Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki samochód?

grishnack

Rekomendowane odpowiedzi

Nie odważyłbym się zmieniać co 30 tys. km mając mocno wzmocniony silnik TDI... Tuning jest kolejnym czynnikiem zdecydowanie przemawiającym za koniecznością skrócenia okresu między przeglądami do 15 tys. km.

Ja przy normalnym samochodzie używanym w tasie nie przekraczałbym 20 tyś km, przy tuningu bardziej przejmuje się 10 tyś km, filtr powietrza tak samo.

takie teksty to proponuje pisac na forach moto, nie masz konkretów to napisz

napisałem takie podstawy podstaw, ogólne i oczywiste... zrozumiałem dla każdego.. skoro tego nie zrozumiałeś to po co się bawić z bardziej rozwinięte analizy ?

fetek

<>

takie teksty to proponuje pisac na forach moto, nie masz konkretów to napisz

Albo jak się nie ma co napisać to zadaje się ciągle pytanie o olej. Tym bardziej dziwne że zapoznałeś się już z wiedzą jakiegoś usera i ludzi z tytułami.

No jeszcze możemy dorzucić temat oleju w skrzyniach manualnych i mostach, instrukcja nic o tym nie mówi... a wymieniać trzeba.

Ciekawe ilu userów kiedykolwiek widziało service manual do swojej fury.

Albo jak się nie ma co napisać to zadaje się ciągle pytanie o olej. Tym bardziej dziwne że zapoznałeś się już z wiedzą jakiegoś usera i ludzi z tytułami.

no tak jak nie napiszę to jestem trep, jak siedzę cicho to mnie wołają, jak coś napiszę to jestem dupek który się wymądrza bo trudno ze mną pier*** o niczym... sory nie moja wina żeś takie ciele.
  • Moderatorzy

Najlepiej o interwale wymiany oleju mówią testy awaryjności, gdzie ten sam silnik stosowany w różnych markach (o różnym interwale wymian) uchodzi za awaryjny lub bezproblemowy.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

no tak jak nie napiszę to jestem trep, jak siedzę cicho to mnie wołają, jak coś napiszę to jestem dupek który się wymądrza bo trudno ze mną pier*** o niczym... sory nie moja wina żeś takie ciele.

fetek, czytaj ze zrozumieniem, przecież to nie do ciebie było.

Jezeli dolewacie 1 litr oleju 1000 km to prawie tak jak byscie robili zmiane oleju co 5 tysiecy km. Ja bym w takim samochodzie wcale nie zmienial oleju, tylko sam filtr.

Jak komus sie chce czytac to tutaj macie ~28kkm na "tym samym" oleju z analiza co jakis czas i z jedna zmiana filtra w miedzyczasie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Najlepiej o interwale wymiany oleju mówią testy awaryjności, gdzie ten sam silnik stosowany w różnych markach (o różnym interwale wymian) uchodzi za awaryjny lub bezproblemowy.

a są takie ?

Jak komus sie chce czytac to tutaj macie ~28kkm na "tym samym" oleju z analiza co jakis czas i z jedna zmiana filtra w miedzyczasie:

Ukryta Zawartość

Based on the results we've got here, we'd recommend 8,000 miles between oil changes on an engine that uses no oil at all, perhaps 10,000 miles on an engine that uses some oil, and 15,000 miles or beyond with a filter change every 5,000 miles. This, of course, isn't any kind of guarantee, and you must evaluate for yourself what your engine requires. One thing we're pretty sure about though: 3,000-mile intervals is a huge waste of resources.

Test wykonany na amerykańskiej V'ce (warto sprawdzić ile litrów oleju tam wchodzi), któa w ciągu roku zrobiła prawie 30 tyś km i to z "odświerzaniem oleju". Przeciętny obywatel kupuje oleje HQ albo nawet mineralne, nie dopłaca do PAO lub estrów (nawet nie wie że takie istnieją), nie ma wolnossącej V'ki i nie robi rocznie nawet 20 tyś km, niektórzy mają problem by zrobić 10 tyś rocznie.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Wyświetl postUżytkownik stench dnia 16.11.2015 - 23:00 napisał

a są takie ?

Tak,

1,9 dci w Renault przy interwale 30 tys obraca panewnki, Nissan 15tys - problemu nie stwierdzono

1,6 tdci Ford duży interwał zapycha się feralne sitko i problemy z silnikiem, Volvo- mniejszy interwał(i może usuneli sitko) i brak problemów

"Test wykonany na amerykańskiej V'ce (warto sprawdzić ile litrów oleju tam wchodzi)"

Czasem można się zdziwić , duży silnik nie musi być zalewany beczką oleju.

Ze stajni Chryslera:

4,7 V8 - 5,7 litra oleju (tyle samo co 3,6 V6)

5,7 V8 - 6,6 litra

a dla odmiany mercedes 3.0 CRD 9,5 litra

• Moderatorzy

Jezeli dolewacie 1 litr oleju 1000 km to prawie tak jak byscie robili zmiane oleju co 5 tysiecy km. Ja bym w takim samochodzie wcale nie zmienial oleju, tylko sam filtr.

Ukryta Zawartość

Z niewymienianiem to tak nie do końca,

jako "zapasowy" samochód mam Lanosa( robi koło 5tys rocznie), ma zwalony jakiś uszczelniacz i bierze olej ( w książce jest napisane że przy 70 tys przeszli z syntetyku na mineralny więc wtedy coś się spitoliło).

u mnie jeździ na półsyntetyku i bierze.....

wymiana wg ciebie: dobry filtr(man, knecht) 30 + 1 litr dolewki 10w Mobila 18 + robota mechanika 30 - daje 78 pln

wymiana total : filtr 30, mechanik 30 + 4 litry oleju nowego 72pln - daje 132

różnica: 54 pln,(u mnie rocznie 26 pln)

dodatkowo na świeżym oleju bierze mniej i silnik ciszej pracuje.

Często się czyta, że "na zachodzie" paliwa zawierają więcej uszlachetniaczy i środków smarnych niż w PL.

Ja do wszystkich samochodów zarówno benzyna jak i diesel do paliwa dolewam(choć nie zawsze) odrobinę oleju do dwusuwów, tak z 50 ml na 50 litrów paliwa ( czyli 1/20 ilości by dwusuw całkiem chodził na smarowaniu z paliwa) ,

silnik na takim mixie pracuje dużo ciszej, nigdy nie miałem problemów z wtryskami w tdci, tdi,

stary Lanos czasem na zwykłym paliwie dostaje czkawki, na mixie nigdy.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

"Test wykonany na amerykańskiej V'ce (warto sprawdzić ile litrów oleju tam wchodzi)"

Czasem można się zdziwić , duży silnik nie musi być zalewany beczką oleju.

Ze stajni Chryslera:

4,7 V8 - 5,7 litra oleju (tyle samo co 3,6 V6)

5,7 V8 - 6,6 litra

a dla odmiany mercedes 3.0 CRD 9,5 litra

wszystkie amerykańce mają stosunkowo małą miskę oleju, za to interwał wymian częstszy.

widać to doskonale na starych filmach gdzie na stacjach benzynowych pytają: olej też wymienić ?

Często się czyta, że "na zachodzie" paliwa zawierają więcej uszlachetniaczy i środków smarnych niż w PL.

Ja do wszystkich samochodów zarówno benzyna jak i diesel do paliwa dolewam(choć nie zawsze) odrobinę oleju do dwusuwów, tak z 50 ml na 50 litrów paliwa ( czyli 1/20 ilości by dwusuw całkiem chodził na smarowaniu z paliwa) ,

silnik na takim mixie pracuje dużo ciszej, nigdy nie miałem problemów z wtryskami w tdci, tdi,

stary Lanos czasem na zwykłym paliwie dostaje czkawki, na mixie nigdy.

paliwa kiedyś po prostu były bardziej "tłuste", teraz są oczyszczone (zwłaszcza ropa) więc pompy paliwa zwłaszcza wtrysku bezpośredniego i sam wtrysk ma gorzej. Kiedyś kierowcy lali mixol by poprawić smarność i wydłużyć żywotność danych elementów. 2T półsyntetyczny mniej kopci, dobrze smaruje i czyści

widać to doskonale na starych filmach gdzie na stacjach benzynowych pytają: olej też wymienić ?

właśnie, zawsze kierowca mówił nie i potem się działo :)
  • Moderatorzy

Fetek, Ty mi lepiej poradź co mam zrobić żeby moja Skoda mniej gnojówki pożerała... Co za paliwożerna franca:-(

Rada , którą krewniak dostał od mechanika: " Niech Pan mniej stoi w korkach"

Rada , którą krewniak dostał od mechanika: " Niech Pan mniej stoi w korkach"

Oddałbym te nie spalone paliwo i dołożył flaszkę żeby tylko nie stać w korkach

Odnośnie skody... Ubiegły rok był pierwszym w którym skoda na całym świecie sprzedała ponad milion sztuk swoich samochodów. Ten rok ma być jeszcze lepszy. Nie do końca przemawia do mnie dizajn ich ostatnich modeli, jak i całego vw, ale... Pomyśleć, że vw był na początku mocno zainteresowany naszym Żeraniem. Najnowocześniejszym zakładem produkującym samochody w całym dawnym bloku wschodnim. Jest skoda, jest dacia, łada...

Polone... marsz żałobny czas zacząć.

No przecież nie mogli sprzedać się za bezcen. I to jeszcze Niemcom

Wtedy też słyszałem, VW tylko po to kupuję Skode, żeby ją udupić i pozbyć się konkurencji.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Myślisz ze Czech mógłby bez pleców wojować na rynku ?

w większości ludzie Skode kupują właśnie dlatego ze to "VW"

osobiście gdybym miał kupić tej klasy auto skoda była by na ostatnich miejscach, choć ta nowa Skoda Superb prezentuje się ładnie

Panowie miał ktos okazje posmigac lub porównac forda fieste mk7 i vw polo 6r ? Ktorybwg Was jest lepszy i trwalszy? Szukam po google i cos słabo mi to idzie. Myślalem o polo 1.4 pb lub fiesta 1.6 pb. Ropniaka chyba odpuszcze bo auto glównie po mieście bedzie śmigac i krótkie trasy.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

;) mini odpada , zonie sie nie podoba. Za to bardzo fiesta zetec s , mi rowniez tylko niebwiem jakbz jakoscia w tym malym fordzie... Polo takie "normalne" ale ladne zarazem...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• Moderatorzy

Żona testowała dłuższy czas Focusa 1,6 benzyna, średnie spalanie 7l/100km , zero awarii, także wybrałbym Fiestę.

Lepiej Focusa

Dzieki za info. Focus odpada poniewaz szukam male auto dla zony ( dojazd do pracy i zakupy), ma sie wszedzie wcisnac:) Na dalsze wypady mamy wieksze auto.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.