Skocz do zawartości
IGNORED

Powierzchnia tunelu BR do Ushera 8948A

lolo989

Rekomendowane odpowiedzi

witam Panowie mialem robione na zamowienie monitory na Usherach 8948A i 9950-20. w monitorach mam regulowane tunele BR.teraz sa ustawione na dlugosc 20cm.ich srednica to 6.5cm. na chwile obecna kolumny graja w dosc malym pomieszczeniu i ten najnizszy bas sie rozlazi (gitary basowe przedewszystki,na stope perkusji nie narzekam bo jest fajna glebia i szybkosc) czy zmieniajac dlugosc tego tunelu bede mogl zniwelowac chociaz troche to buczenie, aha dodam jeszcze ze rozlazi sie najprawdopodobniej przez to ze BR jest z tylu a kolumy musza stac dosc blisko sciany ok 20 cm(przesuwanie nie wchodzi w gre bo sa juz oddalone najbardziej jak moga). czy ten najglebszy bas troche ,,skroce" wydluzajac czy skrocajac tunel ???

podaje link z parametrami glosnika :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/90605-powierzchnia-tunelu-br-do-ushera-8948a/

Umieszczenie wylotu BR dla buczenia ma raczej niewielkie znaczenie - co to jest 30cm głębokości obudowy dla fali o długości 5 - 10m. Na tej zasadzie podłogówki z otworem "downfiring" o wylocie umieszczonym tuż przy podłodze musiałyby się wzbudzać że hej.

Z manewrów niskoinwestycyjnych można spróbować starej sztuczki z pokoju DIY na Audio Show - wsadzić w otwory BR rulony z pianki izolacyjnej, może da się kupić takie rury o odpowiedniej średnicy żeby przylegały do ścianki otworu.

Nie zaszkodzi też próba w ogóle zatkania BR - jeżeli dudnienia nadal będą się utrzymywać, powodem może być oddziaływanie cewka - rezonans, wtedy nie pozostaje nic innego jak kompensacja górnego rezonansu systemu BR.

Można też sprawdzić szczelność montażu zarówno BR jak i głośników. W komorze BR przy częstotliwości strojenia panuje konkretne ciśnienie - "zatrzymujące" membranę prawie w miejscu.

PS. Poprawiłem orty w tytule wątku.

Zacząłbym nie od zmiany długości rury tylko od zmian wytłumienia. Na drodze eksperymentu dobierz tak wytłumienie, aby mniej buczało.

W teorii dłuższa rura to mniej buczenia, w praktyce może się okazać, że brzmienie będzie "zbyt wolne".

Ma, ma (gain room)

Może się trochę inaczej ułożyć fala stojąca - ale to raczej w nieszczęśliwym przypadku zejścia się silnego promieniowania otworu z modem własnym pomieszczenia. Tak czy siak próbne zatkanie BR powie czy tędy droga...

A jak reaguje (zwykle) głośnik na dopasowanie rezonansu obudowy dokładnie do częstotliwości Fs (w tym przypadku 31 Hz). Czy też można się bezkarnie poruszać pomiędzy Fs, a np. Fs X 2 do 62 Hz. Czy ma to znaczenie związane nie z charakterystyką w pasmie, czy impulsem, ale dla jakości rozróżniania najniższych tonów np. kontrabasu? Może trzeba mu dołożyć długości BR aż do Fs ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Można kształtować w ten sposób charakterystykę, tak żeby ew. górka (od strojenia BR ale i czasem oddziaływania cewka-rezonans) nachodziła na anty-rezonans pomieszczenia, jednak nie ma złotej regułki że strojenie np. od Fs do 2x Fs.

No i pamiętać należy, że przy strojeniu za wysokim ew. pojawienie się niskich częstotliwości w nagraniu, może spowodować w najlepszym razie ich niesłyszalność, a w najgorszym - przester wychyleniowy i nawet zbottomowanie.

jesli chodzi o zatkanie BR to juz to probowalem i pomaga na to mocne buczenie ale tylko w utworach(plytach) gdzie basu jest duzo nagrane zas w innych troche tego basu brakuje i musze odtykac :) pytam sie bo chcialbym znalezc ustawienie tunelu tak aby bylo posrodku czyli na plytach z duza iloscia basu troche zmiejszyc a w innych az tak bardzo nie odchudzic :) teraz w sumie nie wiem czy wydluzyc tunel czy skrocic.

Jeżeli ma być coś pomiędzy obecnym stanem BR a OZ, sugerowałbym albo wydłużenie (jeżeli fizycznie jest możliwe) albo zmniejszenie średnicy - być może z dodaniem stratności a więc manewr z pianką.

Tak w ogóle to hipotetyczne strojenie obudowy BR do 10Hz niewiele się różni charakterystyką od OZ o tej samej objętości. Pomiędzy jest cała gama stanów pośrednich.

Nie wiem, czy to dobrze zrozumiałem, ale wygląda na to, że w celu uniknięcia błędów w dole pasma optymalnym rozwiązaniem jest jednak - do Fs głośnika. Wtedy jest najlepiej dociążony w pobliżu własnego rezonansu i jakby "nie oszukuje" przez furkot, czy podobne zjawiska. To ogranicza chyba trochę pasmo w dole, ale raczej kształt charakterystyki pomiędzy 0 a -6 dB, bo ten punkt -6 zostaje w podobnym miejscu. Jest bardziej płasko; wcześniej zaczyna opadać? Ale nie o to chodzi. Żeby coś poradzić na buczenie, trzeba znać litraż kolumny i wiedzieć, na ile ją strojono. Może dojechać właśnie do Fs, wydłużając tunel. Kiedyś osiągałem to inną metodą; zmniejszałem średnicę miękkim PCV( nie było miejsca na wydłużenie), ale to raczej tylko dla rury o stałym przekroju. I jeszcze coś; może te monitory posadowiono nie tylko blisko ściany z tyłu, ale w rogach pokoju, bo wtedy chyba Święty Boże nie pomoże.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

obudowa ma ok 20L dokladnie nie wiem jaka jest pojemnosc czy np. 20,5 czy 21,5 sa dosc silnie wytlumione. jesli chodzi o ustawienie to bardzo blisko rogow nie sa ale jedna stoi blisko szafy i slychac ze psuje ona troche przestrzennosc ale co do basu to juz pewny nie jestem.

Kolumna raczej nie odróżnia ściany od boku szafy. Żeby coś wiedzieć na pewno, trzeba je postawić "luzem". Z prowizorycznych obliczeń wynika, że strojenie jest na ok 43 -45 Hz. Niby może być, ale w konkretnych warunkach twoim zdaniem grać nie chce. Jeśli możesz, spróbuj zmniejszyć średnicę do ok 45 do 50 mm przy tych 20 cm. Przy zachowaniu tej średnicy, którą masz, wychodzą długości BR nie do przyjęcia w małej kolumnie. Bo jak nie pomoże, to zostaje zawsze zmiana mieszkania albo kolumn na takie z wooferem rzędu 10 -12 cm ;-). Może jednak kluczową sprawą jest rozmieszczenie ich w pokoju. Jeszcze mam pytanie do fachowców z branży, czy jeśli bardzo mocno wytłumimy kolumnę BR, to głośnik widzi jej rezonans (strojony BR) lepiej, czy gorzej. Po mojemu chyba gorzej. Może mieć to w tym przypadku jakieś znaczenie. Ale tak na pewno, to nie wiem.

czy jeśli bardzo mocno wytłumimy kolumnę BR, to głośnik widzi jej rezonans (strojony BR) lepiej, czy gorzej.

Nie wiem co dla Ciebie znaczy lepiej lub gorzej. Im więcej wytłumienia miękkiego przy danych wymiarach rury i litrażu obudowy tym częstotliwość strojenia BR jest niższa (przesuwa się w lewo).

Z prowizorycznych obliczeń wynika, że strojenie jest na ok 43 -45 Hz.

Strojenie w tym konkretnym przypadku będzie niższe - około 40Hz. W kalkulatorach wychodzą złe wartości ze względu na nieuwzględnienie obecności wytłumienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.