Skocz do zawartości
IGNORED

DAC + słuchawki za ok 2000

Ronee

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po dłuższej analizie spędzania czasu przy kompie a w salonie wyszło na to że odrobine hi-end'u muszę wprowadzić do słuchania muzy z kompa.

Wiem ze kwota 2k zł nie powała bo tyle kosztują same dobre słuchawki, ale mam tylko tyle do dyspozycji. Teraz zastanawiam się jaką zastosować proporcję, słuchawki a DAC. Co do moich wymagań to DAC ma służyć tylko pod słuchawki i może mieć wyjścia 2 x RCA a z wejść samo USB wystarczy. Co do słuchawek tu lubię modele zamknięte lub ostatecznie półotwrate, muszą być wygodne bo czasami siedze po 8h. Tak samo dżwięk kreowany przez słuchwaki nie może męczyć.

Muzy którą słucham to Rock/Metal.

Proszę o podanie proporcji ile na DAC ile na słuchawki aby zmieścić sie w 2k i miało to sens. Będę chciał najpierw kupić DAC a pożniej z nim iść do sklepu i podpiąć kilka słuchawek i dobrać pod siebie.

Więc czekam na jakieś propozycje DAC'ów i z waszej perspektywy pasujących do nich słuchawek.

Pozdrawiam i dziękuje za poświęcony czas.

https://www.audiostereo.pl/topic/88738-dac-s%C5%82uchawki-za-ok-2000/

Mój typ: Bayerdynamic DT990Pro + Styleaudio Carat Ruby2 (a jeśli się zmieści w cenie to Topaz SE) + Trendsaudio PA-10. Dlaczego tak? Bo DAC to tylko połowa... porządna amplifikacja jest równie ważna, lub nawet ważniejsza. Taką jaką da Ci hybrydowy PA-10 nie da Ci żaden opampowy wzmak słuchawkowy wbudowany w DAC-i.

Mój typ: Bayerdynamic DT990Pro + Styleaudio Carat Ruby2 (a jeśli się zmieści w cenie to Topaz SE) + Trendsaudio PA-10. Dlaczego tak? Bo DAC to tylko połowa... porządna amplifikacja jest równie ważna, lub nawet ważniejsza. Taką jaką da Ci hybrydowy PA-10 nie da Ci żaden opampowy wzmak słuchawkowy wbudowany w DAC-i.

Nom ciekawa propozycja, poczytałem w necie i znalazłem że w testach StyleAudio dobrze sobie radził ze słuchawkami 50-60ohm a z Sennheiserami HD 600 Avantgarde co mają 300ohm to już średnio a proponowane przez Ciebie Bayerdynamic DT990Pro mają 250ohm. (test

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Hmm to jak ma wyglądac kolejność podłączenia tych urządzeń ??? z kompa do Trendsaudio PA-10 pożniej do Styleaudio Carat Ruby2 i dopiero w niego słuchawki ???

Czyli USB z kompa pożniej 2 x RCA i słuchawki ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolejność to: komputer->kabel USB->DAC->kabel 2xRCA/2xRCA->PA-10->słuchawki. Słuchałem takiego zestawienia z Sapphire i zasadniczo poleciłbym właśnie ten DAC, ale ta kombinacja zasadniczo przekroczyłaby budżet. Sapphire jest znacznie droższy a nie ma USB.

Może dlatego, że słucham podobnej muzyki i słuchałem je w tym zestawie - DAC+headamp i wiem jak to brzmiało :) Tak jak w pierwszym poście napisałem - to MÓJ typ, może ktoś poleci coś innego. Mi ten charakter prezentacji bardzo odpowiada, wszystko jest w klasie a nie jak np. w CAL!-ach które również posiadam gdzie bas jest aż za tłuściutki, jak zmieniam je na DT990Pro to doznania są o klasę lub dwie lepsze :)

Zapoznaj się z tymi słuchawkami nausznie, jeśli Ci się spodobają to RUBY2+PA-10 spowoduje tylko tyle(i aż tyle), że dźwięk z nich płynący stanie się jeszcze lepszy.

Może jeszce ktoś zaproponować jakiegoś DACa ???, tak w okolicy 800 - 1400zł ??? bo wiem ze na słuchawki to wydam te ok 600zł. Jedynie kwestia wyboru to AKG lub Bayerdynamic.

Narazie Headampa sobie odpuszcze, jak będzie DAC i słuchawki to wtedy z tym zestawem coś do tego poszukam i zobacze czy spodoba mi się ta różnica.

Aha i ostatnie jak wypadają w konfrontacji Styleaudio Carat Topaz Signature a NuForce Icon HDP DAC, różnica ok 200zł.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

HDP + HD600. Bardzo dobra synergia. Wzmacniacz słuchawkowy z HDP świetnie zgrywa się z HD600. DAC też niczego sobie. W tym przedziale cenowym bardzo trudno znaleźć coś lepszego i równie uniwersalnego.

Hmm... po dłuższej analizie stwierdziłem ze chcę mieć Trendsaudio PA-10 :) co lampa to lampa, teraz pozostaje kwestia DACa, bo w takim wypadku w DACu wzm słuchawkowy juz mi nie będzie potrzebny. Macie jakąś propozycję DACa pod tego PA-10 w rozsądnej cenie ??? szczerze to możliwie taniego, ale nie psującego jakości dźwięku, powiedzmy klasowo podobnego do PA-10.

I to rozumiem :] Do PA-10 tylko Sapphire... tak, tak wiem, przekracza budżet. Wg mnie Ruby2 za 999pln będzie w klasie, PA-10 tanio jest na allegro i ze słuchawkami zmieścisz się w 2K.

Witam,

Dobrze się składa :-), bo akurat mamy wystawione na aukcji obydwa proponowane urządzenia:

Styleaudio Ruby2:

Ukryta Zawartość

Trendsaudio Pa-10:

Ukryta Zawartość

Obydwie ceny minimalne zaskoczą każdego z Was (są ustawione bardzo nisko, zachęcam do licytacji).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam ponownie

Co sądzicie o takowym zestawie:

PC > M2Tech hiFace asynchroniczny konwerter z USB do S/PDIF > Styleaudio Carat Ruby2 > Trendsaudio PA-10 > i np: Bayerdynamic DT990Pro

Uważacie taki system za przesade ??? konwerter coś tu wniesie ???

Jestem ciekaw waszych opini.

Słucham teraz na DAC USB Styleaudio CARAT TOPAZ sygnature + Sennheiser HD598 (50-omowe słuchawki) i powiem Ci jednym słowem - miodzio!!! Cena zestawu to 2kzł, na razie nie mam zamiaru szukać czegoś innego.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Witam ponownie

Co sądzicie o takowym zestawie:

PC > M2Tech hiFace asynchroniczny konwerter z USB do S/PDIF > Styleaudio Carat Ruby2 > Trendsaudio PA-10 > i np: Bayerdynamic DT990Pro

Uważacie taki system za przesade ??? konwerter coś tu wniesie ???

Jestem ciekaw waszych opini.

Mocno przekombinowane, moim zdanie.

Carat Ruby jest taki sobie, mocno taki sobie, szczególnie w kontekście ceny jaką trzeba za niego zapłacić. Ten wzmacniaczyk, pomimo że z lampą, to jest jeszcze gorszy, chyba najgorszy element całego tego systemu. Do tego DT990Pro mają baaardzo specyficzną sygnaturę dźwiękową.

Nie wiem, słuchałeś ich kiedyś w ogóle? Bo możesz się bardzo zdziwić, dodam, nieprzyjemnie zdziwić, jeśli nie podpasują w Twój gust.

Ja bym tam wolał Nuforce HDP + HD600, z drugiej ręki zmieści się w założonym budżecie, a będzie to wysoce kompetentny system i na pewno bezpieczny, praktycznie dla każdego i pod każde preferencje. Stosunek jakości i możliwości do ceny będzie taki system prezentować wręcz rewelacyjny.

Z HDP napędzałem i Audeze LCD-2 i Beyery T1 i nadal HDP nie ma się czego wstydzić. A z HD600 synergię ma wręcz znakomitą. Wejście USB także niczego sobie, chciałem do niego podłączyć asynchronicznego V-Linka od Musicala, ale ostatecznie stwierdziłem, że to nie ma sensu, gdyż nie wnosi żadnej poprawy, a to bardzo dobrze świadczy o konwerterze USB w Nuforce.

I to rozumiem :] Do PA-10 tylko Sapphire... tak, tak wiem, przekracza budżet. Wg mnie Ruby2 za 999pln będzie w klasie, PA-10 tanio jest na allegro i ze słuchawkami zmieścisz się w 2K.

Kolega dobrze pisze, że Ruby będzie w klasie PA-10, tylko zapomniał dodać, że w mocno przeciętnej klasie, tak delikatnie mówiąc. I z dorównywaniem w dół klasy jakościowej, poprzez PA-10. Naprawdę polecam posłuchać PA-10, zanim zacznie się go proponować, bo "nie wszystko złoto co się świeci".

Byle klon Lehmanna, za podobne pieniądze, masakruje go dźwiękowo. PA-10 to taka "entertainmetowa" popierdziawka do słuchawek za stówkę i w sam raz do wyjścia ze zintegrowanej karty muzycznej laptopa.

Przepraszam, że się wtrącam, bo w temacie nie doradzę nic sensownego.

Mam tylko pytanie: czy słuchając metalu na słuchawkach po 8 godzin dziennie nie boicie się o swój słuch?

Absolutnie nie mam nic przeciwko muzyce metalowej ani słuchawkom, tylko tak po prostu pytam z troską.

Głośno słuchacie, czy tak na pół gwizdka?

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Mam tylko pytanie: czy słuchając metalu na słuchawkach po 8 godzin dziennie nie boicie się o swój słuch?

Absolutnie nie mam nic przeciwko muzyce metalowej ani słuchawkom, tylko tak po prostu pytam z troską.

Wiesz, tak patrząc to można zadać szereg pytań, czy oglądając telewizję, a w szczególności wiadomości, nie boisz się o to, że wpadniesz w chorobę nerwową? Czy jedząc produkty przetworzone, gdzie nie mamy pojęcia co jest w środku, nie boimy się że zachorujemy na raka. To samo rozmawiając przez telefony, itd, itp.

Jak to ktoś kiedyś słusznie, czy też może nie słusznie, stwierdził, lekarz alkoholu mi zabronił, papierosów, jeść tego co mi smakuje, mało bodźców podnoszących ciśnienie... wtedy będę długo żył, tylko ja pytam, po co w takim razie żyć? ;).

Oczywiście nikogo nie namawiam do niezdrowego trybu życia, ale uważam że postępując rozsądnie, można z różnych aspektów życia korzystać.

Wiadomo, przesada jest niezdrowa w każdej dziedzinie, ale to nie dotyczy tylko słuchawek, więc nie widział bym w nich jakiegoś szczególnego zła, oczywiście pod warunkiem zachowania rozsądku. Skąd przypuszczenie, że ktoś dzień w dzień będzie "jechał" po 8 godzin słuchając muzyki w ten sposób i to w sposób ogłuszający? Niezależnie od medium transportowego i sprzętu towarzyszącego, to już jest przesada i to gruba. Sama "słuchawkowowość" słuchawek, szczególnie takich możliwie dobrej jakości, wiele tu nie ma do rzeczy. Rozsądek Panie, rozsądek, on jest kluczem do sukcesu.

Na pewno zdrowszym, od słuchania muzyki w ogóle, jest choćby jazda na rowerze, ale czy to znaczy że nie wolno nam od czasu do czasu muzyki posłuchać?

Absolutnie daleki jestem od potępiania wszelkich przejawów używania życia. Hedonizm to moje drugie imię. :)

Wręcz przeciwnie - jestem zdania, że należy zeń czerpać ile się da, kiedy się da i jak tylko się da. :)

Martwią mnie natomiast wyniki badań przesiewowych jednoznacznie wskazujące na postępujący w sposób dramatyczny wzrost akustycznych uszkodzeń słuchu u młodzieży. Zdaniem laryngologów winne są słuchawki (szczególnie douszne) i głośne odtwarzanie MP3.

Oczywiście nie odradzam nikomu jazdy na rowerze, bo a nuż ktoś się przewróci... Rozsądek - tak jak mówisz.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Wyświetl postUżytkownik Cooger dnia 28.11.2011 - 20:14 napisał

Kolega dobrze pisze, że Ruby będzie w klasie PA-10, tylko zapomniał dodać, że w mocno przeciętnej klasie, tak delikatnie mówiąc. I z dorównywaniem w dół klasy jakościowej, poprzez PA-10. Naprawdę polecam posłuchać PA-10, zanim zacznie się go proponować, bo "nie wszystko złoto co się świeci".

Proszę Cię, gdybym nie słuchał to bym nie proponował. PA-10 w swojej klasie cenowej jest bardzo dobrą ofertą, podobnie Ruby2, może to kolega ich nie słuchał? Natomiast DT990Pro to słuchawki znakomite... oczywiście gdy trafiają w gusta słuchacza. Oczywiście nie porównuję tu żadnych DIY bo takie porównanie nie ma absolutnie żadnego sensu, sam koszt obudowy i gałek klasy tych od Styleaudio to jakieś 300pln. Od PA-10 o klasę albo dwie lepsza jest np. forumowa SOHA ale z obudową o tyle też droższa :D

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Proszę Cię, gdybym nie słuchał to bym nie proponował.

Ależ nie musisz mnie o nic prosić :-). Tylko dyskutujemy, w końcu od tego jest forum dyskusyjne. Ty masz swoje zdanie na temat określonego sprzętu, ja mam swoje. Każdy z nas ma do swojego zdania prawo.

PA-10 w swojej klasie cenowej jest bardzo dobrą ofertą, podobnie Ruby2, może to kolega ich nie słuchał?

Słuchałem, Ty też słuchałeś, ale jedno Ci powiem, ale mam wrażenie graniczące z pewnością, że autor wątku zadający pytanie nie słuchał nic z tych klocków i system dobiera totalnie na zasadzie przypadku. Wzmacniacza też nie słuchał, jestem w stanie o wiele się założyć, że nie ma pojęcia jak on brzmi, a kieruje się wyłącznie, tu cytat: "... chcę mieć Trendsaudio PA-10 :) co lampa to lampa..."

Natomiast DT990Pro to słuchawki znakomite... oczywiście gdy trafiają w gusta słuchacza.

Otóż to, tu masz 100% racji, o ile trafiają w gusta. Można o nich mówić dobrze, źle, bez różnicy. Ale jedno jest pewne, nie mają one neutralnego charakteru brzmienia, podobnie rozważany wzmacniacz o brzmieniu "V-shape". Odsłuch wcześniejszy jest niezbędny, gdyż specyficzny charakter tych urządzeń, musi trafić w gust słuchacza. Inaczej to mogą być pieniądze wyrzucone w błoto. Chyba się z tym zgodzisz?

Więc takie przeciwstawne opinie i dyskusja jak nasza, pozwolą autorowi wątku na odrobinę refleksji, że może jednak warto posłużyć się własnymi uszami do doboru sprzętu, szczególnie z tych przedziałów cenowych, gdzie każdy klocek gra tam wedle jakiejś swojej koncepcji.

Oczywiście nie porównuję tu żadnych DIY bo takie porównanie nie ma absolutnie żadnego sensu, sam koszt obudowy i gałek klasy tych od Styleaudio to jakieś 300pln. Od PA-10 o klasę albo dwie lepsza jest np. forumowa SOHA ale z obudową o tyle też droższa :D

Oki, ale co w takim razie sądzisz o mojej propozycji, czyli HDP + HD600, czyż nie jest ona wystarczająco godna rozważenia? Ta naprawdę nie gra źle, a do tego jest niesamowicie wszechstronne i uniwersalne. Jeśli już koniecznie ma być w ciemno zakup, to raczej wolałbym taki zestaw.

No to widzę, że zgadzamy się przede wszystkim w jednej podstawowej rzeczy: trzeba słuchać i dobierać zgodnie ze swoimi preferencjami :) I ja to zawsze podkreślam, dlatego też zawsze się dziwię osobom decydującym się na zakup bezpośrednio z np. Chin, bez praktycznej możliwości zwrotu gdy "nie zagra". Mi osobiście bardzo podobał się Sapphire + PA-10 + DT

Co do HDP + HD600 - na pewno jest warte rozważenia! Niemniej nie słyszałem, więc się nie wypowiadam :)

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie

Widzę że po moim ostatnim pytaniu temat się ożywił.

SlawekR - dzięki za wszelkie twoje spostrzeżenia, rady i sugestie. Twój proponowany zestaw napewno zagra na b wysokim poziomie, ale cena :/ DAC używkę mogę kupić, ale słuchawki wolałbym już nowe, bo to jednak element mający kontakt z ciałem. Tego Nuforca HDP już miałem na oku i nawet na Allegro ludzie to kupują. W sumie dobrym rozwiązaniem jest najpierw zakup DACa i wtedy z nim szukać słuchawek odpowiedających moim oczekiwaniom brzmieniowym. Lecz niestety 1500zł za słuchawki to nie ten pułap :/ tak 800zł to i tak max maksów.

Ze słuchawkami na głowie potrafię siedzieć 8h dziennie, ale to nie cały czas muzyka :) Przeważnie jest ~2h film/serial, 2-3h muza, 2-4h Battlefield 3.

Co do głośności to film/serial średni poziom głośności, muza poniżej średniego, nie lubię głośnej muzy (głośna muze to mam na nagłośnieniach ok 2 x 5kW w małych salach) a gra Battlefield 3 to duża głośność, chyba jedyna gra FPP w której dzwięk jest naprawdę dopracowany i wart podkręcenia głośności.

Słuchałem, Ty też słuchałeś, ale jedno Ci powiem, ale mam wrażenie graniczące z pewnością, że autor wątku zadający pytanie nie słuchał nic z tych klocków i system dobiera totalnie na zasadzie przypadku. Wzmacniacza też nie słuchał, jestem w stanie o wiele się założyć, że nie ma pojęcia jak on brzmi, a kieruje się wyłącznie, tu cytat: "... chcę mieć Trendsaudio PA-10 :) co lampa to lampa..."

Tak jak piszesz, nie miałem nigdy do czynienia z w/w urządzeniami jak i klasowymi słuchawkami a oczekuję lepszego brzmnienia niż moja integra z PC + Denony AH-D501

ja bym kupil te uzywane hd600 plus hdp. jesli czujesz "obrzydzenie" do uzywanych sluchawek to wystarczy kupic same nowe pady.

Hmm... w tej chwili sa na allegro za 600zł do tego nowe okładziny 200zł i zmieściłbym się w 800zł. Koleś pisze ze kabel wymieniał i teraz nie wiadomo w jakim sa stanie, czy jak były b dużo eksploatowane nie szkodzi im to ???

A odnośnie moich dwóch słuchawek to napisze tak:

KOSS UR40 - nie lubię otwartych bo słyszę dźwięki z otoczenia jak cicho słucham muzy, za suchy bas choć w miarę odpowiedniej ilości, średnica za bardzo z przodu, górki nie pamiętam bo nie używam ich ok roku, przestrzenność średnia, ogólnie średnio może to wina słabego źródła (w sumie to może jeszcze je sprawdzę pod wzm słuchawkowym z Rotela RA 931 mk II lub bezpośrednio z CD HK HD7500)

Denon AH-D501 - basu z lekka za dużo, za bardzo wycofana średnica, górka może być, słaba przestrzennośc jak i szczegółowość.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Witam ponownie

Widzę że po moim ostatnim pytaniu temat się ożywił.

SlawekR - dzięki za wszelkie twoje spostrzeżenia, rady i sugestie. Twój proponowany zestaw napewno zagra na b wysokim poziomie, ale cena :/ DAC używkę mogę kupić, ale słuchawki wolałbym już nowe, bo to jednak element mający kontakt z ciałem. Tego Nuforca HDP już miałem na oku i nawet na Allegro ludzie to kupują. W sumie dobrym rozwiązaniem jest najpierw zakup DACa i wtedy z nim szukać słuchawek odpowiedających moim oczekiwaniom brzmieniowym. Lecz niestety 1500zł za słuchawki to nie ten pułap :/ tak 800zł to i tak max maksów.

.....

Ze słuchawkami na głowie potrafię siedzieć 8h dziennie, ale to nie cały czas muzyka :) Przeważnie jest ~2h film/serial, 2-3h muza, 2-4h Battlefield 3.

Co do głośności to film/serial średni poziom głośności, muza poniżej średniego, nie lubię głośnej muzy (głośna muze to mam na nagłośnieniach ok 2 x 5kW w małych salach) a gra Battlefield 3 to duża głośność, chyba jedyna gra FPP w której dzwięk jest naprawdę dopracowany i wart podkręcenia głośności.

.....

Tak jak piszesz, nie miałem nigdy do czynienia z w/w urządzeniami jak i klasowymi słuchawkami a oczekuję lepszego brzmnienia niż moja integra z PC + Denony AH-D501

Nie wiem skąd jesteś. Jak coś to w Krakowie służę i HDP i HD600, do odsłuchów. Sam możesz ocenić czy to jest to czego oczekujesz.

Pady w HD600 mam nowe :). Tak czy inaczej, takie combo spokojnie zmieści się w założonym budżecie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.