Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil - mało opinii... a może by tak ...

janciownik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie - od pewnego czasu zamulam Wam czas pytaniem o kino - zacząłem od Klipsch F3 - odpadł - brak kasy.

Potem pojeździłem, posłuchałem kilku typów które pojawiały się na forumach w moim przedziale cenowy i spełniające różne moje kryteria, a więc: Koda ze 3 modele, Taga platinium i coś jeszcze, Klipsch RF (odpadł-tylny BR), Paradigm (odpadł-tylny BR) JBL E80, Dali 6 (odpadły- nie zmieszczę się z subem w cenie), Energy, VoiceKraft (fuck !!!) i kilku zestawów w MM. No jakoś w stereo mnie to nie powaliło - i kurcze coś zakumałem czemu nie tonsil ?? Mam w domu na retro-strychu ;) Radmora z tonsilami ZG-40, i gra to jakoś jak na swoje lata.

No i pytanko - jak to ma się dzisiaj ? może lepiej zainwestować w siesty czy maestro zamiast np, tagi platinium, kody czy choćby JBL ?

Jakoś mało info na forumach o tych kolumnach ...

Pozdr

Janciownik

W prawdzie nowych Tonsili nie słuchałem (mimo że o siestach czytałem wiele pozytywnych opinii) ale JBL szczególnie z serii E i ES zdecydowanie odradzam, miałem ES100 i z ulgą sprzedałem.

Moich dwóch kolegów ma siesty/fiesty do Onkyo 608 i 609 i sobie chwalą, przez chwilę słuchałem i w małym pomieszczeniu grają ładnie, nie miałem jakichś zastrzeżeń. Tylko jak dobrze pamiętam surondy mają br z tyłu.

Dzięki za odpowiedzi - a jak to się ma brzmieniowo do czego co udało mi się posłuchać ?

a jak jakościowo do podobnych cenowo produkcji konkurencji ? Jak z serwisem, obsługą pogwarancyjną ?

Pozdr

Janciownik

Siesty nie słuchałem , ale słyszałem , że są one najgorsze z Tonsili .

Natomiast Mayestro II 180 są najlepsze ( te akurat słuchałem ), jeszcze lepiej żeby były z serii S .

Warto poszukać dobrych i bardzo tanich Premium.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

od roku eksploatuję zestaw Fiesty 5.1 + denon avr1910, i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na te kolumny. Nie porównywałem ich z innymi, więc trudno coś powiedzieć jak wypadają na tle innych zestawów. Ja w każdym razie codziennie mam frajdę ze słuchania czy to stereo czy kina (a chyba to się najbardziej liczy :) Serwis ? korzystałem raz, żadnnych problemów. Bardzo miła i życzliwa obsługa, wysłałem w poniedziałek a w piatek wróciła kolumna. Polecam test:www.highfidelity.pl/artykuly/0707/tonsil.html

Warto poszukać dobrych i bardzo tanich Premium.

Ukryta Zawartość

Dzięki za sugestię, ale w innych postach precyzowałem swoje założenia, jednym z nich był BR z przodu - kolumny będą praktycznie przy ścianie (1-1,5 cm).

Dlatego odpadły mi Klipsche RF, czy paradigm...

Cóż - pozostaje powłóczyć się i posłuchać jak do tej pory...

STX można bez problemu posłuchać, mam umówione, Tonsile - w Warszawce da się gdzieś posłuchać bezproblemowo ??? no i żebym znowu nie bulił za odsłuch, bo zostawiłem już w wawie ze 200 pln na odsłuch :(

Pozdrawiam

Janciownik

Ukryta Zawartość

Poszukaj używanych Premium lub Excellence- na pewno nie pożałujesz.

(Choć z racji jakości w/wym modeli raczej ciężko będzie znaleźć zadbaną używkę w rozsądnej cenie.)

no i żebym znowu nie bulił za odsłuch, bo zostawiłem już w wawie ze 200 pln na odsłuch :(

Pozdrawiam

Janciownik

Płaciłeś za odsłuch?!!! K...mać podaj nazwę sklepu ,a będziemy ten "profesjonalny salon" omijać szerokim łukiem!!!

Prosze bardzo - Al. Krakowaska - maxaudio czy jakoś tak, AudioKolor na Ciołka, Audioświat czy jakoś tak - ale tu wiedziałem z allegro ze bede płacił,w kielcach blisko centrum - nie pamiętam nazwy - wszędzie płaciłem 50 pln które zostaną mi oddane jeśli u nich kupie sprzęt w ciągu 3 miesięcy.

P.S. - Taga Platiunium na Allegro spadła z ceną - za 5.1 cena już 2599 ... - powoli zaczyna być opłacalna ;)

Ja użytkuje Siesty w konfiguracji 7.1 i jestem bardzo zadowolony. Tak na zywo mam porownanie do drugiego zestawu (stereo) Tannoy M3. Stare dobre kolumny, ktore teraz ze wzmakiem stereo Rotela pracuja. Ogolna ocena ze wskazaniem na Siesty. Maja ciutke mniej basu ale jako calosc brzmia o wiele ciekawiej, bardziej detalicznie. Porownuje tu brzmienie stereo oczywiscie. Sluchalem ich zarowno pod ROtelem jak i moim ampli do kina Onkyo 806. Kupilem te kolumny w ciemno niemalze po wielu pozytywnych ocenach. Mialem problem z odlsuchem, ale po zakupie posluchalem JBL, Kody. W podobnej cenie a nawet +1000 w stosunku do Tonsila mialem wrazenie, ze Siesty lepiej sie sprawuja. CO do wykonania - jestem mile zaskoczony! Znalazlem co prawda jeden mankament - mianowisie gabka ktora jest uzyta do wygluszenia kolumn w srodku, jest biala, i widac ja czesciowo przed bass reflexy

I find your lack of faith disturbing...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.