Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem zainteresowana kupnem gramofonu razem z dodatkami - innymi słowy - zaczynam od zera. Gramofon ma mi służyć wyłącznie do odsłuchu muzyki. Zależy mi na tym, żeby był solidny i, oczywiście, żeby ten dźwięk był taki jak trzeba. Czy są jakieś uniwersalne zestawy "małego słuchacza", które można polecić? Równolegle chciałabym też kupić normalny odtwarzać płyt cd - widziałam, że są gramofony które obsługują obydwie płyty, ale czy taki sprzęt jest zadowalający czy to po prostu dodatkowa funkcja do gramofonów w drewnianych pudłach, które mają ładnie wyglądać i nic poza tym? Czy może lepiej zainwestować w osobny gramofon i odtwarzacz cd i do tego kolumny (a może po prostu gramofon i porządna wieża)? Podobnie sprawa wygląda z przedwzmacniaczem - czy lepiej kupić wbudowany czy się ze wszystkim rozdrabniać? Moim założeniem przy kupnie jest to, by słuchać winyli z przeciętną częstotliwością póki któryś element się nie rozpadnie. Finansowo ciężko mi się określić w zakresie, raczej tu się zdam na "tanio a dobrze". Bardzo proszę o choćby najmniejsze sugestie, bo przy wydatkach rzędu setek złotych jako biedna studentka wolałabym nie kupować szajsu.

Pozdrawiam.

Musisz się określić o jaki budżet dokładnie chodzi, bo każdy ma inne "tanio a dobrze". Na pewno odpuść sobie wszelkie chińskie wynalazki typu gramofon z mp3 i CD z wbudowanym mikserem kuchennym.

Skupiłbym się tylko na sprzęcie używanym, zachodniej produkcji. Musisz mieć wzmacniacz z porządnym wbudowanym przedwzmacniaczem, np. yamaha ax700 (około 400-500zł) - zaoszczędzisz wtedy na kupnie osobnego przedwzmacniacza, a ten kosztowałby przynajmniej 400zł by dorównać temu w yamasze, lub 250zł z drugiej ręki.

Gramofon plus wkładka (igła), moim zdaniem min.500zł i kolumny w zależności od pomieszczenia. Wtedy ma szanse to zagrać w miare niewysokim kosztem, a na ewentualnej odsprzedaży nie będziesz stratna. Tematów jest sporo na forum o gramofonach.

Na CD się nie znam.

Musisz dysponować kwotą przynajmniej 1200-1500zł.

Pozdrawiam,

Biedny Student:)

Dziękuję, CD sobie poszukam w takim razie w innym miejscu :)

myślałam o czymś takim w ramach gramofonu - chodzi to?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli chodzi dokładniej o finanse to nie chciałabym przekroczyć właśnie tych 600 za każdy pojedyńczy sprzęt - czyli taka kasa na gramofon, jeśli byłby wzmacniacz + przedwzmacniacz to super i kolumny też do 600, ale tego już mogłabym się dowiedzieć w sklepie kiedy podam wymiary (jestem w trakcie przeprowadzki).

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

A jesteś pewna, że potrzebujesz CD? Masz jakąś kolekcję płyt?

He, he niezły jestem. Chciałem ci polecić kolumny, które wczesniej poleciłem ( a przynajmniej tak mi się wydawało) tj. Tannoy M2, albo 2,5 to było- patrzę, a tam pod najniższym wymiarem kary wkleiłem link do parasola. I nikt się nie zdziwił. Jajeczka! W każdym razie polecam te kolumny, warto je postawić na standach i odsunać od ścian.Odwdzięczą się! Do zagraconej powierzchni 12-15m2 powinny dać radę.

Reloop to potaniona impresja na temat Technicsa. Tam siedzi jakaś słaba wkładka. Więc już tego powodu nie zagra, a Pan może sobie pisać co chce bo dobra jakość to dla kogoś dźwięk z głośniczka komórki i nie podyskutujesz.

Tutaj możesz spróbować policytować: http://allegro.pl/tannoy-mercury-m2-5-cherry-okazja-i2682799264.html

Trzeba jednak uważać: http://allegro.pl/tannoy-mercury-m2-5-cherry-okazja-i2682799264.html tutaj ktoś sobie wkleił swoje głośniki.

Edytowane przez frywolny trucht

Widziałam tego posta, weszłam na parasola, ale się nie odzywam, bo nowa jestem i myślałam, że to jakaś beka z tego. Zwłaszcza, że przy tym była literówka zamiast "kasa" "kara", to już w ogóle nie wiadomo co o tym myśleć ;) a teraz wkleiłeś dwa razy tego samego linka, to też nie wiem czy celowo.

Co do płyt to będzie z 500 w domu, dodatkowo nie zawsze będę miała pieniądze / ochotę / możliwość kupować winyle, więc i odtwarzacz się przyda, bo czasami odtwarzać z komputera to herezja.

W takim razie co zostaje? Po przejrzeniu nastu stron tego wątku nie dowiedziałam się niczego prócz tego, że są podzielone zdania - załóżmy, że wezmę tego biednego Thorensa bodajże TD166, bo akurat taki jest tani. Jeśli wszystko w nim będzie sprawne zagra dobrze czy i tak będzie dźwięk jak kupa?

Dodatkowo raczej myślałam o droższych głośnikach, chyba, że te są wybitne w klasie swej i jakieś cztery wyżej.

Albo np. ktoś wspominał o czymś takim:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - lepsze, gorsze od thorensa?

Panie excel, a co w nim jest nie tak? Na aukcji jest napisane, że bardzodobry stan. Choć akurat ten odpada z prostego względu, że daleko mi do Pruszkowa, a ponoć inaczej odebrać nie można. Niemniej dziękuję wszystkim za pomoc :)

Z góry też przepraszam, że co sprawa to w osobnym poście ale jeszcze wszystkie moje posty musi zatwierdzić moderator, a edytować nie mogę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fr@ntz

myślałam o czymś takim w ramach gramofonu

może ten ?

Ukryta Zawartość

gdyby był w dobrym stanie....

kolega Waluch na pewno coś wyszuka....

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

kolega Waluch na pewno coś wyszuka....

:)

to ja proponuję tego/ten

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Jestem zainteresowana kupnem gramofonu razem z dodatkami

o0O ! Pani !!! Dobry wieczór ! To jest fantastyczne :)

radmruś pozdrawia

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)
a teraz wkleiłeś dwa razy tego samego linka, to też nie wiem czy celowo.

Przepraszam znowu pomyłka. Coś mam z wklejaniem linków :) Chciałem pakazać M2. W dodatku model 2,5 najwyraźniej ma taki głosnik jak na aukcji, Słuchałem M1, M2,M3 i M4 i wszystkie miały ten sam "wklęsły" przetwornik niskośredniotonowy, a tu taka niespodzianka. Taki jak ten: ( http://www.hifido.co.jp/KWm4/G1/J/300-10/C08-40452-31385-00/). Oby to nie był parasol, albo jeszcze co gorszego :)

Jak gra seria M? ciepło, miło i szalenie przestrzennie. Do analogu- na moje- jak znalazł na początek przygody :) Za swoją cenę, jako nówki, to była rewelacja. I tyle. Za dwa razy więcej kasy zawsze można znaleźć inna okazję, a szukając używanych może się okazać, że tańsza będzie jakaś hajendowa kolumienka z 1973 roku i określ tu człowieku klasy. W używanych to już nic nie wiadomo :)

- koledzy - chce dołączyć do naszego zacnego grona kobieta o wzięcznym nicku "Nefryt" - a Wy praktycznie za wyjątkiem tomasza i frywolnego zostawiliście ją bez pomocy. A powinno nam zależeć, żeby ten rodzynek znalazł się w naszym gronie ! A więc do roboty ! Powinniśmy koleżankę Nefryt chołubić i sprawić, żeby na stałe zagościła w naszym męskim towarzystwie. Jako jedyna kobieta będzie ozdobą naszej zakładki.

- Chociaż z drugiej strony wszyscy ukrywają się za nickami ? - jedynie kolega ampli nie pozostawił w tej kwestii żadnych złudzeń :)

Ale do rzeczy - Nefryt, jeżeli bardziej zależy Ci na brzmieniu niż na walorach estetycznych sprzętu, a do tego ma być tanio i dobrze, to skłaniał bym się do sprzętu używanego - najlepiej gdybyś miała dostęp do komisów, gdzie przeważnie sprzęt można wypożyczyć do domu przed zakupem, ale gdy lubisz ryzyko, to pozostaje alllegro.Moje typy:

1. gramofon powinien być ciężki, najlepiej z ramieniem esowatym i napędem bezpośrednim /direct drive/

11. - wkładka koniecznie musi być nowa - od biedy AT95e lub 2mred - można też mf100 - ale musi być nowa, choć jest stara.

2. wzmacniacz vintage z wejściem "phono" - wtedy odpada sprawa przedwzmacniacza

3. kolumny, najlepiej trójdrożne, czyli głośnik nisko, średno i wysokotonowy - wymiary przynajmniej 26x47x20 cm /ja mam takie/ lub większe - moim zdaniem nie mogą być zbyt wąskie czyli poniżej 25 cm - jest tego dużo na rynku wtórnym i niedrogo.

Wszystko to najlepiej przetestować w domu przed zakupem. Życzę Ci abyś na stałe dołączyła do fanów analogu. Pozdrawiam

excel

excelvinyl winylmania blog szukaj

Panowie

narodził się u mnie pomysł zakupun gramofonu

(jestem zielony w tej kwesti)

proszę o radę , jeśli chodzi o zakup to wiem że powinien być do tego preamp

budżet to 2500pln gramofon + preamp

co byście doradzili

narazie doczytałem że warto rozważyć firmy Pro-ject, Rega, w nautilisie doradzali music hall mmf2.2

Pro-Ject 1 Anniversary

Rega RP1

Music Hall mmf2.2

to takie moje typy

do tego jakiś pramp w Cenie ok.1200pln, razem wyszło by założone 2500m

Pro-ject phono box se II

Heed audio Questar MM

CO o tym myślicie , może jakieś inne typy?

Artur zdaje się, że w swoim Rotelu masz już przedwzmacniacz gramofonowy. Dupy nie urwie, ale na początek jak znalazł. Na Twoim miejscu przeznaczyłbym tę kwotę na lepszy gramofon i wkładkę (której chyba nie uwzględniłeś w swoich wyliczeniach).

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

http://audio.com.pl/testy/music-hall-mmf-22le:4 na tym portalu można znaleźć też testy innych gramofonów. Chyba wkładka za szalona nie jest...

Ale jak będziesz się upierał na MH to spróbuj pograć na próbę z ich pre. Na pewno są robione by ze sobą grały maskując niedoskonałości jeden drugiemu :)

tak wiem o tym, ale ten wbudowany to ponoc nie to co preamp dokupiony osobno

jak napisałem wcześniej jestem zielony w tej kwesti

do końca jeszcze nie jestem pewien tej decyzji tzn zakup gramofonu(pewna obawa czy..?

nigdy wcześniej nie miałem takiego urządzenia, widywałem tylko u znajomych

wiem o zaletach takiego słuchania ,ale myślałem że któryś z w/w modeli już by wystarczył jak na poziom mojego sprzętu

a nie chciałbym wydawac zbyt dużej kwoty

dopiero co zmieniłem połowę mojego zetsawu, w tym kabelki glśnikowe, jest super:))

żona musi się z tym oswoic, a to kwestia czasu

lepszy gramofon tzn. jaki?, jaka wkładka, i dlaczego tak drogo

więc czy to może byc dobry krok?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na tym portalu można znaleźć też testy innych gramofonów. Chyba wkładka za szalona nie jest...

Ale jak będziesz się upierał na MH to spróbuj pograć na próbę z ich pre. Na pewno są robione by ze sobą grały maskując niedoskonałości jeden drugiemu :)

dzięki za link

Ukryta Zawartość

czy tak naprawdę warto się bawic w niedrogi gramofon?, jak będzie relacja w stosunku do cd przy ok. 2000pln przeznaczonych na winylowca

czy aby odczuc tą atmosfereę to wystarczy/?, no i preamp, to chyba również konieczne?

w ra-06se co prawda jest wejscie, ale to chyba nie to samo

wydając 2500 na gramofon + preamp czy to da zadawalający efekt-lepszy niż cd?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wypożycz skrzyneczkę i sam się przekonasz ile jest warte to pre wbudowane.

Pośpiech jest złym doradcą, a widzę, że się gotujesz. Przejrzyj to forum, znajdziesz sporo propozycji, przecież nie mogę wciąż pisać, że pewnie najlepszy będzie Pro-Ject Genie 1,3 z wkładką Ortofon 2M Red razem za 1500zł :)

http://audio.com.pl/testy/pro-ject-rpm-13-genie:4 albo inny Pro-ject z nagroda EISA ,z karbonem w nazwie i tą samą wkładką.

I nie ma prostej odpowiedzi na Twoje pytanie. Może się zdarzyć, że dobrze nagrane CD z łatwością pokona źle wytłoczonego winyla i odwrotnie. Nawet jeśli będzie spora różnica cenowa między odtwarzaczem CD, a gramofonem. Będziesz kupował na Allegro winyle po 5 zł, pogięte, zasyfione i zdarte to i Transrotor za 20 tys polegnie.

Pogadaj z Thorogood'em. On się wyprzedaje z japońskich wydań, niech ci coś doradzi niedrogiego w super stanie, weź coś na próbę i zobaczysz, że gacie ci zerwie na takim Genie 1,3.

Pośpiech jest złym doradcą, a widzę, że się gotujesz. Przejrzyj to forum, znajdziesz sporo propozycji, przecież nie mogę wciąż pisać, że pewnie najlepszy będzie Pro-Ject Genie 1,3 z wkładką Ortofon 2M Red razem za 1500zł :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo inny Pro-ject z nagroda EISA ,z karbonem w nazwie i tą samą wkładką.

I nie ma prostej odpowiedzi na Twoje pytanie. Może się zdarzyć, że dobrze nagrane CD z łatwością pokona źle wytłoczonego winyla i odwrotnie. Nawet jeśli będzie spora różnica cenowa między odtwarzaczem CD, a gramofonem. Będziesz kupował na Allegro winyle po 5 zł, pogięte, zasyfione i zdarte to i Transrotor za 20 tys polegnie.

Pogadaj z Thorogood'em. On się wyprzedaje z japońskich wydań, niech ci coś doradzi niedrogiego w super stanie, weź coś na próbę i zobaczysz, że gacie ci zerwie na takim Genie 1,3.

dziękuje za radę

faktycznie trochę się gotuję,

ochłonę , poczytam , i zdecyduję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo inny Pro-ject z nagroda EISA ,z karbonem w nazwie i tą samą wkładką.

właśnie tego carbona z wkładką 2m miałem na uwadze po lekturze tych testów z linka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dziękuje za radę

faktycznie trochę się gotuję,

ochłonę , poczytam , i zdecyduję

właśnie tego carbona z wkładką 2m miałem na uwadze po lekturze tych testów z linka

czy preamp Pro-ject phono box se II do GENIE 1.3 będzie wystarczający?

wiem ,że jestem w gorącej wodzie kąpany ale żona dała się przekonac i aby się nie rozmysliła biorę genie 1.3+phono box se II

Będzie dobry nawet dla lepszego gramofonu, też mam go do 1.3.

jak jest białym kolorem , bochyba taki masz, nie widac tak kurzu?

czy tem gramofon jest bez pokrywy?

pozdrawiam

Pozdrawiam vq.

Edytowane przez art72

Wcale sie nie dziwie poniewaz Genie jest poprostu ladny i kobiety napewno nie zaprotestuja na wstawienie czegos takiego do salonu.

robix

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jak już weźmiesz pre Pro-Jecta daj mu troszkę pograć, jeśli będzie prosto z kartonu. Pierwsze porównania czy coś wniósł czy nie- po kilkudziesięciu godzinach.

Dodatkową zabawę może dać wymienianie kabelków :)

Jak już weźmiesz pre Pro-Jecta daj mu troszkę pograć, jeśli będzie prosto z kartonu. Pierwsze porównania czy coś wniósł czy nie- po kilkudziesięciu godzinach.

Dodatkową zabawę może dać wymienianie kabelków :)

kabelek ten który jest w zestawie podłączam do preampa, a preamp z integrą za pomoca rca?

@art72

Mam biały i na pewno mniej widać kurzu niż na czarnym, zresztą mam porównanie z monitorami od PianoCraft.

Pokrywę można dokupić.

Kabelki z zestawu poszły do szuflady, dokupiłem kabelki Pro-jecta i regulator obrotów.

pozdrawiam vq.

Edytowane przez vidocq

kabelek ten który jest w zestawie podłączam do preampa, a preamp z integrą za pomoca rca?

tak jest i nie może być inaczej :)

audiokarma.org

@art72

Mam biały i napewno mniej widać kurzu niż na czarnym, zresztą mam porównanie z monitorami od PianoCraft.

Pokrywę można dokupić.

Kabelki z zestawu poszły do szuflady, dokupiłem kabelki Pro-jecta i regulator obrotów.

pozdrawiam vq.

z kabelkami i z regulatorem obrotów muszę poczekac i mojej lepszej połowie nawet o tym nie wspominam( dopiero co sie zgodziła na gramofon), to będzie za jakiś czas, a tak swoja drogą jaki to koszt( regulator obrotów,kabelki)?

od preampa do integry mam zamiar wykorzystac posiadane (chord cobra plus)

czy bez tego regulatora można przeżyc, sprawdziłem ceny:(

a kabelki,jakie?, czy tak jak do cd, jakiś dobry ic

pozdr

art

Edytowane przez art72

a tak swoja drogą jaki to koszt( regulator obrotów,kabelki)?

Małe Miki w porównaniu z tym, co wydasz na płyty.

:-)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Pre, regulator i kable kupowałem w jednym sklepie i dostałem rabat.

Teraz jeszcze myjki, płyny szczotki, wagi itd i będziesz miał zabawę.

pozdraviam vq.

Edytowane przez vidocq
  • Pokaż nowe odpowiedzi