Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienia Foobara przy SACD

Lord Rayden

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Dowiedziałem się z forum,że Foobar dzięki wtyczce odtwarza pliki ISO z ripami płyt SACD. Sama wtyczka ma rózne mozliwości ustawienia.

Jakie należy wybrać opcje aby dźwięk z odtwarzanego pliku był zbliżony do orginału. DAC obsługuje 24/96 (Beresford Caiman) .

Dopytam przy okazji - przy WASAPI (Realtek Digital Output - SPIDF Coaxial), jaki ustawić Otput Data Format ? Mam 16 bitów, słucham głównie FLAC 16/44 ale może zacznę 24/96 jak Beresford powróci z małej modyfikacji. Wyjście SPDIF z karty dźwiękowej na płycie głównej (ALC 888 Realteka)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

https://www.audiostereo.pl/topic/89535-ustawienia-foobara-przy-sacd/

u mnie relatek najlepiej gra na 48khz i to ustawienie ze sortownika jest bardziej istotne, foobar ustawiony na 24 bit jakoś nie gra za dobrze chyba że plik faktyczne ma 24 bity inaczej zapycha to pustymi danymi, a pozatym zamiast dłubać w tym beresie lepiej spraw sobie jakiś dobry transport spdf na przykład na kostce tenor

Konwertery USB/SDIF nie chcą pracować pod Linuxem. System ich nie widzi.

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

zamiast dłubać w tym beresie lepiej spraw sobie jakiś dobry transport spdf na przykład na kostce tenor

Mój kuzyn posiada kartę Dr. DAC nano opartą na Tenor TE7022L i pod jego Linuxem karta działa bez żadnych problemów. Udało się ustawić "bit-perfect", passthru dla Dolby Digital i dts w filmach też działa.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Tak - dr DAC Nano ma wyjście optyczne - Il Dottore mnie obśmieje ;) bo obowiązuje COAXIAL SPDIF...

• 2 lata później...

Zainstalowałem sobie wtyczkę sacd w Foobarze.

Może mi ktoś wyjaśnić czemu Foobar rozpakowując plik SACD.iso, który ma gęstą rozdzielczość 24/96 kompresuje go do rozdzielczości płyty CD?

Bo jest przereklamowanym programem. Aimp3 z darmowych lub Jriver dla pelnej jakosci audio na Pc.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Może mi ktoś wyjaśnić czemu Foobar rozpakowując plik SACD.iso, który ma gęstą rozdzielczość 24/96 kompresuje go do rozdzielczości płyty CD?

Sprawdź ustawienie w

Menu File->Preferences->Tools->SACD

w oknie, po prawej stronie, w "PCM Samplerate". Tam się ustawia częstotliwość próbkowania PCM.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Dzięki. Jest 88200 zamiast 96000, ale OK.

Nie może być 96 kHz.

Może być tylko krotność 44,1 kHz.

Foobar nie kompresuje tego tylko konwertuje do formatu PCM. J-river też albo wypuści jako DoP (DSD over PCM) albo skonwertuje to do PCM. Foobar tak samo.

Mam Hegla HD20. Nie obsługuje DSD.

No to, niestety, nie masz innego wyjścia i jesteś skazany na konwersję do PCM i wysyłanie tego do DACa. :)

Myślałem, żeby zapakować taką płytkę SACD.iso np. do foobara i przekonwertować do flaca albo wava.

Można, bez problemu.

Na razie nie mam czasu. Jeżeli nikt inny tego nie opisze to opiszę to później, wieczorem.

Sama konwersja to nie problem. Zaznaczam wszystkie utwory wrzucone do foobara z SACD.iso, prawy klawisz myszy - wybieram convert i wszystko. No chyba, że o czymś nie wiem. ;-)

Zastanawiam się tylko dlaczego u mnie nie ma w ustawieniach 96 kHz tylko 88,2?

Bzdura.

Może Twojego nie obsługuje Linux, ale ogólnie nie ma problemu.

Na jakiej kości masz konwerter ?

Sama konwersja to nie problem. Zaznaczam wszystkie utwory wrzucone do foobara z SACD.iso, prawy klawisz myszy - wybieram convert i wszystko. No chyba, że o czymś nie wiem. ;-)

Tak. :)

Zastanawiam się tylko dlaczego u mnie nie ma w ustawieniach 96 kHz tylko 88,2?

Nie tylko u Ciebie tak jest ;) :) . Wszyscy tak mają :) .

Już wspominałem: SACD można konwertować w prosty sposób tylko do wielokrotności 44,1 kHz.

• 3 tygodnie później...

Panowie, proszę o pomoc.

Mam Dac-a obsługującego DSD.

Wpadło mi w ręce trochę muzyki w formatach .dff .dsf oraz ripów sacd w iso i chciałbym potestować posłuchać, ale nie potrafię tego odpalić, mimo, iż już chwilę dłuższą czytam i czytam co i jak.

Korzystam w foobarze z wasapi, wgrałem wtyczkę dsddiff, ale nadal cisza.

Dzięki

Panowie, proszę o pomoc.

Wpadło mi w ręce trochę muzyki w formatach .dff .dsf oraz ripów sacd w iso i chciałbym potestować posłuchać, ale nie potrafię tego odpalić, mimo, iż już chwilę dłuższą czytam i czytam co i jak.

Dzięki

Nie używam DACa DSD, ale jeżeli Twój DAC obsługuje ASIO i producent dostarczył swoje ASIO to jak ściągniesz foo_input_sacd (najnowszy jest w wersji 0.7.3)

Ukryta Zawartość

to tam, w środku jest pliczek readme.txt, gdzie dosyć prosto (chyba) jest to opisane :)

PS. Oczywiście wtyczkę input_sacd trzeba też zainstalować :)

Ukryta Zawartość

Panowie, proszę o pomoc.

Dzięki

Jakiego masz DAC ? Musisz zainstalować asio

Ukryta Zawartość

i to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam young dsd.

Jestem poza domem kilka dni.

Wrócę to będę próbował.

Dzięki

Korzystam z wsapi bo jak kupiłem dac to wyczytałem ze lepsze niż asio. No ale ja słabe mam pojęcie jak widać.

Pzdr

Mam young dsd.

Jestem poza domem kilka dni.

Wrócę to będę próbował.

Dzięki

Korzystam z wsapi bo jak kupiłem dac to wyczytałem ze lepsze niż asio. No ale ja słabe mam pojęcie jak widać.

Pzdr

Instrukcja obsługi strona 72 . Mam tego young i wszystko pięknie chodzi. Pisz na prv. to pomogę
  • 1 rok później...

Witam. Odświeżę temat ponieważ mam problemy z plikami dsd na moim DACu Asus (Essence One Mk2), który obsługuje ten typ plików, jednak u mnie milczy. Foobar w ustawieniach nie pokazuje tego co wg instrukcji Asusa powinien pokazywać.

Oczywiście zainstalowałem sterowniki Asio oraz foo_input_sacd. Po wybraniu w zakładce "Output" DSD w zakładce "ASIO" powinienem zobaczyć "foo_dsd_asio":

Ukryta Zawartość

Ja gdy wybiorę pozycję drugą od dołu...

post-7398-0-55191300-1477087201_thumb.jpg

...mam na liście sterowników tylko jedną pozycję:

post-7398-0-57905800-1477087245_thumb.jpg

W związku z tym nie mogę ustawić obsługi dsd.

Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Powtórzyłem instalację na drugim komputerze i jest dokładnie tak samo. Ja robię gdzieś błąd, czy z plikami jest coś nie tak?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejność działania masz chyba odwrotną

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spróbuj opisy z tych linków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.