Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie to jest problem - kupić nowego Carbona, czy używany starszy gramofon, ale klasę wyżej. Sam już nie wiem..

Może jak wskazówkę napiszę, że gramofon będzie póki co podpięty do Marantza PM 19.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Do podumki:

http://audio.com.pl/testy/rega-planar-3:4

http://audio.com.pl/testy/pro-ject-debut--carbon:4

Marantz pochodzi z 1998 roku, nie ma przełącznika MM/MC, a przynajmniej go nie widzę, co- w połączeniu z datą produkcji gdy triumfował nosnik CD- wskazuje, że pre- gramofonowe siedzi w nim sobie takie. A więc jeszcze koszt zewnętrznego pre.

Do podumki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest test Planara 3, na aukcji powyżej Tomasz linkował do Planara 2. Dwójka jest nieco niżej (taniej), ze względu na ramię. W trójce jest RB300.

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Witam, dotarł wreszcie do mnie długo oczekiwany Telefunken s600. Niestety jak to zwykle bywa zawsze coś jest nie tak jak powinno być. Wizualnie po rozpakowaniu gramofon wyglądał dobrze jednak po zdjęciu talerza okazało się, że brak śrub zabezpieczających na czas transportu i cała mechanika niestety nie była usztywniona. Prawdopodobnie w związku z tym coś się przytrafiło z mocowaniem ramienia. Po włączeniu ramię ( as212 ) nie chcę się przesunąć w kierunku płyty ( opór ). Przy próbie nacisku włącza się autostop. Niestety wkładka pozbawiona została igły ale zgodnie z informacją od sprzedającego igła była w złym stanie ( zakupiłem zamiennik ). Mam nadzieję, że przynajmniej ramię jest sprawne ( wtedy strata nie byłaby taka bolesna ). Prośba o podpowiedź jak poważna może to być usterka i proszę o nie umieszczanie komentarzy w stylu a nie mówiłem żeby nie kupować starego grata bo to i tak niczego nie wnosi. Dzięki za pomoc.

Edytowane przez wakutoma

Wygląda na to ,że bez odkręcenia pokrywy od spodu się nie obejdzie

może serwisówka Ci pomoże

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda na to ,że bez odkręcenia pokrywy od spodu się nie obejdzie

może serwisówka Ci pomoże

Ukryta Zawartość

Dzięki na pewno się przyda. Zostawiłem go człowiekowi, który serwisuje gramofony. Ja nie chcę grzebać bo na mechanice się kompletnie nie znam ale wolałbym wiedzieć na czym stoję. Wiem, że kilka osób na forum miało ten model.

Ukryta Zawartość

Witam poszukuje gramofonu na poczatek przygody ,jestem zupelnie zielony w tym temacie ,im taniej tym lepiej czy unitra z lat 80 w cenie do 400 bedzie ok?

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Witaj Kolego ,

Ukryta Zawartość

i wszystko jasne.

Temat kwalifikuje się do zakładki Analog.

Ukryta Zawartość

Witam poszukuje gramofonu na poczatek przygody ,jestem zupelnie zielony w tym temacie ,im taniej tym lepiej czy unitra z lat 80 w cenie do 400 bedzie ok?

Tak ciężko zadać sobie trudu i poszukać w innych tematach wiele razy wałkowanych.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

W skrócie- jak masz 400zł na cały tor analogowy, to nie wchodź w to. Bo oprócz gramofonu niezbędny jest raczej phonostage, płyty się elektryzują, uzywane są z reguły usyfione- trza myjki, płyty z PRL z reguły słabo grają ( acz są wyjątki), a te dobre tłoczenia drogie jak ceha. Do tego folie antystatyczne na płyty, folie na okładki, waga do pomiaru nacisku igły na płytę, dobre szkło do podglądu igły, szczotki, płyny czyszczące... Podstawowa myjka to 200zł... Po co potem pisać, że winyl nie gra? Lepiej te 400zł wywalić na wódkę...

A co zrobisz jak gramiak za 400zł bedzie miał zajechaną igłę niszczącą płyty? A co powiesz, że nowa sensowna wkładka to koszt 300zł?

na początek coś niedrogiego ale bardzo solidnego Dual np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

+ do tego igła rzecz najważniejsza, mozna kupic solidną na wiadomym portalu za jakieś 200 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na szczęście okazało się, że wszystko jest w porządku. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy w tym gramofonie warto dorabiać gniazda rca, czy racze nie ma sensu ?

tak sobie palnolem ze 400 zl bo nie wiem czy mnie to wciagnie ,kupilem rotela ra 10 oraz b&w 01 i chcialbym by to bylo cos co zagra z tym sprzetem,moze byc i 1000 zl byle gralo jakos

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Z tysiakiem możesz już "zaszaleć" na portalu aukcyjnym. Ze sprzętem używanym oczywiście. Zajrzyj do zakładki ANALOG i tam zadaj identyczne pytanie.

Ja ze swojej strony sugeruję tylko brać coś blisko ciebie, bo kurierzy trochę się nie patyczkują i gramofony często docierają w proszku. Pomimo, że są opisane jako szkło i gdzie góra, a gdzie dół.

A Duale to już na mur beton :)

Witajcie! Czy jest sens kupować jakiś używany, mocno budżetowy sprzęt(do 300zł) do odsłuchu winyli na słuchawkach stereo? Głównie chodzi mi o to, czy za takie pieniądze jest realne by czerpać radość z odsłuchu czarnych płyt, czy po prostu będzie to katowanie krążków i zwykłe bezsensowne zajeżdżanie płyt.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Na szczęście okazało się, że wszystko jest w porządku. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy w tym gramofonie warto dorabiać gniazda rca, czy racze nie ma sensu ?

Widzę, że inni sie nie garną, a moje zdanie znasz. Napisałem co o tym sądzę parę wpisów wcześniej.

Wielu konstruktorów jest zdania, że nie powinno się "przecinać" kabli od wkładki do pre. Bo to są straty, a sygnał delikatny, łatwo zachwiać.

Dlatego często gramofony nie mają rozłączanego headsheela i gniazd RCA. Taka koncepcję miewają konstruktorzy i często nie dlatego, że żałowali kasy. Ale rzeczywiście często są tak liche kable, że aż żal patrzeć :)

Jeśli masz gramofon na stoliku, krótkie kable, a często sprzątasz kurze i nie ma jak przestawić- montuj RCA :)

Jeśli masz kasę na eksperymenty z drogimi kablami też możesz..

Witajcie! Czy jest sens kupować jakiś używany, mocno budżetowy sprzęt(do 300zł) do odsłuchu winyli na słuchawkach stereo? Głównie chodzi mi o to, czy za takie pieniądze jest realne by czerpać radość z odsłuchu czarnych płyt, czy po prostu będzie to katowanie krążków i zwykłe bezsensowne zajeżdżanie płyt.

Musiałbyś mieć sporo szczęścia by trafić na porządny gramofon i do tego jeszcze z wkładką w dobrym stanie.

Tania superekstra wkładeczka prosto ze sklepu allegrowego to 300zł .

Myjka Knosti do winyli 200zł...

I tak dalej. Czytajcie troszkę ten wątek, najprościej wpaść i zadać pytanie

Wakutoma

W s600 warto zrobić okablowanie profi - od łącznika headshella do wejścia preampa, jak najmniej złączek pod drodze. Takie coś ma sens. Dokładanie gniazda rca nie ma sensu, chyba, że jesteś zwolennikiem żonglowania drutami ;-).

Ma to również sens z tego powodu, że okablowanie szczególnie wewnętrzne jest stare, sparciałe. Po tylu latach rwie się w palcach.

W oryginale s600:

kable od wkładki do headshella >> łącznik headshella >> kable w ramieniu wchodzą do przekaźników mutujących >> wlutowane kable przy przekaźniku wychodzą i są zakończone wtyczką do preampa.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Dziękuję za cenne uwagi. Z całą pewnością będę chciał zrobić mocniejsze modyfikacje okablowania ale najpierw muszę się trochę podszkolić w temacie. Na razie skupiam się na zbudowaniu jakiegoś sensownego pre lampowego który fajnie zagra z duetem as212+v15. Na pierwszy ogień coś minimalistycznego ( projekt Thorstena Loescha ) z pasywnym PSU ( CRCLCRCRC ).

Ukryta Zawartość

Jak nie wypali będę próbował innych opcji 6072 ( Audio Note ), EF86 ( Shishido ) lub ecc88 ( A.Wright ) i do skutku :-).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wakutoma

Witam

Mam problem ponieważ chce przesmarować łożysko w Thorensie TD-318

Jak wyczyścić łożysko ze starego smaru, w którym miejscu ?

Jak to zrobić w którym miejscu mam nasmarować czy trzeba rozbierać gramofon czy tylko usunąć talerz z subbplaterem i w tą szczelinę wcisnąć olej ? 2w5rehk.jpg

qqsajl.jpg

Edytowane przez piotrek_poz

Wystarczy usunąć talerz. Możesz przeczyścić łożysko ze starego smaru patyczkami higienicznymi z alkoholem i potem dać nowy olej do łożyska. Nic skomplikowanego.

pzdr

ale to wsadzam patyczek w tą dziurę gdzie wchodzi trzpień subplatera (w tą dziurę gdzie jest złoty pierścień ) ? i później mam tam zalać olejem ?

Tak, masz to czyścić tymi wacikami tak długo, aż będą suche i czyste.

Potem wkraplasz strzykawką kilka kropel oliwki do tulei, nakraplasz trzpień subplattera, rozsmarowujesz i ruchem okrężnym wsadzasz trzpień do tulei.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Z reguły nie ma takiej potrzeby. Można przesmarować łożysko silnika, nie wiem czy da się to zrobić w modelu 3xx bez rozbierania. I nie wiem czy jest sens, tam nie ma takiego tarcia jak przy łożysku talerza.

pzdr

a co sądzicie o tym ? - moim zdaniem by zagrał - a jeżeli nie, to dlaczego - cena superatrakcyjna - 400zł.zdjecie%204%20-%20AMERICAN%20AUDIO%20TT%20Record.jpg

excelvinyl winylmania blog szukaj

Na AS rozmawiałem z pewnym panem z pokoju Audiotechniki , twierdził że At wykupiła patenty od Technicsa , teraz będą wypuszczać nowy model który ma być rewelacyjny ;)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Szybkie pytanko :)

Czy któryś z nowych gramofonów w kwocie do 1000 zł posiada napęd bezpośredni i automatyczny powrót ramienia lub conajmniej automatyczny stop na koniec ścieżki ?

Pytam ponieważ chcę wymienić mojego Sony PS-T15 na coś koniecznie świeżego, żadna używka bo w każdej później wychodzą jakieś klocki. Estetyka też cieszy moje oko - nie lubię rys na pokrywie. Aktualnie po ponad roku słuchania na co dzień mam problem ze stabilizacją obrotów - wskaźnik na talerzu buja się jak łajba przy 10 w skali Beauforta...

Myślałem o Reloop'ach ale one chyba nie mają automatycznego powrotu ramienia? Sherwood podobnie ? Może Audio Technica ?

p.s. zapomniałem dodać - automatyczny stop albo powrót ramienia, bo nie wyobrażam sobie odpłynąć podczas odsłuchu, a na koniec zrywać się kanapy żeby mi igła z labela podkładki pod kubek nie zrobiła...

Edytowane przez satox007

Witam

Potrzebuje porady

Mianowice ma gramofon Unitra WG-900 Audio Stereo jest on używany dwa razy w roku może czasami więcej razy ma jakieś tam głośniki bardzo stare ale w miarę grają teraz ja go przejąłem na jaki czas.

Więc nie wiem czy trzeba coś w nim wymienić niby gra dobrze. A jeśli trzeba to co jest priorytetem do wymiany? Bo mam zamiar kupić nowy więc nie chciałbym pchać w niego wiele kasy.

Proszę o poradę.

Potrzebuję do swojego Bernarda (GS-460) kupić jakąś wkładkę taką, żeby nie zrujnowała mojego budżetu. Czy Audiotechnika AT95E będzie dobrym wyborem do tego gramofonu?

• Pokaż nowe odpowiedzi