Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

No nie żartuj.

Takie rzeczy są w tajnym budżecie :)

Nie oczekuję zrozumienia, że taka malutka wkładka kosztowała 1000zł.

Witam. Odkopałem dzisiaj u babci na strychu starą Unitrę GWS-320. Sprawa dość dziwna : odtwarzałem starą płytę (z tego co widzę jest dość porysowana) a później już u siebie w domu wrzuciłem nową płytę zakupioną jakieś 3 tygodnie temu, cały czas leżała na półce, a więc nie ma mowy o jakichkolwiek rysach, bądź innych usterkach. Stara płyta gra jak powinna, zaś nowa głównie na pierwszych trackach "przeskakuje"... Przyglądałem się tej płytce z bliska i nie zauważyłem żadnych usterek. Teraz pozostaje pytanie, czego może być to wina... igły ?

Dodam, że ta nowa płytka jakoś "dziwnie" gra, tzn. na moim komputerze ma troszkę inne brzmienie... może się to wydawać dziwne, ale jest zauważalna różnica i tak tak wiem, że jest różnica odtwarzając płytkę z gramofonu a słuchając tego samego materiału z mp3.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Zacząłbym od porządnego wypucowania igły, ustawienia nacisku igły i antiskating-u. Rzuć tytułami obu płyt ( duża ilośc wysokich tonów= wąska ścieżka) i zdjęciami w powiększeniu igły- to fachowcy ci powiedzą co i jak.

P.S. Po wrzuceniu symbolu GWS-320 w google znajduje mi tylko szlifierki :)

Edytowane przez frywolny trucht

Nie oczekuję zrozumienia, że taka malutka wkładka kosztowała 1000zł.

u mnie obowiązują dwa cenniki, oficjalny (cena regularna) i dla żony (20% ceny)

:]

audiokarma.org

Witam! Kilka razy próbowałem dokonać regulacji gramofonu Adam. Wg wskazówek w sieci. Niestety nadal w połowie albumu ramie się zapętla, przeskakuje o kilka mm. Proszę o rady. Bardzo dziękuję.

Zacząłbym od porządnego wypucowania igły, ustawienia nacisku igły i antiskating-u. Rzuć tytułami obu płyt ( duża ilośc wysokich tonów= wąska ścieżka) i zdjęciami w powiększeniu igły- to fachowcy ci powiedzą co i jak.

P.S. Po wrzuceniu symbolu GWS-320 w google znajduje mi tylko szlifierki :)

Wybacz na szybkiego to pisałem :). Unitra GWS-302.

Przyglądałem się tej płytce z bliska i nie zauważyłem żadnych usterek. Teraz pozostaje pytanie, czego może być to wina... igły ?

Dodam, że ta nowa płytka jakoś "dziwnie" gra, tzn. na moim komputerze ma troszkę inne brzmienie... może się to wydawać dziwne, ale jest zauważalna różnica i tak tak wiem, że jest różnica odtwarzając płytkę z gramofonu a słuchając tego samego materiału z mp3.

Masz tam wkładke Uf50. Możliwe, że należy obrócić igłę o 180 stopni dźwigienką. Stara płyta chodzi na innym profilu igły i jest OK, nowa- zapis drobnorowkowy tego nie toleruje. Zapewne dźwięk też wróci do normy.

Antyskatngu to się tam raczej nie reguluje. Nacisk 15 g załatwia wszystko. I płyty także.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Na mediamarktowym wydaniu The Wall jakimś cudem przytrafiły mi się ( side A) trzy złośliwe drobinki. Są tak wciśnięte że mycie Knosti nic nie daje, szczota karbonowa też im nie daje rady. Można spróbować igłą wydłubać? Bubki są wyraźne, białe i powodują trzaski.

* Mam na myśli oczywiście jakąś drobną igłę krawiecką.

Najlepiej młotkiem i przecinakiem :)

A tak naprawdę spróbuj delikatnie paznokciem jeśli nie skutkuje to ją wymien na wolną od wad i tyle.

Paweł

Edytowane przez paweljazz

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

zalać na chwilę płynem do mycia (kropelke dać na tego bubka), a potem spróbować paznokciem.

A ja spróbowałbym jakimś klejem (np. wikol) zalać płaszczyznę którą chcemy oczyścić. Poczekać aż zastygnie i oderwać cały płat kleju, może brud i zakleszczone drobinki odejdą razem z nim. Sam tego nie próbowałem, ale kto wie może zda egzamin.

Chodzi mi o taką metodę:

Edytowane przez STREET

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Co on tam za klej używa ? Odpowiednik polski może tego czegoś jest. Metoda trochę przy dosadna jest ale i skuteczna, nasz polski butapren nadał by się takich cudów ?

pozdrawiam

Co on tam za klej używa ? Odpowiednik polski może tego czegoś jest. Metoda trochę przy dosadna jest ale i skuteczna, nasz polski butapren nadał by się takich cudów ?

pozdrawiam

Oradzam. Rok albo dwa lata temu było już to wałkowane. Kiszka!!!

Ja teraz mie mam czasu bo w robocie jestem, ale pszukajacie na tutejszym forum. Chyba w tytule wątku był vikol.

Butapren się nie nada chyba żeby mim opodychać trochę, ale też nie zabardzo bo rozpuszczalniki rozpuszczają mózg :)

Edytowane przez paweljazz

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

W zasadzie z mózgu niewiele mi zostało - garstka neuronów, mimo wszystko sporo z tego uciechy jest...

dzięki . Czyli VIKOL.

Czyli VIKOL.

nadaje się w technice audio tylko do sklejenia audiofilskiej półki drewnianej na płyty.

jak lubisz takie smarowidła to widziałem gdzieś na forum posty o maseczkach czyszczących winyle.

No to muszę zrobić najazd na szafkę mojej żony

najechałem któregoś dnia na szafkę mojej :) .... za cienkie te maseczki , rozrywają się

nie warto

audiokarma.org

Na start proszę o nie pisanie postów typu zainwestuj w cos innego itp. :) Mam "gramofon" marki Elta, model 2956s, jest to wszystko w 1 ma wbudowane głośniki, przedwzmacniacz itp. Ale mam problem - po podłączeniu do głośników Logitech X-530 - nie słychać nic. Sprawdzałem już ok. 10 kabli więc wina po stronie kabla raczej odpada. Czy muszę kupic nowe głośniki, wzmacniacz, nie wiem :( Oczywiście wbudowane głośniki działają :)

bez jakichś zdjęć- trudno powiedzieć. możesz nie mieć wyjść na głośniki zewn. z tego "aparatu". nawet wyjścia chinch możesz nie mieć. a jeśli nawet, to głośników do tego nie podłączysz, tylko np zewn. wzmacniacz..

Na start proszę o nie pisanie postów typu zainwestuj w cos innego itp. :) Mam "gramofon"

sam napisałeś :)
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

http://www.notepad.lv/raksti/10258/apskats-plasu-atskanotajs-elta-2956s/ wynalazek nie ma bezpośredniego wyjścia na głośniki. Potrzebuje wzmacniacza, Czyli podłączasz do wzmaka pod Phono lub AUX cinchami ( doczytaj w instrukcji).

Jak pamiętam te Logitechy, to one biorą sygnał poprzez stały kabel z końcówką mały Jack. Bo takie wyjście mają wyjścia AUDIO w kartach muzycznych w komputerach. Próbowałes to podłączyć przejściówką mały Jack- cinch?

W jaki sposób próbowałeś to podłączyć?

Miej świadomość, że ta Elta ma tyle wspólnego z gramofonem co Mały Fiat z BMW. Więc nie zrażaj się za szybko do analogu :)

Dzięki za odpowiedź, próbowałem to połączyć kablem chinch-chinch :) Te logitechy pobierają sygnał pobrzez kabel chinch :) Wiem ile to ma wspólnego z gramofonem, jest to tylko sprzęt przejściowy :)

Niestety nie mam możliwości edycji postów, czy ten amplituner

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) będzie działał z moim gramofonem ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ma Phono więc powinien. Zanim cokolwiek kupisz podejdź do kolegi, który ma wieżę (Phono ma mieć wzmacniacz w tej wieży) i sprawdź zarówno pod Phono jak i AUX. Gramofon może mieć jakiś przełącznik w sobie włączajacy/ wyłączający swój wewnętrzny wzmacniacz, przejrzyj instrukcję.

Jeżeli to jest ten gramofon z postu Frywolnego i ten wzmacniacz z Twojego- Damian, to będzie działać. Gramofon ma wyłącznik wewnętrznych głośników. Ale podejrzewam, że wtedy będziesz jeszcze musiał dokupić kolumny, bo komputerowe logitech się do tego nie nadają.

Podejrzewam, że ta elta ma przetwornik krystaliczny- jest w niej wyjście aux, wiec nie ma problemu z przedwzmacniaczem.

Edytowane przez Janusz Monaco

Damian Radziwon ale po co ci taki niby gramofon?

Napiszę wprost: Winyl nie lubi kompromisów a ten to jest tak daleko idący że nawet z poprawnym odtworzeniem płyty nie ma nic wspólnego. Daj spokój! Chyba że masz stertę pocztówek dzwiękowych.

Nie wszystko co nazywają gramofonem nim jest.

Pozdrawiam,

Paweł

• Pokaż nowe odpowiedzi