Skocz do zawartości
IGNORED

Dwie pary kolumn na jednym wzmacniaczu?

pavulon

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie z cyklu glupich - ale oczekuje powaznej porady doswiadczonych audiofili.

Chcialbym podlaczyc w jednym pokoju VA Mozart i w drugim podlogowe Audiovectory do coplanda CSA8. Czy to moze zaszkodzic któremus z komponentow? nie wiem roznica impedancji itp.? Co o tym myslicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/9076-dwie-pary-kolumn-na-jednym-wzmacniaczu/

Musisz wziąźć pod uwagę to, że np. dwie pary kolum 8Ohm podłączone równolegle do wzmacniacza widziane są jako 4Ohmowo. Dlaczego? Prawo Ohma sie kłania. Poza tym nie wiem, czy to najlepszy pomysł...

z fizyką mam tyle wspólnego co z pavulonem, dlatego jestem na forum.

mozarty wg pomiarów mają 6ohmów, a te drugie to musiałbym sprawdzić bo mają z 15 lat,

trochę mi szkoda kasy na drugiego wzmaka:-)

A jak sprawdzisz te drugie?

Jeśli szkoda Ci pieniędzy na drugi wzmacniacz, to być może będziesz wkrótce zmieniał ten pierwszy na coś niespalonego...

Moja rada: jeśli nie jesteś pewien, czy wzmacniacz ma odpowiednie zabezpieczenia, to nie podłączaj równocześnie.

ja mam troche inna sytauacje (a dokladnie odwrotna). mam 2 wzmacniacze (jak w o mnie) i jedna pare kolumn. i teraz jak to podlaczyc? bo do sluchania muzyki uzywam harmana, a do filmow panasonica. i na razie mam poprowadzone dwa komplety kabli, zakonczonych bananami i w razie potrzeby je podlaczam-odlaczam.

czy istnieje jakas inna mozliwosc?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>Remix

impedancja to suma części rzeczywistej- rezystancji ® i urojonej-reaktancji (X). Reaktancja może być pojemnościowa (kapacytancja) lub indukcyjna (induktancja). Czyli Z=R+jX, gdzie j to pierwiastek z -1. A po chłopsku - rezystancja to opór stawiany przez prąd stały, a impedancja przez prąd zmienny.

>pavulon

przy połączeniu szeregowym impedancja wypadkowa 6 i 4 omowych kolumn wynosi 10 omów. Podłączenie jest następujące: + wzmacniacza do + pierwszej kolumny, - kolumny do + drugiej kolumny, - drugiej kolumny do - wzmacniacza. Taki połączenie z punktu widzenia odsłuchu jest absolutnie bez sensu.....

->Hubi, remix

No to jeśli tak naukowo, to we wpisie Hubiego jest błąd. Skoro mówimy o zespolonych impedancjach, to już nie wypada zaraz za tym napisać, że skoro mamy kolumny o impedancjach 4 i 6 omów, to sumaryczna (w połączeniu szeregowym) będzie 10. A dla jakiej częstotliwości, jeśli łaska? Przecież podajemy znamionowe, ale ich minima mogą wypaść przy całkiem różnych częstotliwościach. Proste sumowanie nie ma sensu. Można tylko powiedzieć, że sumaryczna impedancja będzie (prawdopodobnie) większa.

A w ogóle to rzeczywiście bez sensu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.