Skocz do zawartości
IGNORED

Cav a10 Vs Cav a 12 pomoc w wyborze opinie

blackromek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zamierzam kupić jeden z wyżej wymienionych wzmacniaczy cav 10 słuchałem i bardzo mi się podobało jak gra i zdecydowałem się go kupić ale w między czasie pojawia się okazja nabycia cav a 12 i to w dodatku taniej chciałbym zasięgnąć rady w sprawie różnic między tymi wzmacniaczami czy 12 jest po prostu następnym modelem i oprócz mocy nie ma różnic . Także proszę o opinie ewentualnych posiadaczy o w/w wzmacniaczach z góry dziękuje

Problemem jest to, że teraz cena s-h Krella 300i, 400 jest porównywalna do CAV i to daje do myślenia przed wyborem.

A-10 ma już swój wiek (co najmniej 4 lata) i następca musiał się pojawić. Następcy nie słuchałem. Nawet nie wiem, czy też jest hybrydą.

Jeśli nie jest dużo tańszy niż Krell, to nie wybierałbym gorszego. Zależy jeszcze do jakich kolumn. CAV nie zwiększy rozdzielczości

i nie ma co upatrywać tego w wymianie lamp. Jest trochę misiowaty (A-10), co może być zaletą, jeśli wzorem jest lampowe wypełnienie środka.

Niestety wokal nie jest tak fajnie wycięty z tła, jak robi to dobra lampa. W granicach 3-4 tysiące zł warto kupić.

"za te pieniądze"

Kiedyś cennik za A-10 pokazywał 11 000 złotych.

Jeśli mówimy o 3-4 tysiącach zł, to jest trudny do pobicia. Dla jednych dopłata 2 000 zł do Krella, to pikuś, a dla innych bariera nie do pokonania.

Ponadto - powtórzę - zależy do jakich kolumn. Nie zawsze Krell będzie lepszą parą. I nie tylko Krell jest z konkurencji.

Za sam wygląd należą się punkty i za dual mono. Za fajny wyświetlacz i pilota. Jeśli nie do muzyki wokalnej, a na przykład do rocka, to dla wielu lepszego wzmacniacza mie trzeba. Nie każdy dał się tak zwariować, żeby mówić, że budżetowy Krell, to wzmacniacz bez potencjału.

CAV jest konkurentam dla Advance Acoustic (o ile dobrze piszę nazwę), bo zapewne wychodzą z tej samej fabryki (porównuje wygląd i ich szczegóły). Można sporo zaoszczędzić.

" za te pieniądze" - drogą myślenia założyciela wątku powyżej (jak dużo nie wiem) 5000 zł.za używany klocek. To tak w trybie wyjaśnienia. Oczywiście, nie każdy musi mieć krella. A tak z ciekawości, z jakimi kolumnami grał dobrze ?

" za te pieniądze" - drogą myślenia założyciela wątku powyżej (jak dużo nie wiem) 5000 zł.za używany klocek. To tak w trybie wyjaśnienia. Oczywiście, nie każdy musi mieć krella. A tak z ciekawości, z jakimi kolumnami grał dobrze ?

cena cav a10 5500 cav a12 około 4500 słuchałem z paradigm monitor 11 v 7

dokładnie ta sztuka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a muzyka to metal i rock więc ostro i bardzo ostro

dokładnie ta sztuka

Ukryta Zawartość

a sprawa krella też jeszcze otwarta szukam szukam i nie mogę nigdzie znaleźć nawet posłuchać gdzie niema ten cav po prostu na odsłuchach w sklepie mi się spodobał krella chyba bym kupił w ciemno

dokładnie ta sztuka

Ukryta Zawartość

a sprawa krella też jeszcze otwarta szukam szukam i nie mogę nigdzie znaleźć nawet posłuchać gdzie niema ten cav po prostu na odsłuchach w sklepie mi się spodobał krella chyba bym kupił w ciemno

to jest straszne na początku chciałem zainwestować góra 2500-3000k teraz mowa już 5500 ale po odsłuchu wydaje mi się że warto

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słyszałem cav12 z kolumnami na Revelatorach i Iluminatorach.żródło było Krell 280cd,kable Stereovox-Firebird+Colibri x+sieciówki Xindak,Yarbo.Gra to bardzo dobrze,lamp nie słychać,pomimo tego że w pre śą dwa stopnie realizowane na różnych lampach(lampy są chińskie).Przy połączeniu po xlr-jest to poziom integry Krella,jedynie bas nie jest tak punktualny i nie ma takiej dynamiki jak u Krella.Z dobrym żródłem i kolumnami na Scanach-jest to naprawdę wysoki poziom.To co ważne ten wzmacniacz ma realne waty,uciągnie nawet trudne kolumny.Na tym poziomie cenowym,jedynym konkurentem wydaje się być Krell 300il.

Przepraszam,a gdzie mieszkasz?Mam taki wynalazek jak Krell KAV-300R-czyli Krell KAV-300i+tuner.Jesli chcesz posłuchać to mieszkam w Piszu na Mazurach.Pozdrawiam.Tomek.

dokładnie ta sztuka

Ukryta Zawartość

to jest straszne na początku chciałem zainwestować góra 2500-3000k teraz mowa już 5500 ale po odsłuchu wydaje mi się że warto

A piszę w pospiechu i coś mi się w edycji pomerdało.W każdym razie jeśli zahaczysz o Mazury to zapraszam na odsłuch Krella.Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ja też zapraszam - ciężki i bardzo ciężki rock zagra koncertowo i będziesz daleko dalej w dźwięku live niż Krell.

w tego rodzaju muzyce właśnie wypadł a 10 bardzo dobrze nawet na tle nad m3 nawet mając 11000 grubo bym się zastanawiał i chyba pod wpływem odsłuchu wybrałbym a10 .

Teraz jest problem jak a12 ma się brzmieniowo do a10

Ja też zapraszam - ciężki i bardzo ciężki rock zagra koncertowo i będziesz daleko dalej w dźwięku live niż Krell.

pytanie co uważasz za dżwięk ``live``?poziom hałasu?zniekształceń?

Chyba jednak dwóch różnych A10 słuchaliśmy :)

triode

Jeden z zespołów już kiedyś nagrał, zdaje się: "life is life".

Co do pisowni nie jestem pewien, ale live to właśnie oznacza. Jeśli u ciebie przy głośniejszym graniu robi się hałas lub pojawiają się zniekształcenia, to naprawdę współczuję. Wiem też, że nie słyszałeś w akcji WLM. 100% na żywo nie oznacza nic innego jak dźwięk, do którego nie trzeba dokładać wyobraźni.

CAV A-10 radzi sobie dość dobrze z granicą przyzwoitej dynamiki. Nie jest piekielnie szybki, ale za to płynny.

Następca nie powinien zasadniczo odbiegać od potencjału poprzednika. Skoro piec jest przyzwoity, to reszta będzie zależeć od kolumn.

Jednak nie o nie jest pytanie w wątku. A mnie tym bardziej nie wypada tego tematu poruszać, bo akurat mam na sprzedaż WLM Viola.

Ta kolumna, nawet z lampą Manty, by ci odpowiedziała na wątpliwości...

triode

Jeden z zespołów już kiedyś nagrał, zdaje się: "life is life".

Co do pisowni nie jestem pewien, ale live to właśnie oznacza. Jeśli u ciebie przy głośniejszym graniu robi się hałas lub pojawiają się zniekształcenia, to naprawdę współczuję. Wiem też, że nie słyszałeś w akcji WLM. 100% na żywo nie oznacza nic innego jak dźwięk, do którego nie trzeba dokładać wyobraźni.

CAV A-10 radzi sobie dość dobrze z granicą przyzwoitej dynamiki. Nie jest piekielnie szybki, ale za to płynny.

Następca nie powinien zasadniczo odbiegać od potencjału poprzednika. Skoro piec jest przyzwoity, to reszta będzie zależeć od kolumn.

Jednak nie o nie jest pytanie w wątku. A mnie tym bardziej nie wypada tego tematu poruszać, bo akurat mam na sprzedaż WLM Viola.

Ta kolumna, nawet z lampą Manty, by ci odpowiedziała na wątpliwości...

Slogany drogi kolego,slogany.I autoreklama.i marne tłumaczenie: Life nie równa się Live.I gdzie jest napisane ,że u mnie hałas? Jedno jest pewne,wbrew obiegowym opiniom o chińskich produktach audio-CAV12 to rzetelny piecyk.Niekoniecznie z WLM.O tym z czym zagra zadecyduje posiadacz.Czy bym go kupił-nie wiem?spotkałem Krella i to jest mój ``numero uno``.

Dostrzegłeś life, a chodziło o słówko "is".

Jak coś jest, to jest.

CAV-A10 jest za słaby do WLM. I takiego połączenia nie polecałem. Czytaj uważniej i wyciągaj wnioski z faktów.

Bo inaczej, to nawet nie slogany, a dezinformacja z twego pisania... jest (is).

Jutro doszczę posiadacza integry Krella. Będzie chciał (jeśli tu dotarł), to się podzieli uwagami.

Cytowany tytuł "Life is life" popełnił Laibach - taki zupełnie nieaudiofilski zespół, który jest wielce wymagający od systemu.

Potrafi zrobić przyjemny hałas z tym, co najważniejsze, a nigdy tego nie ma - z zabójczym żołnierskim rytmem.

Dostrzegłeś life, a chodziło o słówko "is".

Jak coś jest, to jest.

CAV-A10 jest za słaby do WLM. I takiego połączenia nie polecałem. Czytaj uważniej i wyciągaj wnioski z faktów.

Bo inaczej, to nawet nie slogany, a dezinformacja z twego pisania... jest (is).

Jutro doszczę posiadacza integry Krella. Będzie chciał (jeśli tu dotarł), to się podzieli uwagami.

Cytowany tytuł "Life is life" popełnił Laibach - taki zupełnie nieaudiofilski zespół, który jest wielce wymagający od systemu.

Potrafi zrobić przyjemny hałas z tym, co najważniejsze, a nigdy tego nie ma - z zabójczym żołnierskim rytmem.

Jeżeli nie dostrzegłeś aluzji(a w zasadzie gry słów) to twój problem.Podoba mi się twoja definicja dżwięku ``live``-bo jest najprostsza z możliwych.Reszta już nie.To WLM są zbyt słabe dla tego wzmacniacza-nie są stanie oddać potęgi jego basu.Dla ułatwienia dodam,ż nie mam już integry Krella.To mój ostatni post w tym wątku.Żegnam.

CAV A-10 miałem podłączony do WLM - dołączyć zdjęcie?

Mylisz się co do tego połączenia. Więcej, nie słyszałeś WLM, a już na pewno nie w konfiguracji aktywnej. Nie mówiłbyś nonsensów.

Akurat impuls, zejście i natychmiastowość, to zdecydowane atuty WLM - jakość z innej planety.

Wystarczy przeczytać jakąkolwiek recenzję lub informację producenta.

CAV poza obszernością nie schodzi nisko. Jest dobry na cenę 3 - 4000 zł. WLM jest dobry bez względu na cenę. CAV, dlatego, nie jest tutaj partnerem.

Ponadto CAV wywala korki - znam właściciela, który tylko z tego powodu się go pozbył. Warto też wspomnieć, że wychyłowy wskaźnik ni pokazuje oddawanej mocy, ale poziom na wyjściu cinch. Właściciel może być zawiedziony, że wskazówka nie reaguje na tąpnięcia basowe muzyki.

A jeśli miałbym w 4 oczy doradzać, to zamiast wzmacniacza poleciłbym kupić kolumny - np. z ogłoszenia Altec 14 (Fourteen).

W dobrym połączeniu może konkurować z systemami w każdej cenie.

Właściciel Krella był. Przyjął teorię, że gra lepiej, bo o pokój bardziej zadbałem. I niech mu ta teoria służy :-)

PS. CAV nie pasuje do WLM, ale podtrzymuję, że - na tle innych wzmacniaczy - warto go kupić. I pewnie jego następcę także.

Dobrze, że ci, którzy nie mają nic do powiedzenia postanawiają milczeć. Wtedy cenne uwagi nie giną w zgiełku plaplania. ...Też pozdrawiam :-)

Mam A12ke w domu i nie zauważyłem takiej sytuacji, gdzie elektroniczna wskazówka nie zareagowała by na na "tąpnięcia baowe".

wreszcie jest właściciel a12 dwa pytania czy jest brzmieniowa różnica między a10 a a12 i pytanie elektryczne czy 12 tez wywala korki

Nigdy nie słyszałem A10-ki, więc nie mogę ich porównać. Odnośnie A12-ki, to jeżeli coś ma "wywalić", to przy mocnym odkręceniu gałki wzmocnienia mogą wyskoczyć membrany z głośników :) Najgorsze jest to, że takie mity są potem powielane po forach i rosną do rangi "prawdy objawionej" ;)

Pełny luz :)

Nigdy nie słyszałem A10-ki, więc nie mogę ich porównać. Odnośnie A12-ki, to jeżeli coś ma "wywalić", to przy mocnym odkręceniu gałki wzmocnienia mogą wyskoczyć membrany z głośników :) Najgorsze jest to, że takie mity są potem powielane po forach i rosną do rangi "prawdy objawionej" ;)

Pełny luz :)

czyli z prądem ok bo 10 przy odpalaniu wzmacniacza wywala korki osobiście byłem świadkiem bardzo bym prosił o jakąś choćby krótką ocenę 12 - stki ponieważ jestem w przededniu zakupu tego wzmacniacza

"Najgorsze jest to, że takie mity są potem powielane po forach i rosną do rangi "prawdy objawionej"

"10 przy odpalaniu wzmacniacza wywala korki osobiście byłem świadkiem [...]"

No to już wiesz jak możesz zaufać obiektyzmowi...

Co wskazuje wyświetlacz A-12? Jak jest wyskalowany?

Czy poziom aktualnej oddawanej mocy (to by znaczyło nowy element w stosunku do A-10)?

Czy jak jest przerwa między utworami, to jest na 0 (zero), a potem porusza się po skali wraz ze skokami głośności?

"Czy jak jest przerwa między utworami, to jest na 0 (zero), a potem porusza się po skali wraz ze skokami głośności?"

dokładnie tak, zresztą blackromek może to już potwirdzić

Jeśli wskaźnik mierzy poziom na wejściu cinch, to też tak będzie.

Nie jest to odpowiedź, czy mierzy poziom mocy na wyjściach głośnikowych. A na to by wskazywał z wyglądu taki "gadżet".

Kupowanie najpierw wzmacniacza, a potem kolumn jest mało rozsądne.

To ja bym wolał kupić Mantę za 600 zł, a tę różnicę z ceny wzmacniacza dołożyć do kolumn. Efekt końcowy 100x lepszy.

Kup te kolumny, z którymi CAV ci się podobał. Ciężar wzmacniacza stawia go w uciążliwości przemieszczania na równi z kolumnami.

Szykuje się następny zakup w ciemno. Współczuję.

Kupowanie najpierw wzmacniacza, a potem kolumn jest mało rozsądne.

To ja bym wolał kupić Mantę za 600 zł, a tę różnicę z ceny wzmacniacza dołożyć do kolumn. Efekt końcowy 100x lepszy.

Kup te kolumny, z którymi CAV ci się podobał. Ciężar wzmacniacza stawia go w uciążliwości przemieszczania na równi z kolumnami.

Szykuje się następny zakup w ciemno. Współczuję.

Sprawdzone połączenie to kolumny na SS Iluminator,do tego cd-ek z xlr-ami i masz granie na wysokim poziomie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.