Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka jest wazna ale CISZA jest najwazniejsza

hipgig

Rekomendowane odpowiedzi

Piszemy na forum o sprzecie, w tym dziale o akustyce ale najwazniejsza jest po prostu BLOGA CISZA. Jest bezcenna i ja sie z tym totalnie zgadzam. Sprobujcie u siebie w domu wylaczyc wszystkie zbedne urzadzenia - jakies zrodla halasu, takze np. TV, komputer itp. i wsluchajacie sie w ...cisze. Jesli ja naprawde macie, jestescie szczesciarzami i mozecie dalej nie czytac.

Jezeli natomiast dochodzi do was zgielk uliczny, szum miasta, a po uchyleniu okna ten caly halas zdecydowanie sie nasila badz jesli w ekstremalnej sytuacji mieszkacie przy jakiejs ruchliwej trasie to jak to sie mowi: mamy problem! (pomijam jakies dodatkowe przypadki w stylu glosni sasiedzi, halas z klatki itd. bo wtedy jest juz zupelna porazka)

Problem o ktorym pisze oczywiscie wplywa bardzo negatywnie na jakosc sluchania muzyki - szczegolnie gdy robimy to cicho badz jest to spokojny repertuar, a dodatkowo jesli ten stan jest permanentny to mocno wplywa negatywnie na nasze zdrowie! Czesto pewnie spotkaliscie sie z tym, ze niektorzy pisza o tym jak najlepiej slucha sie im muzyki w nocy - spowodowane jest to brakiem tego szumu tla.

Napisalem o tej niby oczywistej sprawie ale pewnie wielu z Was jednak mimo takich niesprzyjajacych warunkow, pozornie moze tego nie zauwazac wiec koniecznie zwroccie na to uwage, poniewaz jesli ten halas wystepuje trzeba z nim zawalczyc. Teraz tylko pytanie jak: najpierw mozna sprobowac np. wyciszyc okna - i tu pytanie czy ktos zmierzyl sie z tym i czy naprawde mu sie udalo?? Konkretnie czy znacie jakis sposob na dodatkowa izolacje dzwiekowa okien nowego typu jak Rehau itp..

albo po prostu jezeli to mozliwe najlepiej jest sie wyprowadzic, w ostatecznosci pozostaje to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale wtedy raczej nie da sie juz sluchac muzyki.. Swoja droga to ciekawe doswiadczenie, gdy je zalozycie nawet na moment i potem zdejmiecie okazuje sie jak naprawde nasz sluch jest czuly i ile wtedy na swiezo wylapuje halasu i tego calego brudu sonicznego:)

Ukryta Zawartość

Coś w tym jest teraz nawet ludzie uczą się na nowo odpoczywać w ciszy :)

Cisza to też muzyka szczególnie jak ma to być pauza przygotowująca finał :)

W Trójce usłyszałem kiedyś że ludzie pracujący w nadmiarze z muzyką jak potrzebują szybkiego resetu uszu i zmysłów słuchają wtedy nagrań padającego deszczu , do zastosowania podczas nadmiernych odsłuchów :) .

Z tą ciszą może być różnie bo wtedy niektórzy słyszą piski w uszach , im ten szum otoczenia wręcz pomaga .

Jeśli zdasz sobie sprawę jak cennym składnikiem w muzyce jest cisza, to zacznie się eliminacja różnych źródeł niepożądanych dźwięków, z cykającym zegarem na ścianie włącznie. Ciszę jednak najlepiej można usłyszeć w nocy.

.

Z powodu hałasu, ostatnimi czasy wymieniłem komponenty w komputerze. Kiedyś już miałem pasywną kartę graficzną, dość cichy zasilacz, lecz powoli wymieniałem komponenty na głośniejsze.. Dlatego ostatnio ponownie wymieniłem zasilacz na półpasywny, wyciągnąłem kartę graf. z wentylatorem (pracuje obecnie na zintegrowanej z pasywnym chłodzeniem), założyłem inny, cichy wentylator na procesor. Poprawa była spora. Obecnie najgłośniejsze są dyski twarde. Przy spokojnej pracy, komputer jest praktycznie niesłyszalny.

Odizolowanie pokoju odsłuchowego od hałasów otoczenia to również akustyka.

Oprócz oczywistego, czyli cisza = spokój, odizolowanie od otoczenia wpływa również na zwiększenie dynamiki.

Płyta CD 16bit posiada 96dB zakres głośności grania pomiędzy najcichszym, a najgłośniejszym dźwiękiem. THX wymaga 115dB dla suba i 108 dla satelitek.

Mieszkając w domu jednorodzinnym w cichej okolicy szum tła w dzień wykosi około 45dB. Słuchając muzyki z CD mamy (96-45=)51dB zakres dynamiki. Szum tła w mieszkaniu w centrum miasta w dzień wynosi około 55dB, czyli zakres dynamiki wynosi 41dB.

Chcąc mieć większy zakres dynamiki można zwiększać moc wzmacniaczy/amplitunerów. Każde podwojenie mocy skutkuje wzrostem dynamiki o 3dB, lub zając się obniżeniem szumu tła przenikającego do pomieszczenia w którym słuchamy.

Mając kolumny o skuteczności 92dB (mierzone z odległości 1 metra) zakładamy, że słuchamy ich z odległości 2m. Czyli przy odległości 2m mamy skuteczność 89dB. Słuchając w pomieszczeniu, w którym szum tła wynosi 55dB mamy 34dB dynamiki. Zwiększając moc wzmacniacza/amplitunera osiągamy:

1w = 34dB

2w = 37dB

4w = 40dB

8w = 43dB

16w = 46dB

32w = 49dB

64w = 52dB

128w = 55dB

256w = 56dB

512w = 59dB

Biorąc pod uwagę samą moc wzmacniacza w pomieszczeniu o szumie tła wynoszącym 55dB grając z mocnej końcówki, która odda 500W mocy osiągniemy taki sam poziom dynamiki jak w pomieszczeniu o szumie tła wynoszącym 45dB grając na wzmacniaczu oddającym 32W mocy.

Kwestia do rozważenia: Czy lepiej kupić Gryphona/Passa czy zając się izolacją akustyczną pomieszczenia?

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Sądzę, że zwiększenie mocy sprzętu nie rozwiąże do końca problemu związanego z potrzebą ciszy. Trzeba pamiętać, że zbyt głośna muzyka często powoduje uszkodzenia słuchu. Poza tym nie każdy lubi słuchać muzyki głośno. Jeśli chodzi o słuchawki zamknięte (takie jak w linku) - ich permanentne używanie ogranicza dopływ powietrza do przewodu słuchowego, co może z kolei prowadzić do zapaleń. Najmniej uciążliwym, optymalnym rozwiązaniem, będzie wg mnie uszczelnienie okien. Nawet drobne, niezauważalne nieszczelności wywierają znaczny wpływ na docieranie hałasu z zewnątrz, więc - o ile przyczyna Twojego problemu tkwi w nieszczelności okien - uszczelnienie powinno pomóc :).

Sądzę, że zwiększenie mocy sprzętu nie rozwiąże do końca problemu związanego z potrzebą ciszy. Trzeba pamiętać, że zbyt głośna muzyka często powoduje uszkodzenia słuchu. Poza tym nie każdy lubi słuchać muzyki głośno. Jeśli chodzi o słuchawki zamknięte (takie jak w linku) - ich permanentne używanie ogranicza dopływ powietrza do przewodu słuchowego, co może z kolei prowadzić do zapaleń. Najmniej uciążliwym, optymalnym rozwiązaniem, będzie wg mnie uszczelnienie okien. Nawet drobne, niezauważalne nieszczelności wywierają znaczny wpływ na docieranie hałasu z zewnątrz, więc - o ile przyczyna Twojego problemu tkwi w nieszczelności okien - uszczelnienie powinno pomóc :).

Dokladnie jest tak jak piszesz - nie chodzi tutaj zupelnie o to aby 'zabic' halas przekrzykujac go duza moca. Mocy u siebie mam nadmiar ale lubie sluchac cicho badz z umiarkowanymi poziomami wiec mimo, ze jak sie okazlao mam jakies jedne z lepszych dzwiekoszczelnych okien, to przy bardzo cichym sluchaniu i spokojnym repertuarze - jakies np. same wokale, muzyka akustyczna itp potrafi dojsc co prawda delikatny ale jednak taki poglos z ulicy. Juz wstepnie sprawdzalem temat i z samymi okanami sie juz nic wiecej nie wywalczy, jednak sa u mnie one zupelnie gole wiec jak znajde to sprobuje zawiescic na nich jakies np. ciezsze kotary, byc moze to dodatkowo przykryje pewne czestotliwosci i czesc tych niechcianych odglosow..

Mieszkam w secesyjnej kamienicy. Po drugiej stronie jednej ze ścian w mojej sypialni pną się do góry betonowe stopnie. Powodowało to przenikanie znaczących bardzo uciążliwych hałasów do mieszkania. Postawiłem na tej ścianie drugą ścianę regipsową a same kształtowniki stelaża osadziłem na specjalnych samoprzylepnych taśmach izolujących akustycznie. Jako wypełnienie zastosowałem specjalną wełnę mineralną izolującą akustycznie o grubości 10 cm. Coś tam jeszcze słychać, ale duuuużo mniej. Wszystko kupiłem w jednym supermarkecie budowlanym.

Bardzo ważne jest też uszczelnianie wszelkich szczelin, szpar w drzwiach czy oknach. Nawet w najlepiej wykonanych drzwiach szpary niweczą cały efekt tłumienia! Ja używałem do uszczelniania drzwi zwykłych uszczelek używanych do uszczelniania okien. Okna mam nowe, więc dość dobrze izolują dźwięk, ale są jeszcze lepsze okna z potrójną szybą zespoloną, gdzie w jednej komorze jest specjalny gaz tłumiący dźwięki. Ponoć efekt jest imponujący. Jak powiedział znajomy "kogoś mordują za oknem a ty oglądasz niemy film"!

Odizolowanie pokoju odsłuchowego od hałasów otoczenia to również akustyka.

Oprócz oczywistego, czyli cisza = spokój, odizolowanie od otoczenia wpływa również na zwiększenie dynamiki.

Płyta CD 16bit posiada 96dB zakres głośności grania pomiędzy najcichszym, a najgłośniejszym dźwiękiem. THX wymaga 115dB dla suba i 108 dla satelitek.

Mieszkając w domu jednorodzinnym w cichej okolicy szum tła w dzień wykosi około 45dB. Słuchając muzyki z CD mamy (96-45=)51dB zakres dynamiki. Szum tła w mieszkaniu w centrum miasta w dzień wynosi około 55dB, czyli zakres dynamiki wynosi 41dB.

Chcąc mieć większy zakres dynamiki można zwiększać moc wzmacniaczy/amplitunerów. Każde podwojenie mocy skutkuje wzrostem dynamiki o 3dB, lub zając się obniżeniem szumu tła przenikającego do pomieszczenia w którym słuchamy.

Mając kolumny o skuteczności 92dB (mierzone z odległości 1 metra) zakładamy, że słuchamy ich z odległości 2m. Czyli przy odległości 2m mamy skuteczność 89dB. Słuchając w pomieszczeniu, w którym szum tła wynosi 55dB mamy 34dB dynamiki. Zwiększając moc wzmacniacza/amplitunera osiągamy:

1w = 34dB

2w = 37dB

4w = 40dB

8w = 43dB

16w = 46dB

32w = 49dB

64w = 52dB

128w = 55dB

256w = 56dB

512w = 59dB

Biorąc pod uwagę samą moc wzmacniacza w pomieszczeniu o szumie tła wynoszącym 55dB grając z mocnej końcówki, która odda 500W mocy osiągniemy taki sam poziom dynamiki jak w pomieszczeniu o szumie tła wynoszącym 45dB grając na wzmacniaczu oddającym 32W mocy.

Kwestia do rozważenia: Czy lepiej kupić Gryphona/Passa czy zając się izolacją akustyczną pomieszczenia?

Przykro mi, ale muszę się nie do końca zgodzić z tymi obliczeniami. Są one słuszne tylko dla źródła punktowego dla którego ciśnienie akustyczne jest proporcjonalne do mocy źródła i odwrotności kwadratu odległości, stąd poziom ciśnienia spada o 3 dB na podwojenie odległości (logarytm(2)=0.3). Dla źródła liniowego proporcjonalny do mocy i kwadratu odległości. Niewielkie źródło można w przybliżeniu uznać za punktowe w dużych odległościach od niego. Z czym mamy do czynienia w tzw. akustyce urbanistycznej. W przypadku "akustyki domowej" z którą mamy do czynienia na tych forach, nie można mówić o dużych odległościach, a tym samym przybliżać źródło - źródłem punktowym bezkierunkowym. Jak już gdzieś wspomniałem na forum w celu określenia zależności odległościowych, jak też kierunkowych należałoby zdjąć charakterystyki źródła: kierunkową, częstotliwościową jak też w funkcji odległości. r47

Wystarcza mi jedynie częściowa zgoda. Nie rozpatrywałem konkretnego przykładu, a jedynie chciałem zwrócić uwagę na fakt, że hałas tła wpływa na zmniejszenie dynamiki odtwarzanych dźwięków. Acousticity słusznie napisał swój post pod moim uzupełniając to nad czym chciałem, aby czytający się zastanowił.

Niejako domyślnie rozważałem sytuację w której kolumny są skierowane dokładnie na słuchacza.

Dziękuję za zrucenie uwagi na niedoprecyzowanie mojej wypowiedzi.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Obecnie najgłośniejsze są dyski twarde.

Ja mam dyski obklejone 3 warstwami maty bitumicznej ;). Dobre rozwiązanie i osiągają podobne temepratury co wcześniej. Mata bitumiczne chyba dobrze przewodzi ciepło. Miałem najgłośniejsze dyski, teraz głośniejszy jest zasilacz (be-quiet). Można wymienić wentylator w zasilaczu, ale chyba teraz go po prostu zestawię z biurka na podłogę.

Na szczęście nie mam problemu z ruchliwą ulicą. Osiedle jest spokojne i po stro nie gdzie mam okna jest są tylko boiska. U mnie dodatkowym źródlem hałasu jest grzejnik. Jakiś taki stary żeliwny... wymiana grzejnika pomoże, czy to problem instalacji starym bloku?

• 2 lata później...

miałem założyć taki wątek a tu proszę - już jest :-D

Swoja droga to ciekawe doswiadczenie, gdy je zalozycie nawet na moment i potem zdejmiecie okazuje sie jak naprawde nasz sluch jest czuly i ile wtedy na swiezo wylapuje halasu i tego calego brudu sonicznego:)

taka higiena słuchu jest bardzo wskazana przed audiofilskim słuchaniem

a także higiena uszu - spraye do uszu itp.

Jeśli zdasz sobie sprawę jak cennym składnikiem w muzyce jest cisza, to zacznie się eliminacja różnych źródeł niepożądanych dźwięków, z cykającym zegarem na ścianie włącznie. Ciszę jednak najlepiej można usłyszeć w nocy.

itp.

dokładnie - dlatego tak ważna jest izolacja akustyczna pomieszczenia, w którym się słucha

nie jest ona mniej ważna niż adaptacja akustyczna tego pomieszczenia (dwie osobne kwestie - izolacja i adaptacja)

Słuchając muzyki z CD mamy (96-45=)51dB zakres dynamiki. Szum tła w mieszkaniu w centrum miasta w dzień wynosi około 55dB, czyli zakres dynamiki wynosi 41dB.

ja rozumiem to tak:

jeżeli jako "0" cd-ka ustawisz głośność tła, to masz pełne 96. Poziom "0" w studiu ma około 30db, tam też nie ma ciszy, nagrywa się to jako "0" na płycie. Idąc Twoim torem myślenia, to możesz sobie tak ściszyć że będziesz miał n. 2 db dynamiki.

Zakładając że wyrównasz poziom 30db studia do swojego 45db pozostaje ci wciąż 81db. A potrzeba 60.

poniżej 20db zejść się nie da - słychac serce i krew w żyłach :P

Całe obliczenia kładą sie na zwykłym pokręceniu gały od głośności.

Sprzęt jest niestety tak nierówny w db bezwględnych że raczej nie da się złapać tego samego poziomu głośności w db co w studiu.

Wiem o co Ci chodzi, i słusznie. Jeżeli generując 100 db co już jest sporym hałasem masz poziom ciszy na 45 db, to pozostaje 55.

Ta dynamika którą liczysz ma niewiele współnego z faktem, że niektóre źródła grają "dynamicznie" z "kopem", a inne płasko jak cycki córki premiera.

Kolummy przy 100W są w stanie wygenerować 105-108 db. Aż nadto. Generalizuje, mniej więcej.

wyciszyc okna - i tu pytanie czy ktos zmierzyl sie z tym i czy naprawde mu sie udalo??

mi się udało. Wiele zależy od samych okien - na tych nie oszczędzałem, do tego izoluja termicznie. wytłumione mam wszystkie drzwi. Sciany obwieszone obrazami. Na podłogach dywany. Ani jednego komputera.

Efekt jest taki że słyszę silnik w magnetofonie, szum serwa lasera w cd-kach, pracę okapu w kuchni przy zamkniętych drzwiach. A mieszkam w bloku w centrum miasta przy ruchliwej arterii, fakt że od dupy strony bloku.

A jak otworze okno to mam lato z radiem.

Bardzo ważne jest też uszczelnianie wszelkich szczelin, szpar w drzwiach czy oknach. Nawet w najlepiej wykonanych drzwiach szpary niweczą cały efekt tłumienia! J

Dokładnie tak. TU jest sedno sprawy.

a propos wyliczeń Kolegi L3VY, z którymi generalnie się zgadzam:

Płyta CD 16bit posiada 96dB zakres głośności grania pomiędzy najcichszym, a najgłośniejszym dźwiękiem.
faktyczny zakres dynamiki nagrań na CD to ok. 60-70 dB i taki właśnie mniej więcej wynik zmierzyłem na płycie TACET "My Audiophile Companion Volume 1" Tacet051, gdzie jest nieskompresowane nagranie "Marsa" ze suity "Planety" Holsta, prezentujące pełny zakres dynamiki dostępny praktycznie na CD
Mając kolumny o skuteczności 92dB (mierzone z odległości 1 metra) zakładamy, że słuchamy ich z odległości 2m. Czyli przy odległości 2m mamy skuteczność 89dB. Słuchając w pomieszczeniu, w którym szum tła wynosi 55dB mamy 34dB dynamiki.
kolumny o skuteczności 92 dB/m to rzadkość, na rynku dominują kolumny o czułości 86-89 dB przy impedancji nominalnej 4 omy, czyli o skuteczności 83-86 dB, a zatem wyniki obliczeń Kolegi L3VY trzeba pomnożyć przez cztery
Biorąc pod uwagę samą moc wzmacniacza w pomieszczeniu o szumie tła wynoszącym 55dB grając z mocnej końcówki, która odda 500W mocy osiągniemy taki sam poziom dynamiki jak w pomieszczeniu o szumie tła wynoszącym 45dB grając na wzmacniaczu oddającym 32W mocy.Kwestia do rozważenia: Czy lepiej kupić Gryphona/Passa czy zając się izolacją akustyczną pomieszczenia?
to nawet mniej jest kwestia samego wzmacniacza i kasy na niego, to też kwestia kolumn, w których zniekształcenia rosną w funkcji przyjmowanej mocy, po prostu każdy dobry system będzie lepiej grał na niższych poziomach mocy niż na wyższych, ponadto większość kolumn bardzo szybko nie wyrabia się wychyleniowo: www.linkwitzlab.com/spl_max1.xls‎ - nawet ośmiocalowy głośnik niskotonowy z pokaźnym wychyleniem liniowym 6.5 mm jest w stanie wytchnąć z siebie ledwo ze 100 dB na basiez drugiej strony dodajmy do tego fakt, że już średni poziom 90 dB (nieważony) daleko przekracza normalne poziomy dźwięku podczas słuchania muzyki w domu (NRC of Canada: "an SPL level of 90dB measured anechoically is very loud and considered far beyond normal listening levels",

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )z trzeciej strony bardzo duże znaczenie mają kubatura i współczynnik pochłaniania dźwięku pomieszczenia odsłuchowego, które determinują czas pogłosu oraz dystans krytycznyjeśli ktoś czyta po angielsku to polecam ciekawą dyskusję, którą odbyliśmy jakiś czas temu na diyaudio.com:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) świetle tego wszystkiego przestaje dziwić, że niektórzy słuchają na lampach o mocy 3.5W i nie narzekają na brak dynamikito wszystko zależy od bardzo wielu czynników a poziom szumu otoczenia czyli izolacja akustyczna jest wśród nich chyba najważniejszym

Ta dynamika którą liczysz ma niewiele współnego z faktem, że niektóre źródła grają "dynamicznie" z "kopem", a inne płasko jak cycki córki premiera.

dokładnie, to jest osobna kwestia - wierności odtworzenia uderzenia impulsu - i słabowity lampus potrafi pod tym względem zagrać dynamiczniej niż wielgachny tranzystor

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.