Skocz do zawartości
IGNORED

Jplay

Jacek70

Rekomendowane odpowiedzi

Co do transportu CD/DVD-A to nie sądzę, żebyś miał lepszy efekt. Komp jest jednak upośledzony pod kątem audio, w środku jest pełno emi, system zajmuje procesor powodując jitter

Jak się odpowiednio skonfiguruje komputer pod audio to nie jest upośledzony.

Poza tym zamiast USB ja stosuję konwerter USB/SPDiF zasilany zewnętrznym akumulatorkiem, co dodatkowo wpływa na jakość.

Do tego trzeba mieć dobrej klasy DAC, który na wejściu eliminuje ew. jitter.

Ja tak mam i dlatego brzmienie z kompa jest lepsze niż z płyt CD odtwarzanych na DVD Denon 3910, który również oczywiście współpracuje z DAC Hegel HD20.

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/63/#findComment-3247187

soundchaser ma rację

Komputer przygotowany pod audio gra lepiej niż większość CD po coax jako transport.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/63/#findComment-3247197

system zajmuje procesor powodując jitter

??????????? poezja ?

Jiter kompa może tylko degradować dzwięk wewnętrznej karty dzwiękowej oraz zewnętrznego konwertera USB, jeśli nie pracuje w trybie asynchronicznym. W asynchronicznym jest bufor i drugi zegar, co powoduje że jiter kompa nie ma znaczenia - zostaje wyzerowany. Od tego momentu liczy się tylko jiter konwertera.

moc jest niewystarczająca... a ma i5 4 x 4,6 GHz :)

Jedna pani drugiej pani..........

Na dużo słabszym procku testowałem Jplay, bez takich przygód.

Komputer przygotowany pod audio gra lepiej niż większość CD po coax jako transport.

3 x TAK !!!

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/63/#findComment-3247223

Jak się odpowiednio skonfiguruje komputer pod audio to nie jest upośledzony.

Poza tym zamiast USB ja stosuję konwerter USB/SPDiF zasilany zewnętrznym akumulatorkiem, co dodatkowo wpływa na jakość.

Do tego trzeba mieć dobrej klasy DAC, który na wejściu eliminuje ew. jitter.

Ja tak mam i dlatego brzmienie z kompa jest lepsze niż z płyt CD odtwarzanych na DVD Denon 3910, który również oczywiście współpracuje z DAC Hegel HD20.

Tak, zdaję sobie sprawę, że asynchroniczny konwerter eliminuje jitter na wejściu... Przynajmniej teoretycznie, programy z bit-perfect różnią się między sobą brzmieniem, a wielu miejscach można przeczytać, że kabel cyfrowy ma znaczenie. U mnie np przyjemniejszy dźwięk uzyskuję łącząc DAC'a poprzez raczej miernego optyka wychodzącego z integry opartej o kodek Realtec ALC1150 niż przy połączeniu markowym kablem z DAC'iem posiadającym asynchroniczny konwerter. Wszystko jest bit-perfect, nie ma prawa być żadnych różnic, a jednak.

??????????? poezja ?

Jiter kompa może tylko degradować dzwięk wewnętrznej karty dzwiękowej oraz zewnętrznego konwertera USB, jeśli nie pracuje w trybie asynchronicznym. W asynchronicznym jest bufor i drugi zegar, co powoduje że jiter kompa nie ma znaczenia - zostaje wyzerowany. Od tego momentu liczy się tylko jiter konwertera.

patrz wyżej

EDIT: jest na odwrót niż mówi teoria, na moje oko izolacja elektryczna optyka ma tutaj największe znaczenie. Czyżby jednak emi miało wpływ? Wszystkie opcje typu spread spectrum w biosie płyty mam włączone, zasilacz jest bardzo dobrej klasy, a jednak coś przeszkadza.

Jedna pani drugiej pani..........

Na dużo słabszym procku testowałem Jplay, bez takich przygód.

Jplay nie ma małych wymagań, spróbuj włączyć tryb extreme na słabym procku. O komunikacie pisałem w kontekście Bug Head Emperor...

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/63/#findComment-3247332

jest na odwrót niż mówi teoria, na moje oko izolacja elektryczna optyka ma tutaj największe znaczenie. Czyżby jednak emi miało wpływ? Wszystkie opcje typu spread spectrum w biosie płyty mam włączone, zasilacz jest bardzo dobrej klasy, a jednak coś przeszkadza.

Nic nie jest na odwrót. Przesyłając sygnał po SPDiF optykiem, przesyłasz go nadal z całym dobrodziejstwem jitera pochodzącego z komputera, dodatkowo wzbogaconym o spory jiter nadajników optycznych. Eliminujesz jedynie zakłócenia przenoszone drogą połączeń galwanicznych od zasilania.

Piszesz że zasilacz jest bardzo dobrej klasy. Jaki ? Nawet gdyby był bardzo dobry to za nim na płycie głównej są zasilacze lokalne zbudowane na przetwornicach, które już tak dobre nie są i prawie cała para idzie w gwizdek.

Wszystko jest bit-perfect, nie ma prawa być żadnych różnic, a jednak.

Jak sprawdzałeś bit perfect ?

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/63/#findComment-3247351

Nic nie jest na odwrót. Przesyłając sygnał po SPDiF optykiem, przesyłasz go nadal z całym dobrodziejstwem jitera pochodzącego z komputera, dodatkowo wzbogaconym o spory jiter nadajników optycznych. Eliminujesz jedynie zakłócenia przenoszone drogą połączeń galwanicznych od zasilania.

Piszesz że zasilacz jest bardzo dobrej klasy. Jaki ? Nawet gdyby był bardzo dobry to za nim na płycie głównej są zasilacze lokalne zbudowane na przetwornicach, które już tak dobre nie są i prawie cała para idzie w gwizdek.

Widocznie zakłócenia pochodzące od zasilania robią u mnie większe szkody niż dodatkowy jitter pochodzący od nadajników optycznych. Dźwięk po optyku jest bardziej gładki, przyjemniejszy dla ucha.

Zasilacz to FSP Aurum Pro 1000W, oczywiście z aktywnym pfc i sprawnością powyżej 90%. Porządna obudowa z grubymi ściankami, które z pewnością pomagają w izolacji. Cały komp jest zbudowany z najnowszych podzespołów z zaawansowanymi funkcjami oszczędzania energii, całość pobiera ~50W przy gołym pulpicie. Izolacja na pewno nie jest najgorsza, niekiedy zdarza się że np przesuwanie myszką powoduje piski, u mnie to nie występuje.

Coś na temat dźwiękówki na płycie

Zastosowany kodek to Realtek ALC1150, współpracujący ze wzmacniaczem Texas Instruments TI N5532. Kodek jest schowany pod osłonką z napisem Purity Sound, a blok audio jest na laminacie odseparowany od reszty obwodów

Nawet gdyby był bardzo dobry to za nim na płycie głównej są zasilacze lokalne zbudowane na przetwornicach, które już tak dobre nie są i prawie cała para idzie w gwizdek.

To w końcu PC nadaje się jako transport i jest lepszy niż CD czy nie?

Jak sprawdzałeś bit perfect ?

Nie sprawdzałem, nie mam możliwości. Opierałem się natomiast na stu poradnikach, stosowałem wtyczki KS, WASPI w wersji Exclusive, uruchamiałem fidelizera (wiem, on nie jest od bit-perfect). Na pewno omija mikser, bo regulacja głośności nie działa, kiedy gra muzyka, żaden inny sygnał do przetwornika nie dochodzi. Ponadto dźwięk z wyjścia z wtyczką WASAPI jest lepszy niż bez wtyczki...

Ale może masz jakiś sprawdzony sposób na to, by bit-perfect na 100% działało?

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/63/#findComment-3247384

Zasilacz to FSP Aurum Pro 1000W,

Przetwornica 1kW to jakiś potwór :)

To w końcu PC nadaje się jako transport i jest lepszy niż CD czy nie?

Jest lepszy ale nie tak zbudowany. Maszyna z zasilaczem 1kW, to raczej do gier, a audio na przyczepkę.

Nie sprawdzałem, nie mam możliwości.

Pozostaje wiara że jest BP :)

Przy KS zawsze uzyskiwałem BP natomiast przy WASAP tylko na jednym trybie - reguły nie ma.

Ale może masz jakiś sprawdzony sposób na to, by bit-perfect na 100% działało?

Na przykład prześlij sygnał dts na dekoder dts. Jedno przekłamanie i zrywa dzwięk. Taki sygnał testowy znajdziesz w necie.

Więcej metod sprawdzania znajdziesz na forum.

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/63/#findComment-3247789

Przetwornica 1kW to jakiś potwór :)

Został mi po przygodzie z kryptowalutami, szkoda mi było sprzedawać za bezcen, tym bardziej że dopóki się nie zużyje to żadna konfiguracja nie będzie mu straszna.

Jest lepszy ale nie tak zbudowany. Maszyna z zasilaczem 1kW, to raczej do gier, a audio na przyczepkę.

Jestem również maniakiem sprzętu komputerowego, nie budowałem komputera specjalnie pod audio :) W tej chwili mam podpiętą płytę główną z pamięcią i procesorem (grafika integra) i SSD, czyli jak w serwerach audio. Całość jest spakowana w dużą obudowę, więc emi ma się gdzie rozejść. Pytam o radę bo naprawdę nie wiem, czy uważasz że zasilacz o większej maksymalnej mocy będzie mocniej siał niż PSU małej mocy? W tej chwili po wyjęciu karty graficznej PSU ciągnie z gniazdka ~40W, zasilacz może ma dużą moc, ale przecież bardziej istotne jest to ile musi podać na podzespoły.

W razie czego mam jeszcze zasilacze 520W i 400W w domu, oprócz tego drugi zestaw z oszczędnym dwurdzeniowym celeronem Haswell, lapka z XP'kiem na starym jednordzeniowym AMD i małego netbooka z intelem Atomem - wydaje mi się, że na zasilaniu bateryjnym teoretycznie najlepsza opcja?

Pozostaje wiara że jest BP :)

Przy KS zawsze uzyskiwałem BP natomiast przy WASAP tylko na jednym trybie - reguły nie ma.

Przypomniałem sobie że w pokoju leży nieużywany ampli do kina domowego marki Sony, co prawda trochę stary i niskiej klasy, ale to chyba nieistotne - opcję dekodowania DTS'a na pewno ma.

Na przykład prześlij sygnał dts na dekoder dts. Jedno przekłamanie i zrywa dzwięk. Taki sygnał testowy znajdziesz w necie.

Więcej metod sprawdzania znajdziesz na forum.

Dzięki, postaram się sprawdzić.

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/63/#findComment-3248159
  • 3 miesiące później...

Było już? Bo nie nowe.

Wszelako niezmiernie interesujące:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/63/#findComment-3377811

Podobno pod Windowsem server 2012 + 16Gb RAM Quatro Channel, dzwięk wyrywa z butów

Ale czy już po wyrwaniu stopy z buta nie powoduje złażenia paznokci?

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/63/#findComment-3378738

Podobno największy postęp daje zasilacz bateryjny jcat podpięty do dysku SSD :)

Tak, słyszałem że pokładowe stereo promu kosmicznego jest oparte na tym genialnym rozwiązaniu.

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/63/#findComment-3378771

W moim systemie nie jestem w stanie odróżnić Kernel Streaming w Foobarze od Jplay ULTRAStream, z tym że nie sprawdzałem trybu hibernacji...

a buffor i buffor 96k dales na direct link ?

jakiego daca uzywasz ?

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/63/#findComment-3379026

a buffor i buffor 96k dales na direct link ?

jakiego daca uzywasz ?

Daj wszystko na directlink. Jesli komp wytrzyma i nie bedzie przerywac to tak zostaw. Jesli nie to bedziesz musial zwiekszac az dojdziesz do poziomu gdzie dzwiek nie tnie. Poza tym masz 4 silniki do wyboru, kazdy z nich brzmi inaczej, posluchaj i wybierz ten ktory tobie odpowiada. Sprawdz takze dolaczony player jplaymini. Wszystkie potrzebne informacje masz w instrukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jesli nie bedzie roznicy to nie kupuj, jesli kupiles to masz 14dni na zwrot itd.

Po drugie zakladka PC Audio na tym forum jest jeszcze w epoce kamienia lupanego, dlatego proponuje Ci szukac informacji na forum jplay lub computeraudiophile, przy okazji podszkolisz sobie jezyk angielski. A tutaj jak widzisz wchodzi sie tylko, zeby dodawac uzytkownikow do listy ignorowanych, aby temat byl bardziej przejrzysty, jesli ktos szuka pomocnych informacji.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/63/#findComment-3379190

Sprawdzę to...

kiedyś: rDAC + akumulator żelowy,

obecnie: irDAC + zasilacz liniowy Tomanek.

Twój DAC powinien uciagnac ustawiania direct link w obu bufforach , moze potestuj z poczatku na jakis lepszych słuchawkach bo jesli dalej masz te kolumny co wyminieles na stronie "o mnie" to sam sie domyslasz sie gdzie masz "waskie gardło" pomimo modyfikacji zwrotnicy przez studio z tychów...

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/63/#findComment-3379704

???

Może coś bliżej napisać na ten temat ?

Bufor : [ bezpośredni link lub cyfry od 1-1024 ] . Jest to kluczowy parametr , który ma wpływ jakość dźwięku , więc należy zająć sobie odrobine czasu , aby określić najniższą możliwą wartość w systemie , który zależy od ogólnej wydajności komputera ( ważny jest szybki procesor + odpowienia ilość ram) i wydajności DACa / interefejsu audio . Domyślnie sa 4 próbki i najniższe opóźnienia to 1 próbka ( bezpośredni link ) , . Dla materiału HiRez zwykle nieco większy bufor jest potrzebny do płynnego odtwarzania, bez " zgrzytów " : Bufor 96 i bufor 192 wpływa na rozmiar bufora na 96 i 192kHz częstotliwości próbkowania materiałów.

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/63/#findComment-3379746
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.