Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz plikow sredniej klasy - co warte polecenia

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie nad odtwarzaczem plikow sredniej klasy, czy jest cos wartego polecenia w tej kategorii, a wiec jakas alternatywa ktora zagra lepiej od Squezeboxa, zmienilo sie cos w ostatnim czasie?

Intersuja mnie tylko transporty ewentualnie kompletne odtwarzacz z dobrym przetwornikiem w srodku, ale nie urzadzenia wszystko w jednym - bez wzmacniaczy jak LINN

Poleccie cos dobrego jesli slyszelisci, widzieliscie itd

chwilowy brak działalności w audio.

Poza japończykami i NAD-me jest już kilka opcji(żadnej z nich nie słyszałem):

Musical Fidelity M1 Clic ma bardzo dobre opinie, okazuje się jednak , że odtwarza gapless tylko z USB, cena powyżej 5 tys. (ale ma przedwzmacniacz cyfrowy)

Najtańszy model Olive jest bez dysku i ma kolorowy wyświetlacz, cena poniż 4 tys. - nie wiem jak z gapless, na AS dystrybutor twierdził, że Olive obsługuje gapless, nie wiem tylko czy nie jest przypadkiem tak jak z Clic, że np. serwery mają gapless przy odtwarzaniu z dysku, a z sieci już nie. Jeśli gapless byłoby dostępne przy każdym sposobie odtwarzania, to również Olive HD3 jest ciekawą opcją - najważniejsze płyty zgrywamy na dysk wewnętrzny resztę odtwarzamy z dysku zewnętrznego, no i mamy riper w zestawie(ale za to wejść cyfrowych brak)

Pro-ject - nie wiem jak z gapless, cena chyba OK. 3 tys., był na AS chociaż nie grał.

Ja właśnie testuje olive 3HD i jest on wyposażony w dysk - 500GB... całkiem znośnie gra, myślę, ze porównywalnie do cd-ków w okolicach 4tys. W moim zestawieniu brzmi lekko matowo, z wyeksponowaną ale nie natarczywą średnicą. Chciałem sprawdzić czy jest sens przesiadać się na strumieniowce, ale jeszcze chyba nie czas (przynajmniej nie przy tej ofercie, która jest na rynku).

Ja używam PS Audio Digital Link III. Koledzy chwalą tu znacznie tańszego Arcama rDaca, inni CA DAC Magic.

Lada dzień pokaże się Audiolab M-DAC i idę o zakład, że będzie wielki szum na forum :-)

Daców jest teraz zatrzęsienie, tylko słuchać i wybrać coś dla siebie.

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Squeezebox + dobry DAC!

czytajac takie propozycje odnosze wrazenie ze wciaz za wczas na lepszy sprzet, SBT juz mam a myslalem ze mozna juz lepiej bez wydawania kosmicznych sum... jesli nie to pozostanie kupic dobry dac...

I to pokazuje, że wybór jest jeszcze za mały i nie czas aby poczciwe cd wyrzucać na śmietnik :)

Ja wyrzuciłem. Nie fizycznie, ale z głównego systemu wypiąłem.

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Ja wyrzuciłem. Nie fizycznie, ale z głównego systemu wypiąłem.

Ja się zastanawiałem, ale wobec konieczności pójścia na daleko idące kompromisy na razie zrezygnowałem z tego pomysłu... w końcu ma być lepiej, a nie inaczej :)

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Plecam Olive,mam i twierdzę,że do 10 kzł nie ma lepszego grania z CDP.Ergonomia-świetna,ripper,strumieniowanie,duży ekran,pilot,mozliwość sterowania IPod,IPhone w swojej cenie(999E)bez wad.Także wypiąłem CDP z głównego systemu,choć sroce spod ogona nie wypadł.

p

Tylko "lepiej" w audio to praktycznie dla każdego coś innego ;)

Oczywiście chodzi mi o moje, subiektywne 'lepiej' dla mnie :)

Plecam Olive,mam i twierdzę,że do 10 kzł nie ma lepszego grania z CDP.Ergonomia-świetna,ripper,strumieniowanie,duży ekran,pilot,mozliwość sterowania IPod,IPhone w swojej cenie(999E)bez wad.Także wypiąłem CDP z głównego systemu,choć sroce spod ogona nie wypadł.

p

A jaki miałeś CDP?

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

I chcesz powiedzieć, ze ten najtańszy olive 3hd za 999E gra dla ciebie lepiej od dzielonego zestawu cec?

Po pierwsze odnosiłem się do przedziału 10kzł,jak pewnie wiesz CEC(nowy)tyle nie kosztował a co do reszty,Olive kupiłem jako tzw drugi player i nawet się nie spostrzegłem jak został wpięty w system główny a wracając do Twojego pytania odpowiem przewrotnie,nie gra gorzej(pliki) reszta zalet to te wymienione w poscie powyżej.

Po pierwsze odnosiłem się do przedziału 10kzł,jak pewnie wiesz CEC(nowy)tyle nie kosztował a co do reszty,Olive kupiłem jako tzw drugi player i nawet się nie spostrzegłem jak został wpięty w system główny a wracając do Twojego pytania odpowiem przewrotnie,nie gra gorzej(pliki) reszta zalet to te wymienione w poscie powyżej.

Mam nieco odmienną opinię - podstawowy olive, który porównuję z primare d30.2 (a więc zdecydowanie poniżej granicy 10tys.) gra imho zdecydowanie słabiej pod każdym względem. I nie jest to kwestia "odmiennej szkoły brzmienia" czy moich preferencji - po prostu wyraźnie słychać, że olive nie jest w stanie przekazać tylu detali, ma słabą dynamikę i zakres odtwarzanych częstotliwości. Może wyższy model gra lepiej (z tego co wiem ma lepszy dac na pokładzie) - ale tu cena dwukrotnie wyższa :(

Reasumując - w swoich przedziałach cenowych olivki mogą być pewnie konkurencją dla zwykłych cd - czyli jak komuś pasuje ten dźwięk to może zyskać dodatkowe walory funkcjonalne. Ale jak ktoś zdecydowanie chce mieć strumieniowca, to wybór odtwarzaczy jest zdecydowanie jeszcze za słaby.

Mnie tutaj ciekawi zestaw Yamaha NP-S2000 + Yamaha A-S2000. Mam pytanie czy kolumny Vienna Acoustics Haydn Grand będą wystarczające do tego zestawu, zakładając, że muzyka klasyczna i jazz będą miały szczególne miejsce w słuchaniu muzyki. No i do tego 12m2.

Drugie pytanie dotyczy kolumn. Jak duża różnica będzie między kolumnami za 4000zł (np. wspomniane wyżej Vienna) a kolumnami za 10000zł, tu np. podam przykład Bowers & WilkinsPM1 ???

Trzecie pytanie: czy poza produktem Cambridge Audio Sonata NP 30, istnieje inny markowy odtwarzacz strumieniowy do którego można bezpośrednio podłączyć dysk twardy???

Trzecie pytanie: czy poza produktem Cambridge Audio Sonata NP 30, istnieje inny markowy odtwarzacz strumieniowy do którego można bezpośrednio podłączyć dysk twardy???

Chyba MF - M1 Clic

Chyba MF - M1 Clic

Nie potrafię znaleźć nigdzie odpowiedzi na pytanie, czy aby słuchać Musical Fidelity M1 CLiC potrzebny jest wzmacniacz, czy urządzenie jest uniwersalne i posiada wbudowany wzmacniacz???

Nie potrafię znaleźć nigdzie odpowiedzi na pytanie, czy aby słuchać Musical Fidelity M1 CLiC potrzebny jest wzmacniacz, czy urządzenie jest uniwersalne i posiada wbudowany wzmacniacz???

Potrzebny wzmacniacz - clic to tylko odtwarzacz, nie ma nawet dysku.

Wyświetl postUżytkownik iluzjonista dnia 25.11.2011 - 20:23 napisał

Chyba MF - M1 Clic

posłuchaj jeszcze dużo tańszego Denona DNP-720AE. Kilka dni temu go kupiłem więc o opinię jeszcze się nie pokuszę.

Mój wybór to relatywnie tani Denon 720AE + dobry DAC (PS Audio, Rega lub Audiolab czy Exposure - na te 2 czekam aż się pojawią).

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

posłuchaj jeszcze dużo tańszego Denona DNP-720AE. Kilka dni temu go kupiłem więc o opinię jeszcze się nie pokuszę.

Mój wybór to relatywnie tani Denon 720AE + dobry DAC (PS Audio, Rega lub Audiolab czy Exposure - na te 2 czekam aż się pojawią).

Jak jest takiej jakości jak odtwarzacz CD z tej serii to raczej szkoda na niego czasu.

można do niego podłączyć bezpośrednio dysk twardy???

Pomału pojawiają się budżetowe DAC'e, które odtwarzają DSD po USB (np. Mytek). Jak ktoś ma kolekcję płyt SACD zgranych za pomocą PS3, to nie trzeba już konwertować plików do PCM tylko można odtwarzać je w DSD.

Szczególnie płyty SACD, które nie są konwersją z PCM.

Problem jest taki, że nie ma za bardzo jak tego odtworzyć inaczej niż z komputera. Taki np. Squeezebox Touch ma złącze USB, które może działać jako wyjście na DAC'a - ale póki co nie jest to oficjalnie supportowane.

Jest wiele audiofilskich wydań SACD (MoFi, Analogue Productions), których nie ma w innym formacie (np. w PCM 24/96) i taka wersja DSD może być obecnie najlepszą cyfrową wersją danej płyty. Niezależnie od tego czy DSD jest lepsze od PCM.

Może więc jednak jakiś komputer plus DAC. Najlepiej od razu taki DAC, który ma DSD - po to żeby sobie samemu porównać DSD vs. PCM.

Mam na półce dwie płytki:

1. The Alan Parsons Project / Eye in the Sky (DVD-Audio HDAD 24/192)

2. The Who - Who's Next (SHM-SACD)

Niezależnie od tego czy słychać 24/192 i czy DSD jest lepsze od PCM ja bym chciał te płyty odtworzyć z serwera muzycznego w jak najlepszym formacie. Czyli mój system musi grać pliki *.flac 24/192 i pliki *.dff DSD.

Zastanawiam się nad tym Mytek'iem i Mac-Mini z Pure Music.

Pioneer n-30 albo jeszcze lepiej n-50

Jednak za wczesnie na wysokiej klasy odtwarzacz plikow... wchodzimy na 2 poziom a wiec japonszczyzna zaczyna wypuszczac jak puojeer denon itp dopiero pozniej bedzie poziom 3 kiedy chinszczyzna zacznie w pelni stabilnie i szybko dzialajace odtwarzacze za grosze wypuszczac i dopiero wtedy sie zacznie, japonszczyzna obizy ceny a audio markivwprawdzie za cene z kosmosu ale.zaaoferuja wysokiej klasy odtwarzacze dopiero wtedy bedzie czas na powazne przesiadki z cd z zachowaniem jakosci dzwieku

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.