Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dostałem gramofon, i teraz moje pytanie czy z czegoś takiego da się coś wycisnąć i czy w ogóle warto. Unitra Stereo Turntable GS 440. Jest sprawny, tzn. talerz działa, włączyłem V Symfonie Beethovena, słychać ledwo, ale przynajmniej wiem że odtwarza. Wkładka chyba jeszcze fabryczna, nie wiem. Jak widać wtyczka urwana. Wbudowanego pre chyba nie posiada, nie wiem nie znam się, piszę pytająco! O gramofonie marzę od dawna, mam sporo starych płyt które dał mi sąsiad, gramofon też od niego. Nowego sobie nie sprawię bo walczę na razie ze swoim stereo. Od sąsiada niczego się nie dowiem, bo nic nie wie, karwa kawka! Czy taki gramofon na początek wystarczy i co trzeba do niego kupić. Jednak najbardziej problematyczna dla mnie jest ta wtyczka, a właściwie jej brak.

Aha, moje obecne stereo to PianoCraft MCR840.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-35277-0-13232300-1336434724_thumb.jpgpost-35277-0-13953500-1336434739_thumb.jpgpost-35277-0-08007200-1336434752_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez s.z

słychać ledwo, ale przynajmniej wiem że odtwarza (...)

Wbudowanego pre chyba nie posiada, nie wiem nie znam się, piszę pytająco!

w kwestii preampu sam sobie odpowiedziales, piano tez pre nie ma wiec juz wiesz,ze bedziesz musial takowe zakupic

Zdecydowanie automat.

I co mi zrobisz?

frywolny co Ty taki bojowy ostatnio? ;)

Czy do Thorens TD 150 mk 2 będzie pasowało ramie SME 3009 series 3 , mam i się kurzy więc chcę go wykorzystać.

Ewentualnie do jakiego gramofonu będzie pasowało?

audiomagia.blogspot.com

Witam, dostałem gramofon, i teraz moje pytanie czy z czegoś takiego da się coś wycisnąć i czy w ogóle warto. Unitra Stereo Turntable GS 440. Jest sprawny, tzn. talerz działa, włączyłem V Symfonie Beethovena, słychać ledwo, ale przynajmniej wiem że odtwarza. Wkładka chyba jeszcze fabryczna, nie wiem. Jak widać wtyczka urwana. Wbudowanego pre chyba nie posiada, nie wiem nie znam się, piszę pytająco! O gramofonie marzę od dawna, mam sporo starych płyt które dał mi sąsiad, gramofon też od niego. Nowego sobie nie sprawię bo walczę na razie ze swoim stereo. Od sąsiada niczego się nie dowiem, bo nic nie wie, karwa kawka! Czy taki gramofon na początek wystarczy i co trzeba do niego kupić. Jednak najbardziej problematyczna dla mnie jest ta wtyczka, a właściwie jej brak.

Aha, moje obecne stereo to PianoCraft MCR840.

Tu masz wątek o polskich runchlach, jest nawet taki jak ten od sąsiada z piwnicy.

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem nie warto reanimować tego trupa, bo nawet się kalibracji ramienia i wkładki na nim nie nauczysz, bo nie ma takowej.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

To ramię potrafiło w innych wypustach lepiej wyglądać. Szkoda, że to chociaż nie Bernard.

No więc tak. Jeśłi chcesz powalczyć o namiastkę analogu: Daj go komuś do przylutowania wtyków cinch skoro Cię to przerasta i do zdiagnozowania. Nawet do serwisu RTV, tylko spytaj ile Cię to wyniesie.

Jeśli więcej jak 50zł- wyrzuć go w p...

Jeśli się okaże, że jakimś cudem git malina, wszystko gra, czeka cię:

http://allegro.pl/wkladka-gramofonowa-mf-100-mf-101-mf-105-gratisy-i2329206492.html

I teraz zaczyna się prawdziwy dylemat. Pre gramofonowe. Iść po taniości czy kupić troszkę lepszy na zapas, na czasy gdy będziesz miał prawdziwy gramofon?

Po taniości:

http://allegro.pl/przedwzm-gramofonowy-vivanco-pa115-sklepy-w-wa-i2307809284.html

Czy do Thorens TD 150 mk 2 będzie pasowało ramie SME 3009 series 3 , mam i się kurzy więc chcę go wykorzystać.

Ewentualnie do jakiego gramofonu będzie pasowało?

Podpowiecie coś?

audiomagia.blogspot.com

I teraz zaczyna się prawdziwy dylemat. Pre gramofonowe. Iść po taniości czy kupić troszkę lepszy na zapas, na czasy gdy będziesz miał prawdziwy gramofon?

Po taniości:

Ukryta Zawartość

po taniości: ten vivanco absolutnie nie - testowałem go - to już lepiej niech kupi Monacora, bo miał dobre opinie a niewiele droższy lub stary wzmacniacz z wejściem phono.

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

Excel - będe wdzięczny za link kto miał dobrą opinie o monacorze. Chyba że piszesz o recenzjach, hehe.

Ta unitra do niczego się nie nadaje, tym bardziej szkoda pieniędzy żeby cokolwiek z tym robić.

Chyba że piszesz o recenzjach, hehe.

- no tak, ale na temat vivanco nikt nie miał odwagi napisać recenzji :), chodziło mi o to, że Monacor z dwojga złego powinien być jednak lepszy. Zresztą jak go przetestuję to napiszę o tym na forum. Ta Unitra w zbliżeniach faktycznie wygląda nieciekawie, widziałem w komisie dużo lepsze sprzęty w granicach 300 - 400 zł.

excelvinyl winylmania blog szukaj

madlenno>>> Takie przyklady obu nacji znalazlem w budzecie jaki Cie interesuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

robix

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podpowiecie coś?

Witam ja w swoim TD-150 MKII mam SME 3009 S2 Imp. i jest bardzo ok. Jesli masa twojego ramienia (nie efektywna, ale zwykla masa calego ramienia z osprzetem) jest zblizona do mojego 3009 to bedzie dobrze. W przypadku bardzo ciezkich ramion mozna zastosowac w zawieszeniu sprezyny od Linna.

Edytowane przez lenin
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Musze powiedzieć, że jestem bardzo kontent ze współpracy mojego Bambino z wkładką 2M RED, no ale komu w drogę... Tak bardzo kontent, że naturalną koleją rzeczy byłoby pięcie się po szczebelkach tej serii.

Byłaby to wkładka przyszłościowa, kto wie może do AdFonciaka?

Więc czy Bronze sprawdziłby się w takim AdFonciaku, czy zupełnie nie? Czy są na świecie fajne wkładki do których sama igła nie kosztuje tyle co cała wkładka? W serii 2M tak w zasadzie jest i to mnie nieco przeraża.

Typ MM, która sprawdziłaby się w stosunkowo wielu ramionach, kwota- okolice 1 tys zł

Wkładke zawsze dobiera się do konkretnego ramienia. Pamiętaj, że wkładka to tylko jeden element, przedwzmacniacz musi umieć odpowiednio wykorzystać co przekazuje dany szlif igły. Bronze pewnie by się sprawdził w 14calowym ramieniu A.A., ale pewnie lepiej spytać samego konstruktora, nie wiem jaka tam jest masa efektywna, coś mi się obija o uszy że koło 9g przy węglowym.

Co do wkładek z tańszymi igłami - jest ciężko, ale można szukać starszej serii ortofona - 5xx, stare dobre shure'y (tylko oryginalne igły są ciężko dostępne i drogie). 2m jest teraz za droga, ja za swoją 2m red zapłaciłem nieco ponad 200, teraz najtaniej to 380...Pamiętam jak black kosztował 999zł. Ale chyba nie musisz wymieniać jeszcze igły? Ja gram już ponad 1,5 roku i nie słychać żadnego pogorszenia jakości dźwięku.

Witam

Jestem szczęśliwym posiadaczem słuchawek sennheiser hd380 pro. Chciałbym stać się również posiadaczem gramofonu. I tutaj rodzi się pytanie: czy opłaca się kupować wzmacniacz słuchawkowy dla tego modelu? Odsłuch z moich 380 byłbym dla mnie w chwili obecnej najbardziej wygodny. Prosiłbym również o przykładowy zestaw gramofon + wzmacniacz do 2000 zł.

nazteku, wrzuć zdjęcie na zewnętrzny serwer np tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , bo nie wyświetla u mnie powyższego

Zdjęcie już powinno być widoczne

Ukryta Zawartość

... trudno, w każdym razie dziękuję za chęci ... trzeba będzie coś wymóżdżyć ...

Ten Tu Oto ma przeciwwag do diabła, może coś Ci dobierze.

Ukryta Zawartość

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Witam

Zamierzam kupić gramofon tak do 200zł .

Pytanie brzmi czy później jak bym miał uszykowane ,powiedzmy z 1500zł to lepiej kupić do tej ceny gramofon ,czy np.igłę za 600zł i gramofon za 600zł ?

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedz

Używany gramofon za 1500 i zbierać na wkładkę.

BTW - lepiej przenieść ten wątek do zakładki Analog.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Za 200 pln nie kupisz dobrego gramofonu, minimum te 400 pln , reszta to wkładką np. 2m red ortofona. O innych się nie wypowiadam bo nie słyszałem.

Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

czy np.igłę za 600zł i gramofon za 600zł ?

Proponuję taka opcję - Thorens z serii 3 i do tego np wkładka Nagaoka JT 555. Zagra to już całkiem fajnie. Przy dobrych układach zmieścisz się w zakładanym budżecie.

P.S. Kolega Ahaja jest najlepszym specem od gramiaków, więc proponuję pomęczyć go bardziej w sprawie szczegółów :)

Aktualnie nie ma szans na kupno thorensa 3xx za mniej niż 1000zł, więc radze to przemyśleć. Ale dobry kierunek.

Aktualnie nie ma szans na kupno thorensa 3xx za mniej niż 1000zł, więc radze to przemyśleć. Ale dobry kierunek.

Czyli powinno prawie starczyć Thorens + Nagaoka za 1500 zł :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

600+600=1200, ale żeby było 1500 to najlepiej 1200 gramofon + 300 wkładka :)

Będę kurde nudny. Na sam początek przygody: http://www.q21.pl/pro-ject-rpm-1-3-2m-red.html

Mam upatrzone już modele Technicsa ,Denona i Onkyo do 1500zł .

Ale wiele osób mówi że lepiej kupić dobrą wkładkę z igłą ,a gramofon według gustu i nie ma sensu przepłacać za gramofon więcej niż 500zł .

Czyli np. kupuje takiego Denona

Ukryta Zawartość

i wkładkę z igłą za 500/700zł .

Która opcja jest najlepsza dla jakości dźwięku ?

A. Porządny gramofon do 1500zł

B.Gramofon do 500zł + wkładka z igłą do 700zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mr.Black

Która opcja jest najlepsza dla jakości dźwięku ?

A. Porządny gramofon do 1500zł

B.Gramofon do 500zł + wkładka z igłą do 700zł

Jedno jest pewne, opcja B. jest krzywdząca w stosunku do opcji A. 1200zł vs 1500zł.

A prawda jest taka, że w tym przedziale cen każdy werk jest równie dobry, a dźwięk generuje wkładka. W Twoim przypadku staraj się przeznaczyć tyle samo na wkładkę co i na gramofon. Przy przeinwestowanej wkładce gramofon będzie ograniczał jej możliwości.

• Pokaż nowe odpowiedzi