Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z ampli Onkyo 806

blaszka

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od pewnego czasu nie moge wybrac w opcji listening mode (klawisze zaznaczone na zdjeciu pilota) zadnej wersji dolby digital. Wydaje mi sie ze brakuje tez niektorych innych. Czy to moze oznaczac, ze skefil sie ampli i nie dekoduje tego formatu?

Dodam, ze jakis czas temu zakladalem tu watek o tym, ze czasem zdarzało sie, ze nie bylo slychac niektorych sciezek badz to np samych dialogow badz w ogole muzyki badz np muzyki ale tylko w jednej kolumnie. Po jakims czasie (nagrzanie sie ampli???) wszystko wracalo do normy.

Wykonalem wczoraj reset amplitunera ale nic to nie pomoglo.

Spotkal sie ktos z takim problemem?

Za zrodlo sluzy ps3 gwoli formalnosci i wszystko spiete hdmi.

Ukryta Zawartość

I find your lack of faith disturbing...

https://www.audiostereo.pl/topic/90326-problem-z-ampli-onkyo-806/

Raczej to nie jest wina złych ustawień . Niestety obecne Onkyo jest mocno awaryjne .

Tu masz taki przypadek , ale objawy są inne i występują po nagrzaniu amplitunera :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od pewnego czasu nie moge wybrac w opcji listening mode (klawisze zaznaczone na zdjeciu pilota) zadnej wersji dolby digital. Wydaje mi sie ze brakuje tez niektorych innych. Czy to moze oznaczac, ze skefil sie ampli i nie dekoduje tego formatu?

Dodam, ze jakis czas temu zakladalem tu watek o tym, ze czasem zdarzało sie, ze nie bylo slychac niektorych sciezek badz to np samych dialogow badz w ogole muzyki badz np muzyki ale tylko w jednej kolumnie. Po jakims czasie (nagrzanie sie ampli???) wszystko wracalo do normy.

Wykonalem wczoraj reset amplitunera ale nic to nie pomoglo.

Spotkal sie ktos z takim problemem?

Za zrodlo sluzy ps3 gwoli formalnosci i wszystko spiete hdmi.

Spróbuj mu zrobić restart do ustawień fabrycznych poprzez włączenie AVR'a jednocześnie przytrzymując VCR/DVR i włącznik zasilania On/Standby wyjmij i włóż ponownie baterie w pilocie. Możesz jeszcze spróbować posprawdzać same kable HDMI, bo czasami zdarza się że te tańsze nie zapewniają odpowiednich parametrów i właśnie takie są objawy.

Ukryta Zawartość

Spróbuj mu zrobić restart do ustawień fabrycznych poprzez włączenie AVR'a jednocześnie przytrzymując VCR/DVR i włącznik zasilania On/Standby wyjmij i włóż ponownie baterie w pilocie. Możesz jeszcze spróbować posprawdzać same kable HDMI, bo czasami zdarza się że te tańsze nie zapewniają odpowiednich parametrów i właśnie takie są objawy.

Piszac reset w moim poscie mialem wlasnie na mysli restart do ustawien fabrycznych-nie pomogla. ;(

Może to dziwne , ale powiem . Po wyjęciu baterii z pilota , przed zmianą należy zewrzeć na chwilę styki w pilocie plus z minusem , czymś metalicznym ( takie zalecenie kiedyś dawno temu przeczytałem w instrukcji obsługi wzmacniacza bodajże Diora WS 552 )

Może to dziwne , ale powiem . Po wyjęciu baterii z pilota , przed zmianą należy zewrzeć na chwilę styki w pilocie plus z minusem , czymś metalicznym ( takie zalecenie kiedyś dawno temu przeczytałem w instrukcji obsługi wzmacniacza bodajże Diora WS 552 )

Ale co to ma dac? Poza tym to nie wina pilota. To samo mozna ustawic we wzmacniaczu., Tez nie dziala

Sorki, niedoczytałem tego, ale obczaj jeszcze te HDMI bo z tym akurat połączeniem jakość kabli ma spore znaczenie

No i duza doza prawdopodobienstwa moge powiedziec, ze to kabel. NIestety nie ze 100% na te chwile bo zrobilem 3 rzeczy na raz. Zmienilem kabel, jeszcze raz restart ampli i od nowa ustawienia w PS3. Hula wszystko ale wiecie co. Na probe zapodalem jeden koncercik i jakie bylo moje zdziwienie, ze DD jak dla mnie brzmial duzo, naprawde duzo lepiej niz DTS (tez byl duzo cichszy) gdy tymczasem powinno byc odwrotnie. Albo mam cos ze sluchem albo musze jedzcze roznych ustawien poprobowac ;-)

to nie jest kwestia awarii drodzy panowie . Fajnie tak powiedziec :) problemz glowy... Jest to kwestia wypraowadzenia dzweiku ze zrodla spotkales sie z takim problemem z BD Sony gdzie nie dal osie go skonfugurwac zeby wypuszczal prawidlowy sygnal do ampli. Zmiana bluraya przyniosla bezprobemowy odzew. Pewne funckje sa niedostene przy danym sygnale. Na prawde rozwiazuje to problem.

A jaką wersje masz PS3 ? Slim czy Fat ?

facika ale od razu powiem, ze pisalem o "zwuklum" dd i dts, oba puszczane jako beatstream. Po LPCM nie probowalem

facika ale od razu powiem, ze pisalem o "zwuklum" dd i dts, oba puszczane jako beatstream. Po LPCM nie probowalem

Widzisz - i tu się sprawa "rypła". Jakiś czas temu przyniosłem sobie do obczajenia własnie tego FAT'a (slima jeszcze wtedy nie produkowali). Myślałem, że sobie to jako bluray'a zostawię a tu zonk. Właśnie wtedy jeszcze na starym Onkyo TXSR605 zastanowiło mnie to że na wyświetlaczu pojawiało się Multich zamiast Dolby TrueHD które owszem pojawiało się w górnej części ekranu telewizora po naciśnięciu display. Zacząłem grzebać w ustawieniach, żeby korzystał z dekodera w amplitunerze, ale niestety po przestawieniu na Bitstream było tylko Dolby Digital, i w dodatku przerywające. Przeprosiłem się wtedy z moim starym Samsungiem BD-P1500 a konsola wyjechała szybciej z domu niż do niego wjechała. Później doczytałem, że nowy PS3 slim już obsługuje gęste formaty dźwięku przez bitstream - sprawdziłem i działa dobrze, nic nie przerywa a na wyświetlaczu pojawia się to co powinno. Myślę, że ty powinieneś właśnie przestawić na LPCM bo wtedy korzystasz z kodeka w konsoli który bez przerywania będzie ci odtwarzał BluRay'e w formatach HD

Widzisz - i tu się sprawa "rypła". Jakiś czas temu przyniosłem sobie do obczajenia własnie tego FAT'a (slima jeszcze wtedy nie produkowali). Myślałem, że sobie to jako bluray'a zostawię a tu zonk. Właśnie wtedy jeszcze na starym Onkyo TXSR605 zastanowiło mnie to że na wyświetlaczu pojawiało się Multich zamiast Dolby TrueHD które owszem pojawiało się w górnej części ekranu telewizora po naciśnięciu display. Zacząłem grzebać w ustawieniach, żeby korzystał z dekodera w amplitunerze, ale niestety po przestawieniu na Bitstream było tylko Dolby Digital, i w dodatku przerywające. Przeprosiłem się wtedy z moim starym Samsungiem BD-P1500 a konsola wyjechała szybciej z domu niż do niego wjechała. Później doczytałem, że nowy PS3 slim już obsługuje gęste formaty dźwięku przez bitstream - sprawdziłem i działa dobrze, nic nie przerywa a na wyświetlaczu pojawia się to co powinno. Myślę, że ty powinieneś właśnie przestawić na LPCM bo wtedy korzystasz z kodeka w konsoli który bez przerywania będzie ci odtwarzał BluRay'e w formatach HD

Hej, celowo zaznaczylem, ze chodzilo mi o zwykly DD i zwykly DTS a nie wersje tych formaow w jakosc HD (True HD czy tez MA np) do zwykluch formatow dookolnych mozna poszczac jako beatstream i wtedy dekoduje ampli natomiast formaty HD musza juz byc dekodowane w konsoli i wypuszczane jako LPCM. To wszystko wiem. Problem dotyczyl czegos innego a mianowicie, ze to "zwykle" DD bylo dla mnie lepsze niz DTS (oba dekodowane przez ampli)

Na probe zapodalem jeden koncercik i jakie bylo moje zdziwienie, ze DD jak dla mnie brzmial duzo, naprawde duzo lepiej niz DTS (tez byl duzo cichszy) gdy tymczasem powinno byc odwrotnie. Albo mam cos ze sluchem albo musze jedzcze roznych ustawien poprobowac ;-)

Moje zdziwienie było jeszcze większe . Koncert na płycie DVD BEYONCE , LPCM 2 lepsze od DD 5.1 , o wiele lepsze .

W telewizorze ścieżka wyświetlała się LPCM 2 , a amplituner pokazywał PCM .

Dodam że na płycie napisane :

PCM ( UNCOMPRESSED )

STEREO (48KHZ/24BIT)

DOLBY DIGITAL 5.1 surround (448KBPS)

Cokolwiek by to znaczyło i czy to prawda ?

W płytach koncertów festiwali rockowych zauważyłem czasami takie zjawisko .

Edytuję : źródło dźwięku to odtwarzacz DVD , a płyty orginalne .

Moje zdziwienie było jeszcze większe . Koncert na płycie DVD BEYONCE , LPCM 2 lepsze od DD 5.1 , o wiele lepsze .

W telewizorze ścieżka wyświetlała się LPCM 2 , a amplituner pokazywał PCM .

Dodam że na płycie napisane :

PCM ( UNCOMPRESSED )

STEREO (48KHZ/24BIT)

DOLBY DIGITAL 5.1 surround (448KBPS)

Cokolwiek by to znaczyło i czy to prawda ?

W płytach koncertów festiwali rockowych zauważyłem czasami takie zjawisko .

Edytuję : źródło dźwięku to odtwarzacz DVD , a płyty orginalne .

To akurat chyba rozumiem, bo jezeli jest dzwiek zapisany w formacie PCM ( w tym przypadku stereo) to z zalozenia powinien on byc lepszy od DD czy DTS

To akurat chyba rozumiem, bo jezeli jest dzwiek zapisany w formacie PCM ( w tym przypadku stereo) to z zalozenia powinien on byc lepszy od DD czy DTS

Dodam jeszcze że nie słucham koncertów w 2.0 , tylko 5.1 i przerobiony sygnał PCM przez jakiś procesor dźwięku amplitunera na 5.1 , jest lepszy od dedykowanego do 5.1 ( DD 5.1 ) .

W tym przypadku może tak dzieje się , że w koncertach wszystko prawie rozgrywa się z przodu sceny , z tyłu natomiast jest mniejszy " pogłos " niż w filmach .

Ale na przykład U2-360 At the Rose Bowl, wypada dużo lepiej na DTS-HDMA niż na Stereo i tak samo wersja BluRay bije na głowę nie tylko obrazem, ale i dźwiękiem wersję na DVD. Zależy dużo od samej realizacji. Spróbujcie załatwić sobie Jean Michel Jarre - Aero. Wydanie dwu dyskowe 1 CD i 1 DVD i porównajcie co wam bardziej leży, choć Stereo akurat na tej płycie CD jest na bardzo wysokim poziomie to wersja na płycie DVD po prostu powala. Na salonie używam tej płyty jako "demo" i każdy wymięka !!

czester ma racje moze tak byc ze w sygnale 5.1 na frontach jest nagrane wiekszosc a tyly sa malo slyszalne. gdy rzerabia sie 2 na 5 ampli wycina pewne pasmo i opoznia je odaje poglos i leci na tyl praktycznie caly czas. Przez co wydaje sie ze dzwiek jest pelniejszy

Ale na przykład U2-360 At the Rose Bowl, wypada dużo lepiej na DTS-HDMA niż na Stereo i tak samo wersja BluRay bije na głowę nie tylko obrazem, ale i dźwiękiem wersję na DVD. Zależy dużo od samej realizacji. Spróbujcie załatwić sobie Jean Michel Jarre - Aero. Wydanie dwu dyskowe 1 CD i 1 DVD i porównajcie co wam bardziej leży, choć Stereo akurat na tej płycie CD jest na bardzo wysokim poziomie to wersja na płycie DVD po prostu powala. Na salonie używam tej płyty jako "demo" i każdy wymięka !!

Wlasnie wczoraj mowilem zonie, ze mi ta plyta zginela (a ciezko ja bylo dostac). Ja tez jej uzywam jako demonstracyjnej )znajomym szczena opada) jesli chodzi o dzwiek to bije na glowe tzw. dedykowane plyty demo a jesli chodzi o obraz i dzwiek to BD Shillera-jak dla mnie bezapelacyjnie nr1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.