Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Tomaszu,

Producent twierdzi, że antiskating do jego ramion jest niepotrzebny (i podaje nawet dla tego twierdzenia uzasadnienie). Ale producent widocznie wie, że istnieją domorośli specjaliści, co "wiedzą lepiej" od owego producenta, który sprzedaje od kilkudziesięciu lat swoje gramofony na całym świecie w całkiem sporych ilościach. Owym "wiedzącym lepiej" oferuje ten mechanizm antyskaingu za, o ile dobrze pamiętam, około 100 dolarów, czyli kilkaset złotych. Poza tym producent zakłada, że jeżeli ktoś kupuje jego najprostszy gramofon za około 1500 dolarów, to stać go na zakup mechanizmu antyskaingu za 100 dolarów. I to jest moim zdaniem postawienie sprawy w sposób cywilizowany. Nikt nikogo do zakupu nie zmusza - są setki innych gramofonów do kupienia. Rozumiesz teraz, że trudno mi podzielić Twoje zbulwersowanie.

Pozdro,

Yul

P.S. Jak tego Scouta słuchałem, to pomyślałem, że ten antyskaing to by się jednak przydał, hehe.

Ależ nie jestem zbulwersowany, po prostu zabrzmiało to jakoś dosadnie i kuriozalnie:) Być może te ramiona nie potrzebują antyskatingu, nie będe przecież pouczał ludzi którzy to projektowali, bo co ja tam wiem o ramionach. Swoją drogą jak sprawdzacie czy antyskating jest dobrze ustawiony?

To nie lansowanie tylko czysta prawda.

Warto to sobie zapamiętać ... chyba, że komuś wszystko jedno na co wydaje pieniądze i co jest dla niego ważne przy zakupie.

Tak się składa, że w analogu długość ma ogromne znaczenie.

I choćby SME20 z 9" nie wiem jak się natężało to i tak ... resztę znacie.

TD320 ma metalowy subplatter i talerz dynamicznie wyważany.

321 było sprzedawane jako sam napęd, bez ramienia.

TD318 bardzo fajnie gra z ramieniem TP21.

A ten z a...gro to wiem gdzie pojechał ... ;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

VPI w norwegii kosztuje ponad 2 razy tyle(

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

To nie lansowanie tylko czysta prawda.

Warto to sobie zapamiętać ... chyba, że komuś wszystko jedno na co wydaje pieniądze i co jest dla niego ważne przy zakupie.

Tak się składa, że w analogu długość ma ogromne znaczenie.

I choćby SME20 z 9" nie wiem jak się natężało to i tak ... resztę znacie.

TD320 ma metalowy subplatter i talerz dynamicznie wyważany.

321 było sprzedawane jako sam napęd, bez ramienia.

TD318 bardzo fajnie gra z ramieniem TP21.

A ten z a...gro to wiem gdzie pojechał ... ;-)

Dla jednego "czysta prawda", a dla drugiego płacenie za dłuższy o 3 cale kawałek tej samej, cienkiej aluminiowej rureczki (bo do tego to się najczęściej sprowadza) czasem kilku tysięcy złotych więcej, po to aby mieć dłuższego niż kolega, hehe, to czysty dowód ludzkiej naiwności.

Pozdro,

Yul

P.S. Długość to się szczególnie przydaje (i grubość także) w całkiem innych sytuacjach :):):)

Edytowane przez Yul

Czy oprócz mniejszego IGD i większej masy dłuższe ramiona mają jakąś przewage? pytam z ciekawości, bo ramiona 12 cali narazie mi nie grożą;) chyba że kobietom się podobają 12 calowe to musze sobie sprawić;)

Ależ nie jestem zbulwersowany, po prostu zabrzmiało to jakoś dosadnie i kuriozalnie:) Być może te ramiona nie potrzebują antyskatingu, nie będe przecież pouczał ludzi którzy to projektowali, bo co ja tam wiem o ramionach. Swoją drogą jak sprawdzacie czy antyskating jest dobrze ustawiony?

Tomaszu, najprościej powiedzieć, że jak antyskating jest dobrze wyregulowany, to nie ma się wrażenia, że się na jedno ucho przygłuchło :) Jeśli miewasz takie rozterki - popraw antyskating.

Wspolczuje temu ktorego kobieta potrzebuje 12 cali hehe

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Czy oprócz mniejszego IGD i większej masy dłuższe ramiona mają jakąś przewage? pytam z ciekawości, bo ramiona 12 cali narazie mi nie grożą;) chyba że kobietom się podobają 12 calowe to musze sobie sprawić;)

Mają minimalnie mniejsze błędy prowadzenia poziomego (o kilkanascie sekund kątowych w porównaniu do ramienia 9-calowego), co przenosi się na minimalnie mniejsze zniekształcenia z tego błędu wynikające (o dziesiętne części procenta). Z uwagi na inną długość i inną masę mają inny rozkład rezonansów własnych, co przenosi się na nieco inny, ale zawsze silniej zaznaczony charakter brzmienia, a te właśnie rezonanse niektórym się tak bardzo podobają.

Aaa, no i najważniejsze - dają tzw. prestiż, poczucie przynależności do grupki wybranych, bo bycia piką i awangardą analogu. Samej śmietanki, rozumiesz. Ale trzeba wiedzieć, że oprócz ramion 12-calowych są jeszcze ramiona 14-calowe, a nawet dłuższe. Ci co je mają, to już ho-ho - nie pogadasz :) Normalnie patrzą z góry na tych co mają 12-calówki, a na tych co mają 9-calówki, to nawet nie patrzą wcale, hehe.

Z tego co wiem, to posiadacze ramion 12-calowych, a nawet 14-calowych, ustawiają je na papierowych szablonikach wydrukowanych z interneciku. I to jest w tym wszystkim najlepsze :)

Pozdro,

Yul

Wspolczuje temu ktorego kobieta potrzebuje 12 cali hehe

No, zapewne zapamiętałaby to do końca życia, hehe.

Zazwyczaj 12" są gorsze jeśli chodzi o rezonanse właśnie. Mamy mniejsze błędy trackingu, ale coś za coś. Dodatkowo wydłuża nam się (o mało, bo mało, ale jednak) ścieżka sygnału. Większe ramiona są też cięższe, więc zawieszenie gramofonu (jeśli nie jest to mass-loader) musi być inaczej zestrojone. Dłuższe ramie nie musi być automatycznie lepsze. Jeśli już naprawdę chorujemy na długość, to może 14 cali to nadal za mało, 18 jeszcze lepiej. Jak dojdziemy do odtwarzania płyty z drugiego pokoju powinno być super. Błędy trackingu mniejsze, a przecież wystarczy ramię tangencjalne. Które też ma swoje wady.

Długość to nie wszystko, liczy się również odpowiednia aplikacja całości oraz zestrojenie zarówno z gramofonem jak i wkładką.

Edytowane przez rock&roll

Zgadzam się w całej rozciągłości z tym co powiedział >rock&roll<. Ramię tangencjalne odpowiada w pewnym sensie ramieniu tradycyjnemu (radialnemu) o nieskończenie wielkiej długości i w związku z tym powinno odesłać na półkę każde dowolne ramię radialne, czy to 9, czy 12, czy 14 calowe. A tak, jak wiadomo, nie jest.

Natomiast ramiona 12-calowe przez swoją większą masę i idącą za tym większą bezwładność lepiej nadają się do niektórych wkładek, szczególnie tych o twardych, sztywnych zawieszeniach i dużych wymaganych naciskach (VTF). Jeśli ktoś przekłada taką "twardą" wkładkę z lekkiego ramienia 9-calowego na ciężkie 12-calowe, to słyszy, że wkładka lepiej gra i wyciąga z tego błędny wniosek, że każde ramię 12-calowe jest bezwzględnie lepsze od ramienia 9-calowego. Wniosek jest błędny dlatego, że lepszy dźwięk po przejściu na 12-calówkę jest efektem lepszego dopasowania "twarda" wkładka - ciężkie ramię. Gdyby zrobić to samo z wkładką lekką, podatną ("miękką"), dostosowaną do małego nacisku, to wniosek byłby odwrotny.

Postawienie sprawy w ten sposób, że "albo 12-cali albo nic", było kolejną próbą niepotrzebnego szerzenia mitów. Nie sama długość się liczy, liczy się: 1) pieczołowitość z jaką producent wykonanał dane ramię, 2) sposób w jaki to ramię "posiadł" jego właścicel, tzn. jak je zamontował, jak i czym je skalibrował, 3) jaką dobrał do niego wkładkę. Istnieje na świecie wystarczająco dużo ramion 9-calowych, kosztujących nieprzytomne pieniądze, niemożliwych do upolowania za sumę którą człowiek byłby w stanie przełknąć, lepszych od ramion 12-calowych. Często uznani producenci wyżej pozycjonują swoje modele ramion 9-calowych od 12-calowych.

Nie upraszczajmy spraw bardziej niż one tego wymagają, nie szerzmy niepotrzebnych mitów, bo to nie tylko wprowadza zamęt, ale dodatkowo stawia samego szerzącego takie teoryjki w nienajlepszym świetle.

Edytowane przez Yul

Czytać potrafisz, gorzej chyba ze zrozumieniem ...

"Postawienie sprawy w ten sposób, że "albo 12-cali albo nic", było kolejną próbą niepotrzebnego szerzenia mitów." nic takiego nie napisałem.

Napisałem dokładnie to:

"Mając do dyspozycji 8-10 tysięcy nie warto brać pod uwagę żadnego gramofonu z ramieniem krótszym niż 12".

Sztywna wkładka nie zagra dobrze na lekkim ramieniu.

Miękka zagra dobrze na ciężkim - szybciej jednak zużyje się zawieszenie.

Sprawdzałem.

Oczywiste jest, że należy dobrać ramię i wkładkę właściwie - wtedy się wyciąga maksimum z takiego zestawienia.

Resztę - pomijam ...

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Czytać potrafisz, gorzej chyba ze zrozumieniem ...

"Postawienie sprawy w ten sposób, że "albo 12-cali albo nic", było kolejną próbą niepotrzebnego szerzenia mitów." nic takiego nie napisałem.

Napisałem dokładnie to:

"Mając do dyspozycji 8-10 tysięcy nie warto brać pod uwagę żadnego gramofonu z ramieniem krótszym niż 12".

Sztywna wkładka nie zagra dobrze na lekkim ramieniu.

Miękka zagra dobrze na ciężkim - szybciej jednak zużyje się zawieszenie.

Sprawdzałem.

Oczywiste jest, że należy dobrać ramię i wkładkę właściwie - wtedy się wyciąga maksimum z takiego zestawienia.

Resztę - pomijam ...

Ahaja, nie łap mnie za słówka, bo jestem na to za stary wróbel. Drugie zdanie napisane kursywą w cytowanym poście to właśnie mówi: albo 12 cali, albo nic.

A jaki dobry gramofon z dobrym ramieniem 12-calowym można kupić za 8-10 tysięcy oprócz wyeksploatowanego, 30-40- letniego trupka po jakimś niemiaszku lub bogatszym Turku?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Witam

moje wiosenne deklaracje odnośnie zakupu gramofonu w cenie około 2000-3000 tyś niestety nie dojda w tym roku do skutku, takie życie panie:(

Proszę o poradę w wyborze gramofonu do 400pln...tak, tylko 400 zł:(

Wybrałem trzy modele ,który z nich?

http://allegro.pl/gramofon-akai-ap-001c-audio-technica-atn91-i1781003621.html

http://allegro.pl/gramofon-kenwood-kd-2022a-audio-technica-at10-i1784988054.html

http://allegro.pl/gramofon-pioneer-pl-516-solidna-maszyna-ortofon-i1786391052.html

Gramofon będzie podłączony pod Pioneer SA-708, chcę zastapić którymś z nich Benka GS-465, warto?

Będę wdzięczny za wasze cenne porady.

Witam serdecznie. Mam mały problem i może ktoś mi odpowie na to pytanie a mianowice posiadam takie coś

pioneer vsx 420

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i chciałbym wiedzieć czy jest możliwe podłączenie do tego gramofonu bo nie widzę wyjscia AUX

z góry dzięki za odpowiedz.

Ukryta Zawartość

Rydz, Ten Kenwood wydaje się być OK.

W oko wpadł mi także taki Fisher:

Ukryta Zawartość

lub droższy (799zł) Sansui:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gość rydz

(Konto usunięte)

Bardzo dziekuje Violet.

Fisher wyglada ciekawie, piszesz że Kenwood moze być OK?

Sansui niestety nie mogę tyle wydać, życie płata różne figle,a i wkładka jakaś nowa by sie przydała coś do 300 zł.

Ale co wybrac?..czy nie ma to wiekszego znaczenia, Fisher ,Kenwwod, Pioneer? znudził mnie mój Benek:)

Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam.

Może jeszcze jakiś głos opinie ze strony Kolegów.

Edytowane przez rydz

Witam wszystkich serdecznie.

Z gory chcialbym przeprosic za brak polskich znakow. Poprostu w pracy mamy angielskie systemy ;).

Mam zamiar kupic gramofon i tu zaczynaja sie schody bo nie mam pojecia jak sie za to zabrac tzn. co wybrac.

Znalazlem takie opcje:

Rega Planar 3 Turntable w/ Super Bias Cartridge (P3, RP-3 2)

Pro-Ject RPM 4

Pro-Ject RPM1 Genie 2 with Ortofon Cartridge

Trio KD-1500

MARANTZ 6100

Pro-Ject DEBUT III with Ortofon Cartridge

jako podstawe do budowy mojego malego zaawansowanie amatorskiego zestawu audio.

Teraz prosze o opinie na co zwrocic szczegolna uwage i przedewszystkim ktory model wybrac.

pozdrawiam i czekam na wasze opinie i sugestie.

Bardzo dziekuje Violet.

Fisher wyglada ciekawie, piszesz że Kenwood moze być OK?

Sansui niestety nie mogę tyle wydać, życie płata różne figle,a i wkładka jakaś nowa by sie przydała coś do 300 zł.

Ale co wybrac?..czy nie ma to wiekszego znaczenia, Fisher ,Kenwwod, Pioneer? znudził mnie mój Benek:)

Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam.

Może jeszcze jakiś głos opinie ze strony Kolegów.

Z tego Fishera będziesz zadowolony, myślę również o wkładce którą ma powieszoną. Igłę dostaniesz bez problemu. Napędu bezpośredniego się nie obawiaj, chyba że "ałdiofilis" ma dla Ciebie duże znaczenie. Jako fan DUALi mam gramofony z napędem paskowym, bezpośrednim, oraz bezpośrednim sterowanym kwarcem. Nie napiszę który najczęściej używam:-)

Gość rydz

(Konto usunięte)

<< "Ałdiofilis" vlado tajemniczy jesteś,o co chodzi z tym napędem bezpośrednim?:)

Ten Pionek 516 słabiutki jest?

Myślę nad Fisherem, jeszcze ktoś się wypowie? warto?

19:57 koniec aukcji!

Edytowane przez rydz

zakupiłem wkładkę, a teraz zaczynam się rozglądać za Pre i tutaj moje typy (do 500 PLN)

forumowe (ciężko dostępne) :

1. Nuda Phono

2. CS Blue

lub łatwo dostępne :

1. CA 640P (raczej używany)

2. Yaqin MS 11B

3. Pro Ject Phono Box

4. NAD PP2

najchętniej zakupiłbym któryś z forumowych, a jeśli nie to co polecacie z tych, które podałem bądź też jakie proponujecie typy do 500 PLN?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Witam.

Ma ktoś wiedzę w temacie gramofonu Kenwood KP-3021?

Szukałem, ale informacje szczątkowe:(

Witam.

Ma ktoś wiedzę w temacie gramofonu Kenwood KP-3021?

Szukałem, ale informacje szczątkowe:(

Proszę o wiadomości na PW,

Witajcie!

Od niedawna słucham i kolekcjonuję płyty winylowe, lecz mój sprzęt (właściwie mego ojca) jest zbyt leciwy i po prostu nie najlepszej jakości. Chodzi o Uitra Wg-900. Chciałbym kupić sobie coś lepszego, najlepiej do 300zł lecz może być nieco więcej o ile warto. Póki co w jednym komisie (allegro raczej pomijam) znalazłem pioneer'a pl-300x za 300zł z wkładką Ortofon ff10xe. Ogólnie grał dobrze, lecz chyba stroboskop nie świecił (to jeszcze dokładniej sprawdzę przy najbliższej okazji). Czy to może jakoś przeszkadzać, czy to tylko pewnego rodzaju "bajer"? Jakby co można naprawić? Cena 300zł to dobra cena za ten sprzęt (nie mam odniesienia do innych ofert)?

Proszę o pomoc. Z góry dziękuję. ;)

Pozdrawiam.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Z tego Fishera będziesz zadowolony, myślę również o wkładce którą ma powieszoną. Igłę dostaniesz bez problemu. Napędu bezpośredniego się nie obawiaj, chyba że "ałdiofilis" ma dla Ciebie duże znaczenie. Jako fan DUALi mam gramofony z napędem paskowym, bezpośrednim, oraz bezpośrednim sterowanym kwarcem. Nie napiszę który najczęściej używam:-)

<<<Vlado,cóż to za wkładka? super jakaś? bo wyczytałem że to najniższa AT.:)

Aaa,jeszcze jedno,dziekuje za wiadomości na Pw wzgledem Kenwooda, czytałem przez kilka godz!!!

Edytowane przez rydz

<<<Vlado,cóż to za wkładka? super jakaś? bo wyczytałem że to najniższa AT.:)

Nie, to nie najtańsza AT. Tę wkładkę AT produkowało na zamówienie firmy SANYO, bazą było body wkładki AT-10. Troszkę ją podrasowali ponieważ SANYO życzyło sobie uzbroić ją w igłę eliptyczną. Pasuje do niej również Shibata, wydaje mi się, że zakładali ją w gramofonach przystosowanych do odczytu zapisu kwadrofonicznego. W odsłuchu to taka 95E z dużo lepszym basem. Wspominając o igłach, nie szukaj do MG-35V tylko kup AT-12E lub zaszalej i kup ATN-12S (Shibata) ok. 70 dolców. Parametry w skrócie: 15Hz-45kHz, 1kHz/26dB, 0,75-1,75g.

Rydz, co w końcu kupiłeś?

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gość rydz

(Konto usunięte)

Nic nie kupiłem, miotam się i coraz bardziej mam dość!

Zapytałem o Kenwooda ,cisza,jest np Grundig PS-3000,co z tego że jest jak jestam zielony co to za gramofon!

Czy można zawiesić na nim lepszą wkładkę np za 500 zł.

To samo Fisher,ale nikt nic nie napisze,bo po co!

Mam kupic w ciemno chyba sam,potem się w....ać że kupiłem wkładkę za 400-500 zł i nie gra bo to badziew jakiś,no nikt nic nie napisze choć by na Pw, tak ramię czy co tam jeszcze jest dobre ,można zainwestować w dobrą wkładkę np, ale cisza no, cisza, Cześć.

Edytowane przez rydz
  • Pokaż nowe odpowiedzi