Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz, w zasadzie każdy w tym budżecie to może być " wielka mina " i jeszcze większa niewiadoma. Najlepiej samemu " pomacać " taki sprzęt, czy on aby z niemieckiego śmietnika nie był wyjęty... :) Albo kupić tam , gdzie jest opcja zwrotu .

W wątku " Analogowe FAQ, masz podane na jakie sprzęty mozna zwrócic uwagę. Osobiście te podane przez Ciebie nic mi nie mówią. Sa tam jakieś automaty czy półautoamty, w których popsuć sie może w zasadzie wszystko .

zgadza się, ale ten Lenco mnie fascynuje. Lata temu to była górna półka przecież

zgadza się, ale ten Lenco mnie fascynuje. Lata temu to była górna półka przecież

Górna pólka , to pewno myślisz o napędach idlerowych, ale to model np. L75 . A ten automat , to raczej nie ;)

• 1 miesiąc później...

oj tam , oj tam lenco75 _to może teraz górna półka :) , A ostatnie prawdziwe lenco to było l85 i je przedstawiano kiedyś w katalogach jako produkt flagowy. W parze z shurem v15, lub m75 miał konkurować z gramofonami. japońskimi. Później lenco robiło gramofony we włoszech i stąd niepochlebne opinie o ich paskowcach (poniekąd słuszne), ten pokazany na allegro to właśnie makaron

.

Na początek taki Len l 85 jak znalazł , w tej cenie i tak bije na głowe większość plastików za alle na głowe . Lencosie z serii 7X kupione za normalne pieniądze z dodanym lepszym ramieniem to już wyższa półka to prawda ale dla zaawansowanych gramofoniarzy :-)

Górna pólka , to pewno myślisz o napędach idlerowych, ale to model np. L75 . A ten automat , to raczej nie ;)

Pisze człek o tych plastikowych duperszwancach, coby nawet nie patrzeć, linie papilarne sę zdziera i klawiaturę - a tacy NIC!:-)

Pisze człek o tych plastikowych duperszwancach, coby nawet nie patrzeć, linie papilarne sę zdziera i klawiaturę - a tacy NIC!:-)

Ano co zrobisz , tak nasza rola, nas uczyli to i my uczymy co by oni mogli uczyć ;)

Kurteczka , ale mi wyszedł był " poemacik "........;)

Pchanie się w ciężkie ramiona lenco, i co za tym idzie sztywne wkładki studyjne, lub MC - na początek to głupota.

A do byle shura , czy reda jest wiele lepszych ramion .

A l85 jest metalowe.

Edytowane przez bolo_senor

Pchanie się w ciężkie ramiona lenco, i co za tym idzie sztywne wkładki studyjne, lub MC - na początek to głupota.

A do byle shura , czy reda jest wiele lepszych ramion .

A l85 jest metalowe.

Powiedz mi tylko jakie znasz ciężkie ramiona Lenco ?

l85 z lekkim headshelem i pierścieniem max do tyłu ma 23g wystarczą dłuższe śruby i jest 25 (jak do tego pijesz)

Ano co zrobisz , tak nasza rola, nas uczyli to i my uczymy co by oni mogli uczyć ;)

Kurteczka , ale mi wyszedł był " poemacik "........;)

Damy radę. Ktoś niedawno twierdził, że nasza zakładeczka o winylowych sprawach - umiera.

Jako żywo - nie umiera!

Mało - jeszcze się rozmnażamy, jak widzę:)))

Pozdro. Jacek.

Pije piwo nic więcej a i kawę z rańca , ale to są średnio ciężkie ramiona .

Ja - z mlekiem:)
  • 3 tygodnie później...

Posiadam Technics SL BD 20. Ostatnio coś zaczęło delikatnie przerywać i popiardywać. Domyślam się ,że czas wymienić igłę.

Obecna to technics P24. Czy muszę szukać tego samego oznaczenia igły czy są jakieś modele które mogę traktować jako zamiennik?

Czy polecacie jakiś konkretny sklep internetowy lub stacjonarny w Warszawie by kupić taką igłę?

Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdro!

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie, dlaczego z ramienia gramofonu Kenwood KD-650 wychodzi 7 przewodów. Niebieski, biały, czerwony i zielony to wiadomo ale po co jest jeszcze 3 ciemne?

• 4 tygodnie później...

Witam

Zastanawiam się nad zakupem gramofonu, lecz nigdy nie miałem styczności z tego typu sprzętem, nie mam żadnego znajomego, który mógłby mi pomóc w tej kwestii.

Moglibyście napisać Wasze wrażenia z gramofonów na temat ergonomii, wygody, obsługi (oraz konserwacji, itp? Zazwyczaj album mieści się na 1 płycie CD, jak wygląda sprawa z winylem?

Skąd kupujecie winyle, zarówno nowe płyty jak i te starsze, czy zawsze winyle są sporo droższe od płyt CD?

Ponadto, od jakiego budżetu opłaca się interesować gramofonami (chyba najbardziej pasowałby gramofon automatyczny lub półautomatyczny, nie potrzeba dużej liczby zaawansowanych ustawień)?

Słucham głównie muzyki elektronicznej, chociaż ostatnio zacząłem słuchać także epic oraz klasycznej.

Tak jak napisałem na wstępie, nigdy nie miałem styczności z gramofonem, nie wiem "z czym to się je", więc byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki, porady, uwagi. Po prostu piszcie wszystko co uważacie za przydatną informację.

Z góry dzięki,

Michał

Witam

Zastanawiam się nad zakupem gramofonu, lecz nigdy nie miałem styczności z tego typu sprzętem, nie mam żadnego znajomego, który mógłby mi pomóc w tej kwestii.

Moglibyście napisać Wasze wrażenia z gramofonów na temat ergonomii, wygody, obsługi (oraz konserwacji, itp? Zazwyczaj album mieści się na 1 płycie CD, jak wygląda sprawa z winylem?

Skąd kupujecie winyle, zarówno nowe płyty jak i te starsze, czy zawsze winyle są sporo droższe od płyt CD?

Ponadto, od jakiego budżetu opłaca się interesować gramofonami (chyba najbardziej pasowałby gramofon automatyczny lub półautomatyczny, nie potrzeba dużej liczby zaawansowanych ustawień)?

Słucham głównie muzyki elektronicznej, chociaż ostatnio zacząłem słuchać także epic oraz klasycznej.

Tak jak napisałem na wstępie, nigdy nie miałem styczności z gramofonem, nie wiem "z czym to się je", więc byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki, porady, uwagi. Po prostu piszcie wszystko co uważacie za przydatną informację.

Z góry dzięki,

Michał

Z gramofonem jak z kobietą poznać potrzeba (zakochasz się lub nie ) ale też droga wyboista jest i długa - gdzie cierpliwości potrzeba oraz pieniążków , jeśli nie masz znajomych którzy posiadają rzeczone urządzenie to warto wybrać się do jakiegoś salonu na odsłuch .

Z gramofonem jak z kobietą poznać potrzeba (zakochasz się lub nie ) ale też droga wyboista jest i długa - gdzie cierpliwości potrzeba oraz pieniążków , jeśli nie masz znajomych którzy posiadają rzeczone urządzenie to warto wybrać się do jakiegoś salonu na odsłuch.

Wiem, wiem, już zacząłem się umawiać na odsłuch. Na samych opiniach nie ma co polegać, lecz jako bardziej doświadczeni użytkownicy gramofonów możecie zwrócić mi uwagę na te aspekty, o których ja bym nie pomyślał.

@Tabalan - o gramofonach to już chłopaki Ci powiedzą (ja już siły nie mam).

Tu tylko dwa słowa o płytach:

Napisałeś, że słuchasz elektroniki i klasyki. Pamiętaj o jednym - do tej akurat muzyki płyty muszą być nieskazitelne! To, co przejdzie w miarę bezboleśnie u Elli F. (czasem lekkie skrzypnięcie może dodać uroku) - w elektronice degraduje winyla kompletnie.

Pozdrawiam. Jacek.

Płyty dbać o nie trzeba , sporo miejsca potrzebują a i ceny różne zależy też od gatunku oraz stanu czarnych . Dla Ciebie bez styczności z gramofonem może być trudne ustawienie ramienia , wkładki więc chyba raczej używki odpadają , jeśli podasz info z jakiego miasta jesteś to znajdzie się forumowicz który osobiście chętnie pomoże w ogarnięciu tematu :-)

@Tabalan - o gramofonach to już chłopaki Ci powiedzą (ja już siły nie mam).

Tu tylko dwa słowa o płytach:

Napisałeś, że słuchasz elektroniki i klasyki. Pamiętaj o jednym - do tej akurat muzyki płyty muszą być nieskazitelne! To, co przejdzie w miarę bezboleśnie u Elli F. (czasem lekkie skrzypnięcie może dodać uroku) - w elektronice degraduje winyla kompletnie.

Pozdrawiam. Jacek.

Jacku jakie tam Bambino chcesz pod choinkę ? Dostaniesz tylko miej siły na dalsze podpowiedzi ;-)

Płyty dbać o nie trzeba , sporo miejsca potrzebują a i ceny różne zależy też od gatunku oraz stanu czarnych . Dla Ciebie bez styczności z gramofonem może być trudne ustawienie ramienia , wkładki więc chyba raczej używki odpadają , jeśli podasz info z jakiego miasta jesteś to znajdzie się forumowicz który osobiście chętnie pomoże w ogarnięciu tematu :-)

Jacku jakie tam Bambino chcesz pod choinkę ? Dostaniesz tylko miej siły na dalsze podpowiedzi ;-)

Jestem z Torunia/Bydgoszczy. Co do ustawiania gramofonu to z tego co czytałem to sklepy audio oferują ustawienie jako płatną usługę. Co do płyt winylowych - polecacie jakieś strony do wyszukiwania starszych płyt? Chociażby takie Pendulum i ich płyty z przed 8-10 lat.

Andrzej Analogowy jest z pod Torunia a to kopalnia wiedzy jest - u niego to byś się wszystkiego dowiedział .

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Andrzej Analogowy jest z pod Torunia a to kopalnia wiedzy jest - u niego to byś się wszystkiego dowiedział .

Pan Andrzej to sympatyczny facet , może ma wiedzę , ale jego gramofonu nie polecam...

Miałem i dziękuję....

Pan Andrzej to sympatyczny facet , może ma wiedzę , ale jego gramofonu nie polecam...

Miałem i dziękuję....

Jedni chwalą drudzy nie , ponoć o gustach się nie dyskutuje :)
  • Pokaż nowe odpowiedzi