Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli już musisz coś z wymienionych to ten 3 soniacz jest w miarę no i odbiór osobisty, więc można też coś z ceny urwać :-) szału nie ma ale na początek żeby się zarazić a nie zrazić powinien być ok. Nie ma regulacji wysokości ramienia ale koszt jest 140 a nie 1400 :-) Uważaj tylko na łowców klientów firmy Pro-Ject, którzy zaraz zaczną Ci wciskać że to świetny grat i skończy się jak większość takich zapytań jak Twoje na forum zakupem PJ po "dobrych radach" :-]

Edytowane przez thrak

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

vik, gdybym cię zapytał które parówki na rynku są najsmaczniejsze zapewne odpowiedziałbyś, że kabanosy z dziczyzny? :-)

m00nr4k3r - zwróciłeś się z zapytaniem w którym zawarłeś również odpowiedź. Tak, jako pierwszy tani gramofon dający wgląd w możliwości dźwiękowe tego źródła, możesz kierować się tymi czterema sprecyzowanymi przez Ciebie punktami. Moja rada, to staraj się wybrać sprzedawcę od którego będziesz mógł odebrać gramofon osobiście z możliwością sprawdzenia i posłuchania przed zakupem. Wybierz sprzęt w jak najlepszym stanie technicznym i wizualnym. Rodzaj napędu w Twoim przypadku jest bez znaczenia. Igłę jednak lepiej wymienić na nową, dla pweności, w opowieści, że grała 20 godzin raczej nie ufaj, a technicznie nie jesteś w stanie sprawdzić stanu ostrza.

Ja też podpisuje się pod tym co koledzy napisali, jednak nie do końca zgodzę się z "thrakiem" Pro-Jecty też są niezłe ale nie te tanie, wszystko jest kwestią gustu, preferencji użytkowych brzmienie to już innego zagadnienia. Ja Tobie jeszcze proponuję troszkę czasu poświęcić na ten wątek jest tam mnóstwo informacji dla rozpoczynających przygodę z analogiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam,

Paweł

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Dzięki za odpowiedzi i przeniesienie do właściwego tematu.

Czyli już wiem, że nie kupię nic przez wysyłkę w ciemno. Znalazłem jeszcze jeden z Wrocławia:

Ukryta Zawartość

Załóżmy, że poszedłbym obejrzeć tego Sony PS-T15 - od czego zacząć będąc na miejscu? Czy faktycznie za te 140zł warto się fatygować? A tego Garrarda?

Ma on wkładkę Excel ES70-S która tu:

Ukryta Zawartość

w ma dobrą opinię.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez m00nr4k3r

- m00nr4k3r - nie skąp, na gramofon musisz wydać przynajmniej 500 zł, bo inaczej będziesz szybko wymieniał i koszty będą większe, kieruj się wagą, powyżej 7 kg.

excelvinyl winylmania blog szukaj

- m00nr4k3r - nie skąp, na gramofon musisz wydać przynajmniej 500 zł, bo inaczej będziesz szybko wymieniał i koszty będą większe, kieruj się wagą, powyżej 7 kg.

Nie wiesz "exelciu" jak to jest, nasłuchają albo naczytają się ludziska że patefon za stówę czy za dwie pięknie gra, to po co przepłacać :) Wystarczy potem robić dobrą minę do złej gry też jak inni zachwycać się. To tak jak z tą reklamą Skody goście przyszli na wystawę i zachwycają się jaka piękna rzeźba albo instalacja, a za chwilę okazuje się że zwykły wieszak na ubrania.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Paweł,

Ludziska chętnie czytają co w internecie piszą... Naczytają się, naczytają, no to w końcu coś kupią za te stówkie albo dwie, hehe, bo po co było tak czytać po próżnicy ???

Pozdro,

Yul

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A co to za różnica czy 100 czy 500 czy 1000?

Jeśli ma grać na poziomie, o którym możemy dyskutować nad wyższością LP nad CD to wchodzimy w grube tysiące dudków.

Jakoś nie wierzę w cudowne właściwości i możliwości patefonów za kilka czy kilkaset zł z niemieckiego śmietnika, pre za 300zł i wkładki za 200.

No chyba, że lubimy obcować z winylem a jakość jest sprawą drugorzędną - ale proszę, nie mówcie przy takich kwotach (równowartości jednej dobrej płyty)że dźwięk zestawu za 500zł z butów wyrywa :) bo jeśli bym się miał pakować w ta zabawę z 500zł w kieszeni to lepiej zostać przy CD.

Ano właśnie Maćku i Yulciu bardzo trafne spostrzeżenia.

Pozdrawiam,

Paweł

Edytowane przez paweljazz

Prawdę napisałeś :(

Chcę mieć gramofon, żeby raz na jakiś czas posłuchać muzyki z winyla. Co do jakości to i tak nie mam porównania (poza tamtym plastikiem) więc czy dałbym 100 czy 1000zł to odczucia i tak będę miał pozytywne. Póki co płyt które są w dobrym/bardzo dobrym stanie mam... trzy. Chodzi też w dużej mierze o to, żeby dopełnić system stereo gramofonem który będzie jako tako się prezentował, bo przecież przy takiej ilości płyt przez większość czasu będzie on stał i ładnie wyglądał ;) Ale jednocześnie chciałbym, żeby był ciągle w stanie używalności, a nie pewnego dnia stwierdzić, że pasek dorobił się dwóch końców i trzeba szukać nowego. Jestem studentem, szukam pracy więc nie mogę sobie pozwolić na kupienie sprzętu za 500 czy 1000zl którego będę używał raz na tydzień jak mi się przypomni.

Dlatego szukam czegoś niedrogiego właśnie, co nie szarpnie mnie za kieszeń za mocno a da mi świadomość, że jest i mogę sobie od czasu do czasu go posłuchać.

Gość rydz

(Konto usunięte)

<< Jeżeli tak,to szukaj gramofonu co by ładnie wyglądał i nie był zniszczony,był na aukcji np Kenwood w drewnianej obudowie,wyglądał jak nowy,sam miałem go kupić 200zł chyba,czy wszystko bedzie sprawne? to loteria.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

m00nr4k3r, nie zrozum mnie źle. Nie chcę Ciebie zniechęcić ale nie spodziewaj się tzw "nirvany:)". Jeśli ma ładnie wyglądać to kup to co Tobie się najbardziej podoba bo w tym przedziale cenowym to nie ma lepszy gorszy. Pamiętaj tylko o (w miarę możliwości tego gramofonu) poprawnym ustawieniu wkładki abyś sobie nie zniszczył płyt, które masz.

EDIT: rydz - wyprzedziłeś mnie :)

Edytowane przez masza1968

kiedyś wyszedł mi ładny post więc się zacytuję :]

Jeśli ktoś zupełnie się nie zna i stawia pierwsze kroki w 'analogu' kupując za 200zł czy 300zł przypadkowy, gramofon z igłą niewiadomego stanu można się tylko zrazić do muzyki z płyt winylowych.

Zakładając,że mamy te 350-400zł Mając wbudowane już pre gramofonowe we wzmacniaczu, oczywiście można poszukać prostego gramofonu Może być to polska konstrukcja np Daniel , może to być też coś z japońskiej myśli technicznej - Technics, Pioneer, Hitachi , Akai

Z góry należy założyć ,że wkładka lub igła będzie do wymiany, co ciągnie za sobą dodatkowe koszta Pasek w gramofonie także należało by wymienić, dodatkowe 30zł

Przy odrobinie szczęścia dostajemy gramofon, który będzie trzymał obroty i będzie sprawny technicznie Na takim sprzęcie można się nauczyć podstaw, jak wciągnie idzie się krok dalej itp ....

Ale wiadomo, płyty nie kosztują mało, szczególnie jak ktoś ma ambicje skompletowanie np całej dyskografii Pink Floydów :]a to kolejne złotówki Używane płyty wymagają mycia, brudne po prostu smażą/trzeszczą/pykają tak, że staje się to irytujące i zagłusza muzykę. Tzw magia trzasków staje się nieznośna.

Należy też mieć to na uwadze wchodząc w świat płyt winylowych. Powinno się też pamiętać ,że nie jest to w cale tanie hobby, a żeby zagrało lepiej od przeciętnego CD, nie wystarczy wkładka za 100zł i pre za 80zł Oczywiście nie chcę nikogo zrażać na analogu (płyt winylowych) jedynie pragnę delikatnie zasugerować, że po prostu tanio się nie da.

W ostatnim czasie pojawiło się kilka tematów, z pytaniem jaki gramofon na początek, moja odpowiedź brzmi, jeśli się kompletnie nie znasz, to kup nowy gramofon, niech obsługa salonu Cię zapozna z zagadnieniem itp lub poproś znajomego obeznanego w temacie ,żeby Ci pomógł w zakupie. Pokazał jak się obsługuje i kalibruje gramofon. Jeśli nie masz nikogo takiego to doczytaj, na naszym forum jaki i ogólnie w internecie jest pełno informacji dla początkujących.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Waluch a nie żadne audiostereo.pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Waluch

audiokarma.org

Dobra już pomijając wszystko inne gdybyście mieli wybierać między

Ukryta Zawartość

a

Ukryta Zawartość

co byście wzięli? Najprawdopodobniej i tak nie kupię żadnego z nich, ale powiedzmy, że jestem ciekaw waszej opinii n.t. w.w.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie znam tych gramofonów oba wyglądają na fantastyczne plastiki, ale jeśli już to ja wziąłbym tego Soniacza jak na moje oko ma mniej mechaniki, a co za tym idzie mniej do psucia się. A i wizualnie lepiej się prezentuje.

Pozdrawiam,

Paweł

Witam.Chcę uruchomić Bernarda GS-431. Tzn. już go uruchomiłem, ale myślę o wymianie wkładki i przewodów sygnałowych. Chciałbym, abyście mi doradzili co kupić aby wycisnąć z niego wszystko na co go stać. Nie muszą to być najtańsze rzeczy ale też nie najdroższe. Na razie podłączę go do wzmacniacza Luxmana Lv-113, później chcę dokupić pre (jakie ?) i podłączyć do wzmaka Stingreya. Oczywiście pre, dobrze by było, aby w przyszłości zagrało z ewentualnie innym gramofonem. A przy okazji wkładka Mf-100 to MM czy MC ? i czy jest jakaś możliwość podłączenia gramofonu do wzmacniacza bez pre (Stingrey), wykorzystując do tego Luxmana ?. Pozdrawiam.

Szukam takiej informacji i nie mogę bardzo znaleźć... Czy do technics`a SL-QD22 można założyć którąś z lepszych wkładek czy pozostają te igły za 40 - 50,-

Jesteś ograniczony do wkładek z mocowaniem T4P , z lepszych od standardowej można polecić np

Ortofona OMP 10 w cenie ok 300zł

audiokarma.org

Podziękował... o to mi chodziło :)

Da się zauważyć aż takie diametralne różnice w jakości dźwięku między np standardową wkładką a tym Ortofonem?

Edytowane przez maroblk

Witam,

mam zamiar rozpocząć swoją przygodę z winylem jednak nie posiadam na razie dobrego sprzętu. Przeglądając forum widziałem wiele opinii, sugerujących zakup czegoś używanego na początek. Na poddaszu znalazłem stary gramofon wbudowany w wieżę. Przesłuchałem kilka starych płyt i choć na moje niedoświadczone ucho brzmienie powala jakością w porównaniu do dostępnych przeciętnemu śmiertelnikowi słuchawek/głośników i kawałków w kiepskiej elektronicznej wersji, chciałbym zasięgnąć opinii czy ów sprzęt nie będzie bardzo niszczył płyt i czy ewentualnie opłaca się coś wymienić. (igła ponoć używana bardzo skromnie, choć nie wygląda zachęcająco)

Ukryta Zawartość

post-38023-0-97288100-1316292461_thumb.jpg

post-38023-0-42645300-1316292667_thumb.jpg

post-38023-0-02650400-1316292695_thumb.jpg

post-38023-0-76500900-1316292723_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Gramofon wbudowany w wieżę" nie wiem co to za wieża ale 90% że będzie niszczył płyty.

"czy ewentualnie opłaca się coś wymienić. (igła ponoć używana bardzo skromnie, choć nie wygląda zachęcająco)"

Tak wymienić gramofon razem z igłą :) Poczytaj i przemyśl kolego ten wątek a znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania.

Pozdrawiam,

Paweł

Witam, jestem posiadaczem takiego gramofonu, niestety nie posiadam wkładki i igły, kompletnie nie wiem jak tego szukać co możecie polecić i gdzie można to kupić?

Dobra już pomijając wszystko inne gdybyście mieli wybierać między

Ukryta Zawartość

a

Ukryta Zawartość

co byście wzięli? Najprawdopodobniej i tak nie kupię żadnego z nich, ale powiedzmy, że jestem ciekaw waszej opinii n.t. w.w.

Pozdrawiam.

- to Sony może dobrze grać, poza tym wygląda na mało używany

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

Witam,

Od jakiegoś czasu przyglądam się tematowi gramofonów :)

Chciałbym zakupić jeden z nich i mój budżet na początek oscyluje w granicy 1000 złotych (gramofon służyłby głównie do słuchania muzyki).

Przeglądałem wiele wątków ale jestem totalnie zagubiony w gąszczu informacji...

Czy warto inwestować w nowy sprzęt, nie posiadając żadnej wieży ani sprzętu audio?

Byłbym również wdzięczny za podanie przykładowych linków z gramofonami.

Pozdrawiam

(gramofon służyłby głównie do słuchania muzyki).

Tak z ciekawości, do czego może jeszcze służyć gramofon, oprócz słuchania muzyki? :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• Pokaż nowe odpowiedzi