Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz z dobrym preampem gramofonowym-ostatnia szansa

90125

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich czytających,

Po wielu niestety nieudanych przygodach z różnymi z goła odmiennymi przedwzmacniaczami gramofonowymi przyszedł moment na sprzedaż gramofonu wraz z wszystkimi plackami.

Ale zanim to zrobię spróbuję jeszcze wymiany samego wzmacniacza.

I tu jest potrzebna Wasza pomoc.

Mój Pioneer A400X choć zacny nie pokaże niestety nic więcej ponad to co fabryka dała (no chyba że upgrade z niewiadomym finałem)

Wiem że są wzmacniacze nie pierwszej już młodości ale jeszcze dziarskie , które mogą zaoferować coś więcej.

Starsze Cyrusy i Audiolaby mają świetne preampy.

Jakie inne wzmacniacze są godne wyróżnienia i dobrze grają z gramofonem ?

(tylko stare używki - no china)

Liczę na Wasze życzliwe wsparcie.

Pozdrawiam ,

90125

Byleby nie za stary, bo cóż to za sztuka kupić 10 kilo utlenionej miedzi, armię wydętych kondków, zgniłe styczniki i przekaźniki i na dodatek 275 zimnych lutów.

A ja bede odmiennego zdania co do dziadkowych wzmaków..przykładowo td320 tez ma swoje lata i jakąs tam elektronike posiada a jednak...

ja osobiście mam NADa 3020 i jest to ciekawy ciepło grający wzmak..oczywiście zalezy o jakiej półce tutaj rozmawiamy bo to jest raczej low-endowy sprzet.

Zimne luty to kwestia posiadania lutownicy i miernika.

Po wielu niestety nieudanych przygodach z różnymi z goła odmiennymi przedwzmacniaczami gramofonowymi przyszedł moment na sprzedaż gramofonu wraz z wszystkimi plackami.

Mój Pioneer A400X choć zacny nie pokaże niestety nic więcej ponad to co fabryka dała (no chyba że upgrade z niewiadomym finałem)

Wiem że są wzmacniacze nie pierwszej już młodości ale jeszcze dziarskie , które mogą zaoferować coś więcej.

Pozdrawiam ,

90125

Napisz jakie przedwzmacniacze, wkładki i gramofon miałeś w torze. Może to tutaj tkwi przyczyna twojego rozczarowania. Zawsze powtarzam że nad gramofonem i całym torem analogowym trzeba bardzo poważnie się zastanowić i nie prawdą jest że tor analogowy dajmy na to za 1-2 kzł zagra lepiej od porządnego budżetowego CD. Budżet jest oczywiście kwestią względną dla jednych CD za 2kzł jest odtwarzaczem budżetowym a dla innych za 5kzł.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Napisz jakie przedwzmacniacze, wkładki i gramofon miałeś w torze. Może to tutaj tkwi przyczyna twojego rozczarowania. Zawsze powtarzam że nad gramofonem i całym torem analogowym trzeba bardzo poważnie się zastanowić i nie prawdą jest że tor analogowy dajmy na to za 1-2 kzł zagra lepiej od porządnego budżetowego CD. Budżet jest oczywiście kwestią względną dla jednych CD za 2kzł jest odtwarzaczem budżetowym a dla innych za 5kzł.

Numer do mnie : 502 717 517

Jeszcze raz dziękuję z miłą rozmowę.

Numer do mnie : 502 717 517

Jeszcze raz dziękuję z miłą rozmowę.

ja jestem bardzo zadowolony z AUDIOLABa 8000A - budżetowy klocek z bardzo przyzwoitym preampem phono ....

Od kilku lat jest stałą częścią mojego zestawu vinylowego. Nie jest High End ale pozwala się cieszyć się dżwiękiem z czarnej płyty ...

oj ja też miałem parę tanich wzmaków w domku...ipolece z pełną odpowiadzialnością DUAL CV6060 zero zniekształceń i zakłóceń ..nawet poodkręceniu regulatora na maksa.

No i co, pogadali se przez phone i nic nie wiem. Napisał ktoś kiedyś że Luxman L210 ma świetny preamp gramofonowy. Mam taki wzmak i kiedyś może i to grało,póżniej była przerwa i kupiłem kilka czarnych placków niedawno,między czasie doszło do lampizacji cd i placki leżą niestety bo dźwiek ich ma sie nijak przy moim cd, a szkoda, (potrzebuje dobry tani preamp,kupie albo Cambridge albo ClearAudio)

Jakby ktoś chciał zernąć na PrePhono AUDIOLABA 8000A to wrzucam ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4300-0-22219600-1326302052_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma się co umocjonować simon1983

Chcesz pogadać - zadzwoń,numer podałem.

Jak jesteś ciekawy o czym była mowa to donoszę że na powyższy temat.

Pogadaliśmy i sporo ciekawych rzeczy człowiek powiedział , czego tu na forum w powodów oczywistych (ilość informacji) nie przekażesz.

Za Audiolaba na Allegro chcą jakieś chore pieniądze a

ten Dual jest do przemyślenia.

Nie ma się co umocjonować simon1983

Chcesz pogadać - zadzwoń,numer podałem.

Jak jesteś ciekawy o czym była mowa to donoszę że na powyższy temat.

Pogadaliśmy i sporo ciekawych rzeczy człowiek powiedział , czego tu na forum w powodów oczywistych (ilość informacji) nie przekażesz.

Za Audiolaba na Allegro chcą jakieś chore pieniądze a

ten Dual jest do przemyślenia.

Co to znaczy chore? Ja swojego w stanie bdb kupiłem za 500 zł .... średniej klasy prephono kosztuje coś koło tego ;)

Dziękuje za info 90125. No właśnie,było juz kiedyś że te Audiolaby dosyć tanio chodzą i są dobre bardzo szczególnie w tej cenie.Zobaczymy,faktycznie jak będzie takie lansowanie jednego wzmaka to będzie drożeć:)

To zobacz Sobie w tej chwili na Allegro.

Kolesie pogłupieli: jeden chce 950,00 PLN a drugi 1350,00 PLN.

i to mam być zdrowe Twoim zdaniem.

Jak mi skołujesz taki piecyk za pięć stówek to biorę go w ciemno od zaraz.

Pamiętaj.

Ale o co chodzi o kolory i gusta nie należy się spierać analog zostanie analogiem cyfra będzie cyfrą. Resztę dopowiedzcie sobie Panowie.

A Piniodze bendom pinodzami.

Pozdrawiam

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

To zobacz Sobie w tej chwili na Allegro.

Kolesie pogłupieli: jeden chce 950,00 PLN a drugi 1350,00 PLN.

i to mam być zdrowe Twoim zdaniem.

Jak mi skołujesz taki piecyk za pięć stówek to biorę go w ciemno od zaraz.

Pamiętaj.

Jak coś chcesz kupić to trzeba czekać na normalną ofertę .... a nie na fantastów cenowych

Ukryta Zawartość

od czasu do czasu są na allegro w normalnych cenach ...

Ukryta Zawartość

No to raz jeszcze :)

Spróbuj podpiąć do Technicsa SU 9070 - trzy wejścia Phono (1xMC, 2xMM) bardzo chwalony preamp, zbudowany jak czołg.

Pozdr

Ja

Byleby nie za stary, bo cóż to za sztuka kupić 10 kilo utlenionej miedzi, armię wydętych kondków, zgniłe styczniki i przekaźniki i na dodatek 275 zimnych lutów.

Taki sam efekt po dwóch latach ma połowa nowego sprzętu na dzisiejszym rynku.

Zimne luty za sprawą braku ołowiu wiadomo dla czego, kondy z powodu złej jakości w dodatku celowo jakość obniżono, styki i przekaźniki zostały tak zminiaturyzowane że ich żywotność spadła i to bardzo. Wracając do zimnych lutów to powstały firmy zajmujące się powielaniem nowych płyt drukowych dodając ołów za raz po upływie gwarancji producenta.

Ja mogę polecić Arcama Alpha 9 lub 10 (lub starszą Delta 290) z włożonym preampem gramofonowym. Naprawdę bardzo poprawnie zbudowany i sensownie grający wzmacniacz. Stopień gramofonowy dostępny był jako opcja, dosyć rozbudowany dla MM i MC.

-

hififreak.wordpress.com

Ja mogę polecić Arcama Alpha 9 lub 10 (lub starszą Delta 290) z włożonym preampem gramofonowym. Naprawdę bardzo poprawnie zbudowany i sensownie grający wzmacniacz. Stopień gramofonowy dostępny był jako opcja, dosyć rozbudowany dla MM i MC.

-

Potwierdzam, sam mam pre Arcama 9c i końcówkę 8p i gra to b. fajnie. Jednak chyba jeszcze lepiej gra mi Sansui au710 (=717), tyle, że wymieniałem w nim kondy (nie sam). Ten sansui gra naprawdę b. dynamicznie, przejrzyście i z mocą.

Powrót po dłuższej przerwie...

Pozdrawiam ,

90125

Szkoda byłoby, żebyś odszedł od winylu na rzecz płyt cd, z których dźwięk jest taki, jakby był przepuszczony przez niszczarkę i potem niedbale sklejony - makabra ! Skoro jak piszesz, muzyki słuchasz od dawna więc winyla MUSISZ USŁYSZEĆ ! Przyczyna może być w torze :

1. Kolumny raczej trzeba wykluczyć, skoro inne źródła grają Ci w miarę dobrze. Jednak ze względu na pyszną stereofonię z winyla, należy je rozsunąć, tak aby kąt między liniami łączącymi głowę z kolumnami był ok. 90 stopni, w każdym razie większy niż 60 stopni.

2. Wzmacniacz - tu trudno powiedzieć czy wymiana coś znaczącego wniesie, jeżeli cedeki Ci grają w miarę dobrze - na pierwszy rzut ucha wydaje się, że winyl ma mniej basu, ale jest to złudzenie spowodowane tym, że w cd są basy sztucznie podbite, nienaturalne - wierz mi, że bas w winylu potrafi nieźle przyłożyć ! Podkręć basy na 80 % a wysokie na maksa.

Teraz jest moda na słuchanie na neutralnych ustawieniach, ale moim zdaniem to nieporozumienie z domieszką audiomasochizmu.

Z drugiej strony nie można wzmacniacza całkowicie wykluczyć, sam kiedyś kupiłem używanego Technicsa, który zagrał fatalnie, mimo że miał MM i MC.

Rada moja byłaby taka, żebyś wypróbował stare wzmacniacze na elementach dyskretnych tzn. bez układów scalonych /może być nawet Unitra/. Panuje opinia, którą też podzielam, że układy scalone psują dźwięk. Zauważ, że w nowszych konstrukcjach pełno jest tych czarnych karaluchów. Lampę raczej sobie odpuść. Wpisem kolegi Yula się nie przejmuj, bo jak zwykle przesadza.

3. Preamp - raczej bym wykluczył, bo jak sam piszesz, wypróbowałeś kilka + preamp we wzmacniaczu - wierzę, że nie używałeś tych badziewnych konstrukcji po kilkadziesiąt złotych, jakich niestety pełno na rynku.

4. Wkładka - też moim zdaniem nie jest przyczyną twoich niepowodzeń, bo nawet dość tania wkładka na początek zagra.

5. Gramofon - jeżeli wykluczymy punkty od 1-4, to pozostaje gramofon, może ma jakieś geometryczne zwichrowania ? źle prowadzi igłę ? może na próbę podłączyć inny ?

6. Płyty - jeżeli masz dużo płyt, to ten punkt odpada, ale jeżeli masz tylko kilka i to w dodatku tych nowych, to musisz trochę dokupić, najlepiej tych wytłoczonych w latach 1970 - 85. I na koniec, jeżeli musisz to sprzedaj dywany, pralkę, telewizor i co tam jeszcze chcesz, ale NIE SPRZEDAWAJ PŁYT ! Jest dużo winylomaniaków, którzy kiedyś sprzedali swoje kolekcje winyli za grosze i teraz plują sobie w brodę i odkupują je ponownie !Pzdr.

excelvinyl winylmania blog szukaj

Pozdrawiam ,

90125

Witam,

z mojego doświadczenia jednym z najlepszych preampów gramofonowych w czasach przed CD dysponował Kenwood KA-9100. Wiem bo zrobiłem ten przedwzmacniacz jeszcze w latach 80-tych i grał świetnie. Niestety dostęp do dobrych wkładek był wtedy ograniczony a później przyszła era CD, którą się niestety wszyscy zachłysnęli.

Dobry preamp RIAA miał również NAD-3020 ale reszta taka sobie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.