Skocz do zawartości
IGNORED

NOS DAC AD1865

jurek

Rekomendowane odpowiedzi

ta strona niby w tym wątku już była wspomniana. Ale nie pokazana.

Tutaj jest oryginalna aplikacja Ciuffoli-ego z płytkami, pomiarami. Prowadzi za rękę.

Przydałby się ktoś, kto fajnie wykonana płytki i mógłby być fajny Dac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pierwszy link nazwany jako tania wersja. Drugi wypasiona.

Zdjęcie taniej :-). Druga na lundhalach bez płytek

post-12155-0-59858900-1330242438_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

ta strona niby w tym wątku już była wspomniana. Ale nie pokazana.

Tutaj jest oryginalna aplikacja Ciuffoli-ego z płytkami, pomiarami. Prowadzi za rękę.

Przydałby się ktoś, kto fajnie wykonana płytki i mógłby być fajny Dac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwszy link nazwany jako tania wersja. Drugi wypasiona.

Zdjęcie taniej :-). Druga na lundhalach bez płytek

PCB do projektu Cufolliego mozna kupić tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PCB do projektu Cufolliego mozna kupić tu:

Ukryta Zawartość

Jak się przyjrzysz, to to są inne płytki. Może projekt ten sam, ale chociażby zasilanie masz inne i na wspólnej płytce z DAC

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Jak się przyjrzysz, to to są inne płytki. Może projekt ten sam, ale chociażby zasilanie masz inne i na wspólnej płytce z DAC

To jest rozwinięcie projektu uzgadnianie z Ciufollim (dodany Salas shunt).

Jest duży wątek o tym na diyaudio.

Ostanio znowu siedze w DACach i chce wykonać dobry projekt NOSa na AD1865 w związku z tym ma pytanie.

Czy mieliście do czynienia z kostką pokazaną na 1 fotce ?

Kumpel posiadający kit Audionote wymienił za namową orginalą kość (fotka 2) z nawyższą gradcją (K) na tą właśnie. W jego opinii lepiej to zabrzmiało.

Niestety na forach nic konkretnie na temat tej pierwszej nie mogę zaleźć. Miał ktoś ?

Fakt, iż identyczną kość widzałem w Wadii. Wygląda mi to na orginalne kostki AD z wcześniejszej produkcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-30211-0-18145900-1330182015_thumb.png

Po przeczytaniu wątku o poprzednim dziele - nie mogę się doczekać!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Składałem ten DAC na 4 płytkach od Quanghao:

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że te nowe są ulepszone, bo pierwsze miały bardzo poważne błędy. PCB z DACiem i odbiornikiem była fatalna, reszta już lepsze. Ogólnie projekt wart zachodu, gra bardzo dobrze.

Ukryta Zawartość

Co do płytek ze strony Ciuffoli-ego jak już było wspominane, nawet nie miożna nazwać że są on źle wykonane. Tylko tragicznie !

I taki projekt przedstawiał, na zdjęciach w jego urządzeniu zastosował inne.

Ja już zrobiłem prototyp PCB pod tego DACa ze znakomitym odbiornikiem WM8804, bo zamiast leciwego CS8414.

Nie da sie normalnie zrobić NOSa na 1865 z wykorzystaniem WMa. Choćbym stanął na głowie, to 1865 przyjmuje dane w 18bitach.

Zarówno WM ani nawet DIR nie ma takiej opcji. Ale wystarczyło troche się pobawić bramikami i zadziałało. Na WMie :-)

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Zaprojektowałby ktoś porządne, proste PCB do NOS DAC?

Prosty, świetnie grający DAC ( słuchałem) ale filtrem już jest.

Ukryta Zawartość

AD1865 są teraz bardzo tanie (12-20 dolarów z przesyłką na ebaju).

Ukryta Zawartość

Trochę cierpliwości, a płytka do NOS AD1865 plus WM8804 się pojawi.

Ten DAC z linku na świetnym filtrze CXD1244, gra faktycznie dobrze.

Robiłem też próby z nim jak i z równie dobrym SM5813. Ale sam ten przetwornik (NOS) gra moim zdaniem lepiej.

Rozumie dlaczego Audionote sie tak wyłamuje na tle innych firm i robi prościutkie układy typu NOS. :-)

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Robiłem też próby z nim jak i z równie dobrym SM5813. Ale sam ten przetwornik (NOS) gra moim zdaniem lepiej.

Rozumie dlaczego Audionote sie tak wyłamuje na tle innych firm i robi prościutkie układy typu NOS. :-)

Robertus, kibicujemy przynajmniej ja …

I czekamy bo lutownice leżą w szufladzie.

Qrczę a może fucktycznie zrobić to jak AN z CS8414 ?

DACek sie pojawi.

Qrczę a może fucktycznie zrobić to jak AN z CS8414 ?

Nic nie stoi na przeskodzie na jakim kto chce odbiorniku niech zrobi. CS też zagra.

Ja zrobie na WM8804, gdyż jakość w stosunku do CSa jest znacznie lepsza. A do dyspozycji przy prototypach malem 7 źródel cyfrowych.

WM ma kilkakrotnie mniejszy jitter. Odtwarza też przebieg zegarowy na innej zasadzie używając stabilnego zegara z własnego kwarca.

CS może zagrać też b.dobrze (w AudioNote grał świetnie) tyle że mało kto się zastanowi, że wymaga do tego wybitnie dobrego transportu cyfrowego plus dopasowanego połączenia.

Ja już zrobiłem prototyp PCB pod tego DACa ze znakomitym odbiornikiem WM8804, bo zamiast leciwego CS8414.

Nie da sie normalnie zrobić NOSa na 1865 z wykorzystaniem WMa. Choćbym stanął na głowie, to 1865 przyjmuje dane w 18bitach.

Zarówno WM ani nawet DIR nie ma takiej opcji. Ale wystarczyło troche się pobawić bramikami i zadziałało. Na WMie :-)

No, no! Bardzo ciekawe i zachęcające. Rozwiązanie IMHO warte osobnego wątku. Czy mógłbyś zdradzić ten układ? Z dostępnością CS8414 jest słabo, a WM dostępny, tani i... świetny. Czy da się to zastosować do innych DACów (np. 16 bitowych) lub czegoś nowocześniejszego?

Ostatnio naszła mnie ochota na NOStalgiczne powroty do NOSów i starszych prądówek. Kibicuję też mocno temu wątkowi.

Ukryta Zawartość

Wiem, że tantalowe chodziło mi o wartość :-)

Ukryta Zawartość

W związku z pytaniami.

Projekt zostanie na pewno opublikowany,w miedzy czasie też działam z innym projektem.

Najpierw muszę poczekac aż firma wykona mi płytki prototypowe. Już nie ręcznie wykonywane. Dopiero jak taki gotowy projekt podpasuje mi, ewentualnie ponanoszę poprawki, wtedy ruszymy.

Niech dojdą do mnie też zamówione z Honkongu jeszcze dwie kości AD z różnych fabryk w celu weryfikacji jaka jest między nimi różnica.

jesli chodzi o wm8804 nos i 16 bit to ciekawy projekt mozna obejrzeć tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A taki to projekt najpierw zostanie wykonany.

Ładna, zwarta i MAŁA płytka. Kilka pytań.

1. Prostownik/ki (?) są po za płytką?

2. Czy wyprowadzasz na zewnątrz sygnał prądowy do zewnętrznej konwersji, czy też na płytce jest miejsce na konwersję pasywną (te miejsca na kości SMD to zapewne część formowania sygnału 18bitowego dla AD, czy tak?)?

3. Jakie stabilizatory w lewej górnej części przewidujesz? Czy też to może rozwiązanie dyskretne na tranzystorze (multiplikacja C)?

nca

Nowy dac, nic tu odkrywczego nie ma. Po prostu WM8804 może konfigurowalnie pracować w 24 jak i 16 bitach.

Jeśli płytka bedzie projektowana w dacach z AVT tak aby była - gęsto zagospodarowana i byle to zagralo.

Jak było do tej pory. To każdy dobry DAC forumowy z DIY go rozniesie.

madly

1. Tak prostowniki, cały głowny zasilacz jest poza DACem. Jest to prototyp, bede dołączał w konkretne miejsca trzy swoje prestabilizacje, lub sam mostek i zobacze jaki jest wpływ.

W ostateczym projekcie albo powiększe płytke i zintegruje zsilacz, albo dam osobną do zasilacza (jak w audionote), ale z własnym zasilaczem.

2. Na płytce jest miejsce na konwersje pasywną. Scalaki w smd są do zamiamy formatu na 18bit.

3. Pretabilizacja na LM317/337 oraz dodatkowa aktywna filtracja.

1. Tak prostowniki, cały głowny zasilacz jest poza DACem. Jest to prototyp, bede dołączał w konkretne miejsca trzy swoje prestabilizacje, lub sam mostek i zobacze jaki jest wpływ.

W ostateczym projekcie albo powiększe płytke i zintegruje zsilacz, albo dam osobną do zasilacza (jak w audionote), ale z własnym zasilaczem.

Jeśli będziesz stosował prestabilizację, to można mostek z prestabami umieścić na płytce odłamywanej. tym sposobem płytka DAC'a i zasilacza będą małe, co w przypadku próby zmieszczenia w małej obudowie lub np CD takiego DACa daje więcej możliwości. Jestem za takim rozwiązaniem, jako elastyczniejszym.

2. Na płytce jest miejsce na konwersje pasywną. Scalaki w smd są do zamiamy formatu na 18bit.

W sumie ten DAC głównie będzie używany z konwersją pasywną. Można więc pomyśleć, nad zmieszczeniem również pasywnego filtru LCL z korekcją ch-ki tak, aby nie wyprowadzać po za płytkę śmieci po konwersji. Nie mam teraz dostępu do bookmarków, jest takie fajne opracowanie z prostym i skutecznym filtrem, doślę wieczorem. To tylko sugestia, jak ktoś nie chce, to nie wypełnia tego. Jeśli nie zdecydujesz się na umieszczenie filtru, to nie ma tragedii, można zawsze zrobić pająka.

3. Pretabilizacja na LM317/337 oraz dodatkowa aktywna filtracja.

Super, że jest prestab i przy kości już rozwiązanie dyskretne. Bardzo mi się to podoba :D.

Myślałem o takim filtrze pasywnym:

Ukryta Zawartość

tubedac1.gif

Ciut torii w pierwszej części:

Ukryta Zawartość

Ma strome nachylenie, co jest ważne przy NOS, bo śmieci są relatywnie blisko pasma użytkowego. Być może trzeba go przeliczyć, żeby ciął niżej.

Reszta, to już dowolność, ja w każdym razie idę w WK z mu-followerem na kaskadowym CCSie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do zasilacza, to myślałem o indywidualnym zastosowaniu do projektu przez was.

Każdy sobie wtedy podłączy co chce.

Albo zintegruje go na płytce same kondy w jednym rzędzie plus mostki, dużo one nie poszerzą płytki, a projekt będzie kompletny. Wystarczy dołączyć trafo.

Bo osobne płytki pod zasilacz jak rozmawiałem firmą będzą liczyć jako wykonanie osobnej pratii PCB. Wzrosną wtedy mocno koszty, a produkowanie prostego zasilacza osobno, to też jest niepoważne.

Co do filtracji pasywnej, to jest ona już na płytce w postaci prostego RC - pomyślałem o tym.

Filtracja z użyciem indukcyjności L po prostu chrzaniła dźwięk.

Można ją dobrać, ale to mozole. Nie ma też recept z netu, trzeba to dobrać.

Należy brać pod uwagę choćby daną rezystancje pod jaką ma filtr współpracować.

Dla mnie ma to zagrać, dodatkowe eksperymenty zostawiam innym.

I tak widze tylko ja robie po trzy ręczne prototypy i wybieram ten najlepszy (choć wszystkie niby są poprawne), który dopiero daje do produkcji. Wtedy wiem, ze uzyskałem to co chciałem.

OK. Jak najbardziej sensowne podejście. Porządnie zrobiony core, który umożliwia testy. Tylko przyklasnąć i uchylić głowy, że to robisz. W tym kontekście IMHO lepiej nie bawić się w proste mostek i płytkę pod kondy. Każdy sobie dorobi to, co chce, jedni prosty zasilaczyk, inni skończą na Salasie, a tym sposobem zasadnicza płytka DACa będzie mała, poręczna i podatna na zabawy.

Ja pozwolę sobie wtrącić parę słów,

Jednakże większość forumowiczów nie posiada takiej wiedzy, aby stworzyć dla siebie projekt porządnego zasilacza, takiego, który pozwoliłby rozwinąć skrzydła projektowi.

Więc jeśli autor (kol. Robertus) jest w stanie opublikować schemat kolejnej płytki pod bardziej rozwinięty zasilacz to myślę był by to również dobry krok.

Oczywiście pomysł, aby wszystko robić na oddzielnych płytkach jest ok., koszty tu rosną ale to mało istotne. Ale każdy będzie mógł wybrać co mu potrzebne.

A któryś z forumowych projektów by się nie dał zaadoptować ?

np z tego wątku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie najważniejsza jest sama płytka przetwornika.

Co do zasilacza, jeśli już powstanie projekt, to mojego opracowania. Nie bawie sie w żadne gotowce.

Choćby podany ten z linku dosyć rozbudowany Q-Mini mam. Jedną płytkę już odsprzedałem. Sprawdził się dosyć dobrze na zasilaniu operacyjnych, za to na zasilaniu kostki daca wypadł kiepściutko.

Chyba jednak zastosuje prostrzy projekt z prestabilizacją bankiem kondów na osobnej płytce.

Schematu ładnego nie mam. Mam naszkicwane na kartce, bo nie chce mi sie tego rysować.

Protela mam poza tym tylko w pracy, a w domy zabieram sie za praktyke.

Nie mogę sobie pozwolić samą malą płytkę DACa (to jest projekt testowy) a zasilacz neich sobie podlączy jaki kto che.

To jest projekt kompletny, wielu pisze sie na zamówienie, stawiając dopiero kroki w elektronice i nie moż byc sytuacji, że nie będą wiedzlei jak to podłaczyć.

Projekt musi być kompletny - lączysz trafo i ma działać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.