Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Czy warto kupić ten gramofon?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mam starego bernarda z wkładką at-95 i nie jestem zadowolony. Ten pioneer zagra lepiej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Budżet skromny ale jaki dokladnie?Wiesz to jest dość istotna kwestia jak chcesz mieć rozeznanie co do sprzetu i porady że strony forumowiczow.Co do pro jecta to mam debuta 3 phono sb+wkladka at120e czyli z wbudowanym preampem i podlaczonym do miniwiezy denona m39.Gra to jak na moje preferencje naprawdę nieźle i soczyscie .Nie mam porownania do innych modeli.Też jest to mój pierwszy gramiak.Moim zdaniem jak kasa pozwoli i miejsce w pokoju odsluchowym to kup osobno gramiak i preamp.

• 2 tygodnie później...

Miałem Stanton 500 MkII bardzo dobra wkładka z dobrym basem 680 też bardzo chwalą, Ortofonia serii 2M miałem i słuchałem wszystkie szkoda kasy, AT 440 mam teraz ,zdecydowanie najlepsza jakość dźwięku do ceny.

W końcu nadeszła chwila zakupu nowej wkładki. Niestety do Stantona w rozsądnych cenach są dostępne tylko zamienniki igieł, oryginały kosztują tyle co dobrej klasy wkładki...) Stwierdziłem że zostanę w przedziale cenowym do max. 450PLN.

W gramofonie mam ramię TP11. Którą z poniższych wkładek byście polecili?

-Ortofon 2M RED - do TP11 zapewne powinienm kupić wersję VERSO, ale czy mogli byście to potwierdzić? Szukałem jakichś "rozbieranych" zdjęć tej wkładki ale niestety nie znalazłem. A może wystarczy zwykła wersja z dokupionymi odpowiednimi śrubkami mocującymi?

-SHURE M97XE - ta wkładka została mi polecona w jednym ze sklepów internetowych. Co o niej sądzicie? Jak wg. was sprawi się na TP11 no i jak wypada na tle ortofona 2m red i AT-120?

-AT-120 - Na ebay są wersje niebieska i pomarańczowa. Czy ktoś z was wie jaka jest między nimi różnica(na stronie producenta jest fota z pomarańczową wkładką)?

Z góry dzięki za pomoc :)

-Ortofon 2M RED - do TP11 zapewne powinienm kupić wersję VERSO, ale czy mogli byście to potwierdzić?

W zasadzie to już się zdecydowałem. Jeżeli ktoś z was ma doświadczenie i potwierdzi że VERSO pasuje do TP11 (ew. ma możliwość zmierzenia ile wystaje śruba z mocowania wkładki a resztę sprawdzę sam) to kupuję 2m RED jeżeli nie to SHURE.

Pozdrawiam

SebeQ

Panowie,

mysle ciezko:) nad zakupem gramofonu, chodzi to za mna juz od dlugiego czasu. A doswiadczenie zadne, bo to co bylo kiedys to przeszlosc.

Myslalem o Pro-ject, Rega lub Thorens? Popularne marki jak dla mnnie i chyba latwe w obsludze, bo tez nie mam niestety czasu na godzinne obrzedy; chce po prostu grac. W jakims salonie hifi doradzono mi,aby najpierw zasmakowac strawy i zobaczyc czy w ogole smakuje:) i rozpoczac przygode od czegos w okolicach 2-3k....

Myslalem,ze to dobra rada, ale jednoczesnie pojsc troche dalej, bo 'pamietam' jak brzmi vinyl i zakupic gramiak,ktory da mi satysfakcje na dlugie lata (wymiana wkladek na lepsze) bez koniecznosci zmiany samego gramiaka celem wejscia na wyzszy pulap.

Jakie jest wasze zdanie; wejsc w cos za 2-3k i sie cieszyc? Jezeli tak to co odsluchac?

Czy moze dolozyc? Jaki gramofon Waszym zdaniem dalby pelna satysfakcje brzmienia. Tyle jest tego na rynku,ze nawet nie wiadomo w ktore modele uderzyc do odsluchu?

Dzieki bardzo za ewentulane porady:))

Pozdrawiam

Panowie,

mysle ciezko:) nad zakupem gramofonu, chodzi to za mna juz od dlugiego czasu. A doswiadczenie zadne, bo to co bylo kiedys to przeszlosc.

Myslalem o Pro-ject, Rega lub Thorens? Popularne marki jak dla mnnie i chyba latwe w obsludze, bo tez nie mam niestety czasu na godzinne obrzedy; chce po prostu grac. W jakims salonie hifi doradzono mi,aby najpierw zasmakowac strawy i zobaczyc czy w ogole smakuje:) i rozpoczac przygode od czegos w okolicach 2-3k....

Myslalem,ze to dobra rada, ale jednoczesnie pojsc troche dalej, bo 'pamietam' jak brzmi vinyl i zakupic gramiak,ktory da mi satysfakcje na dlugie lata (wymiana wkladek na lepsze) bez koniecznosci zmiany samego gramiaka celem wejscia na wyzszy pulap.

Jakie jest wasze zdanie; wejsc w cos za 2-3k i sie cieszyc? Jezeli tak to co odsluchac?

Czy moze dolozyc? Jaki gramofon Waszym zdaniem dalby pelna satysfakcje brzmienia. Tyle jest tego na rynku,ze nawet nie wiadomo w ktore modele uderzyc do odsluchu?

Dzieki bardzo za ewentulane porady:))

Pozdrawiam

Czesc,

Zacznij od przeczytania watku Analogowe FAQ - jeżeli poszukujesz pierwszego gramofonu, przeczytaj, zanim zadasz pytanie.

Powinno sie duzo rozjasnic.

Jezeli tam nie bedzie wystarczajacych informacji to przeszukaj forum Analog, bylo juz kilka takich porad.

Z doswiadczenia wiem ze wybor nie jest latwy (sam mam problem z wyborem nowej wkladki) :) wiec Powodzenia!

Pozdrawiam

SebeQ

Ukryta Zawartość

Czy ktos z was moglby ocenic po zdjeciach igly czy jest sens walczyc o te wkladke? Chodzi mi o to czy igla jeszcze ma szanse dlugo pograc...

Ukryta Zawartość

Czy ktos z was moglby ocenic po zdjeciach igly czy jest sens walczyc o te wkladke? Chodzi mi o to czy igla jeszcze ma szanse dlugo pograc...

Tylko jasnowidz odpowie Ci na to pytanie.

Tylko jasnowidz odpowie Ci na to pytanie.

Po przeczytaniu kilku wygooglowanych wątków takiej odpowiedzi się spodziewałem. Nie mniej jak by ktoś z was posiadał nadzwyczajne umiejętności i potrafił ocenić igłę po makrozdjęciu to proszę się nie krępować :) Zobaczymy do jakiej ceny dojedzie aukcja, jeżeli będzie za drogo to kupię 2m Reda, wersję zwykłą i postaram się ją przerobić (patrz dorobić odpowiednie śrubki) tak aby można było ją łatwo w TP11 zamontować. Jak się uda zamieszczę instruktarz dla potomnych :)

Aukcja dojedzie, znając zacietrzewienie ludzi - prawie do ceny ze sklepu!:-)

Cóż można powiedzieć, patrząc na zdjęcia (owszem, ładniutko zrobione z detalami etc)?

Powiem Ci jedno: wkładkę z aukcji, tej lub innej - kupiłbym bez wahań.

Z igłą - jest inaczej.

Zawsze czułbym się niepewnie i "niebeztrosko" - słuchając płyt pod igłą o nieznanej przeszłości.

Niestety - są pewne wydatki, które ponieść trzeba. Nowa igła do takich należy.

Chyba że kupujesz od kogoś, kogo znasz i możesz mu zaufać. Wtedy - tak.

Aha. I piszę to, jako ktoś kto kiedyś się dał nabrać na "okazję":-)

Nie ma okazji. Są tylko później bezpowrotnie zniszczone płyty...

Pozdrawiam - Jacek.

Nie ma okazji. Są tylko później bezpowrotnie zniszczone płyty...

Czy mógłbym prosić trochę konkretniej?

Ja i "głos rozsądku"!!!...

Mamuniu jedyna!:))

Gdy Cię już wessie na dobre - zobaczysz, co to rozsądek:)

Już kupuj półki na płyty...

Czy mógłbym prosić trochę konkretniej?

Co znaczy: "konkretniej"?

Kolega nie wie, że igła po poważnych, nikomu nie znanych kolejach losu - może zniszczyć płytę?

Naszą nową, wyśnioną, wymarzoną?:-)

Nie wie Kolega?

Nie zdarzyło się?

Cieszę się.

Mnie się przytrafiło.

Kiedyś kupiłem - okazja!!! - igielkę do AT110.

Wdusiłem. Gra? Gra.

Nie słucham 24/24. Nie słucham "maniacko".

Po tygodniu posłuchałem znowu...

Prawie iskry szły!:-)

Nie wie Kolega?

No właśnie "Kolega" nie wie. Miałem sporo używanych igieł, ale żadna mi nic nie zniszczyła. Musiałeś chyba mieć sporego pecha :-)

Niektórzy mówią - "trąda":-)

Ale!

Mam nadzieję, że Kolega wie, że igiełka - to do takiej dużej, czarnej?

Bo do małej, sreberkiem pociągniętej - już nie bardzo!:)

Pozdro - Jacek.

Ja wiem doskonale, że Kolega ma tego i tego - w bród!:-)

A nadymać się nie ma sensu.

Wszyscy wiedzą!:)

Kolega czasowników nie rozróżnia, widzę.

A gumeczkę - czasem docisnąć i nowym Kolegom - coś doradzić, nie łaska?

Bo Kolega - wyłącznie neguje innych, o pierdaszeniu swoich bzdetów - zapomnijmy.

Dobranoc.

Rozróżnia. Teraz to ja widzę jakieś NAdymanie się.

Neguję - jeśli z czymś się nie zgadzam. Normalne chyba jest to?

Nie doradzam, bom cienki Bolek jest. A znawców to tutaj w bród. Miesięcznych, rocznych i wieloletnich.

• 2 tygodnie później...

Panowie, jaja.

Wiem, że gramofon to nie lampka nocna - włączasz i działa, ale po tygodniu oczekiwania na Dual CS 504 i preamp myślałem, że w piątkowy wieczór w końcu usłyszę dźwięki winyla.

Gramofon gra zbyt wolno. Równo, ale wolno. Prędkość obrotowa silnika jakby szwankuje.

Kupiony od sprawdzonego Sprzedawcy, więc teoretycznie powinno być wszystko ok.

Może coś sknociłem i da się to wyprostować sprawnie, bym jeszcze tego wieczoru usłyszał właściwą muzykę we właściwym tempie? : )

Częściowo mój błąd. Próbowałem gramofon na LP, która musi mieć jednak obroty na 45. Zmieniłem płytę na inną (nazwijmy to - tradycyjną) i wszystko działa. Kręci odpowiednio szybko, ale...! Po przełożeniu na 45rpm nic się nie dzieje. Czyli problem z przełączaniem.

Co czynić?

Edytowane przez bacin

Człowiek pisze zbyt pochopnie pewne treści, a później się ich wstydzi.

Zmiana obrotów już działa. Założyłem pasek odwrotnie (nie sądziłem, ze to może mieć wpływ) i wszystko pięknie funkcjonuje.

Edytowane przez bacin
  • Redaktorzy

Człowiek pisze zbyt pochopnie pewne treści, a później się ich wstydzi.

Szkoda, że nie każdy człowiek ;)

Sztuką jest przyznać się do błędu, a jeszcze większą sztuką jest uczyć się na własnych błędach, a z kolei wielkim sprytem jest uczyć się na błędach innych.

Dobrze, że już chodzi.

Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Pokaż nowe odpowiedzi