Skocz do zawartości
IGNORED

Uniwersalny bufor (przedwzmacniacz) z tranzystorami FET

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

płyteczki odebrane, pięknie dziekuje

wygladaja smakowicie :D

moglbym Cie jeszcze prosic o schemat polaczen miedzy plyatkami ?

nie bardzo wiem co z lutowac z czym, filtra nie montuje

Jasne, specjalnie dla ciebie ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Płytki doszły. Wyglądają perfekcyjnie. Wielkie dzięki. Jedno pytanie :-).

Jakie kondensatory 47n, 68n i 100n przy elektrolitach były użyte w prototypie?

Ja nie stosują tam kondensatorów (dolutowałem tylko ERO od spodu przy wejściowych) ale jeżeli chcesz, to możesz dobrać coś z SMD NPO lub przewlekane 5mm reaster.

Mam nadzieje że zasilacz jaki projektujesz będzie w miarę wydajny aby dało radę sprawdzić różne połączenia tzn z jednym lub dwoma buforami.

Na wykresach z początku był opis bufor + przedwzmacniacz , czyli można to rozumieć jako jedna płytka bufora na wejściu między tym np potek i dalej przedwzmacniacz na lme tak to było mierzone (oczywiście bez potka) i tak można zrobić ?

Ost pytanie , mam nadzieje że nie najgłupsze o ten filtr do dac, bo przypomina desymetyzator, jeśli mam wyjście z ca dacmagic xlr to mogę go zastosować właśnie w takim celu czy kompletnie nie ma to sensu.

Taką informację znalazłem o tym dac :

Po kości widać przetworniki – to dwa, osobno dla każdego kanału, stereofoniczne, zbalansowane kości Wolfsona WM8740. To układy sigma-delta 24/192, które Cambridge Audio stosuje w swoich odtwarzaczach 540C i 640C. Za nimi widać cztery (po dwie na kanał) kości układów scalonych NE5532, pracujące w sekcji filtrów I/U. Towarzyszą im bardzo ładne kondensatory polipropylenowe Wima. Na wyjściu w filtrach analogowych – te są bardzo łagodne, to filtry 2. rzędu Bessela – widać układy scalone Analog Devices OPA275.

Tak po za tym, to zasilacz jeszcze tylko i chyba selekor z unisonus i będzie wszystko co potrzeba myślę .

Zasilacz na dedykowanym radiatorze powinien oddać jakieś 0.4A więc prądu mu nie zabraknie.

Jeżeli chodzi o pomiary to osobno mierzone były same tranzystory wyjściowe (bufor a'la B1 Passa) oraz poprzedzone wzmacniaczem operacyjnym. Cały czas jedna płytka tylko w innej konfiguracji.

Masz rację, to desymetryzator z filtrem do napięciowych DAC. Rysunek 27, strona 25 noty WM8740 prezentuje podobny filtr:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, możesz go użyć do DAC napięciowego z wyjściem symetrycznym. Potencjometr na wejściu, za nim bufor.

Ostatnie przesyłki rozesłane - powinny dotrzeć do końca tygodnia.

Jasne, specjalnie dla ciebie ;)

Ukryta Zawartość

a dziekuje, barzo mile :)

Ukryta Zawartość

Jaka konfiguracja jest najlepsza w tym przypadku? Czy lepiej zrobić przedwzmacniacz na opampie, bufor na fet-ach czy przedwzmacniacz na opampie z buforem na wyjściu? DC-servo planuje założyć w każdej z możliwych specyfikacji.

Jaka konfiguracja jest najlepsza w tym przypadku? Czy lepiej zrobić przedwzmacniacz na opampie, bufor na fet-ach czy przedwzmacniacz na opampie z buforem na wyjściu? DC-servo planuje założyć w każdej z możliwych specyfikacji.

Najlepiej wypada sam bufor na FET. Wieczorem dodam fotkę pokazującą w jaki sposób można przetestować wszystkie konfiguracje na jednej PCB.

Płytki dzisiaj odebrałem, wyglądają fantastycznie. Czyli gdy chce wzmocnienie x6 to montuje przedwzmacniacz na operacyjnym i bufor na fetach, a jeżeli nie potrzebuje wzmocnienia to sam bufor na fetach? Zasilanie to około 2x15 VDC jeżeli są wzmacniacze operacyjne (maksymalnie 2x18VDC), a jeżeli same fety to można podnieść do 2x24VDC? Zastanawiam się nad zasilaniem akumulatorowym. Posiadam 5 akumulatorów 6V 2500mA od zasilania awaryjnego świetlówek, co dałoby 2x12VDC, nie wiem czy to nie za nisko...

Żyję, za chwilę zajrzę do skrzynki ;) Po tygodniu pracy dzisiaj dla odmiany wymieniałem napinacz paska alternatora i przygotowywałem stelaż do stanowiska laserowego ustawiania zbieżności/geometrii w samochodzie :]

Prototypowych płytek do zasilacza jeszcze nie ma, dam znać kiedy dotrą.

świetny pomysł, (chociaż ja bym podstawki pod scalak nie rozbierał ;-)),

i jeszcze prośba: może byś w wolnej chwili spróbował połączyć swój selektor z buforem i potencjometrem np.: 10k (może również balans).

Czy włączenie potencjometru pomiędzy wyjście U1.A (U1.B) a bramkę Q1 (Q3) miałoby sens ?

AMB

tak z placu boju;)

planuję zasilić preamp salasem oraz jako potencjometr zastosować DS1802

zastanawiam się nad zasadnościa stosowania kondów separujących na wejscu wiem wiem zawsze bezpieczniej, ale mam na końcówce a wię czy jest taka potrzeba?

Ukryta Zawartość

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dziś tylko tyle

Ukryta Zawartość

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako "duże" kondensatory z powodzeniem można wstawić np. Elna Silmic II 100uF/35V. Tutaj duża pojemność nie jest wymagana.

Płytki prototypowe zasilacza prawie u mnie ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.