardziej, że pokój 18mk2 i będzie tylko pod audio.

No a mata pcv mam nadzieję że w podobny sposób będzie działać pozbywając się niechcianych rezonansów.

W ogóle zastanawiam sie nad malowaniem skrzynek w niekonwencjonalny sposób :).

Ktoś się orientuje na temat malowania mdf'u?

Ktoś się orientuje na temat malowania mdf'u?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Mata bitumiczna jest związkiem ropopochodnym jak dobrze pamiętam.

Nie chciał bym wąchać tego syfu tym bardziej, że pokój 18mk2 i będzie tylko pod audio.

Są też maty wygłuszające polimerowe.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Filcu moim zdaniem za mało. Ja nigdzie nie schodzę poniżej tego 1,5 cm (ściany boczne, najbliższe sobie), podwajam warstwę na pleckach (3 cm), a na górze i dole chudej podłogówki (pionowa fala stojąca o długości 80-90 cm) daję po 3 albo i 4 warstwy filcu.

Solid Core'ów nie lubię, ale też nie bardzo się zastanawiam nad kablami, bo mam miedź srebrzoną potrójną warstwą srebra w teflonie, splot 4 x 1,5 mm kw. albo 8 x 1,5 mm kw. (ułożenie przewodników jak u Kimbera).

No a mata pcv mam nadzieję że w podobny sposób będzie działać pozbywając się niechcianych rezonansów.

O zdrowie i głośniki się nie bój, nic się nie stanie. Mata PCV czy bitumiczna pochłonie wibracje ścian, a nie falę stojącą w obudowie, nie zapominaj o tym. I zwróć uwagę na to, że fala odbita od tylnej ściany będzie częściowo wypromieniowana poprzez membranę głośnika (w przypadku celulozy nie jest tak najgorzej, w przypadku aluminium może być kiepsko) ze zmienioną fazą, więc warto się pochylić nad jej problemem, a także na to, że im dłuższa fala, tym gorsza do wytłumienia, a w dodatku zależność ta nie jest liniowa, dlatego z pionową (najdłuższą) trzeba walczyć bezpardonowo: pochylone ściany mocno polecane.

bitumiczna pochłonie wibracje ścian, a nie falę stojącą w obudowie, nie zapominaj o tym

Chodzło mi o rezonujące ścianki obudowy, więc mówimy o tym samym :).

pochylone ściany mocno polecane.

Nie do zrobienia ze względu na zwrotnice już zaprojektowana pod konkretny front i prostopadłościan. Skos wiadomo inna zwrotka.

Myśle że kratownica w układzie dwudrożnym to dość żadko spotykane rozwiązanie na rynku. Więc ścianki mamy z głowy.

Co do wnętrza to filc chyba będzie musiał wystarczyć.

Co do filcu to będę chyba z takiego prasowanego korzystał 390.jpg

Krzysztof. Poazane skrzynki sa bardzo proste do wykonania. Zrobisz wszystko sam inwestując 300 zł w narzędzia. Zrezygnuj z tych zaokrągleń i zrób wszystkie głosniki w tej samej płaszczyżnie. Sam nie gustuję w graj pudłach. Nie kręci mnie styl retro. Przykładowa obudowa:

IMGP1896.JPG

Ja jenak namawiałbym na klasyczne podłogówki bo i tak mikro standy trzeba zrobić.

Kolejny ciekawy projekt na Daytonach:

Ukryta Zawartość

Szukaj Black Box

dzięki - jak dla mnie wygląda to ciekawie - i kwota przyjazna - ciekaw jestem czy w Polsce robił ktoś ten projekt

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nie do zrobienia ze względu na zwrotnice już zaprojektowana pod konkretny front i prostopadłościan. Skos wiadomo inna zwrotka.

Przecież napisałem wyraźnie o PIONOWEJ fali stojącej, więc co jest nie do zrobienia. Prostopadłościan nie ma tu nic do rzeczy. Zwrotnica uwzględnia baffle step, czyli geometrę frontu.

Przecież napisałem wyraźnie o PIONOWEJ fali stojącej, więc co jest nie do zrobienia. Prostopadłościan nie ma tu nic do rzeczy. Zwrotnica uwzględnia baffle step, czyli geometrę frontu.

No faktycznie, ale pionowa jest rozbita. W środku jest skośna przegrodą na dnie. Dlatego myślałem o poziomej fali no i stąd pochyła ścianka przednia i komplikacje ze zwrotką. No ale Cadam napomniał o pochyleniu tylnej no i jestem na etapie dogadania się o projekt.

• 3 tygodnie później...

Witam,

Sprzedający twierdzi, że te aktywne kolumny DIY kosztowały 3400 euro. Dla mnie wyglądają na kosztujące ze 2000 zł wydasne na materiały. Co to w ogóle za przetworniki tam siedzą? Ktoś ma pojęcie?

Ukryta Zawartość

Jakies opinie?

Ukryta Zawartość

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Tez mi to wygląda na ściemę. Co to za przetworniki, bo nie rozpoznaję żadnego mi znanego. Jakość materiałów raczej słaba, wyglląda mi na kiepski projekt.

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

• 1 miesiąc później...

A bogaty umysł Kolegi właśnie się przebudził ze snu zimowego, aby sie doczepić do wpisu sprzed paru miesięcy? A po co? Żeby sprowokować kolejną awanturę bez sensu? Niech sobie Kolega zajrzy na bocznicę, tam jest sporo tematów, np. dotyczacych polityki i można tam spokojnie się poawanturować na odpowiednim dla Kolegi poziomie ;-))

Kolego Azus, zajrzyj sobie na bocznicę do jakiegoś wątku, w którym używa się podobnego slownictwa i tam sobie wylewaj swoje żale, zamiast psuć zakladkę, w której piszą ludzie o innym poziomie, do którego najwyraźniej nie dorastasz.

• 3 miesiące później...

W ramach podsumowania moich poszukiwań robi się Harpia DIY.

Mam nadzieję, że do połowy października kolumny będą już grać.

Pewnie powstanie stosowny wątek ukazujący kilka szczegółów.

Obecnie będą grały w dużym salonie ale docelowo będzie dla nich zaadaptowane akustycznie 16m2 co pozwoli cieszyć się dobrym dźwiękiem.

Słuszny wybór, wiadomo jak jest z 3way... pamiętaj, aby nie oszczędzać na częściach w szeregu z głośnikami i sensownym wytłumieniu. Będzie super:)

Osobiście podoba się granie Harpii na średnicy i wysokich (słyszałem konstrukcję na tych samych głosnikach jak w tym projekcie).

• 2 miesiące później...

Co raz to większym powodzeniem, cieszą się kolumny aktywne,...i firma Focal wprowadziła do oferty, projekt aktywny, tylko obudowa i gra, ale jak,... nie wiadomo,...ale oferta ciekawa, zresztą mają bardzo obszerną ofertę na rok 2013.

Taka opcja, praktycznie niweluje wszelkie niedobory dB w poszczególnych pasmach, nie tylko w car audio.

thumbkbq.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

THD na średnicy to akurat będzie podobne. Trochę gorzej z IMD - bas będzie inter-modulował ze średnicą. Tym niemniej 2.5-way, zwłaszcza na głośnikach różniących się wielkością (zwane też 2.75-way) pozwala uniknąć wielu koszmarnych błędów spotykanych w konstrukcjach 3-drożnych, jest o wiele mniej wymagające pomiarowo, a jednocześnie może osiągnąć zejście kojarzone dotychczas wyłącznie z konstrukcjami 3-drożnymi jak się właściwie dobierze przetworniki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.