Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie dobre kolumny do ok.4000-5000? Pomóżcie wybrać

Kamil77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów

Zaczynam szukać jakiś kolumn przy okazji remontu i wymiany tv-audio, które będą stały w pokoju 22m, do muzyki różnej aczkolwiek na pewno oprócz jakiegoś ciężkiego metalu,jazzu itp. Przyznaje że nie jestem w temacie. Na razie będą podłączone do ampli technicsa sa-ax7(wiem nie pierwszej młodości) być może w przyszłości też będzie wymieniony ale na razie jest to. Do tej pory odsłuchiwałem heco xt901 ale to niestety nie u siebie w domu tylko w pokoju ok.15m(grają tam bardzo ładnie) i jeszcze do wczoraj była aukcja chyba za 3500 używane, poza tym co sądzicie o tych dragon audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo mało jest jakichkolwiek info na ten temat gdziekolwiek i jeszcze umówię się na odsłuch

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czekam i jestem otwarty na Wasze propozycje i sugestie i jakie sklepy możecie polecić w Poznaniu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

z czystym sumieniem mogę polecić sklep Koris

Ukryta Zawartość

dragon audio.....pierwsze widzę

Ukryta Zawartość

co z tego że kupisz dobre kolumny jak i tak będzie wielki łomot i jazgot.

za 5 kafli kupisz HI ENDowe uzywki ale twój wzmacniacz jest poprostu skarci, co ciekawe im lepsze kupisz kolumny tym gorzej bedzie to grało, wiec chyba lepiej jakbys kupił kolumny za ok 3500 - 4000 pln a reszte wydał na uzywany wzmak stereo.

Ukryta Zawartość

do tego np to:

Ukryta Zawartość

kombinuj :)

ale kolumny warto by najpierw posłuchać :)

chociaż tu masz taniej i niewiele gorzej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chociaż ja osobiście daleki jestem od zachwytów nad średnicą z 8545, to warto zauważyć fakt,

że cena Kup Teraz ledwo pokrywa koszt zakupu samych przetworników zamontowanych w tych akurat kolumnach.

W przypadku zakupu kolumn firmowych, a tym bardziej nowych ze sklepu, musisz liczyć się z tym,

że koszt komponentów użytych do ich budowy zwykle nie przekracza 20% ceny detalicznej.

Za takie same kolumny, tyle że z logo np. ProAc musiałbyś w sklepie wyłożyć jakieś 14-16 kawałków,

a po tygodniu jak Ci nie przypasują dostaniesz za nie może z 6.000PLN i to przy wyjątkowo pomyślnych wiatrach.

Ukryta Zawartość

Druga strona medalu jest też taka, że nie ma co się oszukiwać niestety,

ale do 10.000PLN za kolumny nowe ze sklepu czy powiedzmy 5.000PLN za używki

tytułowe "dobre kolumny" w przyrodzie raczej nie występują, tym bardziej za połowę tej kwoty,

dlatego moim skromnym zdaniem nie ma co się spinać na nowe, bo i tak prędzej czy później będziesz je sprzedawał,

a o ile na zakupie i sprzedaży używanych traci się niewiele, o tyle w przypadku zakupu nowych w sklepie

masz na dzień dobry co najmniej 50% ceny w plecy już w momencie podbicia przez sprzedawcę karty gwarancyjnej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

gdybym nie złożył kolumn w SO na kewlarach to chwili bym się nie zastanawiał nad tymi DIY od Akkusa.

do tego fajny piec i niestety dobre, ale to dobre źródło i będzie systemik że aż miło

tylko nie wiem jak ze stanem technicznym tych kolumn i jakimiś przeróbkami przez osoby trzecie, trzeba by to sprwdzić

sporo osób chwaliło nasze Roth Oli 50 na Audioshow 2011 - cena 3.990 i wysokotonówka na wstęgowcu. zresztą, może wypowiedzą się ludzie, którzy słuchali

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

sporo osób chwaliło nasze Roth Oli 50 na Audioshow 2011 - cena 3.990 i wysokotonówka na wstęgowcu. zresztą, może wypowiedzą się ludzie, którzy słuchali

W recenzji magazynu Audio Video piszą o ciekawym, acz nie równym brzmieniu. Czy ktoś (jakiś test?) pomierzył te kolumny?

Audiophools - goo.gl/NJkF8

niestety przegapiliśmy test tej półki cenowej w Audio, ale aktualny numer zawiera recenzję Oli 40, gdzie jest pomiar i pokazuje co nieco na temat sposobu strojenia nowej serii OLi.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Witam wszystkich forumowiczów

Zaczynam szukać jakiś kolumn przy okazji remontu i wymiany tv-audio, które będą stały w pokoju 22m, do muzyki różnej aczkolwiek na pewno oprócz jakiegoś ciężkiego metalu,jazzu itp. Przyznaje że nie jestem w temacie. Na razie będą podłączone do ampli technicsa sa-ax7

Kolego pod AX7, żadna z tych kolumn nie zagra nawet w 1/3 swoich możliwości, czy to będzie Celan 901XT czy Dragon Audio Dream 12 lub to Dali. Koniecznie przemyśl wymianę wzmacniacza a potem szukaj kolumn.

Dlaczego przy moim amplitunerze nie wyciągnę pełni możliwości z kolumn o których wspominałem lub podobnych to pytam z ciekawości? a jeżeli już piszecie żeby zmienić ampli to pytanie czy coś z takich propozycji jest godnych uwagi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jakie jest zdanie na temat denona, czy h-k czy marantza, czy to tylko jakieś reklamówki czy to jakoś gra

widzę już że będzie ciężko coś wybrać jak się nie jest obeznanym w temacie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie upieram się koniecznie przy nowym sprzęcie ale z używanych i tak nie mam pojęcia co wybrać więc dlatego liczę że znajdzie się ktoś obeznany w temacie i naprowadzi mnie na coś konkretnego, otwarty jestem na propozycje

nie upieram się koniecznie przy nowym sprzęcie ale z używanych i tak nie mam pojęcia co wybrać więc dlatego liczę że znajdzie się ktoś obeznany w temacie i naprowadzi mnie na coś konkretnego, otwarty jestem na propozycje

Dobrze Ci piszą: słaby wzmak i dobre kolumny to bez sensowne połączenie. Do kolumn z tej półki cenowej musi być wzmak z podobnego zakresu inaczej to nie zagra.

Kolumny tańsze strojone sa do tańszego sprzętu i łagodzą jego niedociągnięcia. Dobre kolumny obnażą wszystkie niedociągnięcia elektroniki. Osobiście doszedłem do takiego wniosku że lepiej wzmacniacz mieć lepszy i on z kolumn wyciąga maxa. Odwrotnie się kłóci. Zagospodaruj kasę na wzmak + kolumny wtedy podniesiesz sobie jakośc zdecydowanie, albo..... kup tańsze kolumny :)

Dobrze Ci piszą: słaby wzmak i dobre kolumny to bez sensowne połączenie. Do kolumn z tej półki cenowej musi być wzmak z podobnego zakresu inaczej to nie zagra.

Kolumny tańsze strojone sa do tańszego sprzętu i łagodzą jego niedociągnięcia. Dobre kolumny obnażą wszystkie niedociągnięcia elektroniki. Osobiście doszedłem do takiego wniosku że lepiej wzmacniacz mieć lepszy i on z kolumn wyciąga maxa. Odwrotnie się kłóci. Zagospodaruj kasę na wzmak + kolumny wtedy podniesiesz sobie jakośc zdecydowanie, albo..... kup tańsze kolumny :)

Oj tam:)

Kup sobie jak najlepsze kolumny i już. Pewno, że najlepiej byłoby posiadać odpowiednie wzmocnienie. Lecz różnie bywa. Często wzmocnienie z teoretycznie niższej półki wypada po prostu kiepsko z dobrymi kolumnami, ale CZASAMI już może "pokazać" klasę kolumn.

W każdym razie, to lepszy pomysł niż dobry wzmacniacz + kiepskie kolumny.

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Oj tam:)

Kup sobie jak najlepsze kolumny i już. Pewno, że najlepiej byłoby posiadać odpowiednie wzmocnienie. Lecz różnie bywa. Często wzmocnienie z teoretycznie niższej półki wypada po prostu kiepsko z dobrymi kolumnami, ale CZASAMI już może "pokazać" klasę kolumn.

W każdym razie, to lepszy pomysł niż dobry wzmacniacz + kiepskie kolumny.

Pozdr.

Zdecydowanie się nie zgadzam, kiedyś były nawet takie testy w którymś z pism, ale ja akurat testowałem to "własnousznie". Oczywiście nie we wszystkich kombinacjach,ale przeciętnie dobre kolumny są wymagające od wzmocnienia właśnie. CD może poczekać. Ale jeśli nie zamierzasz zmienić wzmaka to kup kolumny w okolicy 2500 za nówki max. Lepiej się zgrywają z tanim i słbym amplitunerem.

Co oczywiście nie znaczy że nie ma wyjątków od tej reguły.... ale wyjątków :)

Zdecydowanie się nie zgadzam, kiedyś były nawet takie testy w którymś z pism, ale ja akurat testowałem to "własnousznie". Oczywiście nie we wszystkich kombinacjach,ale przeciętnie dobre kolumny są wymagające od wzmocnienia właśnie. CD może poczekać. Ale jeśli nie zamierzasz zmienić wzmaka to kup kolumny w okolicy 2500 za nówki max. Lepiej się zgrywają z tanim i słbym amplitunerem.

Co oczywiście nie znaczy że nie ma wyjątków od tej reguły.... ale wyjątków :)

Regułą jest, że powiedzmy 3/4 jakości dźwięku, to kolumny:) Potem reszta.

Lecz audio to dość niewymierna dziedzina... Są przypadki, o których fizjologom się nie śniło:)

Jeśli kupi teraz "średnie" kolumny, to po wymianie wzmacniacza (kiedyś) będzie miał dobry wzmacniacz i średnie jakości kolumny. Chyba lepiej od razu dobre - są takie, które ZAGRAJĄ nawet z amplitunerem lepiej jak te "średnie" z odpowiednim wzmacniaczem...

Kup więc "wyjątkowe"!

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Posłuchaj JBL TI 5000. Model JBL TI 250 jescze lepszy ale i cena zaporowa.

Moje zdanie i nie (są to ludzie osoby zajmujacy sie konstruowaniem kolumn professjonalnie) jest takie że lepiej zainwestować w drozsze kolumny niz wzmak.

Nie mówię tu o znacznych dysproporcjach powiedzmy że kolumny 2xdrozsze od wzmaka.

Tak jak ktos pisał wyżej kolejnośc kolumny- wzmak- żródło na temat pomieszczenia nie wypowiadam sie to osobny temat niestety zbyt często lekceważony.

• 2 lata później...

Moim zdaniem to jest bardzo dobry zestaw

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dobre brzmienie i sensowna cena, więc jak szukasz dobrych kolumn to według mnie jest to dobry wybór.

Ukryta Zawartość

To jakiś żart?

Trzy lata minęły, to może coś kupił.....

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Moim zdaniem kolumny wzmacniacz i źródło. Dlaczego? A no dlatego, że półśrodkami nic nie osiągniesz.

System to całość, a nie wyrwane z kontekstu kolumny, może i dobre ale mimo ich tak bardzo znaczącej roli w systemie same nie zagrają.

Gdyby podzielić budżet na:

3kz kolumny

1,5 wzmacniacz

1 źródło

To jestem pewien, że satysfakcja gwarantowana.

Za 1500 masz już używany NAD 356 mega fajny piec w swojej cenie, źródło choćby 316 też na 100%

A kolumny to już kwestia gustu ten Nad ogra wszystko za 3kz

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.