Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SL-D2 na Rega Planar 3

elduce

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam, gramofon technics SL-D2 z firmową wkładką Technics 270C jednak ostatnio wpadła mi w oko używana (około 10 letnia) Rega Planar 3 + RB300 + Elys, cena puki co 1000 zł. Warto dokonać zamiany? Z tego co czytałem gramofon jest jak najbardziej oki, natomiast o wkładce elys są rózne opinie (plus jest ona uzywana, więc z igła do końca nie wiadomo co i jak), ale wychodzi że taki ortofon 2m red gra dużo lepiej. Może lepszy efekt uzyskam na moim starym technicsie właśnie z wkłdka ortofon 2m red niż na tej Redze z elysem? Rega chodzi mi po głowie bo lubię ta firmę, mam jej przedwzmacniacz gramofonowy Fono mini.

https://www.audiostereo.pl/topic/89918-technics-sl-d2-na-rega-planar-3/

Posiadam, gramofon technics SL-D2 z firmową wkładką Technics 270C jednak ostatnio wpadła mi w oko używana (około 10 letnia) Rega Planar 3 + RB300 + Elys, cena puki co 1000 zł. Warto dokonać zamiany? Z tego co czytałem gramofon jest jak najbardziej oki, natomiast o wkładce elys są rózne opinie (plus jest ona uzywana, więc z igła do końca nie wiadomo co i jak), ale wychodzi że taki ortofon 2m red gra dużo lepiej. Może lepszy efekt uzyskam na moim starym technicsie właśnie z wkłdka ortofon 2m red niż na tej Redze z elysem? Rega chodzi mi po głowie bo lubię ta firmę, mam jej przedwzmacniacz gramofonowy Fono mini.

Jak by co, to igły w Elysie sam nie wymienisz, wymaga to rozebrania wkładki na czynniki pierwsze.

Cudów po Ortofonie 2M Red się nie spodziewaj.

Pozdro,

Yul

Wiem o ktory gramofon pytasz ,ta Rega wyglada rzeczywiscie fajnie i jest w moim przekonaniu lepszym gramofonem od tego Technicsa a ramie to juz napewno.

Ortofon jest dynamiczny i barwny wiec powinien na poczatek wystarczyc ,jesli bedziesz chcial wiecej wyrafinowania niestety trzeba bedzie doplacic bo w tej zabawie nie ma nic za darmo.

Ta Rega mi tez sie podoba i gdybym mial wolne srodki to stoczylibysmy o nia walke:)

robix

Elduce jeśli jesteś z okolic 3miasta, możesz posłuchać takiej Regi u mnie.

Nie mam specjalnej skali porównawczej, ale IMHO ten gramofon gra bardzo przyzwoicie.

Plusem jest też bardzo łatwe ustawienie wkładek i fakt, że tam praktycznie nie ma się co zepsuć :)

Co do 2M Red... Miałem z Regą Ortofona Super OM10, czyli zasadniczo to samo - d... nie urywa. AT95e gra lepiej w RB300.

Słuchałem też 2M Red w Project Expression cośtam i grało dokładnie tak samo nieciekawie.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

No chodzi o to, że sprzęt REGI mi się bardzo podoba, minimalizm, prostota i wiem, że potrafi ładnie zagrać. Tylko czy rzeczywiście odczuje różnice pomiędzy tą REGA z używaną ELYS, a moim starym technicsem? Podejżewam, że sama platforma i ramie REGI jest dużo bardziej "rozwojowe", tzn, sens jest tam wkładać droższe wkładki.

No dobra powiem to : Rega jest znacznie lepszym i rozwojowym gramofonem od tego co posiadasz.

Co do nieciakawosci 2M Red jestem zaskoczony bo to przyzwoita wkladka aczkolwiek ,,dupy nie urywa,, bo i nie ta klasa by mialo to miec miejsce:)

robix

Każdy ma inne wyobrażenie o idealnym dźwięku, mi np.at95 nie odpowiada, ale już o tym dyskutowałem z Krzysztofem w jakimś starym wątku:) uważam że om10 i 2m red to różne wkładi, inna podatność i masa wkładki, inne mocowanie, to wszystko ma znaczenie, aczkolwiek szlif jest taki sam.

A te rega nie została sprzedana? Bo ktoś tam licytował o ile dobrze pamiętam, chyba że coś mi się przywidziało...

Licytuje:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

robix

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Każdy ma inne wyobrażenie o idealnym dźwięku, mi np.at95 nie odpowiada, ale już o tym dyskutowałem z Krzysztofem w jakimś starym wątku:)

hej Tomasz,

Dzisiaj wróciła do mnie Super OM10, którą pożyczałem jednemu z forumowiczów. Zapodałem ją do Regi... hm fajnie chodzi :D Bas konkretny... jakiś bardziej obfity, niż to co pamiętam.

Może to też wpływ innego ustawienia gramofonu - jeden jest na szafce audio, drugi na audiofilskim stoliku z ikei. Tak się składa, że mam teraz dwie takie same Regi w domu, tak więc planuję porównanie kilku wkładek. Fajnie byłoby porównać też OM10 z Red. Może ktoś w Trójmieście ma Red i byłby chętny na takie spotkanie porównawcze?

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.