Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- tak, tylko ten reloop, wymienić wkładkę i powinien zagrać, w każdym razie nie denon 29, miałem go :((

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

Ok, przejrzałem temat i widzę, że znaczna część przychyliła się do

Reloop RP 1000 MK 3 B

Pozostają 2 kwestie:

1) jaką wkładkę powinienem kupić do tego gramofonu ?

2) czy jest to wystarczający gramofon do użytkowania własnego (jedynie do słuchania płytek, nic więcej) ?

Szczęśliwie się złożyło, że dzisiaj po włączeniu wszystko gra jak należy. Sam jestem zdziwiony i nie wiem co było powodem, bo zupełni nic nie zmieniałem. Wkładka zapewne kupię z czasem, ale najchętniej nie wcześniej niż we wrześniu.

Miałem RP1000.

Grał słabo z fabryczną wkładką AT.

Nie trzymał obrotów.

Irytujące było to, że ramię nie podnosi się pod koniec i parę razy igła wjechała w label.

Nie wiem czemu, wszystko ustawiałem.

Widać tak ma.

Po przesiadce na Thorensa zrozumiałem, jak on był kiepski.

Nie znam tych modeli, które opisujesz, ale biorąc pod uwagę jakość plastikowo- .......... produkowanego dzisiaj sprzętu, czy nie lepiej kupic coś używanego a resztę pieniążków przeznaczyć na wkładkę, w cenie , w okolicach cen gramofonów, których linki podajesz.

Witajcie!

Podarowano mi ostatnio gramofon Nordmende RP 1050.

Zdaję sobie sprawę, że nie jest to jakiś szczególnie dobry sprzęt, ale chciałbym go uruchomić.

Brakuje w nim headshell’a i wkładki. Szukałem po nazwie w różnych serwisach rodzaju brakujących elementów, ale bez pozytywnego skutku.

Pomóżcie, proszę i nakierujcie mnie jaki headshell i wkładka są mi potrzebne...

Dziękuję!

Miałem RP1000.

Grał słabo z fabryczną wkładką AT.

Nie trzymał obrotów.

Irytujące było to, że ramię nie podnosi się pod koniec i parę razy igła wjechała w label.

Nie wiem czemu, wszystko ustawiałem.

Widać tak ma.

Po przesiadce na Thorensa zrozumiałem, jak on był kiepski.

Też zaczynałem od tego reloopka i to jest pełny manual, tak więc nic na końcu płyty nie może się samo podnosić. Trzeba to zrobić samemu. A że igła wpadała w label, to może wina złego ustawienia była.....

A wracając do samego reloopa, to faktycznie z AT-95, grał przyzwoicie. Pozostaje jeszcze sprawa przedwzmacniacza, byle nie było to coś z serii: vivanco, monacor czy spr-6......

robiz

mam u siebie Sumiko, fakt może nie tanie, ale wyraźnie słuchać różnicę na + w por. do standardowych kabelków za 15zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

OK, ale to ma być do Daniela.Takie kabelki to raczej byłby przerost formy...

Ortofona chodzą od 9-25, ale nie mają złoconych końcówek.Może ma ktoś jakieś na zbyciu?

Witam.

Chciałbym rozpocząć przygodę z gramofonem. Na chwilę obecną źródło stanowi u mnie CEC cd 3800. Jestem bardzo zadowolony. Jaki gramofon powinienem wybrać, żeby dźwięk był zbliżony jakością?

Ile powinienem przeznaczyć na gramofon 300zł ? 900zł?

Szczerze nie chciałbym przekraczać 1000zł, choć wiem że obecny cec jest kilkukrotnie droższy, to czy jest sens inwestować właśnie taką kwotę w gramofon?

Czy w tym budżecie raczej nie ma szans żeby coś zagrało podobnie?

Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o analog - pomóżcie - jak zacząć ?

Chciałbym rozpocząć przygodę z gramofonem. Na chwilę obecną źródło stanowi u mnie CEC cd 3800. Jestem bardzo zadowolony. Jaki gramofon powinienem wybrać, żeby dźwięk był zbliżony jakością?

Ile powinienem przeznaczyć na gramofon 300zł ? 900zł?

Moim zdaniem złożenie względnie przyzwoitego toru analogowego jest droższe od odtwarzacza CD. Przypuszczam, że wydając 1000 zł na gramofon/wkładkę/przedwzmacniacz czym prędzej to wyrzucisz i będziesz słuchał tylko odtwarzacza CD. Wydaje mi się, że nie warto.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Ukryta Zawartość

To propozycja od czego zacząć?

PS: a może używany sprzęt w cenie do 1000zł ?

Ukryta Zawartość

Do 1000 zł już można dostać niezłe używki, ale zawsze istnieje jakieś ryzyko,że ten idealny stan takim nie będzie.

paul_67 zerknij na te przewody

Ukryta Zawartość

ew. Picerkinga

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Waluch

audiokarma.org

PS: a może używany sprzęt w cenie do 1000zł ?

AeternusJester: moim zdaniem używany sprzęt w cenie do 1000 zł nie sprosta jakości dźwięku produkowanego przez Twój odtwarzacz CD i może czekać Cię rozczarowanie. Ja za swój używany gramofon dałem ok. 1000 zł, do tego wkładka nowa 500 zł, w miarę przyzwoity phono stage mam wbudowany w preamp, no ale liczmy chociażby CA640p 500 zł = 2000 zł. Taki zestaw gra porównywalnie z moim Rotelem RCD-965BX, za którego dałem ok. 400 zł. Nie wiem, czy to zagra porównywalnie z Twoim CEC, który zdaje się jest odtwarzaczem wyższej klasy niż mój CD player.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)
To propozycja od czego zacząć? PS: a może używany sprzęt w cenie do 1000zł ?
Dokładnie to miałem na myśli. Jak chwycisz temat kupisz lepszy. Sama wkładka jest bardzo sympatyczna, mam taką i mnie podnieca w moim gramofonie :) Na allegro do kupienia za 330zł, czyli odpada ci koszt zakupu wkładki, bo z reguły tanie gramiaki mają słabe wkładki, a jak kupisz jakiś kultowy, zalecany tutaj, gramofon z lat- 80-tych to koszt wkładki i tak cię nie ominie. Zajrzałem w twój profil, widzę, że masz MAP 105, ja mam MAP 306, jeśli przyjąć, że w twoim modelu jest identyczny wzmacniacz gramofonowy jak w moim ( to tani układ, więc to chyba możliwe) na starcie możesz sobie odpuścić zakup zewnętrznego.

p.s. I jak ci gra ten zestaw, który posiadasz? Jesteś zadowolony? Domyslam się, że nie do końca skoro zajrzałeś tutaj?

Edytowane przez frywolny trucht

No co zrobić? Ale podobno nie ma normalnych ludzi na świecie :)

Są tylko niezdiagnozowani:) Trzeba zdiagnozować Thorogood'a i Walucha, też im wkładkofilia wyjdzie, hehe.

Wkładkofilia to mi się kojarzy z babskimi gratami.

No tymi tampaxami itp

Edytowane przez Thorogood

Wkładkofilia to mi się kojarzy z babskimi gratami.

No tymi tampaxami itp

Wobec tego, jak mówisz żonie: "Kochanie, muszę kupić sobie nową wkładkę", to ciekawe co ona sobie myśli??? :))

Pozdro,

Yul

• Pokaż nowe odpowiedzi