Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Ponawiam pytanie, czy moglibyście zaproponować coś z używanego sprzętu do 200-300zł, chcę słuchać na nim płyt używanych w większości. Będzie to mój pierwszy gramofon. Będzie współpracować z Yamahą AX550 i kolumnami Gale Model 5. Fajnie jakby wkładka i igła były w przystępnej cenie do kupienia.

Prosta sprawa, 16th. Kup jakiś polski, wyżej od Bambino i Mister Hita. To nie żart. Piszesz, że to Twój pierwszy gramofon. Kupując plastikowe wynalazki - zrazisz się do winyla w trymiga. A wkładka? Za psie pieniądze - zielona Audio Technica i - jedziesz!:) Umyj płyty, ustaw w rządku i - ciesz się! Bo na tym to ( na początku) polega. Później - zaczniesz "gonić króliczka", choć i tak go nie dopędzisz. Czego przykłady znajdziesz w przeróżnych zakładkach. Ot - taka moja rada, starszego kolegi. Pozdrawiam - Jacek.

Chyba nie ma sensu pytać, kilka postów wyżej pytałem o dobór wkładki do gramofonu Pioneer PL 12 D i nie doczekałem się odpowiedzi.

16thFalcon życzę powodzenia, może Tobie się uda.

uda:) Wierzę!:))

Nie kupuj plastikowego szajsu typu ten Jaytec.

Poszukaj używanego Technicsa/Duala/Marantza/Hitachi/Coś Polskiego/Akai/Kenwood/Telefunken...

Byle w 100% sprawny. Wkładka i tak będzie do wymiany.

Najlepiej manual z napędem paskowym - prostsza budowa, tańsze ewentualne naprawy.

Za te pieniądze i tak szału nie będzie.

Oj, Thorogood! Gdy znajdzie coś w miarę przyzwoitego - szał będzie!:) No - na początku...:)

Edytowane przez Bezlitosna Niusia

Ponawiam pytanie, czy moglibyście zaproponować coś z używanego sprzętu do 200-300zł,

- za 300 raczej nic konkretnego nie kupisz, pieniądze w błoto - musisz się sprężyć i dołożyć co najmniej drugie tyle - ja widziałem ostatnio w komisie Technics SL Q2 w stanie praktycznie nowym za 550 zł - ten mógłby być nawet Twoim gramofonem docelowym...

excelvinyl winylmania blog szukaj

Mogę przygarnąć Unitrę Fonicę 464 za darmo i dokupić do niej wkładkę AT-91. Wystarczy na początek czy mija się to z celem słuchania winyla?

Mogę przygarnąć Unitrę Fonicę 464 za darmo i dokupić do niej wkładkę AT-91. Wystarczy na początek czy mija się to z celem słuchania winyla?

A co za problem zaryzykować 69PLN i samemu się przekonać? Dla jednych wystarczy, dla innych nawet 100x więcej, to wciąż za mało.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam,

Co powiecie na gramiaka audio-technica at lp 60usb,tak jak patrzę na ten sprzęt to na dobry początek chyba się nada co?Na forach anglojezycznych sobie chwalą,czy może pro-jecta przytulić choćby model debut carbon?

• Redaktorzy

Wczoraj mój kolega kupił Universuma (model taki jak ma Excel) za 190zł. Oczywiście stan nie jest idealny i trzeba będzie trochę przy nim popracować, ale jak na wydane pieniądze niezła maszyna.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Witam,

Co powiecie na gramiaka audio-technica at lp 60usb,tak jak patrzę na ten sprzęt to na dobry początek chyba się nada co?Na forach anglojezycznych sobie chwalą,czy może pro-jecta przytulić choćby model debut carbon?

- popatrzyłem sobie na niego w necie /at lp 60usb/ i moim zdaniem absolutnie nie warto tego brać - to typowy, zabawkowy wyrób gramofonopodobny - zwróć uwagę na wagę - 3 kg - zgroza !...

excelvinyl winylmania blog szukaj

A co powiecie na temat modeli pro-jecta seria carbon?,bo to mi polecali sprzedawcy w pewnym sklepie.Aha i jeszcze jedną rzecz czy warto dopłacić 200 pln do wkładki ortofon 2 m red,czy Om10 może być?Czy różnica między nimi jest znaczna?

Sam niedawno zastanawiałem się między innymi nad pro-jectem debut carbon jako w miarę optymalnym wyborem w tym budżecie ( po 1.3 rpm genie)

z wkładką 2m red - we wszystkich opiniach , które czytałem werto dopłacic do niej te 200 zł, lecz brakowało mi w nim przełącznika obrotów bez zdejmowania talerza oraz wyłącznika krańcowego. Wachałem się , wachałem i w końcu kupiłem Thorensa TD240 w cenie poniżej 2000zł - promocyjna.

Co prawda nie mniałem okazji porównać tych dwóch gramofonów, ale osobiście jestem zadowolony z wyboru. wkładka to tylko AT95 , ale na razie daje radę, a z czasem wymienię ją może właśnie na 2mred

• 2 tygodnie później...

Witam!! nie dawno do stałem gramofon unitra GS472,jest tam założona wkładka MF100 nie wiem czy warto założyć jakąś inną.Pytam bo jest jakiś problem z jednym kanałem po prostu nie gra kable są w porządku,drugi gra dobrze nie wie co może być przyczyną.Gramofon wygląda bardzo dobrze mam trochę płyt i chciałbym wykorzystać ten gramofon.Pozdrawiam

Witam!! nie dawno do stałem gramofon unitra GS472,jest tam założona wkładka MF100 nie wiem czy warto założyć jakąś inną.Pytam bo jest jakiś problem z jednym kanałem po prostu nie gra kable są w porządku,drugi gra dobrze nie wie co może być przyczyną.Gramofon wygląda bardzo dobrze mam trochę płyt i chciałbym wykorzystać ten gramofon.Pozdrawiam

Ani gramofon ani wkładka nie nadaje się do słuchania płyt na poważnie. Można na tym zapuścić na imieninach jakieś pocztówki dźwiękowe czy przeorane jakieś Czerwone Gitary ale przy cd średniej klasy taki zestaw nie ma startu nawet...

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Ten z wiaderkiem, to Moderator? :-)))

temida tez ma opaske na oczach :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Redaktorzy

temida tez ma opaske na oczach :)

Zwyczajnie lubi sobie posłuchać metalu :-)

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Witam,

chciałbym zasięgnąć rady co do gramofonu. Chcę kupić Gramofon i jakieś pre poniżej 2000. Jak da się taniej to super. Używane może być choć bardziej miejscowo żeby posłuchać (okolice Wrocławia). Znalazłem coś takiego

Ukryta Zawartość

Dobre toto ?? Warto się zainteresować ?? Coś innego do polecenia ??

Ukryta Zawartość

Mam takie pytanie, chce wymienić dwa duże kondensatory Elwa 1000 uF /25V w gramofonie Unitra GS 464. Nie ma ich już i tu pytanie wiecie może czy mogę je zamienić zwykłymi nowoczesnymi elektrolitami czy jakieś konkretne ?

• 3 tygodnie później...

Dobry wieczór.

Chciałbym zakupić gramofon. Myślałem nad produktami firmy Dual lub Technics, lecz nie wiem, które modele się sprawdzają (najlepiej o napędzie paskowym). Proszę o pomoc znawców.

• Pokaż nowe odpowiedzi