Skocz do zawartości
IGNORED

DVD-Audio i SACD - dobor sprzetu

jk

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o pomoc w ustaleniu jak dobrac sprzet (player i amplifier/receiver)

zarowno do kina domowego jak i pod DVD-Audio i SACD pod juz wybrane

glosniki SONY SA-VE835ED (Pascal) - konfiguracja wstepna 5.1 - docelowa 7.1.

Glowne kryterium - jakosc dzwieku przy SACD.

Na poczatek kilka podstawowych pytan:

1. Czy player i ampla "musi" byc wyposazony w interfejs typu i-link (Audio S.400 / Firewire)

do pelnego podawania sygnalu?

Czy moze to byc realizowane przy zachowaniu tej samej jakosci sygnalu jak w i-linku przez inny interfejs?

2. Czy w zakresie odtwarzacza sa jakies szczegolne wymagania w przypadku

przetwornika typu - 192 kHz:24-bit D/A Convertor?

3. I analogicznie - czy sa jakies szczegolne wskazania co do funkcjonalnosci ampli w rodzaju:

"192kHz/24bit D/A Converters on all channels"

"Wide Frequency Response for DVD-Audio and SACD"

"192 kHz / 24 bit high resolution DACs for all channels"

Zrobilem wstepne rozeznanie - po znanych dla mnie markach -

(Pioneer, Yamaha, Onkyo, Marantz, NAD, Harman-Kardon, SONY, Denon)

- wybor padl na taki zestaw Player's + Amplifier

Pioneer 757AV (lub Denon A11) + VSA-AX10Ai-S

Jednak taki zestaw jest obecnie dosyc drogi.

Zatem prosze o podpowiedz o ew. inne konfiguracje.

Mile widziane linki do guide'ow z opisami doboru sprzetu (jezeli wogole sa dostepne)

P

JK

https://www.audiostereo.pl/topic/8912-dvd-audio-i-sacd-dobor-sprzetu/

Przypomina mi się ostatnia część Poszukiwaczy Zaginionej Arki - co powiedział strażnik po tym jak Donovan (tak się chyba nazywał) wybrał zły kielich?

Nie te głośniki, nie ta zakładka...

Zakladka jest OK, nie przejmuj sie. Natomiast faktycznie pomysl o innym zestawie glosnikow, jezeli rzeczywiscie twoim celem jest SACD. Dwa lata temu kupilem uniwersalny odtwarzacz pioneer'a A47 i pomimo, ze tez SACD, nie polecalbym szczegolnie do tego formatu. Pojawiaja cie coraz lepsze uniwersalne odtwarzacze z lepsza jakoscia SACD i CD. Zwroc uwage na Marantza 8400, lub jezeli pozwala ci na to budzet Isoteric Teac'a i oczywiscie Sony 999.

Czy moglbym prosic jeszcze o informacje

- czemu wybrane juz glosniki sa nie odpowiednie do SACD.

Przy ich wyborze kierowalem sie referencja na ten wlasnie format

i ich malymi rozmiarami. Czy rozmiar ma tu znaczenie?

p

JK

O to to...

Jakoś mamy SACD i DVD audio - i jakos rynku nie podbijają.

Z kwadrofonią (świeć Panie nad jej duszą!) bym ich nie porównywał, raczej z minidyskami. czyli - są bo są, ale to nie to...

moze rzeczywiscie w pelnej konfiguracji zaden z tych formatow sie nie przyjmie, chocby ze wzgledow praktycznych (co najmniej 5 glosnikow zamiast 2), ale wydaje mi sie, SACD moze znalezc swoje miejsce. Bo to po prostu lepszy standard niz CD, to raz. Dwa, pojawia ie coraz czesciej w bardzo wygodnej formie plyt hybrydowych.

Jazz: myslisz o marantzu dv 8400, oczywiscie? a milaes moze przyjemnosc z sa 8400, bo wlasnie sie do niego powaznie przymierzam. pierwsze recenzje prasowe tego drugiego sa bardzo zachecajace.

Prof.

Cholera, jakby ci odpowiedziec? Sam zapewne wiesz jak to jest, ze jest latwiej w sumie cos kupic niz sprzedac cokolwiek z gromadzacych sie klockow. Otrzymalem kilka tygodni temu oferte "nie do odrzucenia" bezposrednio od Maranza Poniewaz mam w Warszawie dwa systemy, przydalby mi sie CD/SACD, takze zastanawiam sie nad SA-14 Marantza. Sluchalem SA-14v2, 8400 nie. Moge jedynie polegac na recenzjach, natomiast zakupu 8400 nie planuje i pozostane z Pioneerem a47, jako ze juz sobie stoi i nie mialbym z nim co zrobic. DVI jest zmieniane nowym laczem, ktore bedzie standardem i ktorego 8400 nie ma, ale nie sadze, zeby to bylo decydujacym kreterium dla kupujacych do konca roku, moze dluzej. Pojawia sie i pojawi sie tyle nowych urzadzen w najblizszych 12-24 miesiacach walcznie z HD DVD, ze powinny o doborze bardziej decydowac materialy wideo dostepne na rynku i ich format. Co do SACD jest ogolna wiara wsrod amatorow muzyki, ze format pozostanie. Osobiscie te tytuly, ktore mnie interesuja staram sie dobierac w formacie CD/SACD, ale faktycznie wybor jest sredni, w sklepach nadal jest balagan i ta sekcja jest mala i gdzies w kacie.

tez licze na to, ze SACD sie utrzyma, bo roznica miedzy SACD a CD jest po prostu znaczaca. to juz nie jest poziomie autosugestii, tylko normalnej percepcji. nawet jesli chodzi o wersje dwukanalowa.

• Redaktorzy

Opinie o Pascalach jake słyszałem, i jedna znana mi recenzja mówiły jednoznacznie, że są to niewarte swojej ceny brzękadła, nadające się od biedy do oglądania kina na budżetowym zestawie z telewizorem. Jeśli te opinie były uzasadnieone, to słuchanie przez Pascale muzyki w formacie o wysokiej gęstości wydaje mi świetnym żartem.

SA-VE835ED, specially designed and digitally optimised for 7.1, 192kHz/24bit D/A Converters on all channels, Wide Frequency Response for DVD-Audio and SACD, 192 kHz / 24 bit high resolution DACs for all channels, blablabla, itp, itd...

jak widać, to wciąż działa :-)

Mój kolega ma zestaw Y1300 + Sony Pascal 5.1 (najwyższy model). Nie jest dobrze ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>> jk

1) Cena dvd+ampli powinna być mniej więcej równa cenie głośników dla optymalnej jakości

2) pioneer???? nie byłbym taki pewien czy to jest najlepszy ampli za 20 000 zł. Denon AVC-A1SRA - tańszy. Marantz SR-12S1 - tańszy. Onkyo TX-NR900 - duuuużo tańszy. Ja jednak dysponując taką kwotą kupiłbym jakiegoś Rotela. I tak by wyszło sporo taniej.

3) DVD proponuję denon/marantz. Słyszałem, że NAD i Rotel też mają niezłe DVD. Sony nie ma dvd-audio.

4) po tym oszczędzaniu kupiłbym kolumny:

- KEF(co najmniej 1 osoba na forum ma Q5)

- Paradigm(seria studio)

- B&W(może nawet seria 700?)

5) ja dalej swoje - proponuję 5 monitorów + subwoofer (np. Paradigm servo 15 za 4000 na allegro)

6) mając taką gotówkę ja przez 3 miesiące bym kompletował zestawy, porównywał, wybrzydzał itp.

Pascal to świetne głośniki, świetnej szacownej firmy i ogólnie nie masz się czego wstydzć. Oczywiście nie jest to szczyt marzeń (raczej bardzo tanie rozwiązanie), ale estetyczne i firmowe (kiedyś dobrze sprzedasz i mało stracisz.

SACD trochę ustępuje DVDAudio, jednak z uwagi na ogromną ilość płyt i ogólną akceptację zachodnich audiofilów którzy masowo przesiadają się na nowe formaty przyszłość tego standardu jest różowa. I nawet jeśli wg pism fachowych najwyższą jakość zapewnia DVDAudio w stereofonicznej wersji 24/192, to i tak rynek wszystko koryguje.

I-link opanuje sprzęt audiofilski (również ten tańszy), ale dopiero za klilka miesięcy, kiedy Samsung (może ktoś inny) zaoferuje odtwarzacz wieloformatowy z takim złączem za 900-1000zł. Biorąc pod uwagę rewelacyjną jakość takiego rozwiązania należy się sp[odziewać małej rewolucji przynajmniej jesli chodzi o odtwarzacze i połączenia. W dziedzinie video taka rewolucja już się odbyła i nikt nie odważy się słowa powiedzieć na Samsunga za 1300zł.Przyszłość rysuje się więc różowo i bardzo dobrze. Biedni ci którzy inwestują teraz w drogie odtwarzacze CD itp. pierdoły.

Pozdrawiam

A mi, podobnie jak paru innym osobom na forum, nie wystarcza. Nicka mam takiego od początku. Zbyt wielu płyt SACD nie mam poza Dark side , Queen i paroma innymi, jednak dobre i to. Najważniejsze że słychać różnicę gołym uchem na każdym identycznym zestawie- porównywałem u kolesi i w paru salonach audio. Wszyscy zgodnie stwierdzają że nie warto więcej inwestować w Cd, co najwyżej pilnować by wymieniany sprzęt radził sobie z ich odtwarzaniem na możliwie (do tego standardu) wysokim poziomie. Nową gotówkę lepiej zainwestować w dobry obraz i cyfrowy tor audio, to będzie procentowało w przyszłości. Wielu moich znajomych wysprzedaje szybko integry i drogie CD, inwestując w projektory i dobry nowoczesny tor audio z amplitunerem, lub w miarę jesli kasa pozwala procesorem i końcówkami mocy. I chyba tędy droga bo radość z oglądania koncertów na ekranie 3x2 (około) ogromna, a dobrze zrobiona płyta sacd i tak zawsze zagra zdecydowanie lepiej od Cd.

Pozdrawiam

Za jakość dźwięku odpowiadają przede wszystkim głośniki. Jedną z najczęstszych rad dla początkujących jest wybranie najpierw zestawu głośników (o neutralnym niezabarwionym brzmieniu), a potem dobór reszty według preferencji brzmieniowych.

Jeśli autor wątku wybrał już sobie zestaw głośników Sony Pascal to tak naprawdę nie musi już bardzo zastanawiać się nad resztą. Każdy zestaw niezależnie od tabliczki producenta powinien na tym zagrać mniej więcej tak samo. A jak zaoszczędzi się na sprzęcie będzie można wykupić wszystkie płyty DVD-Audio i SACD dostępne w sklepie;-).

Popieram jednego z przedmówców, który uważa, że głośniki Pascal są bardzo ładne a Sony to renomowany producent. Jak wszyscy wiedzą ładne głośniki grają najładniej a głośniki zrobione z renomy mają znacznie lepsze parametry niż przestarzałe papierowe.

Ano i tu jest różnica pewna...

Tor wizyjny nie ma dla mnie znaczenia. Telewizor w domu mam, bo dawno dawno temu dostałem go od Cioci (ukłony!) "na nowe mieszkanie. Gdyby nie to, nigdy bym go nie kupił...

Tak więc ja czekam. Czekam aż pojawi się zestaw dedykowany do nowego standardu audio, o ile taki powstanie w najbliższym czasie. Jak nie, to też dobrze - kupię nowe głośniki. :-)

Oczywiście że masz rację, ale nie do końca się z Tobą zgodzę. Z jednaj strony Pascale to dobry, nagrodzony produkt (nagroda roku jeśli dibrze pamiętam) i brzmią faktycznie świetnie, jednak tylko w pewnym sensie. Co to znaczy- ano wystarczy że postawisz obok zestaw monitorów Tannoya z dobrym drewnianym subem, a różnica na + dla Tannoya oczywiście będzie olbrzymia. Po prostu w przypadku Pascala płacisz za wygląd, estetykę i bardzo przy tym dobry dźwięk oczywiście, ale jak pisałem w pewnym sensie. Prawdziwy audiofil i tak kupi normalne solidne skrzynki i wychwyci różnice w jakości dźwięku.

Z drugiej strony same kolumny to nie wszystko, a powiedziałbym że wręcz odwrotnie. Na każdym zestawie głośników wychwycisz różnicę między płytą winylową, mp3, CD a DVDAudio i to wszystko.

Jeśli sprzęt ma być do słuchania muzyki, a nie wychwytywania różnic, to ja uważam, że warto przede wszystkim zainwestować w dobre głośniki. Problem zaczyna się wtedy, gdy budżet jest ograniczony - a w jego ramach można kupić dwie kolumny średniej klasy albo zestaw kilku głośników niskiej klasy. Dopiero gdy uporałbym się z tym dylematem (jako potencjalny kupujący), wtedy zastanawiałbym się nad doborem reszty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.