Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Jedni chwalą drudzy nie , ponoć o gustach się nie dyskutuje :)

Tutaj nie chodzi o gusty , tylko jak gra .

Wygląd każdy oceni.

Ja po Adfontesie miałem rozbrat z analogiem na dłużej ..a to był mój pierwszy gramofon .

Podobno miał być świetny ...nie był ..

Ponieważ p.Andrzej to miły człowiek i było to kilka lat temu ( pewnie się poprawił ) więc na tym zakończę ...

Tylko powiedz , kto na swój pierwszy gramofon wybiera AdF ? Ja zaczynałem od tanich plastików a przerobiłem ich sporo , teraz mam już całkiem nie złe tt za nie dużą kase i przy tym zostane ;-)

Tylko powiedz , kto na swój pierwszy gramofon wybiera AdF ?

Bartek, Ty jesteś zarejestrowany na forum raptem rok. Ja trochę dłużej. Pamiętam, jak Fontes zrobił się popularny. Wchodził ktoś na forum, mówił, że ma ok. 2 tys. złotych na gramofon. Pierwsza odpowiedź to była dołóż parę złotych i kup Fontesa. Nieważne, że gość bez doświadczenia, mówiono mu, że Fontes zmiażdży wszystkie inne gramofony do kwoty x i będzie super.

Może jednak nie zawsze było super. Parę miesięcy temu w ogłoszeniach były jednocześnie ze cztery kredensy.

Ja świadomie nigdy nie rozważałem kredensa. Dla mnie ten gramofon jest po prostu straszliwie brzydki, a poza tym jestem w stu procentach przekonany, że jego "łatwość" obsługi wpędziłaby mnie niechybnie w ostrą nerwicę.

Edytowane przez krzysiek

We stand in the Atlantic
We become panoramic

poza tym jestem w stu procentach przekonany, że jego "łatwość" obsługi wpędziłaby mnie niechybnie w ostrą nerwicę.

czyli oceniasz ale bez odsłuchu?

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

czyli oceniasz ale bez odsłuchu?

słuchałem kredensa w systemie forumowicza, więc ciężko wypowiedzieć mi się co do jego właściwości sonicznych

natomiast kwestia wykonania, czy samej obsługi (jak ustawiania niegdyś obrotów) wystarczy, bym nie chciał go mieć u siebie na jakikolwiek odsłuch

są to rzeczy, na które zwróciłem uwagę podczas odsłuchu kredensa i dziękuję, wystarczy

Edytowane przez krzysiek

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Dlatego nigdy AdF mnie nie interesował bo brzydal (wogóle nie lubie tych nowych bezdusznych TT) nie mówiąc o obsłudze ale to nie znaczy że jestem mu przeciw , jak to się potocznie u nas mówi " Każda potwora znajdzie swego amatora " . Od ponad trzydziestu lat zawsze posiadałem gramofon a od dekady zawsze koło 10 sztuk , nie mówiąc o wkładkach i ramionach . Często lubiłem czytać As , rynek gramofonów znam dobrze jak i je same więc myślę że mogę wtrącić te swoje parę groszy :-)

Witam wszystkich

Może najpierw słowem wstępu.

Nigdy nie miałem gramofonu. Zawsze jakoś bałem się, że ta cała obsługa, ustawienia,kalibracje ect - to zbyt skomplikowane jednak od jakiegoś czasu znów coraz częściej zaczynam się zastanawiać czy nie rozpocząć przygody z winylami.

Głównym powodem jest masakryczna jakość nagrań na CD. Przez ostatnie rok bawiłem się z plikami hi-res ale krótko mówiąc - drogie a szału nie ma.

A jak zobaczyłem, że już nawet w MM czy saturnie można kupić czarne krążki to pomyślałem, że może warto zacząć .... na stare lata;)

W związku z tym mam do was pytanie. Z pominięciem całej tej hi-endowej otoczki - czy dla osoby bez doświadczenia w tej materii, szukająca sprzętu prostego w obsłudze - przynajmniej na tyle abym się nie zraził - z dobrym dźwiękiem- dobrym kandydatem będzie taki oto model:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

link do strony:

Ukryta Zawartość

Czy ktoś go ma, słuchał, oglądał. Powiem szczerze, że recenzje i opinie jakie udało mi się znaleźć są dość obiecujące. Prostota, jakość dźwięku,wygląd, ect... no i ten mały smaczek w postaci zgrywania do plików....

i jeszcze jeden model.

reloop.jpg

Ukryta Zawartość

strona

Ukryta Zawartość

i recenzja

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sihborx

DENON: AVR X7200W,  DPD 3310UD, CREEK EVOLUTION 100A, CREEK  EVOLUTION 50DC, DALI MONTOR 8. JL AUDIO d110 

Czepnę się. Nick zobowiązuje:-)

Skąd wiesz, że "prostota i jakość dźwięku" będzie Ci odpowiadać, skoroś tego gramofonu nawet na oczy nie widział? Tylko z folderów i marnych reklam?

Drugie moje pytanie: Skąd wiesz o "masakrycznej jakości wydań na cd"? Kiedy ostatnio kupiłeś cokolwiek? Jeśli już coś, to co?

A po trzecie - pozdrawiam:) Jacek.

PS - po czwarte: "kalibracje, ustawienia" to nie jest chirurgia mózgu. Każdy da radę. A te nasze spierania (wariatów winylkowych) to tylko po to - a nuż się z cholernie fatalnie nagranej płyty da cosik więcej wydusić...psiakość:-)

Otóż - po latach przemyśleń, rozterek, dylematów i zmian wszelakich doszedłem do wniosku, że się nie da. Reszta - to tylko bicie piany.

Choć o płyty dbać trzeba:)) A i wciąż nowe nabywać.

Aże mję w portfelu, na samą myśl - szarpło:)

Edytowane przez Bezlitosna Niusia

Witaj.

No trochę tak wygląda ;););0

Generalnie chodziło mi o to, że chyba bezpieczniej jest zacząć przygodę z gramofonem "łatwiejszym w obsłudze", nowym. Na tyle aby nie nie odstraszył nowego użytkownika.

Czy będzie mi odpowiadać? Nie wiem. Nie wiem. Tak jak osoba,która jeszcze nigdy nie prowadziła samochodu nie wie czy lepiej zacząć się uczyć z automatyczną czy manualną skrzynią biegów.

Tak nie widziałem go, nie widziałem żadnego. Na razie zbieram info w internecie. Foldery i marne reklamy ? Czemu marne? Tak to można powiedzieć o każdej marce.

Te opinie jakie znalazłem na tyle wzbudziły moje zainteresowanie, że postanowiłem to zweryfikować. Poza tym ładnie wyglądają ;)

Płyty Cd kupuje na bieżąco, pliki hi res-także. A o jakość a raczej o słabości obecnych masterów (nie wszytskich) nie trzeba chyba nikogo przekonywać i to żadna nowość.

Dodatkowo takie info, można sprawdzić na www.discogs.com czy

Ukryta Zawartość

Głównym źródłem nadal jest CD. Jak wspomniałem od jakiegoś czasu eksperymentowałem z plikami hi res i nie jestem do końca zadowolony. W wielu przypadkach nie wniosły żadnej różnicy względem CD a 20 euro trzeba zapłacić. Wpływa na to wiele czynników i nie chcę generalizować.

Dlatego pomyślałem czy nie warto poszukać innego źródła - analogowego.

ps- z tonu twojego postu wyczuwam niechęć do tych modeli, które pokazałem. Czy jest jakiś powód? Ewentualnie co ty byś zaproponował?

Ukryta Zawartość

DENON: AVR X7200W,  DPD 3310UD, CREEK EVOLUTION 100A, CREEK  EVOLUTION 50DC, DALI MONTOR 8. JL AUDIO d110 

Jeżeli system jest średni albo słaby ,ustawienie ,akustyka też niedomaga to winyl nie jest żadnym lekarstwem .

Powiem szczerze, że trochę nie rozumiem twojego postu. Skąd info, że mam słaby sprzęt lub akustykę. Przecież nie o to pytam.

Pytam o wasze opinie i doświadczenie z w/w modelami gramofonów.

Nie wiem czy mój sprzęt jest średni czy słaby (patrz sygnaturka).Nie wiem czy moja akustyka jest słaba. Zakładam, że taka jak większość, którzy mają sprzęt w salonie.

Tadzik - a tak z ręką na sercu: ile godzin tygodniowo spędzasz w swym ukochanym, wysiedzianym fotelu, słuchając muzyki i wsłuchując się w mikrodetale? No, właśnie!:-))

@sihborx (aleś se nick znalazł, swoją drogą):)

Od kilku już lat początkującym Kolegom polecam Audio Technicę 120 cośtam.

Kupujesz, montujesz w kilka minut, podłączasz do wzmacniacza (nawet takiego bez pre gramofonowego, choć to opcja na kilka pierwszych dni), kładziesz płytę i - dajesz!:)

A! Ewentualnie dokupujesz wkładkę. Bo ta dołączona - jest beznadziejna. Przynajmniej w moim przypadku - jakiś taki biały trąd. Od razu poszła do kosza.

Nie jest to dźwięk najwyższych lotów, to fakt. Ale na początek - super.

Mój AT120 leży sobie w pudle, bom na tapetę wziął coś innego. Ale to zupełnie inna bajka:)

Szukaj, szperaj, dowiaduj się. I pamiętaj - winyle są nietanie.

Pozdrawiam i powodzenia w winylkowym świecie życzę.

Jacek.

@sihborx (aleś se nick znalazł, swoją drogą):)

Twój nick też jest niczego sobie ;););)

Geneza mojego długa i zawiła ale mów mi BORX ;)

Od kilku już lat początkującym Kolegom polecam Audio Technicę 120 cośtam.

Kupujesz, montujesz w kilka minut, podłączasz do wzmacniacza (nawet takiego bez pre gramofonowego, choć to opcja na kilka pierwszych dni), kładziesz płytę i - dajesz!:)

Dzięki za poradę. Wcześnie już przyglądałem się temu gramofonowi ale jakoś mnie nie przekonał wizualnie. Cena fakt atrakcyjna. Jest sporo tańszy niż te co mi wpadły. I tu nasuwa mi się pytanie skąd przekonanie, że Audio technika będzie o wiele lepszym wyborem (na folderach i reklamach wygląda słabo;) żarcik). Tamte też są praktycznie plug and paly. ;)

Szukaj, szperaj, dowiaduj się.

właśnie to robię ...szukam i szperam potem, wybieram i posłucham.

I pamiętaj - winyle są nietanie.

Zdaję sobie sprawę. Ale z drugiej strony płyta SACD jest droższa, pliki hi res też mogą kosztować prawię 100 zł.... więc szału nie ma.

pozdrawiam

Widzisz - kwestia, czy "podoba się wizualnie" - to niezwykle osobista sprawa. Moja Kobieta lubi malarstwo typu Matejko, a ja wolę Klee, Kandinskiego i takich tam innych. Według niektórych - dziwadeł:)

Czy to "sihborx", czy "BORX" - język się plącze a i klawiatura - jęczy:-)

O moim nicku - to już niektórzy prace doktorskie obronili.

Pozdro. J.

PS - uwierz, nie mam żadnego interesu we wtłaczaniu komuś do głowy akurat tego modelu. Nie handluję, nie namawiam, ot - radzę. Gramofonik fajny, niezawodny, niezbyt drogi i (tak myślę) - dość łatwy w ewentualnej odsprzedaży. Przynajmniej tu, gdzie mieszkam. Nieopodal jest sklep typu second hand i nigdy at120 nie leży dłużej niż kilka chwil. Wiem, bo mijam go prawie każdego dnia.

Gdy już kupisz (cokolwiek), padnie ze strony Koleżków Winylaków, których tu mocno ściskam, sakramentalne: "Uuuurwa! Kolejny przepadnięty!"

Czego Ci mocno życzę, bo to fajny sport:-)))

Szajs, to pół biedy. Kiedyś dodawali, jak napisałem - trąd.

Choć po latach prób i błędów,( specjalnie wymagający nie jestem,) ale tamto coś - ryło płyty cudnie!:-)

Po lp stonesôw - ni singiel się nie uchował:-)

• 3 tygodnie później...

Chciałbym w tym roku na święta sprawić sobie prezent w postaci gramofonu. Czytam i czytam.... może pomożecie?

co aktualnie mam na liście

1) Project Debut Carbon DC z wkładką ortofon m2 czerwona

2) Rega 1 , 1 planar

3) teac 300

4)

Ukryta Zawartość

5) technics sl- 1210mk2 używany za 300 funtów

Gramofon bedzie grał z Yamaszką rx 797 i Kefami c7

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez shadow82

Technics. Będziesz miał na lata.

PS - pod warunkiem, że nie z dyskotek, ni innych klubów. Te są zajechane i bida z nędzą. Od "normalnego" - bierz!:)

Edytowane przez Bezlitosna Niusia

Technics. Będziesz miał na lata.

PS - pod warunkiem, że nie z dyskotek, ni innych klubów. Te są zajechane i bida z nędzą. Od "normalnego" - bierz!:)

widać ze był mocno używany..

Zapomnij w takim razie "stary cieniu z osemdziesiontego drugiego"

Bartek Ci znajdzie, super Szukacz - jest!:)

Idę kotki - nakarmić:)

Zaraz zrobią ze mnie " Branża - szukacz " :-)) . A co tam masz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ramię tam ADC i AT 110 bardzo fajny i prosty sprzęt .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Tu jeszcze lepiej

Ukryta Zawartość

Coś na lata

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . To wszystko z pierwszej strony Ebay UK ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bartek Bartoszewski

Coby nie było, żem handlarzyna.

Macie. To mi niedawno córka przyszłej mej Żony - dała:

- audio fanzine.

- illel.

- playback.

Wszystko fr:)

Podobno - miodzio.

A i sprzęciwków podobno - w bród!:)

Casu mało. kruca bomba.

Zresztą - mam inne zajęcia.

Szukajcie:)

Powitam,

Pierwsze kroki na pokładzie tego forum i wystartuję z pytaniem. Kompletuję zestaw: Pioneer PL-12D + Pioneer sx590 + ?.

I tu utknąłem, nie potrafię znaleźć głośników do 500 PLN (przy założeniu że w tej cenie coś znajdę).

Poszukuję czegoś z miękkim basem, do pomieszczenia ok. 50 m2, jak na razie słaba akustyka (echo na klatce schodowej).

Sam zestaw drapak + amp "wyczytałem" że powinno dobrze grać...(poza tym cieszy oko) brak pomysłu na głośniki.

Proszę bardziej obsłuchanych o pomoc.

TK

I tu się obnażę, całkowicie brak wiedzy na temat piecy... Że nieśmiało zapytam, 2.1?

Salon stanowi około 30m2 + kuchnia (otwarte..) zatem może celować pod te 30?

Piec - w znaczeniu moncy amp?

Edytowane przez Tomek Kubiak
  • 1 miesiąc później...

Witam,

Rozważam zakup gramofonu (tak czytałem FAQ). Proszę o radę. Póki co posiadam: głośniki Monkey Banana Gibbon 5, CDP Sony XB930 QS, oraz wzmacniacz Sony TA F - 220. Z racji tego że głośniki są aktywne, wzmacniacz stoi nie używany. Myślałem o dokupieniu jakiegoś nie drogiego miksera i adapteru. Adapter służył by do odsłuchu, nie scratchowania. Myślałem o sprzęcie do 500zł, jednak po przeczytaniu FAQ, zastanawiam się czy znajdę coś rozsądnego za tą cenę...

Rozumiem że z klasyki Technics można znaleźć coś przyzwoitego, ale czy warto brać pod uwagę jakieś Numarki, Gemini czy Reloopy?

Przeglądam od jakiegoś czasu strony, czytam dużo informacji, z zakupem nie śpieszy mi się, wolę dokonać rozsądnego wyboru.

Na allegro znalazłem np. to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdzieś czytałem całkiem pozytywną opinię o Numarkach. Proszę o Wasze zdanie. Z góry dziękuję za odp.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakies opinie, przemyslenia na temat nowej regi planar 2?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie obecnie użytkuję Reloop RP-7000 z wbudowanym przedwzmacniaczem który można odłączyć. Chodzi mi o to ze poziom głośności przy CD wystarczy na 5 we wzmacniaczu,a jak przełączę na gramofon to muszę zwiększać do 11 żeby to sensownie grało. Pytanie brzmi, czy jakbym zakupił zewnętrzny przedwzmacniacz poziom głośności mogę wyrównać do CD. Czy będzie jakiś sensowny do 1000zł z jakąs regulacją.

Jakies opinie, przemyslenia na temat nowej regi planar 2?

Ukryta Zawartość

Jak to Rega , czyli deska do prasowania tylko coraz ładniejsza a granie pewnie podobne jak ze wcześniejszymi modelami .

Panowie obecnie użytkuję Reloop RP-7000 z wbudowanym przedwzmacniaczem który można odłączyć. Chodzi mi o to ze poziom głośności przy CD wystarczy na 5 we wzmacniaczu,a jak przełączę na gramofon to muszę zwiększać do 11 żeby to sensownie grało. Pytanie brzmi, czy jakbym zakupił zewnętrzny przedwzmacniacz poziom głośności mogę wyrównać do CD. Czy będzie jakiś sensowny do 1000zł z jakąs regulacją.

Będzie trudno chyba że kupisz wkładkę o wysokim napięciu wyjściowym np 5mv . ale też gwarancji nie będzie że się zrówna .

Ukryta Zawartość

Sam juz nie wiem. Jakos bardziej podoba mi sie Pro-ject Rpm 1 Carbon. Mimo , ze to budzet pelna geba sadze iz da sie z niego wycisnac duuzo wiecej. Zawsze mozna zmienic wkladke na duzo lepsza ....

• Pokaż nowe odpowiedzi