Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam mały problem. Posiadam wieżę Denon RCD-M39 oraz niedawno kupiłem gramofon Stanton T.62. I chciałbym to jakoś połączyć ze sobą aby dało się słuchać. Po bezpośrednim podłączeniu (amplituner ma tylko Analog In) gra bardzo cicho, dopiero na max zaczyna jakoś grać ale ma to bardzo słabą jakość.

Czy przedwzmacniacz rozwiąże mój problem? Jakiś niedrogi mixer też by pomógł ?

pozdrawiam

Może ktoś chętny na początek na taki zestawik? :-) ,nowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24163-0-43957300-1398956263_thumb.jpg

post-24163-0-84117200-1398956303_thumb.jpg

post-24163-0-93131500-1398956316_thumb.jpg

post-24163-0-85793200-1398956372_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Amores999
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Miły, nowy winylmaniaku. Jeśli trafiłeś tu z jakimś problemem, zapytaniem i nikt ci nie odpowiedział, uzbrój się w cierpliwość i poczekaj do następnego weekendu, tj 10 b.m. :)

Witam, planuję zakup gramofonu, a że jestem zielony w temacie i po przeczytaniu setek porad mam juz totalny mętlik w głowie, prosze o pomoc w wyborze.

Jako że z tego co wyczytałem wychodzi na to że manuale są mniej awaryjne to raczej wolałbym taki, gramofon będzie podłączony do cambige audio sr10 V2 gdzie juz jest przedwzmaciacz więc na poczatek wystarczy. Cały czas nie mogę się zdecydować czy nowy czy używany, bezpieczniejszy byłby nowy ale za te pieniądze mozna lepsza używkę kupić, tyle że jako że nie miałem z gramofonami styczności nie chce utopić kasy na niekoniecznie dobrze działający sprzęt.

Wnioskuję też że lepszy byłby napęd paskowy, miło by było gdyby miał ciekawy strobo, ale niekoniecznie.

Chciałbym się też zamknąć w 2tys, chociaz pewnie nie będzie to łatwe.

Mam nadzieję, że ktoś życzliwy i bardziej obeznany coś zaproponuje i poradzi...

Witam!

Mam mały problem. Posiadam wieżę Denon RCD-M39 oraz niedawno kupiłem gramofon Stanton T.62. I chciałbym to jakoś połączyć ze sobą aby dało się słuchać. Po bezpośrednim podłączeniu (amplituner ma tylko Analog In) gra bardzo cicho, dopiero na max zaczyna jakoś grać ale ma to bardzo słabą jakość.

Czy przedwzmacniacz rozwiąże mój problem? Jakiś niedrogi mixer też by pomógł ?

pozdrawiam

No z pewnością zakup przedwzmacniacza załatwi sprawę

Dzień dobry,

Czy ktoś miał do czynienia z takim pre-ampem? :

Ukryta Zawartość

Warto ryzykować czy wybrać bezpieczniejszy zakup jakiegoś CS Blue lub Bugle2 ?

Cena Chińczyka z podatkiem i cłem pewnie będzie i tak niższa... (?)

Pozdrawiam,

kvist.

Ukryta Zawartość

Witam!

Ostatnio zakupiłem gramofon pioneer PL 12D MK II z wkładką Audiotechnica AT 95 E.

Jest to mój pierwszy gramofon, muszę przyznać, że sprzęt gra dość dynamicznie i niezwykle czysto. Problem w tym, że - jak się szybko okazało - nie gra jeden kanał (tzn gra bardzo, bardzo cicho) zamieniłem końcówki we wkładce i wciąż ten sam kanał jest nieczynny.

Według mnie wkładka jest do wymiany. I tu pytanie: ponieważ jest okazja pokombinować z lepszą wkładką to co polecacie? Budżet to ok 300 - 400 zł. Wiem, że dobry wybór to ortofon. Ramię ma standardowe mocowanie, czyli na dwie śrubki, ale z tego co się orientuję

nie ma tu możliwości regulacji wysokości ramienia.

Chciałbym poznać wasze opinie na temat tego Pioneera, czy to dobry wybór na początek? Czy instalowanie wkładki wysokiej klasy w tego typu sprzęcie ma sens?

Wybrałem ten gramofon ze względu na prostą konstrukcję z napędem paskowym i dość ciekawy design; sprzęt ma ładną, drewnianą obudowę.

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich forumowiczów,

to jest mój pierwszy wpis, wiem,że temat był wałkowany nie raz , ale mam prośbę dotyczącą gramofonu.Wybór toczy się pomiędzy Denon dp300f a pro-ject debut carbon.

Wiem,że są to bardzo budżetowe konstrukcje, nie mniej jednak cały mój powiedzmy system jest niewysokich lotów (mini wieża technics sc-hd510 + pre ca551p) do tego miałem podłączony wynalazek typu sony ps-lx300usb, który mimo całej swej tandetności wystarczył by wciągnąć się w słuchanie muzyki z czarnych płyt.Nie ukrywam, żebardziej stawiałbym na denona,głównie chodzi mi o krańcowy wyłącznik plyty oraz zmianę prądkości obrotowej bez konieczności zdejmowania talerza. Moje pytanie dotyczy tego, czy po zmianie standardowej wkładki na ortofon 2m red

różnica w reprodukcji dźwięku będzie zbliżona do powyższego pro-jecta, czy to mimo wszystko nie ta liga?

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

To może być taka zmiana, jak po wymianie kabli głośnikowych ze szpuli, zakupionych w sklepie elektrycznym, na te ze szpuli w MM, np.

To może być taka zmiana, jak po wymianie kabli głośnikowych ze szpuli, zakupionych w sklepie elektrycznym, na te ze szpuli w MM, np.

Może i nie są to klasowe gramofony, jednak w cenie do ok 2000 zł wsród nowych pozycji to praktycznie jedyne poza rpm1.3 warte uwagi ( FAQ), a jednak plinta w klasycznym kształcie bardziej mi wizualnie odpowiada. Wiem, że w denonie niezbędna jest wymiana wkładki, żeby w miarę zagrał. Debut zagrapewnie jaśniej, analityczniej, jednak czy przy tej samej wkładce 2mred różnica pomiędzy nimi będzie znaczna?

<br /> Moje pytanie dotyczy tego, czy po zmianie standardowej wkładki na ortofon 2m red<br />różnica w reprodukcji dźwięku będzie zbliżona do powyższego pro-jecta, czy to mimo wszystko nie ta liga? <br />
- ja też bym wolał denona - moim zdaniem to ta sama liga - pro ject widzę, że nie ma pokrywy - a to duuuża wada....

excelvinyl winylmania blog szukaj

Pytanie odnośnie jeszcze mam odnośnie Pro-ject 1 expression carbon comfort , thorens td235 - manualne ale z wyłącznikiem krańcowym i przełącznikiem obrotów ewentualnie automatyczny thorens td240. Są to pozycje droższe o około ~1kzł od poprzednich i nie wiem czy jest to już znaczna różnica w stosunku do moich poprzednich typów jak się ma stosunek cena / jakość w porównaniu do tańszych modeli?

Jest to narazie pytanie teoretyczne, gdyż nie ukrywam, że zwiększenie budżetu o dodatkowe 1000zł no to jest jakieś obciążenie.

Opinie na temat niższych modeli thorensa są delikatnie mówiąc mierne. Czy te wymienione przeze mnie są już coś warte czy to wciąż przerost formy nad treścią?

Witam, czy moglibyście zaproponować coś z używanego sprzętu do 200-300zł, chcę słuchać na nim płyt używanych w większości. Będzie to mój pierwszy gramofon. Będzie współpracować z Yamahą AX550 i kolumnami Gale Model 5. Fajnie jakby wkładka i igła były w przystępnej cenie do kupienia. Z góry dzięki.

Chyba nie ma sensu pytać, kilka postów wyżej pytałem o dobór wkładki do gramofonu Pioneer PL 12 D i nie doczekałem się odpowiedzi.

16thFalcon życzę powodzenia, może Tobie się uda.

Pytanie do znawcow.Jakies informacje o tym cudzie?

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

- ja też bym wolał denona - moim zdaniem to ta sama liga - pro ject widzę, że nie ma pokrywy - a to duuuża wada....

Co za problem? Zawsze można dorobić lub kupić oryginalną i już się nie kurzy:)

Wiem, że niektórzy z forumowiczów posiadali denona z wkładką 2mred i byli swego czasu w pewien sposób zadowoleni z brzmienia przy tej klasie gramofonu.

Może mogli by coś odpisać jak to się ma z perspektywy czasu. Czy dalej wtym budżecie warto go kupić, czy dokonaliby innego wyboru?

Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z czymś takim jak nierównomierny docisk ramienia do płyty? podobno zjawisko to wystepuje szczególnie wtedy gdy ramię jest bliżej końca odtwarzania, objawia się to zauważalnym spadkiem jakości dźwięku w ostatnich utworach. Zakładam, że przyczyną mogą być ograniczone mozliwości regulacji ramienia, ale co dokładnie to powoduje?

• Redaktorzy

To nie jest nierownomierny docisk. To kwestia malejacej predkosci liniowej. W dobrych systemach nie slychac spadku jakosci dzwieku.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ok, malejąca prędkość liniowa, czyli istotne znaczenie ma tutaj niewłaściwa kompensacja scatingu, jak dobrze rozumiem.

Pytam, ponieważ w moim gramofonie zauważyłem, że w końcowym utworze słychać jakby mniej wysokich tonów, jest to bardzo mała różnica ale jednak słyszalna. Gramofon to wspomniany wyżej Pioneer Pl 12 D, regulowałem go tylko raz od momentu zakupu, czy ponowna regulacja przyniesie poprawę, czy po prostu wiecej nie mogę wymagac od tego sprzętu?

Nadmienię tylko, że jego konstrukcja choć prosta, wydaje się być bardzo solidnie wykonana.

• Redaktorzy

Postaraj sie dokladniej skalibrowac wkladke (tangency) w punkcie blizej srodka plyty (B). Blad w ustawieniu przesiegu i kata stycznosci ma bezposredni wplyw na jakosc odczytu informacji z rowka. No chyba ze masz prosty szlif sferyczny, to tam dokladna kalibracja ma mniejsze znaczenie. Tak czy inaczej warto sie przylozyc do kalibracji.

Degradacji jakości dźwięku na ostatniej ścieżce nie da się do końca uniknąć,

Igła zawsze zbiera kurz i na końcu na igle jest go najwięcej. Używane płyty też w tym miejscu są najbardziej zjechane.

Nie wierze, żeby kąt prowadzenia można było idealnie ustawić bez wieloletniego doświadczenia. Teorię fajnie się czyta i przyswaja - wkładka to rzecz nie tania.

Lepiej trochę dołożyć i odłożyć na wkładkę AT440ML, nie grymasi jeśli nie jest idealnie ustawiona, wyciska co najlepsze z płyty,

Jeszcze nie spotkałem kogoś, kto by żałował zakupu tejże.

Edytowane przez macson
  • Redaktorzy

Degradacji jakości dźwięku na ostatniej ścieżce nie da się do końca uniknąć,

Igła zawsze zbiera kurz i na końcu na igle jest go najwięcej. Używane płyty też w tym miejscu są najbardziej zjechane.

Nie wierze, żeby kąt prowadzenia można było idealnie ustawić bez wieloletniego doświadczenia. Teorię fajnie się czyta i przyswaja - wkładka to rzecz nie tania.

Moje dobre rady:

1) Umyj dobrze płytę.

2) Kup sobie protractor do ustawiania wkładek.

Potem pogadamy o teorii i praktyce ;)

Wkładka AT440ML według macson'a ma rozwiązać problem. Czyli rozumiem że mając wkładkę z prostym szlifem sferycznym nawet jeśli poprawnie ją skalibruję to i tak nie zlikwiduję tego spadku jakości całkowicie, tak?

Wspomniana wkładka jest dosyć droga, w moim przypadku jest nawet trochę droższa od gramofonu, czy to nie obłęd?

Wkładka AT 440 ma wielki potencjał w produkcji dźwięku i jest droga, ale w tej cenie nie kupisz nic lepszego. Zawsze możesz kupić niższy model AT 120 który też dobrze sobie radzi. Obie wkładki i tak trzeba odpowiednio skalibrować, jeśli mają wybrać z rowka, to co najlepsze. Słyszałem wszystkie trzy wkładki i wiem jak grają.

Taki to obłęd, też mam wkładki droższe od gramofonów, ale to od nich zależy najwięcej.

• Pokaż nowe odpowiedzi