Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje zakup pierwszego gramofonu do odsluchu domowego.

Poradzcie co wybrac z oferty grubanuta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chciałbym zakupić gramofon. Myślałem nad produktami firmy Dual lub Technics, lecz nie wiem, które modele się sprawdzają (najlepiej o napędzie paskowym). Proszę o pomoc znawców.

Pytanie bardziej skomplikowane niż Ci się wydaje .

Jaki Dual i jaki Technics ?

Jaki zakres pieniędzy , jaki preamp i jaka wkładka ?

Witam, chce rozpocząć przygodę z analogiem, budżet to 500zł to tak na wstęp, potem lepsza wkładka, igła, plinta czy może nawet ramię (lubię dłubać przy audio). Poszukuje czegoś manualnego na pasku z możliwością rozwoju bo tak jak pisałem lubię podłubać. Na chwilę obecną znalazłem 3 sprzęty tzn: thorensa td165 special, lenco 75 oraz pioneer pl-12d. Praktycznie wszystkie mają wymienione wkładki, ale głównie chciałem zapytać o gramofon, który z nich będzie najlepszy? Będzie to grało z yamahą cr-620 oraz słuchawkami fostex t50rp po konkretnych modach:)

Lenco to świetny wybór (L75 i L78), możliwości dłłubania nieograniczone. Tutaj moje L78 -

Ukryta Zawartość

Thorensy też się fajnie przerabia, chociaż są większe ograniczenia. Miałem TD 160, TD3xx i TD150.

Jakbyś miał pytania to odezwij się do mnie na PW.

pzdr

Ukryta Zawartość

Witam, chce rozpocząć przygodę z analogiem, budżet to 500zł to tak na wstęp, potem lepsza wkładka, igła, plinta czy może nawet ramię (lubię dłubać przy audio). Poszukuje czegoś manualnego na pasku z możliwością rozwoju bo tak jak pisałem lubię podłubać. Na chwilę obecną znalazłem 3 sprzęty tzn: thorensa td165 special, lenco 75 oraz pioneer pl-12d. Praktycznie wszystkie mają wymienione wkładki, ale głównie chciałem zapytać o gramofon, który z nich będzie najlepszy? Będzie to grało z yamahą cr-620 oraz słuchawkami fostex t50rp po konkretnych modach:)

Polecam Lenco z serii L75 lub " młodszego " brata B55. Mozna w nich dłubać bez ograniczeń i dają super satysfakcję z każdego dłubactwa ;)

polecam stronę :

Ukryta Zawartość

Mój B55 jest jeszcze chyba w galerii audio-stereo, choć juz go nie mam kilka lat...

robiz

<br /> Tutaj moje L78 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /><br />

Fajnie tomasz zrobiłes to swoje lenco, co to za ramię ?

robiz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robiz

SME 3009. Wcześniej była Rega 250 i jeszcze Linn Basik+ po drodze, także budżetówka zaliczona:) Później planuje Jelco 750 - 12 cali. Ale póki co jest OK, więc wszystko zostaje jak jest.

pozdr

witam!

początek przygody z gramofonem mam już za sobą, jednak nie daje mi spokoju jedna rzecz. i właśnie o rzecz tu chodzi. nie wiem czy to jest jakieś akcesorium gramofonowe (spoczywało w pudełko z wkładką) czy może coś co znalazło się tam przypadkiem. wiedzą szanowni co to?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam.

Nie jestem tu "nowy" ale do mojego zestawy Duala dołączył CS 1228 stan gabinet. Wkładka TK 257 igła DN 95 ED. I nagle tragedia - Men mojej siostry zmieniał płytę kiedy byłem w kiblu. Usłyszałem z onego że jest źle bo muza stanęła w połowie tależa. I stało się. Igła skrzywiona do tego stopnia że jej naprostowanie grozi jej złamaniem. No można słuchać , ale tylko płyt na zachowaniu jakości których ci nie zależy. Znalazłem dwie igly do mojej wkładki obie DN 95 ED / Shure N 95 ED. Jedna z nich jest firmy Tonenadel, a druga Stylus.

Ceny są niemal identyczne, dlatego błagam o pomoc - którą kupić?

Będę dźwięczny" za pomoc

• 3 tygodnie później...

Mam pytanie techniczne .... po wielu latach mój Adam'a GS420 z wkładką Ortofon 510 MkII po właczeniu przestał grać ... mechanicznie wszystko OK tylko w głośnikach słychać buczenie :( Zdaję sobie sprawę, ze problemów może być 1000 - ale macie jakąś sugestię co pierwsze sprawdzić? Na 100% to wina gramofonu bo podpiąłem zastępczego Technicsa i chodzi jak trzeba!

• 2 tygodnie później...

Co myślicie koledzy na tema Pro-Ject Elemental? Gramofon plus pre i za tysiąc parę złotych można by zacząć zabawę z czarnymi płytkami. Biorę pod uwagę wyłącznie nowego drapaka do max 1500zł z pre. Jakie macie zdanie :)

Mam pytanie, czy

ClearAudio Concept jest wart swojej ceny? Czy w tej cenie można kupić lepszy gramofon Pro-Jecta? A jeśli tak, to który z modeli polecacie?

Witam wszystkich forumowiczów.

Jest to mój pierwszy post, i chociaż od kilku tygodni czytam forum, to zamiast mi się rozjaśniać, w głowie mam coraz większy mętlik. Ale do rzeczy:

Pożyczyłem od kolegi gramofon Numark tt 200 z igłą CS-1 (nie pierwszej świeżości) podłączyłem go przez mikser Pioneer DJM-707 zamiast przedwzmacniacza do tego co mam w domu i...kolana mi się ugięły, a żuchwa opadła. Wszystkie piosenki jakie znałem z CD, i które mogłem odtworzyć na gramofonie, USŁYSZAŁEM na nowo. Od tego czasu obsesyjnie pragnę kupić własny gramofon. No i właśnie: czy z budżetem ok. 1000 zł. mam szansę na kupienie gramofonu i przedwzmacniacza, które dadzą mi podobne doznania jak urządzenia wymienione wyżej? Preferuję sprzęt używany, lecz taki do którego będę mógł łatwo znaleźć wkładkę, igłę itp.Co do pre, to nie wiem co siedzi w tym mikserze i jaki przedwzmacniacz zapewni przynajmniej taki poziom. Całość miała by grać z integrą CA A500 + końcówka mocy CA P500 + kolumny KEF Q7.

Bardzo proszę o rady, sugestie i wyrozumiałość.

PS. A może jest ktoś z Wrocławia, kto miałby czas i chęć na spotkanie celem objaśnienia winylowego świata?

Serdecznie pozdrawiam

Co myślicie koledzy na tema Pro-Ject Elemental? Gramofon plus pre i za tysiąc parę złotych można by zacząć zabawę z czarnymi płytkami. Biorę pod uwagę wyłącznie nowego drapaka do max 1500zł z pre. Jakie macie zdanie :)
szkoda kasy na ten wynalazek, za jego równowartość masz niezłego Duala, albo Technicsa.To raczej zabawka,nie gramofon.

Proszę o pomoc w wyborze igły (ew. wkładki ) do Onkyo CP 1010A.

Jedynie co sam znalazłem to ATN 71 audio technica co pasuje "do wszystkiego",ale chciałbym się upewnić,czy aby na pewno.

I czy coś innego można tam wsadzić ?(wkładka ponoć oryginalna) Ew. jaką inną wkładkę mogę zastosować ?

Sprzęt mam "zwykły" więc nie szukam jakiś wypasionych wkładek,bądź igieł.

Poszukuję w miarę niezawodny gramofon w granicach 400-600 zł. Będzie on grał z amplitunerem Denon DRA565.

Na jaki model NIEZAWODNY {manualny} warto zwrócić uwagę Thorens Dual Technics czy Denon Telelfunken Marantz?

Ostatnio na allegro widziałem Thorens TD146 MK5 TD115 MK2 Dual CS 503/505/ 704 V15 TYP III / 741 Technics SL Q3?

Który warty grzechu?

Witam

Potrzebuję porady. Chcę kupić gramofon do zwykłego odsłuchu winyli. Znalazłem coś takiego:

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

3.

Ukryta Zawartość

4.

Ukryta Zawartość

5.

Ukryta Zawartość

6.

Ukryta Zawartość

Który z nich warto by było kupić i ewentualnie co jeszcze musiałbym dokupić do niego (przedwzmacniacz, igła.....) ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlaczego Dual ? :)

Czytałem trochę na forach i dużo ludzi twierdzi że są dobre. Poza tym cena też jest przystępna.

Witam. Mam zamiar zacząć przygodę z analogiem. Na wstępie napiszę, że nie jestem bardzo wymagającym słuchaczem. Chcę kupić taki zestaw: Denon DP-300F + Denon PMA-720AE + Dali Zensor 3 (taki zestaw polecił gościu w sklepie RTV). Wkładkę wymienić na Ortofon 2M Red. Chciałbym również wymienić kabel sygnałowy w gramofonie (o ile to możliwe) na jakiś lepszy. Co sądzicie o tym zestawie? Zastanawiam się czy może lepiej kupić gramofon Pro-Ject, który już ma wkładkę Ortofon 2M Red (Denon 1200zł + wkładka 400zł / Pro-Ject ok. 1600-1700zł). Proszę o Wasze odczucia. Co sądzicie o tych głośnikach?

Rudy, Jeśli chodzi o gramofon to myślę, że każdy gramofon Pro-Jecta będzie lepszy niż ten Denon. Zresztą sam wspominasz, że wkładkę od razu być wymieniał, potem kable etc., więc bez sensu pchać się w ten produkt. Ten element ominąłbym więc szerokim łukiem.

Co do wzmacniacza, to lepiej upolować już używkę z serii PMA-15xxAE lub coś podobnego. Trafiają się w dobrej cenie, w idealnym stanie. Przynajmniej będziesz w nim miał w miarę przyzwoite prephono, a i samo wnętrze będzie nieporównywalnie lepsze niż 700ka, co oczywiście przełoży się na jakość dźwięku.

Dali na początek myślę są ok., choć to wiadomo, zależy od pomieszczenia, preferencji słuchacza itp.

P.s. Pan Ci polecił taki zestaw, bo akurat cały ten sprzęt ma w sprzedaży (pewnie ma cały asortyment z Horn), ale to nie jest dobre rozwiązanie.

SVART dzięki za odpowiedź. Tak myślałem, że lepszy będzie Pro-Ject. Tylko teraz pytanie który? Maksymalnie 1800zł mogę dać za gramofon.

Mam takie typy Pro-Ject'a (dane ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ):

- DEBUT Carbon (DC) z wkładką Ortofon 2M-RED (OM10) = 1680 zł

-> [Gramofon jest dostępny również z zamontowaną wkładką Ortofon OM10 w cenie detalicznej: 1460 zł]

- DEBUT Carbon Phono USB (DC) z wkładką Ortofon OM10, wzmacniaczem i przetwornikiem = 1890 zł

- DEBUT Carbon Esprit (DC) z wkładką Ortofon 2M-RED (OM10) = 1890 zł

Ogólnie ten pierwszy do mnie przemawia. Wkładka 2M Red. Tylko przedwzmacniacz trzeba dokupić (jeśli dobrze zrozumiałem opis).

Co do wzmacniacza Denon PMA-1520AE, wiadomo... fajny, ale cena mnie powaliła. Cena na denon.pl = 4995 zł, najtańszy na allegro 3900 zł. Znalazłem na eBay'u PMA-1510AE z licytacją.

Czekam na Wasze komentarze, sugestie, porady.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Radzę odpuścić pozycje które wymieniłeś. Szkoda pieniędzy wg mnie. Jak chcesz to mogę coś doradzić. Zapraszam na PW.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Tu masz fajny gramofon. Tylko dogadaj się ze sprzedawcą. Zdecydowanie lepszy od tych powyżej. I nie czekaj długo bo możecie się minąć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz fajny gramofon. Tylko dogadaj się ze sprzedawcą. Zdecydowanie lepszy od tych powyżej. I nie czekaj długo bo możecie się minąć.

Ukryta Zawartość

Dzięki za info. Wszystko fajnie, wiadomo wyższy model=lepszy model. Pisałem wyżej, że na gramofon mogę przeznaczyć do 1800zł. Znalazłem taki zestaw:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Na początku chciałem Deonon'a DP-300F, wczoraj kolega SVART napisał, że już lepiej Pro-Ject'a nawet takiego z lini cena/jakość. Dzisiaj piszesz o Pro-Ject'cie za 2100zł na aukcji. Chyba zostanę przy tym zestawie za 1999zł. Wkładka dobra, przedwzmacniacz też nie najtańszy.

Zdaję sobie sprawę, że chcecie mi doradzić jak najlepiej. Ale weźcie pod uwagę, że chcę złożyć cały zestaw. Gramofon, przedwzmacniacz, wzmacniacz, głośniki/kolumny. I jeszcze chciałbym kiedyś dokupić pod to wszystko cd-player, aby móc słuchać także cyfrowych nośników.

Jeszcze jedno pytanie. Może trochę banalne, ale chcę się upewnić. Jeżeli teoretycznie kupię taki wzmacniacz: Denon z serii PMA-15xxAE, to czy potrzebny jest przedwzmacniacz gramofonowy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez PMRudy

Witam ponownie

Krótkie pytanie (raczej z tych nader klasycznych/natrętnych):

Czy jeden z poniższych gramofonów wart jest uwagi w kontekście mojego poprzedniego pytania?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi