Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładki z Allegro i ze sklepu

Nikonowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zainteresował mnie bardzo inetesujący fakt dotyczący wkładek i wymiennych igieł do nich. Jak dla mnie jest to o tyle podejrzana sprawa, że postanowiłem sie z Wami tym podzielić. Mianowicie: kupiłem kiedyś u Wamata z Allegro wkładkę AT-95E, właśnie taką

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a zapasowa igła do tej wkładki wygląda tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Zapamiętajcie wygląd zapasowej igły. Z innej strony wysyłam Wam link i zobaczcie sami. Wkładka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a teraz uwaga zapasowa igła:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Czy widzicie różnicę w cenie i w wyglądzie? Te zapasowe igły z Allegro nie maja znaczka. Wniskuje więc, że są tak po prostu podróbami. Inna sprawa: wkładki Ortofon OM5E, zobaczcie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i ta sama wkładka tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Pierwsza sprawa: cena 99 zł i 240 zł. Skąd taka różnica? Kolejna sprawa i kolejna wkładka Ortofon OM 10 E:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Cena tylko 129 zł. Dziwne. Nigdzie poza Wamatem nie widziałem tej wkładki. Dzwoniłem do sklepu RMS i oświadczyli mi, że oni nigdy takiej nie mieli. Ciekawa sprawa. Co o tym wszystkim Wy sądzicie? Czy sądzicie, że to mogą byc podróby z chin? jestem ciekaw waszych opini. Zaznaczam, są to moje przypuszczenia. Nie chcę nikogo obrażać moim postem.

ps. a miałem kupić u Wamata ta wkładkę Ortofon MO 10 E, ale teraz mam obawy ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/88962-wk%C5%82adki-z-allegro-i-ze-sklepu/

Witam!

Z tego co czytam to Igła do AT-95E sprzedawana nie jest oryginalna i Wamat to wyraźnie napisał Producent : WYPRODUKOWANO : STYLUS CO. JAPAN, a nie Audio Technica, różnice w cenach rzeczywiście dziwne, ale czasami tak bywa. Widziałem kiedys w Czerwonym sklepie lodówke za 8000zł, w necie taka sama była za 4500 , różnie bywa.

Pozdrawiam

Hej.Mam ta wkladke om 10 e,chociaz w sumie to nie wiem skad sie wzielo to e?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tak na 99,9% pochodzi od Wamat,pisze ze na 99% bo szwagier mi kupil,chyba mu podsylalem link do tego sprzedawcy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Normalnie na świecie to jest tak, że producent (np. Ortofon) ustanawia w danym państwie jednego dystrybutora swoich produktów (przedstawicielem przykładowego Ortofona na Polskę jest Mediam s.c.). Oto linki które to dokumentują:

Wykaz dystrybutorów Ortofona:

Ukryta Zawartość

cennik wkładek i igieł Ortofona u polskiego dystrybutora:

Ukryta Zawartość

zatem nie wydaje mi się prawdopodobne, żeby Wamat kupował te wkładki (np. Ortofon OM-5e) w Mediam s.c. i wystawiał je z ceną detaliczną 99 zł/szt., no chyba że dokłada do tego lub nie uzyskuje na nich żadnego zysku, co jest mało prawdopodobne. Nie znam wprawdzie dokładnie ceny hurtowej na wkładki Ortofona w Mediam s.c., ale jak pokazuje życie różnica pomiędzy hurtem a detalem nie sięga raczej dwu- trzykrotności ceny produktu, najczęściej jest to poniżej 50%. W takim wypadku zaopatruje się najprawdopodobniej we "wkładki Ortofona" poza samym Ortofonem.

Pozdro,

Yul

P.S. Sądzę, że z czasem można się spodziewać na allegro "wkładek z serii 2M Ortofona" w cenach 2-3 razy niższych od obecnych, pochodzących z tego samego "kanału dystrybucyjnego". Cudzysłowia użyłem intencjonalnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Normalnie na świecie to jest tak, że producent (np. Ortofon) ustanawia w danym państwie jednego dystrybutora swoich produktów (przedstawicielem przykładowego Ortofona na Polskę jest Mediam s.c.). Oto linki które to dokumentują:

Wykaz dystrybutorów Ortofona:

Ukryta Zawartość

cennik wkładek i igieł Ortofona u polskiego dystrybutora:

Ukryta Zawartość

zatem nie wydaje mi się prawdopodobne, żeby Wamat kupował te wkładki (np. Ortofon OM-5e) w Mediam s.c. i wystawiał je z ceną detaliczną 99 zł/szt., no chyba że dokłada do tego lub nie uzyskuje na nich żadnego zysku, co jest mało prawdopodobne. Nie znam wprawdzie dokładnie ceny hurtowej na wkładki Ortofona w Mediam s.c., ale jak pokazuje życie różnica pomiędzy hurtem a detalem nie sięga raczej dwu- trzykrotności ceny produktu, najczęściej jest to poniżej 50%. W takim wypadku zaopatruje się najprawdopodobniej we "wkładki Ortofona" poza samym Ortofonem.

Pozdro,

Yul

P.S. Sądzę, że z czasem można się spodziewać na allegro "wkładek z serii 2M Ortofona" w cenach 2-3 razy niższych od obecnych, pochodzących z tego samego "kanału dystrybucyjnego". Cudzysłowia użyłem intencjonalnie.

czyli chcesz powiedzieć, że te tańsze wkładki na allegro to podróby?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byłbym daleki od wydawania takich opinii. Jest kilka możliwości, przez które mogą mieć tańsze wkładki. Może mają też zapasu sporo, teraz złotówka jest słaba. Jak to oryginały, w co wierzę, należy tylko cieszyć się z niższych cen.

PRZEPRASZAM, że tu wjeżdżam z zamiennikiem do gramofonu DANIEL G-1100 fs z oryginalną wkładką MF-100 jak i często stosowana trochę lepszą MF-104. Tak się składa że kupiłem u WAMT-a zamiennik i porównałem je pod dużym POWIĘKSZENIEM z nieużywaną starą zapasową igłą MF-104. Te stare wkładki (nieużywane) przypominały nieregularny kartofel, małą precyzję wykonania, natomiast ta nowa ma bardzo poukładaną sylwetkę, od razu zauważyłem perfekcyjne wykonanie. No ale najważniejsze są różnice w obu porównywanych igieł, jakie ??? Ta od WAMT -a wyciąga z winyli dużo dużo więcej przestrzeni. Słychać to wyraźnie, jestem bardzo zadowolony z zakupu jak i perfekcyjnej obsługi tego pana. Jeżeli by się okazało że są to podróby to są one o kilometry lepsze od oryginału. Nie Wiem jak to się ma do bardzo drogich wkładek, moja kosztowała 47zł. chyba produkowana w Niemczech, natomiast paski pochodzą z Japonii. Inny duży plus dla tego pana jest taki, że nie robi problemów z wysyłka za granicę.

Oj zapomniałem, ta nowa to Tenorel N 2001 D ( fabrikat. Stylus Company )

no ciężko żeby plastik produkowany w polsce 20-30 lat temu był lepiej wyglądający od dobrej jakości odlewu dzisiejszego, nawet z chin. przedmiotem dyskusji nie jest wyższość wkładek/igieł z wamatu nad oryginałami unitry, tylko to czy nowe wkładki AT czy ortofona z cenami oscylującymi wokół 100zł są fakytcznie oryginałami czy tylko ładnie wyglądającymi podróbami. Temat dla mnie interesujący, bo sam mam w planach kupić coś pokroju AT91/AT95/OM5/OM10 itp. i nie chciałbym się nie miło zaskoczyć.

pozdrawiam.

no ciężko żeby plastik produkowany w polsce 20-30 lat temu był lepiej wyglądający od dobrej jakości odlewu dzisiejszego, nawet z chin. przedmiotem dyskusji nie jest wyższość wkładek/igieł z wamatu nad oryginałami unitry, tylko to czy nowe wkładki AT czy ortofona z cenami oscylującymi wokół 100zł są fakytcznie oryginałami czy tylko ładnie wyglądającymi podróbami. Temat dla mnie interesujący, bo sam mam w planach kupić coś pokroju AT91/AT95/OM5/OM10 itp. i nie chciałbym się nie miło zaskoczyć.

pozdrawiam.

Oglądałem pod mikroskopem przede wszystkim IGŁY obu modeli, i jescze wiele innych igieł......obydwie nowe, nieużywane... Co do elementów plastikowych, w obu modelach, tym starym zapasowym jak i nowym kupionym na allegro wyglądały wzorowo. nie interesowałem się plastikiem. Nawet nieco gorszy odlew plastiku brzmienia przecież nie popsuje. Igła wyglądała na profesjonalnie zrobioną, pod mikroskopem często można zobaczyć np. mikro pęknięcia igły i inne fabryczne niedoróbki.

Czasem idę do znajomego i sobie ogladamy np. igły od gramofonów. Bardzo POLECAM tą nietypową metodę weryfikacji. Gość z allegro wygląda na uczciwego, od innej osoby z Gdyni usłyszałem również pozytywna opinię na jego temat.

Podejrzewam że cena wynika z zakupu w żrodle ze starymi stanami magazynowymi.

To nie są wkładki "nowości technologiczne" Szansa ich sprzedaży na tzw "zachodzie" jest mała.Sprzedaż dużej partii jednemu odbiorcy pozwala na wycofanie kosztów zainwestowanych przed laty.Inaczej kosztuje 1 szt inaczej kontener.

Sklep rms nie należy do tanich, poza tym to jest tak jak w motoryzacji, np. wystarczy porownać ceny części do volvo v50 z cenami części do forda focusa....

Dodatkowo należy wziąć poprawkę na to gdzie mieszkamy

Sklep RMS wiadomo, nie jest tani, ale posłużył mi tylko jako porównanie.

Od siebie dodam ,ze WAMAT to jeden z najbardziej profesjonalnie dzialajacych ludzi na Allegro i mowie to po doswiadczeniach z wlascicielem a same produkty sa zgodne z opisem i wysylane natychmiast - zakupy u tego goscia to czysta przyjemnosc.

Czy igly sa oryginalne mocno bym polemizowal ale sa na tyle dobrymi zamiennikami ze dzwiekowo nie powinny zniesmaczyc (tyczy sie to igiel do Technicsow ktore kupowalem).

Zainteresowani powinni zadzwonic do czlowieka i poprostu porozmawiac ,zapewniam to profesjonalista o nienagannym podejsciu do klienta.

robix

potwierdzam, Wamat jest bardzo profesjonalny

Znalazłem cos ciekawego: jakby ktos z Was potrzebował wysokości wkładki Ortofon 2M Red to tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Jak kupowałem 2 m red od wamata, jakiś rok temu, wkładka gra świetnie do dzisiaj. Dobrze zapakowana, instrukcja, gwaracnja, oczywiście oryginalna. Wtedy były sporo tańsze, chyba 250zł za red, mniej niż 500 za blue, cen bronze i black nie pamiętam bo to nie moja liga. Gdybym miał kupować wkładke, ale nie byłoby to tak pilne, to poczekałbym 2 miesiące, złoty ostatnio zaczyna mieć się lepiej, ceny powinny spaść, choć gwarancji na to nie ma...Przy tych cenach serii 2m chyba szukałbym innej wkładki na ebayu.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Zamawial ktos wkladki z serii 2M z Wamat? Bezpieczny zakup?

Czy ktos w koncu rozgryzl czemu ceny tak odbiegaja od katalogowych?

pozdrawiam

Ceny ma niższe,gratisy jakieś też dokłada,może ma układy jakieś

pozatym ma bardzo dużą ofertę na alle,woli sprzedać taniej i więcej

jak trzymać się wygórowanych cen.

Kupowałem u niego wkładki i nie tylko,wszystko w jak najlepszym porządku.

Ja również potwierdzam, że Wamat to bardzo dobra firma.

A tak na marginesie, jeśli ktoś by chciał tanią a dobrą wkładkę Ortofona u niego to polecam Digitrac 300SE.

jeśli komuś pasuje wkładka z jajem ADC Q3 (nie taki sucholec jak AT95) to oddam za dwie stówki, przedwojenna nówka nieśmigana, no ze 3 godz. testowo

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

U mnie wkładka AT-95E z wamatu zagrała bardzo słabo, ale kiedy wymieniłem igłę na "podróbkę" z tej samej firmy- mozna tego słuchać godzinami, aczkolwiek na oscyloskopie widać zniekształcenia sygnału.

Może być też taki motyw że dla ortofona czy Audiotechniki produkuje jakąs fabryka w Chinach, Niemczech, Japonii, na Tajwanie czy gdzies indziej. Mozliwe zresztą że jedna dla wielu markowych producentów. Nie ma problemu żeby na przykład Wamat zamówił w tej fabryce zamienniki niemarkowane, albo nawet zlecił wykonanie igłu do nieprodukowanych od dawna wkładek MF Foniki. Jesli fabryka produkuje do wszystkich typów wkładek to żaden dla nich problem wykonac taką iglę - jakiś plastik jak ze starego shure plus standardowa igła diamentowa sferyczna i wejście wg specyfikacji zamawiającego i już jest.

Mnie też zdziwiło że ma igły do MF których jest już jak na lekarstwo.

W przypadku tej igły producentem jest Stylus Co. Japan jak napisał wamat na aukcji.

Przy okazji ostatnią wkładką Fonica była MF-105 montowana w GS-500. Widziałem metryczkę z pomiarem pasma przenoszenia tej wkładki i jej parametry były na dobrym ówczesnym poziomie. Na Allegro ta wkładka pojawiała sie w cenie wyższej od najtańszej audiotechniki, ich zasoby sie praktycznie wyczerpały i jest nie do dostania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.