Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast KMPlayer

rambo54

Rekomendowane odpowiedzi

Sądziłem że założę ten wątek w dziale kino domowe, ale tam tylko gadają o subach lcdekach amplitunera i innych ustrojstwach których nie mam i mieć nie bedę raczej.

Od lat używam KMPlayera, ale nie do końca jestem z jego działa zadowolony ostatnimi czasy..

Po pierwsze przy odtwarzaniu filmów (głównie HD 720P) na dole wyświetlanego obrazu jest taki rozmazany pasek.

Nie wiem czy zawsze ale jest.

Wewn. upsampler działa słabo, bo przy cichszych fragmentch filmu słuchać takie chrupanie jakby cewka głośnika była uszkodzona.

Jak ustawie wszystko natywnie np na 48kHz to problem znika ale to nie wszystko.

Najgorzej jest z dźwiękiem 24bitowym.

Trzeba w ustawieniach audio za każdym razem to przestawiać a i tak nie ma gwarancji że z kolumn nie usłyszymy trzasków.

Da się oczywiście to jednorazowo zgrać z Reclockerem ale fajnie jakby się to dało raz ustawić i spokój.

Chętnie poczytam Wasze pomysły, może czegoś po prostu nie wiem, albo są inne lepsze playery..

Aha, obraz cyfrowo idzie z pc po hdmi do projektora 720p

Dźwięk ustawiony na stereo 2.0 z karty PCI po spdif idzie do DAC

Grafika Radeon 5570

Win 7 64bit SP1

https://www.audiostereo.pl/topic/88756-co-zamiast-kmplayer/
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Odpowiedź nasuwa się sama, PotPlayer.

Ten sam autor, lepsze działanie. Godny następca KMPlayera.

http://www.programosy.pl/program,potplayer.html

http://www.dobreprogramy.pl/PotPlayer,Program,Windows,22586.html

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Splash Pro, dobry polski produkt, trzeba promować polskie produkty :). Ale jednak jest płatny i o tym drobnym fakcie warto wspomnieć, na tle innych propozycji. Układ kompensacji ruchu działa w nim całkiem ciekawie, oczywiście o ile ktoś lubi taki efekt. Aczkolwiek, ze zdziwieniem stwierdziłem, że w PotPlayerze również jest podobna funkcja, tyle że mniej inwazyjna, do tego dość głęboko zagrzebana w opcjach. No i w kwestiach funkcjonalności audio, PotPlayer jest lepszy od Splasha, choćby w wirtualizacji 5.1 na zwykłych słuchawkach. Jeśli ktoś życzy sobie taką funkcjonalność, to w PotPlayerze, po drobnych konfiguracjach, działa wyśmienicie.Poza tym w dziedzinie audio potrafi robić praktycznie konwersję "wszystkiego na wszystko". Splash Pro w kwestiach audio, poza subtelnie działającą opcją "dźwięk przestrzenny", nie potrafi nic.

Zresztą żaden problem przetestować oba, jeden jest bezpłatny, drugi ma triala w pełni funkcjonalnego.

Splash Pro, zamiata wszystko co do tej pory użytkowałem, prosty jak cep w obsłudze i czuję różnicę w jakości obrazu, przedtem używałem KMPlayer, miło wspominam.

"Wczora z wieczora" zainstalowałem obydwa - spalash player jakby dodaje jakiś dither po uprzenim wygładzeniu - na monitorze HD eizo i projektorze HC4000 znacząco pogarsza to jakośc wyświetlanego obrazu.

POT player - super.

Może ustalmy jakiś sposób testowania i zróbmy ranking playerów i ich najlepszych ustawień.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

PotPlayer w konfiguracji pierwotnej jest bardzo prosty w obsłudze. Główne funkcje są czytelne i odpowiednio pogrupowane. W zasadzie nie ma obowiązku, ani potrzeby zagłębiać się w opcje zaawansowane. Aczkolwiek dobrze jest je mieć, znaczy dobrze jest mieć po prostu wybór. Chcemy "porzeźbić" to możemy. Nie chcemy, nie zawracamy sobie tym głowy.

Na pewno warte jest podkreślenia multum opcji dotyczących dźwięku, co na forum audio chyba znaczenie powinno mieć zasadnicze. Splash niestety pod tym względem nas nie rozpieszcza.

Posiadam Music Streamer II i niestety zarówno w KMPlayer jak i PotPlayer pojawiają się co jakiś czas trzaski, w tym drugim przypadku częściej. Może ktoś zna jakiś Player, w którym jest możliwość regulacji bufora pamięci do tego typu urządzeń?

• 3 tygodnie później...

Nowy system windows przyniósł mi nieoczekiwaną sytuacje.

KMPlayer + ReClocker(Wasapi) + M-audio na PCI.

Karta jest ustawiona na 44.1kHz.

Odtwarzacz jest cały czas ustawiony na długość 24bit, i pracuje normalnie przy filmach z DTS AC3 itd zarówno na 16 i 24bit.

Przy klikaniu na plik MKV, odpala się nam KMP a Reclocker sam przestawia mi częstotliwość próbkowania na 48kHz w dzwiękówce.

Przy foobarze tego nie mam. a w mixerze nie ma funkcji auto którą ma np Esi Juli@.

Wcześniej w KMPlayerze było słychać słabą jakość wbudowanego resamplera, które przerabiał sygnał z 48 na 44.1. Było to słychać w bardzo cichych fragmnentach filmu.

Po skończonym odtwarzaniu player się wyłacza a karta wraca do swojej natywnej 44.1 :)

Rejestrują całą operacje również DAC i antyjitter które w momencie przełączania wyłączają na chwilę synchro z kartą, by po chwili znowu się połączyć z nową częstotliwością.

Ot taki kolejny prezent pod choinkę

• 9 miesięcy później...

Nowy system windows przyniósł mi nieoczekiwaną sytuacje.

KMPlayer + ReClocker(Wasapi) + M-audio na PCI.

Karta jest ustawiona na 44.1kHz.

Odtwarzacz jest cały czas ustawiony na długość 24bit, i pracuje normalnie przy filmach z DTS AC3 itd zarówno na 16 i 24bit.

Przy klikaniu na plik MKV, odpala się nam KMP a Reclocker sam przestawia mi częstotliwość próbkowania na 48kHz w dzwiękówce.

Przy foobarze tego nie mam. a w mixerze nie ma funkcji auto którą ma np Esi Juli@.

Wcześniej w KMPlayerze było słychać słabą jakość wbudowanego resamplera, które przerabiał sygnał z 48 na 44.1. Było to słychać w bardzo cichych fragmnentach filmu.

Po skończonym odtwarzaniu player się wyłacza a karta wraca do swojej natywnej 44.1 :)

Rejestrują całą operacje również DAC i antyjitter które w momencie przełączania wyłączają na chwilę synchro z kartą, by po chwili znowu się połączyć z nową częstotliwością.

Ot taki kolejny prezent pod choinkę

Nikt mi nie wmówi, że Linux jest skomplikowany.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

I co z tym Splashem? Poza tym, że wersja Pro ma rewelacyjny układ kompensacji ruchu dla materiałów video, to akurat w kręgu naszych zainteresowań, czyli audio, nie ma za wiele do zaoferowania. Ale i tak polecam do filmów, to tak trochę bardzie z mojej działki. Dużo potrafi pomóc szczególnie podczas wyświetlania na marnych telewizorach LCD. Polecam tym bardziej, że należy promować polskie produkty i polską myśl techniczną.

EDIT

O, widzę że poszli po rozum do głowy, a to ci ciekawostka, wreszcie dla Polaków jest taniej, jak dla całej reszty Europy i świata. Chociaż raz miła odmiana. Zazwyczaj jest kurcze dokładnie na odwrót. Dawniej Pro kosztował 20$ i ani grosza mniej, po przeliczeniu na złotówki, a tutaj niespodzianka :).

A tak w ogóle to lepiej dać linka bezpośrednio na stronę producenta:

http://mirillis.pl/pl/

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Ale pytasz o Pot Playera, czy Splasha? Tego drugiego też nie śledzę, co do Pot Playera to jest on naturalną kontynuacją KMPlayera. Ciekawych funkcjonalnosci ma całą masę, długo można by wymieniać.

Tak na szybko:

Świetna wirtualizacja dźwięku wielokanłowego na słuchawkach. Praktycznie na poziomie jakościowym THX TruStudio Pro.

Zaawansowane normalizery dźwięku.

Układ kompensacji ruchu, co prawda głęboko w opcjach zagrzebany, ale jest.

Jako jeden z nielicznych poprawnie wyświetla "zwykłe" napisy na "niezwykłych" filmach 3D.

Wbudowane kodeki przyzwoitej jakości.

itd, itp.

Trudno go nie polecać, szczególnie że jest baaardzo tani, znaczy darmowy :).

Chodziło mi o to czy pojawiły się jakieś inne ciekawe programy oprócz nich? Pamiętam, że kiedyś się polecało VLC, Splash, PotPlayer, Media Player Classic.

Przeszukałem tak na szybko i chyba po staremu.

Kmplayer 3.3 jest OK ale Splash nawet w wersji lite ma dobrze działające odtwarzanie 1080p przez GPU.

Dla tych co mają niezbyt wydajne procki ale z gpu, jest to fajna opcja na uzyskanie bardzo płynnego wideo nawet z m2ts 30Mbps.

Niby VLC tyż ma ale działa to tak sobie.

Kmplayer dobrze działa z recklockerem z Wasapi i mamy legedandarne bit perfect ;)

Polecam też kolejny polski program, Dziobas :)

W sumie nie odpalam na nim filmów ale fajnie działa opcja szukania napisów

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Sprzętowe wsparcie bardzo dobrze działa też w MPC HC i tego chyba używam w sumie najczęściej, bo najprościej mi nad tym programem zapanować, zarówno od strony Video jak i Audio i w zasadzie nie wymaga instalacji dodatkowych kodeków. Audio z kolei to razem z MPC HC używam AC3 Filter.

Co d Splasha, to mimo wszystko jednak jest płatny, więc konkurencji cenowej z PMC HC i Pot Playerem nie wytrzymuje.

Lite nie jest płatny.

Co do MPC HC to próbowałem. Próbowałem na nim uruchomić z pliku 29.9Gb film w M2ts. Nie udało mi się zmienić ścieżki audio, i dźwięk ciągle był przyspieszony względem obrazu. Obraz tak samo bardzo płynny jak przez Splash Lite po HD 2000 Graphics, ale Splash ma 2x mniejsze obciążenie GPU przy tym samym pliku

Hmmm... aż dziwię się, że nikt nie wspomniał o Best Player 2.

Program działa bez instalacji, ma wbudowane kodeki, tak jak VLC, a funkcjonalnością przebija wszystko, co do tej pory testowałem, a testowałem prawie wszystkie playery (chyba, wręcz dosłownie :) ). Jedną z przewag nad innymi playerami jest możliwość "chwycenia" obrazu lub napisów myszką (lub pilotem) i przesunięcia ich w dowolne miejsce ekranu monitora/TV. Poza tym ma baaardzo pomocny przybornik i fullscreen po dwukliku (nieoceniona funkcja przy pilocie zamiast myszki). Do tego prosty wybór urz. audio i wył./wł. wmuxowanych napisów np. w MKV i wiele innych funkcji. Do tego jest niezwykle szybki - chyba tylko w jednym przypadku musiałem skorzystać z Reclock'a.

• 5 tygodni później...

Podczas odtwarzania filmów, szczególnie w wysokiej rozdzielczości HD pojawia mi się czasem taka jakby linia, od lewej do prawej.

Czesto pojawia się na dole obrazu który oglądam z projektora (720p)na ekranie i pnie się w góre i potem zanika.

Całość trwa kilka sekund.

Testowo uruchomiłem jakieś gry w miare nowe i w grach przy większych obciążeniu również ma to miejsce.

Testowane na G540 i i3 3220 (intel HD i Intel HD 2500) problem z video znika gdy wyłączę drugi pulpit i obraz z PC idzie tylko na jeden ekran.

W grach pojawia się to również przy korzystaniu z jednego ekranu (monitor 1920x1200)

Ktoś miał podobne zjawiska u Siebie..?

Nie bardzo wiem co tworzy te linie.. bo grafika w GPU-Z nie jest bardzo obciążona..

Polecam chiński program SPlayer.

Kiedyś używałem 3 programów do odtwarzania filmów, bo każdy nie obsługiwał jakiegoś formatu, jeden ładnie otwierał napisy, drugi bez polskich znaków i jeszcze do tego kodeki oddzielnie. W końcu wywaliłem wszystko łącznie z kodekami i testowałem po kolei popularne odtwarzacze. Poszukiwania zakończyłem na SPlayer. Odtwarza wszystkie formaty łącznie z rmvb i mp4 oraz ma swoje kodeki. Nie zacina się przy odtwarzaniu filmów 720p i 1080p.

W dodatku jest lekki i zajmuje bardzo mało ramu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.