Skocz do zawartości
IGNORED

Mój pierwszy raz z DAC

marteo1981

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od niedawna gram na arcam rdac podłączonym do laptopa.Czy istnieje jakaś konfiguracja , ustawianie, i inne takie tam samego laptopa , tak aby sygnał posyłany do daca był jak najlepszy?chodzi mi tylko o podłączenie usb laptop -> usb dac.Ja podłączyłem arcama do laptopa, samo się zainstalowało i tak do teraz słucham.Niedawno zamiast winampa którego całkowicie wywaliłem z kompa używam aimp2.format odtwarzany to oczywiście zawsze format bezstratny.Kabelek to jakiś belkin za 25 zł, i myślę że tu nic nie będę ruszał(poczytałem trochę wątek o kablach usb do dac na tym forum).Szukałem na forum interesujący mnie temat ale jakoś nie znalazłem.Dzięki za odpowiedzi!marteo

https://www.audiostereo.pl/topic/89844-m%C3%B3j-pierwszy-raz-z-dac/

Witam, od niedawna gram na arcam rdac podłączonym do laptopa.Czy istnieje jakaś konfiguracja , ustawianie, i inne takie tam samego laptopa , tak aby sygnał posyłany do daca był jak najlepszy?chodzi mi tylko o podłączenie usb laptop -> usb dac.Ja podłączyłem arcama do laptopa, samo się zainstalowało i tak do teraz słucham.Niedawno zamiast winampa którego całkowicie wywaliłem z kompa używam aimp2.format odtwarzany to oczywiście zawsze format bezstratny.Kabelek to jakiś belkin za 25 zł, i myślę że tu nic nie będę ruszał(poczytałem trochę wątek o kablach usb do dac na tym forum).Szukałem na forum interesujący mnie temat ale jakoś nie znalazłem.Dzięki za odpowiedzi!marteo

A zadałeś sobie trud przeczytać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , zanim założyłeś swój wątek?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

A zadałeś sobie trud przeczytać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , zanim założyłeś swój wątek?

tak zadałem ale jakoś nie znalazłem twojego wątku, tak bym przeczytał to bym nie zakładał wątku, a poza tym Ty zawsze znajdujesz na tym forum odpowiedzi na nurtujące pytania?pozdro i przy okazji szczęśliwego nowego....

Ukryta Zawartość

Znajduję - wystarczy, że SławekR jest online... :)

A na poważnie, to nie tylko SławekR, ale wielu gości tutaj mi pomogło i wciąż pomaga wyciągnąć jakiś sensowny dźwięk z kompa.

Z Ich pomocą nawet się to udaje, za co niniejszym składam podziękowania.

Również Szczęśliwego Nowego życzę.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

- jeśli używasz Windows, możesz wypróbować program Fidelizer (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

- kup sobie kabelek lepszy od Belkina (np. ProCab) za 37 zł i będziesz "audiofilski" a mało stratny na kasie :)

Ukryta Zawartość

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

- jeśli używasz Windows, możesz wypróbować program Fidelizer (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

- kup sobie kabelek lepszy od Belkina (np. ProCab) za 37 zł i będziesz "audiofilski" a mało stratny na kasie :)

dzięki iL Dottore i Lord, już po waszych postach się dzieje u mnie , fidelizer zainstalowany oraz foobar z wtyczką wasapi, bez tych wpisów byłbym dalej ciemny jak tabaka, zresztą po to jest to forum, żeby pytać :) tak wogóle to postanowiłem też zainstalować na nowo windowsa , mam teraz vistę, będzie 7.Robię to bo już mam tak zaśmiecony komp że szkoda gadać, pozdro

Ukryta Zawartość

dzięki iL Dottore i Lord, już po waszych postach się dzieje u mnie , fidelizer zainstalowany oraz foobar z wtyczką wasapi, bez tych wpisów byłbym dalej ciemny jak tabaka, zresztą po to jest to forum, żeby pytać :) tak wogóle to postanowiłem też zainstalować na nowo windowsa , mam teraz vistę, będzie 7.Robię to bo już mam tak zaśmiecony komp że szkoda gadać, pozdro

Ten fidelizer u mnie akurat się w żadnym sensie nie sprawdza. Tzn RAM zużycie spada ale nie "słychać" tego.

FB i Wasapi obowiązkowo ! Miłego słuchania ! :)

Panowie problem, foobar się zacina podczas odtwarzania!!!wczoraj w nocy to instalowałem odpaliło i myślałem że jest ok!dziś włączam i słyszę że po ok 10 sekundach o rozpoczęcia utworu zaczyna się zacinać!tak samo na wł/wył fideliezerze, jedno też mi nie daje pokoju, ponieważ w foobarze muszę mieć ustawione w output data format:24 bit, dam 16 bit to piszę że format jest nieobsługiwany!!!tak jak pisałem będzie na nowo wgrany win 7 i może się poprawi.A czy ktoś już miał takie problemy z tym programem?

W Foobarze ? Miałem najwyżej trzaski ale się nie zacinał. Spróbuj z buforem pokombinować . Rrzaski to raczej były od WASAPI czy ASIO jak pamiętam.

Zobacz jakie porady przysłał mi kiedyś GradoFan (dystrybutor Beresforda) :

Garść zebranych i przetestowanych wskazówek odnośnie

konfiguracji komputera pod Beresforda TC-7520. Program Foobar.

1.Polecam zainstalować najnowszą wersję 2.1 sterownika WASAPI dla Foobara.

2.Druga ewentualność to plug-in ASIO dla Foobara -

Ukryta Zawartość

Jak skonfigurować -

Ukryta Zawartość

3.Dobrać bufor (Preferences/Playback/Output) na 100-500ms lub 10 000ms i więcej (precyzyjniej lub bardziej gładko)

4.Włączyć Dither lub oversampling do 32bitów (Preferences/Playback/Output/Output format)

5.Ustawić w 'Preferences/Advanced/Playback' opcję 'Full file buffering' na 40 000-50 000kB

6.Dla Windows XP obniżyć poziom głośności w Foobarze na -8.6dBa ponieważ domyśle ustawienia sterowników systemowych przesterowują sygnał. Wystarczy podnieść głośność z DACa do tego samego poziomu . Jest wyraźnie gładziej i czyściej. W Win Vista i 7 należy zostawić na domyślne "0".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

W Foobarze ? Miałem najwyżej trzaski ale się nie zacinał. Spróbuj z buforem pokombinować . Rrzaski to raczej były od WASAPI czy ASIO jak pamiętam.

Zobacz jakie porady przysłał mi kiedyś GradoFan (dystrybutor Beresforda) :

Garść zebranych i przetestowanych wskazówek odnośnie

konfiguracji komputera pod Beresforda TC-7520. Program Foobar.

1.Polecam zainstalować najnowszą wersję 2.1 sterownika WASAPI dla Foobara.

2.Druga ewentualność to plug-in ASIO dla Foobara -

Ukryta Zawartość

Jak skonfigurować -

Ukryta Zawartość

3.Dobrać bufor (Preferences/Playback/Output) na 100-500ms lub 10 000ms i więcej (precyzyjniej lub bardziej gładko)

4.Włączyć Dither lub oversampling do 32bitów (Preferences/Playback/Output/Output format)

5.Ustawić w 'Preferences/Advanced/Playback' opcję 'Full file buffering' na 40 000-50 000kB

6.Dla Windows XP obniżyć poziom głośności w Foobarze na -8.6dBa ponieważ domyśle ustawienia sterowników systemowych przesterowują sygnał. Wystarczy podnieść głośność z DACa do tego samego poziomu . Jest wyraźnie gładziej i czyściej. W Win Vista i 7 należy zostawić na domyślne "0".

dzięki lord , będę próbował po kolei, być może mam coś źle skonfigurowane z WASAPI, dam znać jak dojdę co to było!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hej, windows 7 zainstalowany, teraz mam pytanko? w Vista musiałem zainstalować też asio4all(nie wiem czy potrzebnie ale chyba tak), bo najpierw wg poradnika il dottore skopiowałem wtyczkę wasapi z rozszerzeniem .dll do folderu programu foobar ale nie mogłem wtedy wybrać w ustawieniach programu foobar puszczania sygnał przez wasapi, po zainstalowaniu asio4all, w foobarze pojawiły się dodatkowe funkcje i dało się wtedy już wybrać wasapi.Pytam o to bo nie chcę zaśmiecać kompa i może zacinanie foobara było efektem złej instalacji ?

udało się skopiowałem wtyczkę wasapi z rozszerzeniem .dll do folderu programu foobar i wasapi jest "widzialne" przez foobara, niestety po wyborze odtwarzania przez wasapi, dźwięk dalej mi się zacina!!!szlag mnie bierze bo wasze porady narazie nie skutkują

Tu masz instrukcję krok po kroku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

udało się skopiowałem wtyczkę wasapi z rozszerzeniem .dll do folderu programu foobar i wasapi jest "widzialne" przez foobara, niestety po wyborze odtwarzania przez wasapi, dźwięk dalej mi się zacina!!!szlag mnie bierze bo wasze porady narazie nie skutkują

Ale jak zacina??? Może odpal jednocześnie Fidelizer, żeby wyłączyć wszystkie procesy, oprócz grania audio?

Gdy się ma odpalone granie po foobarze, to nawet zwykłe przeglądanie stron internetowych potrafi powodować przycinanie.

Jeśli podchodzisz do sprawy poważnie to komp grający muzę powinien służyć wyłącznie do tego w momencie, gdy gra.

Nie da się być jednocześnie młotkiem i śrubokrętem, przynajmniej nie w systemie Windows, który przyjazny odtwarzaniu muzy nie jest...

Fidelizer naprawdę pomaga - np. gdy słucham genialnej płyty "Watermark" (Enya) to zamiast takiej niekształtnej bułeczki mam fajnie zdefiniowany, dość precyzyjny bas (o ile to, co produkuje Concertino można w ogóle nazwać basem...).

A to wcale nie jest łatwa płyta do odtworzenia.

zacina tak jakby utwór przeskoczył o parę sekund do przodu, podobnie jak przeskakuje płyta gdy się walnie w odtwarzacz cd. Zainstaluje dziś fidelizera , powyłączam wszystkie inne aplikacje i zobaczę.p.s w win 7 można zamiast wasapi skorzystać z asio ?

Można, tylko po co? SławekR zaleca Kernel Streaming - zassij odpowiednią wtyczkę do Foobara i zobacz sobie. Masz ją

Ukryta Zawartość

Mnie pod Winzgrozą 7 najbardziej pasuje WASAPI.

Ukryta Zawartość

Można, tylko po co? SławekR zaleca Kernel Streaming - zassij odpowiednią wtyczkę do Foobara i zobacz sobie. Masz ją

Ukryta Zawartość

Mnie pod Winzgrozą 7 najbardziej pasuje WASAPI.

i nie miałeś takich problemów jak ja przy windows 7?mam nadzieje że i u mnie wasapi ruszy:)

Ukryta Zawartość

Jadę na WASAPI, bo mniej szarpie i trzaska niż ASIO4All, jest też mniej problemów konfiguracyjnych. To nie jest emulacja jak w przypadku A4A.

KS mi osobiście nic nie daje, choć SławekR zaleca go jako najbardziej "naturalny" sposób wydobywania dźwięków z komputera.

Ale mam KS na liście Foobara i przełączam sobie czasem z ciekawości - jak dla mnie, bez różnicy w stosunku do WASAPI.

witam, próba użycia fidelizera nic nie zmieniła.Zainstalowałem wtyczkę kernel i wszystko leci jak trzeba:)może występuje u mnie jakiś konflikt sprzętowy?szkoda że nie mogę porównać kernel - wasapi ale to już nic!pytanko do użytkowników foobara, czy jest w nim opcja wyłączenia przerw między utworami?mam parę koncertów podzielonych na utwory i robi się brzydka przerwa:(

pytanko do użytkowników foobara, czy jest w nim opcja wyłączenia przerw między utworami?mam parę koncertów podzielonych na utwory i robi się brzydka przerwa:(

U mnie foobar nigdy nie grał z przerwami i nie wiem, czy w ogóle posiada taką funkcję ;) . Może gdzieś w menu File->Preferences->DSP Manager masz włączone coś, co robi przerwy.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

• 1 miesiąc później...

może już niepotrzebne autorowi, ale może komuś się przyda brak przerw między utworami

preferences>playback>DSP manager>Skip silence

u mnie na win7 -64 wasapi jest bez trzasków na buforze 220 - inaczej nie da się słuchać, z kolei bity na 24- inaczej wyskakuje komunikat unsupported stream format, mimo że plik jest 16, to na ustawieniu 16 nie odtwarza się

Witam. To będzie mój pierwszy post.

Również dotknął mnie poruszany tutaj problem. Powodem jego jest dążenie świata do maksymalnego oszczędzania energii, think green i obcinania zapotrzebowania na prąd gdzie tylko się da.

Za problem odpowiedzialny jest jest wspaniały system zarządzania energią w Windows, który powoduje przełączanie taktowania procka w locie w zależnie od zapotrzebowania na moc obliczeniową. Podczas tej operacji przywiesza na ułamek sekundy dosłownie wszystko.

W celu wyeliminowania problemu należy w opcjach schematu zasilania ustawić minimalną i maksymalną wydajność procesora na 100%. Wtedy stopniowanie nie nastąpi i nie zawiesi nam całego systemu.

Jeśli komp jest przeznaczony tylko do audio a nie np. do filmów to w celu 'oszczędzania energii' możemy ustawić niższa wartość (30% na przykład). Również w systemach wyposażonych w regulację obrotów wentylatorów obniżenie maksymalnej wartości pozwoli trochę wyciszyć sprzęt.

Miłego słuchania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.