Skocz do zawartości
IGNORED

co lepsze od HEXFETA Giesbertsa?

witek_z

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam wzmacniacz HEXFET Giesbertsa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

, porównywałem do Passa Aleph i był trochę gorszy.

Jak się okazuje ten wzmacniacz ma mocny bas ale małą rozdzielczość w wyższych rejestrach.

Czy ktoś mnie może "oświecić" jaki wzmacniacz DIY ma świetną rozdzielczość na średnicy i wysokich?

Bas lubię miękki.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/88620-co-lepsze-od-hexfeta-giesbertsa/

Ukryta Zawartość

Jak się okazuje ten wzmacniacz ma mocny bas ale małą rozdzielczość w wyższych rejestrach.

Czy ktoś mnie może "oświecić" jaki wzmacniacz DIY ma świetną rozdzielczość na średnicy i wysokich?

Bas lubię miękki.

Ten hex-fet po opanowaniu stabilności jest całkiem niezły, na prawdę cieszy ucho, jednak u mnie przerżnął w bezpośrednim porównaniu z Ugodą.

Przerżnął wyraźnie, Ugoda właśnie bardzo dobrze radzi sobie z prezentacją szczegółów, bas natomiast ma wyborny, nie pompuje go ponad miarę, jest w sam raz, jak zagra to słychać, że to bas wysokiej jakości. Trudno mi to opisywać, nie umiem może tak poetycko, polecam posłuchać Ugody.

Ukryta Zawartość

Czy chcesz przez tp powiedzieć że wszystkie polowe końcówy grają gorzej.

Nie. To bzdura. W/g mnie akurat lepiej. Mam od lat tego hexfeta i radzi sobie do tej pory wyśmienicie. Oczywiscie nie ma szans z piecami które maja po kilka par tr. na wyjsciu. Co do wysokich i średnicy to go może troszkę potuniguj. Jakies kondy MKP 100-220n blisko tranzystorów mocy. Na wejsciu 10uF MKP - koniecznie. Zobacz czy sie nie podbudza. Generalnie np takiego Marantza PM-66 KI zabija.

Nie. To bzdura. W/g mnie akurat lepiej. Mam od lat tego hexfeta i radzi sobie do tej pory wyśmienicie. Oczywiscie nie ma szans z piecami które maja po kilka par tr. na wyjsciu. Co do wysokich i średnicy to go może troszkę potuniguj. Jakies kondy MKP 100-220n blisko tranzystorów mocy. Na wejsciu 10uF MKP - koniecznie. Zobacz czy sie nie podbudza. Generalnie np takiego Marantza PM-66 KI zabija.

Tuning był już dawno a elementy składowe chyba bardzo dobre wlutowałem a mimo to gra trochę ciemno i dlatego chciałbym zrobić coś jasnego tylko niewiem co. (no chyba że głuchnę na starość)

Tuning był już dawno a elementy składowe chyba bardzo dobre wlutowałem a mimo to gra trochę ciemno i dlatego chciałbym zrobić coś jasnego tylko niewiem co. (no chyba że głuchnę na starość)

Ano głuchniesz. To więcej jak pewne. Prawie jak śmierć :-) Mierzyłem go kiedyś. Jest płaski jak deska. Żadnych podbić czy dołów. Jedyna wada - w porównaniu do elektrowni mały prąd więc bas troszkę gorszy niż bardzo drogie konstrukcje. No chyba ze Ci się wzbudza. Ale zapewniam - to bardzo zacna konstrukcja (ja dalem 2 toroidy po 200VA i po 60.000 uF w zasilaczu szybkich małoindukcyjnych kondów). Rozczarował byś się wieloma fabrycznymi przy nim.

Za stłumione wysokie tony,odpowiedzialny jest filtr wejściowy RC{R1 i C2}Dodatkowo wpięcie w szereg potencjometru,zwiększa jeszcze jego skuteczność{używania Hexfeta bez preampa}.Dlatego proponuje zmniejszyć C2-1nF,na około 330pF,to powinno zmienić wasze opinie,w końcu,o dobrym wzmacniaczu.

Ano głuchniesz. To więcej jak pewne. Prawie jak śmierć :-) Mierzyłem go kiedyś. Jest płaski jak deska. Żadnych podbić czy dołów. Jedyna wada - w porównaniu do elektrowni mały prąd więc bas troszkę gorszy niż bardzo drogie konstrukcje. No chyba ze Ci się wzbudza. Ale zapewniam - to bardzo zacna konstrukcja (ja dalem 2 toroidy po 200VA i po 60.000 uF w zasilaczu szybkich małoindukcyjnych kondów). Rozczarował byś się wieloma fabrycznymi przy nim.

Kond w przednim filtrze to 330pF styroflex, a może same fety na wyjściu robią mi takie kuku bo mam typu IRFP 240 a nie IRF 540?

Nie wzbudza się bo zablokowałem drugi stopień. (330pF)

Kond w przednim filtrze to 330pF styroflex, a może same fety na wyjściu robią mi takie kuku bo mam typu IRFP 240 a nie IRF 540?

Nie wzbudza się bo zablokowałem drugi stopień. (330pF)

Ja mam irf540/irf9540 i nie musialem nic blokować. W sumie filtra tez nie przerabialem i jakos mi pasma nie ograniczal chociaż też sie tego obawialem przy potencjometrze samym. A wejsciowy szeregowy jaki dałeś? Ten 1n/330p nie musi byc jakis wypasiony bo on tylko zwiera do masy.

grałem kiedyś na zrobionym też przez Klapczyńską a potem Giesbertsa wzmacniacz High-End 200W. Wypieszczony na dobych elemantach. Wpiąłem z ciekawości Audiomatusa i tak jak Ty od razu odczułem, że ma mnie góry takiej delikatnej w porónaniu do mojego DIY i mniejsza szczegółowaość i nasycenie nie to. Oczywiść Audiomatus to nie cud techniki ale powalił Giesbertsa został u mnie. Myślę, że ten na HEXFETach gra podobnie i dlatego nie dziwię się, że zachciałeś czegoś lepszego. Wymiana w Twoim przypadku jest juz nieunikniona ale warto poszukać coś z ostatnich lat a nie grzebać w latach 90. Może prawie klon DARTZEEL - na forum była już płytka ze schematem. Jak robić to coś z najwyższej półki.

grałem kiedyś na zrobionym też przez Klapczyńską a potem Giesbertsa wzmacniacz High-End 200W. Wypieszczony na dobych elemantach. Wpiąłem z ciekawości Audiomatusa i tak jak Ty od razu odczułem, że ma mnie góry takiej delikatnej w porónaniu do mojego DIY i mniejsza szczegółowaość i nasycenie nie to. Oczywiść Audiomatus to nie cud techniki ale powalił Giesbertsa został u mnie. Myślę, że ten na HEXFETach gra podobnie i dlatego nie dziwię się, że zachciałeś czegoś lepszego. Wymiana w Twoim przypadku jest juz nieunikniona ale warto poszukać coś z ostatnich lat a nie grzebać w latach 90. Może prawie klon DARTZEEL - na forum była już płytka ze schematem. Jak robić to coś z najwyższej półki.

To jak juz masz cos robic i chcesz cos z wysokiej półki to accuphase. Ale w moim do srednicy i góry nie mam żadnych zastrzeżeń a i bas ma zacny.

ja nigdy nie słuchałem dartZeela ale osoby które miały z nim do czynienia mówiły iż gra to wciągającym dźwiękiem. bum1234 słuchaleś go że takie opinnie wydajesz? Co było nie tak w dźwięku?

Ja mam irf540/irf9540 i nie musialem nic blokować. W sumie filtra tez nie przerabialem i jakos mi pasma nie ograniczal chociaż też sie tego obawialem przy potencjometrze samym. A wejsciowy szeregowy jaki dałeś? Ten 1n/330p nie musi byc jakis wypasiony bo on tylko zwiera do masy.

Szeregowy kond to 2,2uF polipropylen Vima, bez znaczenia dla wzbudzenia jest to jaki fet jest na końcu, wzbudzanie zależy od wzmocnienia pierwszego i drugiego stopnia.

Zauważyłem również że generalnie bipolarne grają z.... (hmmm jak to powiedzieć) z blaskiem.

Ukryta Zawartość

Bas lubię miękki.

Witam

Wymień sobie Wime na SCR-a z folią cynową 1uF/630V.W razie czego będziesz miał dobry kondensator do innej konstrukcji.

Ukryta Zawartość

Witam

Wymień sobie Wime na SCR-a z folią cynową 1uF/630V.W razie czego będziesz miał dobry kondensator do innej konstrukcji.

I od tego kondesatora ma mi ubyć basu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.