Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Canterbury SE - opinie

Milimetr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktoś miał okazję posłuchać Tannoya Canterbury SE lub mniejszych np. Keningstonów.

Będę wdzięczny za podzielenie się wrażeniami i opiniami do jakiego minimalnie pomieszczenia można te duża Tannoye przymierzać.

https://www.audiostereo.pl/topic/89119-tannoy-canterbury-se-opinie/

Nie sluchalem wprawdzie tych modeli kolumn - Canterbury SE i Kensington - ale widze, ze siedza w nich Dual Concentric-i podobne jak w moich Super Red Monitor SRM12X, z tym, ze w Canterbury mamy 15-to calowe, a w Kensington-ach 10-cio. W moich sa 12-to calowe i jeszcze posiadam taka parke samych glosnikow. Kiedys mialem rowniez takie, z tym, ze 15-to calowe, Co tu duzo mowic... Powiem krotko: Glosniki sa wybitne. Kladac same tylko glosniki nawet na podloge - tak po prostu luzem, bez zadnej obudowy - i odtwarzajac muzyke, od razu slychac z czym mamy do czynienia.

Jesli sie interesujesz kolumnami z tego typu glosnikami i nie miales okazji posluchac, a chcialbys, to zapraszam.

W zalaczeniu fotki aktualnych kolumn z 12-to calowymi DC, tych 15-to calowych glosnikow DC, ktore jeszcze do niedawna posiadalem i fotka obudow, ktore buduje. Ciekawi mnie jak zagraja te 12-ki w takich wiekszych podlogowych. Tyle, ze moje kolumny i te glosniki maja 30 lat, a modele o ktore pytasz, sa duuu...zo mlodsze. Ale czy lepiej graja...?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1101-0-76835100-1323203998_thumb.jpg

post-1101-0-09011600-1323204028_thumb.jpg

post-1101-0-88972800-1323204054_thumb.jpg

post-1101-0-02199700-1323204094_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fotka obudow, ktore buduje. Ciekawi mnie jak zagraja te 12-ki w takich wiekszych podlogowych.

Ciekawiło mnie Lutek czy skończyłeś swoje Tannoye i jak to gra w większych obudowach, ale widzę że nie skończone. Kiedy pochwalisz się?

>padobi

Jeszcze nie skonczylem, gdyz operacja serca jaka przeszedlem w tym roku, skutecznie zablokowala mi wszelkie prace na dlugie miesiace. Ale ostatnio podciagnalem je troche wklejajac mate bitumiczna i gabki wytlumiajace (na te chwile brak fotki z wklejonymi gabkami). Najprawdopodobniej juz jutro zamocuje zwrotki i dalej kontakt ze solarzem w celu uzupelnienia jeszcze kilku elementow wzmocnien wewnetrznych, wklejenia scian przednich, no i wykonania prac wykonczeniowych, jak: szlifowanie, barwienie i lakierowanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

czy ktoś miał okazję posłuchać Tannoya Canterbury SE lub mniejszych np. Keningstonów.

Będę wdzięczny za podzielenie się wrażeniami i opiniami do jakiego minimalnie pomieszczenia można te duża Tannoye przymierzać.

Jezeli masz je zamiar kupic i sie zastanawiasz to nie ma sensu, kup je jak najszybciej bedziesz mial glosniki na cale zycie i nigdy wiecej nie bedziesz chcial patrzec na klasyczne konstrukcje

posiadam GRF Memory i sa to najlepsze glosniki jakie szlyszalem do tej pory ,malo wymagajace od toru,nie trzeba ich jakos specjalnie ustawiac ,mozna je dosuwac odsuwac od scian nigdy to nie robi na nich wrazenia zawsze graja pieknym muzykalnym soundem , 3 x kupuj :-)

Ukryta Zawartość

post-24163-0-55382100-1323617987_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za opinie. W ostatnim tygodniu miałem okazję posłuchać Tannoy Glenair. Mam świadomość, że to inna półka, ale to był jedyny głośnik pod ręką i chciałem się zorientować co do właściwości DC. Dźwięk obiecujący, czuć potencjał. Natomiast w porównaniu z najlepszymi konstrukcjami na oddzielnych głośnikach brakowało trochę rozdzielczości i wokal był lekko jak zza koca. W przyszłym tygodniu posłucham Westminsterów, więc będę miał lepszy pogląd na zjawisko pt. Tannoy DC.

Jezeli masz je zamiar kupic i sie zastanawiasz to nie ma sensu, kup je jak najszybciej bedziesz mial glosniki na cale zycie i nigdy wiecej nie bedziesz chcial patrzec na klasyczne konstrukcje

posiadam GRF Memory i sa to najlepsze glosniki jakie szlyszalem do tej pory ,malo wymagajace od toru,nie trzeba ich jakos specjalnie ustawiac ,mozna je dosuwac odsuwac od scian nigdy to nie robi na nich wrazenia zawsze graja pieknym muzykalnym soundem , 3 x kupuj :-)

Zgadzam się z kolegami,choć w Polsce posiadam Kef Reference 107.2.To w UK gdzie również mieszkam Tannoy Canterbury na głośnikach Silver 12" LSU/HF/12/L.jak słucham to kolana mi się gną jaka skuteczność,po czymś takim nie chcę się wracać do innych zestawów i ten stary klimat.-napędzają mi to dwa Qady2 monobloki.Pozdrawiam

GRF wcale nie jest przeznaczony do małej lampki, popatrz na moc głośnika

moim zdaniem można próbować od 8-10 wat ale zależy to także od stopnia napięciowego (wejściowego)

potrafi zagrać głośno i z ECC83 + EL84 w SE która ma wtedy ca.2.5 wata, wtedy pierwsza podgoni ale to będzie tylko głośniej, nic poza tym

Po za starymi Silver i Red, Tannoy wcale nie ma takiej prostej zwrotnicy, do tego głośniki mają po kilkadziesiąt wat

Z QADami II to była faktycznie trafiona konfiguracja

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Czyli sam jednak dobrze dobrałem, Ardeny i Quad II :-)

Ale z mocnym tranzystorem też jest bardzo fajnie, Tannoye na miękkim zawieszniu mają tendencję to przymulania na basie i trochę mocy się przydaje.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

GRF wcale nie jest przeznaczony do małej lampki, popatrz na moc głośnika

moim zdaniem można próbować od 8-10 wat ale zależy to także od stopnia napięciowego (wejściowego)

potrafi zagrać głośno i z ECC83 + EL84 w SE która ma wtedy ca.2.5 wata, wtedy pierwsza podgoni ale to będzie tylko głośniej, nic poza tym

Po za starymi Silver i Red, Tannoy wcale nie ma takiej prostej zwrotnicy, do tego głośniki mają po kilkadziesiąt wat

Z QADami II to była faktycznie trafiona konfiguracja

Na GRF gram na 80w z lampy ,8-10 wat z lampy to mimo wszystko mala lampka jednak :-)

A co sądzicie o monitorach DC8? Słuchał ktoś?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Słabe triody nie wypadają dobrze z takimi kolumnami. Owszem, muza typu dżez itd jest ok choć i tam nie ma odp. klimatu. U mnie zagrało z gm70 plus pre z naciskiem na pre. plus sabre32 i po wielu latach poszukiwań można napisać że da się słuchać.

Witam,

Miałem przez 2 lata Tannoy Yorkminster SE. Grały w 22m2 w towarzystwie GM70 SE "hand made" oraz AAC. Jest to mniejszy głośnik i mniejsza kolumna niż Canterbury. Brzmiały dobrze, ale usłyszałem je kiedyś w 50m2 i niedługo potem sprzedałem. Generalnie można powiedzieć, że szkoda tych kolumn do powierzchni mniejszych niż powiedzmy 40m2. Będą grały, będzie to miłe i sympatyczne plumkanie, ale skrzydeł nie rozwiną. Potwierdzam też, że wbrew wielu opiniom, sugerującym się wysoką skutecznością głośnika, potrzebują one sporej mocy. Trudno postawić granicę, ale jak dla mnie z lampą poniżej kilkunastu watów lub mocnego tranzystora nie należy ich łączyć.

Obecnie mam Kensington SE - to inna kolumna niż Yorkminster. Sporo cech pozostaje podobnych, specyficznych dla coaxiala, ale jest tez sporo różnic. Fizyki się nie oszuka, mniejszy głośnik to równowaga tonalna przesunięta w górę, perfekcyjna średnica i perlista góra, niestety kosztem dołu pasma. Nie ma oczywiście tragedii – bas jest punktowy i krótki, ale do potęgi 12-calowca z ponad dwukrotnie większej skrzyni sporo brakuje. Mimo to, i ze względu na rodzaj słuchanej muzyki wolę je od Yorkminster'ów. Myślę, że opisane różnice będą jeszcze bardziej widoczne porównując Cunterbery z Kensington'ami.

Milimetr - no i jak odsłuchy ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dostałem :) tzn sam sobie kupiłem. będzie jednak dopiero za 4 tygodnie ... z Australii daleko a wysłałem statkiem bo bydle az 250kg waży ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 29 Grudnia 2011 - nie na temat
Ukryte przez Fr@ntz, 29 Grudnia 2011 - nie na temat

. z Australii daleko a wysłałem statkiem bo bydle az 250kg waży ...

o takiej wadze to można z Żoliborza telefunkena wytargać, zawsze to bliżej

to o smaki (vide awatar) mnie zapytaj

tu nie podważysz moich kompetencji

Dostałem :) tzn sam sobie kupiłem. będzie jednak dopiero za 4 tygodnie ... z Australii daleko a wysłałem statkiem bo bydle az 250kg waży ...

Zrozumiałem że nazywa się bydle....i waży ćwierć tony!!!Nie potrzeba takiego giganta-to ma grać i koniec!!250 kg z wkładką czy bez??

Elb czy jesteś naprawdę stuknięty,czy w swieta Ci coś zaszkodziło.

I gdzie to postawisz?Postawiłeś już sobie dom?......bo jeśli nie to ja mam warunki,aha i stajenkę też mam....jakby coś było na rzeczy.

Caliburn?

Nie no żart. Jak inaczej brać wpisy starego audiofila ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.