Skocz do zawartości
IGNORED

OLED; tajniki technologii LG White OLED !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to nowe info dotyczące nieistniejącego tv

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Moderatorzy

to tylko pozazuje linie trendu dla tv, które będziemy kupować: Oled o rozdzielczości 4k, żeby dopracować technologię testuje się nowe w starym sprawdzonym - więc mamy sprawdzone panele i podniesioną rozdzielczość oraz sprawdzone bebechy i nowatorski panel.

tak samo robi się testując nowe silniki dla samolotów montuje nowy silnik w sprawdzonej konstrukcji lub oblatuje prototypy na sprawdzonej mechanice

bla bla :)

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

SONY rezygnuje z OLED TV

Ukryta Zawartość

Czy to kompromitacja koncernu ?

Ukryta Zawartość

SONY rezygnuje z OLED TV

Ukryta Zawartość

Czy to kompromitacja koncernu ?

Kompromitują się już od pewnego czasu. Jestem ciekaw ile jeszcze.

Ukryta Zawartość

Kompromitują się już od pewnego czasu. Jestem ciekaw ile jeszcze

W dawnych czasach CRT Trimitron to była marka sama w sobie, najwyższa półka ówczesnych telewizorów.

Obecnie (biedaczyska) nie są w stanie zrobić porządnego panelu LCD i biorą je od Samsunga.

Zdecydowanie potwierdzam: SONY Trinitron to był odjazd !!!

Kineskop jako fragment pow. walcowej. TOP. Miałem pierwszego cyfraka z dopinanymi kolumnami.

BODEX namierzył opis technologii WOLED !

How works LG-Displays WOLED-TV technology in detail?

In this method, a four sub-pixel (RGBW) is utilized, with the color being provided by appropriately filtering the white emission. Compared to the conventional approach of pattering the individual RGB emitters, the white-based architecture offers advantages in manufacturability as well as higher levels of operational stability and color gamut. In particular, the white-RGBW (W-RGBW) architecture avoids the differential aging problem commonly encountered with the direct patterned emitter approach, which typically results from the more rapid degradation of the blue emitting sub-pixel (compared to the red and green. LGs W-RGBW approach does not suffer from this problem because Lgs white emitting structure is highly stable and the white spectrum does not shift in color during long term operation. Hence the color emitted by the OLED display remains constant over time. The benefits include scalability, no need for shadow mask, lower manufacturing cycle time and better production yield.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedno maleńkie pytanie ... po co RGBW (3 piksele z filtrami i jeden bez)? Nie wystarczy RGB (3 piksele z filtrami)?

widać nie bo znowu zaczynają kombinacje alpejsko-marketingowe widać technologia nie pozwala na to

Focal + Naim

widać nie bo znowu zaczynają kombinacje alpejsko-marketingowe widać technologia nie pozwala na to

Sharp dodał piksel Y i odgraża się że chce docelowo jeszcze dodać C i M. Może LG chce pokazać że jest nie gorszy. Podlejemy to gęstym sosem marketingowego bełkotu, wmówimy klientom że jest to przełomowa inowacja w technologii wyświetlania obrazu telewizyjnego i że każdy widz, który pretenduje do bycia niezacofanym musi (absolutnie: MUSI) to mieć. I rynek to będzie łykał niczym indyk kluski.

Jedno maleńkie pytanie ... po co RGBW (3 piksele z filtrami i jeden bez)? Nie wystarczy RGB (3 piksele z filtrami)?

A ja myślę że to wybieg w strone zwykłego kowalskiego który został już przyzwyczajony do "latarki" w LCD.

Samsung ma inne podejście do ilości sub-pixeli.

Warto odwiedzić stronę hdtv.com.pl

KIKI siedział 2 m od OLEDA LG. Są jego fotki.

Oficjalny komunikat prasowy SAMSUNG o [sUPER OLED]:

LAS VEGAS - 9 stycznia 2012 -

Samsung Electronics Co, Ltd. zaprezentowała 55-calowy OLED TV Super, arcydzieło, które będą oceniane przez entuzjastów domowej rozrywki i projektowania podobne. Telewizor OLED będzie pochodzić z jednej tafli szkła i korzysta Samsung Super technologii OLED, aby zapewnić doskonałą jakość obrazu i cienkość.

Super OLED eliminuje potrzebę stosowania filtra kolorów jako jednostki pixel OLED składa się z samo-LED RGB subpikseli układać bezpośrednio na wyświetlaczu, z których każda emituje własne światło. Technologia ta jest również w stanie rozróżnić różne stopnie czerni i cienie, dzięki czemu użytkownicy mogą cieszyć się niezrównaną szczegółów nawet w najciemniejszych scenach uzyskać najwyższą jakość TV.

"Samsung miał długą i udaną historię tworzenia innowacyjnych produktów OLED, w tym telefonów komórkowych, aparatów cyfrowych i tabletów PC. Dzisiaj jesteśmy dumni rozszerzyć naszą pozycję lidera OLED do kategorii TV z tej spektakularnej 55-calowy OLED Super", powiedział Hyunsuk Kim, wiceprezes Visual firm wyświetlacza w Samsung Electronics. "Włączając prawda do życia jakość obrazu z najwyższą szybkość i żywość, Interakcje Smart Content Smart i cienkość ostateczny, Samsung dostarcza ostatecznym TV dzisiaj".

Samsung Super OLED TV, zdobywcę nagrody Best of Innovations Award w 2012 CES, będzie na wystawie w 2012 International CES, stoisko # 12004, w Central Hall w Las Vegas Convention Center (LVCC) od stycznia 10-13, 2012 .

Będzie on dostępny w handlu na całym świecie w tym roku.

Doskonałą jakość obrazu i Wzornictwa

Samsung Super OLED TV stanowi kulminację najnowsze technologie firmy Samsung inżynierii i oznacza początek nowej ery z minimalistycznego designu.

Posiada niezrównaną żywe i do życia jakość obrazu zarówno w 2D jak i 3D, ze znacznie większą dokładność kolorów w porównaniu do konwencjonalnych telewizorów LED. Ponieważ światło na wyjściu Super OLED jest kontrolowana na piksel do piksela podstawie najprawdziwszą czerń i biel najczystszej można osiągnąć.

Ponadto, Samsung Super OLED oferuje szybszy czas reakcji niż LED, eliminując rozmycia ruchu, nawet w scenach najszybciej poruszające.

Ponieważ Super OLED funkcje self-LED RGB subpikseli, które nie wymagają podświetlenia, TV waży znacznie mniej niż standardowe LED TV.

Projekt Samsung Super OLED feat. inżynierską i zapewnia zapierające dech w piersiach obudowie, która pasuje do każdego otoczenia. Super OLED został również doceniony przez Industrial Designers Society of America (IDSA) za bezbłędne projektu.

Po włączeniu zasilania, jasny, żywy obraz oświetla ekran od krawędzi do krawędzi. Po wyłączeniu, TV wygląda jak w ramce kawałek luksusowego płynnego szkła, gdy na ścianie, to bardziej przypomina dzieło sztuki, niż urządzenie elektroniczne.

Intuicyjne sterowanie i kamera z inteligentną technologią interakcji

Konsumenci mogą korzystać Smart Samsung technologię interakcji w prosty sposób zarządzać swoimi doświadczeniami TV. Za pomocą Voice Control, Motion Control i funkcji rozpoznawania twarzy w celu uzupełnienia pilota zdalnego sterowania użytkownik może włączyć lub wyłączyć telewizor, regulować głośność i aktywować wybrane programy za pomocą mowy. Mogą również korzystać z głosowy, aby uaktywnić funkcję wyszukiwania w przeglądarce internetowej i "powiedzieć" TV, czego szukasz.

Wbudowany Super OLED Aparat rozpoznaje ruch na pierwszym planie, aby umożliwić intuicyjne sterowanie i dwie jednokierunkowe mikrofonów rozpoznać głos na kurs niezwykle dokładne. Technologia redukcji szumów pomaga oddzielić wszelkie szumy z polecenia użytkowników.

Bogatsze treści za wybitne Rozrywka

Samsung Super OLED TV jest wyposażony w nowy procesor Samsung dual core, który pozwala użytkownikom na uruchamianie wielu aplikacji jednocześnie na szybsze, bezproblemowe, jak i płynniejsze przeglądanie stron internetowych.

Super OLED TV oferuje również najnowsze udoskonalenia Smart Hub, zintegrowany cel Samsung dostępu do wszelkiego rodzaju treści na jednym ekranie. Interfejs został zaktualizowany do łatwiejszej nawigacji i wydajność szybciej. Z nowej przeglądarki na kartach internetowej, użytkownicy mogą w wygodny sposób otwierania wielu stron jednocześnie na lepsze korzystanie z Internetu.

Dodatkowe pierwszy w swoim rodzaju usług, takich jak podpis Story rodzinne, fitness i dzieci pozwolą użytkownikom czerpać więcej z ich doświadczeń TV, i sprzyjać bliżej połączenia między przyjaciółmi i członkami rodziny.

Nie chcę wszystkich tych bajerów.Raczej kupię prosty model.

A ja myślę że to wybieg w strone zwykłego kowalskiego który został już przyzwyczajony do "latarki" w LCD.

Do uzyskania "latarki" z oled nie potrzeba 4 subpikseli.

Ja tam pamiętam że Nokia N8 świeciła zupełnie wystarczająco w normalnym pokoju (nie ciemnej norze). A nie sprawdzałem czy jest ustawiona na max. Natomiast Samsung Galaxy (jakiś 4") świecił dosyć mocno - też nie zagłębiałem się w ustawienia.

Mam ustawioną jasność wyświetlacza na maxa. W jasnym pokoju jest to zupełnie wystarczająco, w ciemnym oczywiście że wydaje się być jaśniejsze, ale bez przesady. O żadnym "dawaniu po oczach" nie może być mowy.

Mam ustawioną jasność wyświetlacza na maxa. W jasnym pokoju jest to zupełnie wystarczająco, w ciemnym oczywiście że wydaje się być jaśniejsze, ale bez przesady. O żadnym "dawaniu po oczach" nie może być mowy.

Czyli mam racje.

Trochę nie na temat, ale chyba mamy pierwszy LED TV (nie mylić z LCD)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to jeszcze jedne ciekawostki z prasy:

Ukryta Zawartość

Na marginesie: potwierdza się moja teza, że 3D to bajer i gadżet.

Ukryta Zawartość

Potwierdza się, że bojkot Home 3D trwa.

Ostatnio nasilają się reklamy filmów 3D w telewizji.

Oczywiscie chodzi o zapraszanie fanów 3D do kin.

Generalnie 3D jest dla dzieci. Tylko szkoda ich zdrowia.

Zwródzcie uwagę, że na 3D TV nie da się określic intuicyjnie odległości pomiędzy planami.

To naturalna i podświadoma czynność mózgu, np. kiedy rzucamy kamieniem w zadany cel.

Zwródzcie uwagę, że na 3D TV nie da się określic intuicyjnie odległości pomiędzy planami.

Jak to sie nie da, jak sie da?

Na marginesie: potwierdza się moja teza, że 3D to bajer i gadżet.

Nie ma filmów i programów to i ludzie nie kupują, a nie że to bajer.

To naturalna i podświadoma czynność mózgu, np. kiedy rzucamy kamieniem w zadany cel.

No jak się nie da jak się da co nie zmienia faktu że ja 3D nie lubię i wolę oglądać w 2D. Uważam że 3D ze sztuki filmowej robi sztuczki cyrkowe.

Nie ma filmów i programów to i ludzie nie kupują, a nie że to bajer.

Filmów i programów w 3D jest już w chwili obecnej znacznie więcej niż było BD i programów TV emitowanych w wysokiej rozdzielczości w samych początkach technologii HD. A mimo to technologia HD przyjęła się, gdyż niosła sobą rzeczywistą nową wartość. 3D natomiast jest to wartość pozorna, marketingowy gadżecik i bajerek, tandetne bazarowo-odpustowe efekciarstwo (w domu, nie mówię o IMAX-ie). Nic więc dziwnego że wiadomości z rynku są takie, jak w przytoczonym przeze mnie linku.

Filmów i programów w 3D jest już w chwili obecnej znacznie więcej niż było BD i programów TV emitowanych w wysokiej rozdzielczości w samych początkach technologii HD. A mimo to technologia HD przyjęła się, gdyż niosła sobą rzeczywistą nową wartość. 3D natomiast jest to wartość pozorna, marketingowy gadżecik i bajerek, tandetne bazarowo-odpustowe efekciarstwo (w domu, nie mówię o IMAX-ie). Nic więc dziwnego że wiadomości z rynku są takie, jak w przytoczonym przeze mnie linku.

Wiesz że w Imax i LG to ta sama technologia (polaryzacyjna) więc czemu w jednym przpadku jest dobrze a w drugim nie?

Wiesz że w Imax i LG to ta sama technologia (polaryzacyjna) więc czemu w jednym przpadku jest dobrze a w drugim nie?

Bo Imax przynajmniej ten co wiedziałem to cztery razy większa rozdzielczość niż obraz kinowy. W telewizji to raczej teatrzyk kukiełkowy.

Bo Imax przynajmniej ten co wiedziałem to cztery razy większa rozdzielczość niż obraz kinowy. W telewizji to raczej teatrzyk kukiełkowy.

Podzielam w pełni ten punkt widzenia. Kiedyś w ramach dysput i sporów na temat LCD czy PDP - zarzucano LCD efekt teatrzyku. Powiem szczerze, że do dziś nie wiem co to miałoby być, ale niech tam.

3D aby odniosło swój efekt musi być na wielkim ekranie. Pisałem już kiedyś o tym. Jeśli oglądam koncert w 3D to "siedziące obok mnie" głowy z ekranu powinny być naturalnej wielkości. IMAX mi to zapewnia. A telewizor? Choćby nawet największy? TO jest dopiero PRAWDZIWY teatrzyk kukiełkowy. TAKI teatrzyk kukiełkowy nie przeszkadza? Mnie owszem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.