Skocz do zawartości
IGNORED

Hybryda XINDAK czy Lampa Yaqin

studioprojekt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie wiem, czy dobrze zamieszczam temat, ale spróbuję. Mój dylemat to HYBRYDA czy LAMPA.

Mam tu na myśli hybrydę XINDAKA 6950 (9) i lampę Yaqina (tutaj nie mam konkretnie modelu)

Kolumny to Monitor Audio RX8, CD Audiolab 8200. Muzyka to: troszkę elektroniki (Depeche Mode), troszkę polskiej muzyki typu Raz,Dwa,Trzy, troszkę Adele, AYO, czasami smooth jazz.

XINDAKA mam możliwość posłuchania i nawet mi się podoba (porównywałem z moim NAD 355)ale niestety Yaqina nie mam możliwości posłuchania.

Czytałem wiele dobrego na temat Yaqina, ale sam już nie wiem co robić. Możecie pomóc?

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/89872-hybryda-xindak-czy-lampa-yaqin/

Mialem u siebie przerobiongo NADa , mialem tez tego Xindaka a mam Yqina MC 100B

Porownia juz opisywalem w zakladce DIY.

MC 100B to minimum klasa wyzej od tego Xindaka.

Zaleznie od tego co potrzebujesz szukaj albo miekkosci w EL34 albo wykop i dynamika z KT88 czy 6550

Kolega ma z chin lampe + chybryde, 8000Y element sztuka, czyli bardzo dobry sprzet, ale nie moge powiedziec ze graja tak samo.

W lampie dzwiek "wychodzil" z glosnikow, chybryda lekko ocieplona, co bylo lepsze, ciezko powiedziec i kupowac na czuja. Liczy sie tez zrodlo. Wiem ze ciezko jezeli nie ma jak posluchac, ale dac na lampie+ wzm lampowy gra najbardziej naturalnie, moze dzwiek lekko zaokraglowny, ale nie moge powiedziec ze jakis zamulony, no ale za ta cene...

Są hybrydy i hybrydy , tak jak tranzystor i tranzystor.

Każdy wzmacniacz jest inny od drugiego.

Tu masz fotki i trochę opisu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla mnie wygląd tego Xindaka z daleka powala.

Coś jak stare dobre topowe integry.

Z bliska już gorzej :)

Musiało być tanio.

MC-100B ma większy wykop , mikro i makro dynamikę , lepszą przestrzeń czy stereofonię .

To są całkiem inne klasy grania.

Do tego masz możliwość poprzez podmianę lamp w dość znaczny sposób kształtować sobie brzmienie wzmaka pod swój gust.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam.

Jeżeli padła nazwa XINDAK, to ja bym proponował jako alternatywę dla hybrydy 6950, lampowy wzmacniacz Xindaka (np MT-3).

W mojej opinii jest to sprzęt, który nie wymaga żadnych ulepszeń i modyfikacji, wyposażony w autobias

i nawet na zestawie lamp który załącza producent daje świetne brzmienie.

Pozdrawiam

Witam , posiadam zarówno Yaqina mc-10L oraz od wczoraj Xindaka A600E(09), podobno brzmieniowo podobny do 6950, porównanie przy dosyć głodnych prądu głośnikach martin logan wyglada następująco

przewaga yaqina (średnica, głównie żeńskie wokale, nastrój, zwłaszcza przy utworach łagodnych, z małym skladem, ballady jazzowe, bluesowe i audiofilski wygląd dla osób zupełnie nie znających tematu)

przewaga xindaka (dynamika, rozmach dźwięku, szybkość, równowaga w całym paśmie bez wypychania konkretnych tonów)

Jeśli przewaga elektroniki, rocka zwłaszcza mocniejszego niż Neil Young, nowych brzmień, muzyki symfonicznej poleciłbym xindaka)

natomiast smooth jazz, Adela , Norah mogą całkiem dobrze się sprawdzić z lampka Yaqina.

Zaznaczę jednak że przy moich kolumnach zdecydowanie przewaga Xindaka a600e(09) nie tylko ze względu na znaczną wagę, jest bardziej uniwersalny niż lampa i jeśli w czymś ustępuje lampce to naprawdę niewiele i niezależnie czego słucham jest dobrze, przy lampie czasami brak mocy był zauważalny i powodował przy większych składach zamazanie całego obrazu dźwięku. Wybór oczywiście powinien zależeć zarówno od kolumn, i kierunku w którym chcesz dalej zmierzać.

pozdrawiam, Michał

Wprawdzie nie słuchałem Xindaka, ale jeśli dżwięk jest zbliżony do innych potężnych chińskich tranzystorów typu CAV (piękne bydlę) czy Vincent (które słuchałem), to zdecydowanie polecam Yaqina MC100B. Tamte "potwory" nie mają do chińskiej lampy startu. Zupełna odwrotność: CAV A10 wielkie gabaryty- cienki dżwięk, Yaqin- tani i niepozorny- potężne możliwości.

Z audiofilskim pozdrowieniem w Nowym Roku.

Mam tego XINDAKA 6950 (09) od prawie roku. Przedtem były niższe modele też xindak (a06 i 6800r). Za każdym razem był ogromny skok jakościowy pod każdym względem. Poprzednia wersja 6950 oddawała początkową moc w czystej klasie A, ta nowsza w zamian dostała pre z lampami 6922. Wymianą tych lamp można znacząco kształtować brzmienie.Po wielu próbach ostatecznie u mnie najlepiej grają NOS-y Siemensa. Ogólnie wzmacniacz jest na prawdę w tej cenie bardzo dobry i to chyba do każdej myzyki ale porównania z lampą w moim zestawie niestety nigdy nie robiłem. Po prostu założyłem sobie, że przyzwoita hybryda połączy zalety lampy i tranzystora i tak postanowiłem mieć. W moim budżecie, który przeznaczyłem na audio to chyba docelowy wzmacniacz ( tzn o ile się nie popsuje, czego mając kilkuletnie doświadczenie z xindakami się raczej nie spodziewam). Lampy u siebie chętnie bym posłuchał z czystej ciekawości, chyba żeby mnie "powaliła" to może bym zmienił zdanie.

• 3 tygodnie później...

A do rocka i jazzu w 22m2 z Tannoy m4 co będzie optymalne Yaqin MS-20L czy Xindak xa 6200.

Kupowanie niestety w ciemno. Lubie jak jest przestrzennie z wykopem, ale klimatycznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.