Skocz do zawartości
IGNORED

DAC-jakość ponad cenę! Czy super drogie DAC-i grają lepiej?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Samo pasmo przenoszenia to taki parametr w sumie niewiele mówiący a w zasadzie wywołujący wiele kontrowersji. Słychać bowiem głosy ze i tak powyżej 18kHz nikt nie słyszy. Wszystko ok ale to dotyczy tylko sygnału sinusoidalnego. Każdy natomiast jest w stanie rozróżnić brzmienie sinusoidy i prostokąta o częstotliwości 10KHz a przecież to sygnały różniące się harmonicznymi będącymi wielokrotnością 10kHz. Wiem że nie każdy musi się na tym znać ale śmiem twierdzić że ta wiedza jest natomiast od szkoły podstawowej błędnie wpajana i przez to takie twierdzenia.

Nie ma o co kruszyć kopii:)

Sprawa z pasmem przenoszenia jest uzależniona nie tylko od jakości trafa ale również od tego jaka lampa jest w stopniu mocy a w zasadzie od jej impedancji. Nie stanowi problemu uzyskanie 100kHz np z lampy 6C33C to żadne wyzwanie. Sytuacja znacznie się komplikuje gdy np mamy uzyskać dobre pasmo np z lampy 211, 845 czy GM70. Przy dużej wartości Ra to już nie jest takie proste. Do tego dochodzi jeszcze relatywnie duża moc a zatem trafo nie jest takie małe i to dodatkowo komplikuje temat.

Pasmo 30Khz z tych lamp to już nie lada wyzwanie. Porównywanie tego do innych wzmacniaczy jest totalnie bez sensu. Ktoś wrzucił tu link do wzmacniacza firmy NAT na lampie GM100 i podają oni 80khz co dla mnie jest wartością totalnie nierealną. Albo inaczej to totalna abstrakcja:)

Panie Andrzeju robi Pan świetne wzmacniacze i tak trzymać! Nie czepiam się że pasmo ma Pan do +40 KHz. Mój post raczej cały czas zmierza do tego co ten najlepszy High End powinien ze względu na to co się dzieje od strony instrumentów przenosić.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ktoś wrzucił tu link do wzmacniacza firmy NAT na lampie GM100 i podają oni 80khz co dla mnie jest wartością totalnie nierealną. Albo inaczej to totalna abstrakcja:)

Nie ktoś tylko ja wrzuciłem ;)

Nie jestem konstruktorem i nie chcę również jak papuga bezmyślnie powtarzać czegoś na czym się nie znam ale skoro padają tutaj takie jednoznaczne stwierdzenia to dopytam konstruktora ( przemiły gość więc liczę ,że merytorycznie odniesie się do tego co tutaj piszą koledzy na temat innych sprzętów lampowych ).

Zobaczymy co ma do powiedzenia w końcu chyba niegłupi konstruktor z Serbii skoro jego urządzenia sprzedają się od lat na całym świecie.

P.S.

Miałem i słuchałem tych urządzeń w domu jak wiele innych o paśmie pierdyliona kHz. i powiem ,że ja jakoś nie widzę związku pomiędzy górną granicą pasma a dobrym dźwiękiem.

To ciekawe. Moja ponad 50-letnia (sic!) końcówka mocy, nominalnie ma pasmo przenoszenia +-1 dB od 10Hz do 40kHz...

Cuda Panie, Cuda.:)

Albo dobrze zaprojektowany i wykonany trafolek :)

Sub harmoniczne czyli nizsze harmoniczne zapisane sa w materiale, a jesli wyzsze harmoniczne nie sa slyszalne juz przez ucho to po co je odtwarzac? To nie ma zadnego sensu. Mylicie pojecia, pasmo jest istotne w przypadku pracy z petla wewn, wzmaciacza.

Dla przykladu jeden z lepszych DAC-ow Audio Note DAC 5 w pelnej krasie za jedyne 192k funa brytyjskiego, ma opadanie dla 20kHz/-1,7dB a gra ponoc miodzio, no wiec...

Nie o takie tu pasmo chodzi o jakim myslicie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sub harmoniczne czyli nizsze harmoniczne zapisane sa w materiale

Analogicznie to tak jak oglądanie promieni Roentgena na monitorze takim światłem monitora nie zrobisz zdjęcia :)

U słuchacza musi być generowane całe pasmo do tych 100 KHz a nie jego częściowa transformacja.

Analogicznie to tak jak oglądanie promieni Roentgena na monitorze takim światłem monitora nie zrobisz zdjęcia :)

U słuchacza musi być generowane całe pasmo do tych 100 KHz a nie jego częściowa transformacja.

Patrz na pomiar Audio Note DAC5 czy musi? Ja twierdze ze nie musi. ;)

Nie podniecalbym sie wogole na waszym miejscu jakie pasmo ma wzmacniacz, jesli ma -3dB przy 20kHz dla pelnej mocy to jest idealnie, nic wiecej nie trzeba. a wlasciwie to kazdy ma.

Stasiop,

proszę napisz, jakiego wzmacniacza używasz na co dzień do swoich odsłuchów ?

To pytanie zadaję li tylko z czystej ciekawości.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Stasiop,

proszę napisz, jakiego wzmacniacza używasz na co dzień do swoich odsłuchów ?

To pytanie zadaję li tylko z czystej ciekawości.

Nie uzywam zadnego, slucham na sluchawkach obecnie. Wzmacniacz ma byc szybki w otwartej petli i miec szerokie pasmo, w zamknietej powiem ze nim ma wezsze pasmo to tym lepiej ;)

Nie ktoś tylko ja wrzuciłem ;)

Nie jestem konstruktorem i nie chcę również jak papuga bezmyślnie powtarzać czegoś na czym się nie znam ale skoro padają tutaj takie jednoznaczne stwierdzenia to dopytam konstruktora ( przemiły gość więc liczę ,że merytorycznie odniesie się do tego co tutaj piszą koledzy na temat innych sprzętów lampowych ).

Zobaczymy co ma do powiedzenia w końcu chyba niegłupi konstruktor z Serbii skoro jego urządzenia sprzedają się od lat na całym świecie.

P.S.

Miałem i słuchałem tych urządzeń w domu jak wiele innych o paśmie pierdyliona kHz. i powiem ,że ja jakoś nie widzę związku pomiędzy górną granicą pasma a dobrym dźwiękiem.

Proszę link do testu jednego ze wzmacniczy NATa

Ukryta Zawartość

Proszę zwrócić uwagę na to ze pasmo przenoszenia ma już 0,8 dB spadku przy 20kHz i zapewne potem dość ostro leci. Domniemane pasmo przenoszenia które podają w katalogach jest przy spadku bagatelka 14,2 dB zniekształcenia przy 40 khz są na poziomie 10% zatem ich dane podawane w katalogach to fikcja.

Ukryta Zawartość

Patrz na pomiar Audio Note DAC5 czy musi? Ja twierdze ze nie musi. ;)

Jak z zamkniętymi oczami nie rozróżnisz brzmienia skrzypiec z AN od stojącego obok grającego skrzypka to OK.

Cały czas w High Endzie są rózne problemy a to jest tylko jeden z nich.

Jak tu już sobie tak piszemy to może poczytał bym jaki wzmacniacz ma świetny czas narastania sygnału i dobrze pomierzony, bo to kolejny aspekt odpowiedzialny za barwę która jest fundamentem w słuchanej muzyce.

Nie uzywam zadnego, slucham na sluchawkach obecnie.

tzn., że jak? Bo jakoś tego sobie nie potrafię wyobrazić, masz pasywkę czy jak?

Możesz rozwinąć, proszę?

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Nie uzywam zadnego, slucham na sluchawkach obecnie.

Lubię słuchawki bezwzmacniaczowe :)

tzn., że jak? Bo jakoś tego sobie nie potrafię wyobrazić, masz pasywkę czy jak?

Możesz rozwinąć, proszę?

Slucham obecnie se scalaczka LME49990

Slucham obecnie se scalaczka LME49990

Aha. By była jasność, to ja się nie czepiam, tylko staram się ustalić fakty. Popraw mnie, jeśli się mylę i proszę uzupełnij tor:

słuchawki HD 600 - scalak LME49990 - twój DAC - i?

Aha. By była jasność, to ja się nie czepiam, tylko staram się ustalić fakty. Popraw mnie, jeśli się mylę i proszę uzupełnij tor:

słuchawki HD 600 - scalak LME49990 - twój DAC - i?

Laptop -> regenerator -> DAC -> HD650

Proszę link do testu jednego ze wzmacniczy NATa

Ukryta Zawartość

Proszę zwrócić uwagę na to ze pasmo przenoszenia ma już 0,8 dB spadku przy 20kHz i zapewne potem dość ostro leci. Domniemane pasmo przenoszenia które podają w katalogach jest przy spadku bagatelka 14,2 dB zniekształcenia przy 40 khz są na poziomie 10% zatem ich dane podawane w katalogach to fikcja.

Tak jak pisałem : nie widzę związku dobrego dźwięku z górną granicą pasma przenoszenia.

Odniosłem się tylko do twierdzeń podawanych w tym wątku ,że pasmo przenoszenia ma fundamentalne znaczenie dla jakości urządzenia.

Oczywiście poproszę panów z "NAT Audio" o udostępnienie rzetelnych pomiarów Magmy i wtedy będziemy mogli się jednoznacznie wypowiedzieć.

Poniżej ciekawy link :

Ukryta Zawartość

pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Laptop -> regenerator -> DAC -> HD650

Dziękuję za info. Jakby tu powiedzieć, "nie mam więcej pytań"...

Nie dadzą tobie bo magma popali im mierniki... :-)

Faktycznie oczojebne są to wzmaki i świecą jak na przesłuchaniu w Gestapo ;)

Panie Andrzeju robi Pan świetne wzmacniacze i tak trzymać! Nie czepiam się że pasmo ma Pan do +40 KHz. Mój post raczej cały czas zmierza do tego co ten najlepszy High End powinien ze względu na to co się dzieje od strony instrumentów przenosić.

No to sie dolacze do pozdrowien dla p. Andrzeja.

Moj hiendowy dzwiek w sensie przekazywnia emocji zaczal sie ponad 10 lat temu od wt30II, a syn gra ciagle na Tacd 01.

Jak set 42 bedzie w czarnej obudowie, to kto wie:)

Konto w trakcie usuwania

Tak jak pisałem : nie widzę związku dobrego dźwięku z górną granicą pasma przenoszenia.

Bo go nie ma, wiec ciezko go zobaczyc ;) Co innego pasmo w otwartej petli, w katalogach robia ludziom wode z mozgow a Wy to lykacie jak mlode pelikany ;)

No to po co kolega pytal, mam nadzieje kolego, ze to nie byl trolling, bo przeciez bylo to w kontekscie pasma? ;) A moge wiedziec, skoro zadajemy juz pytania bez sensu, jakie kolega ma zrodlo w swoim systemie? ;)

Poniżej ciekawy link :

Tak sobie myślę miałem kiedyś do czynienia w przemyśle z lampą mocy która dawała przy bardzo dużej częstotliwości w MHz 10KW mocy, może by podeszła do audio? sama lampa była chłodzona wodą (w podstawce) a koszt jej na początku lat 90" to 150$.

No w końcu ktoś zadowolony.

No to po co kolega pytal, mam nadzieje kolego, ze to nie byl trolling, bo przeciez bylo to w kontekscie pasma? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka profesjonalnych studiow uzywa tych sluchawek, rowniez i Deutsche Grammophone. Sluchalem innych i jakos ja nie widze postepu za duzego.

Ukryta Zawartość

A tu do porównania High Endowe słuchawki i właśnie ten świetny realizm uzyskiwany z dobrze przenoszonego pasma, warto kuknąć

Ukryta Zawartość

Kilka profesjonalnych studiow uzywa tych sluchawek, rowniez i Deutsche Grammophone. Sluchalem innych i jakos ja nie widze postepu za duzego.

W studiach używa się do odsłuchu w 99% kolumn bo tak przeważnie słucha, słuchał (no bo obecne szaleństwo MP3) klient docelowy!

Ukryta Zawartość

A tu do porównania High Endowe słuchawki i właśnie ten świetny realizm uzyskiwany z dobrze przenoszonego pasma, warto kuknąć

Skoro kolega uwaza ze pasmo jest takie istotne, to jak wytlumaczy takie uchy i achy wielu osob nad audio Notem DAC5 ktory wg tego co kolega mowi, powinien bardzo zle grac a jest zupelnie inaczej. Prosze sie ustosunkowac?

Nie wiem czy kolega widzial pasma wzmacniaczy Audio Nota On Gaku czy tez Kondo? Podpowiem ze maja bardzo waskie pasma a jakos graja wybitnie wiec jak to jest z tym pasmem, jest istotne? ;))))))

Odniosłem się tylko do twierdzeń podawanych w tym wątku ,że pasmo przenoszenia ma fundamentalne znaczenie dla jakości urządzenia.

Oczywiście poproszę panów z "NAT Audio" o udostępnienie rzetelnych pomiarów Magmy i wtedy będziemy mogli się jednoznacznie wypowiedzieć.

pozdr.

Średnio mnie interesuje co mają do powiedzenia po prostu wiem co jest realne a co czystą abstrakcją. Pomiary w teście tylko to w 100% potwierdziły. Nie wynika z tego że te wzmacniacze są złe. Ale po co pisać bzdury?

Co do samego wpływu pasma to nie możemy popadać w skrajności. Wpływu pasma przenoszenia nie należy ani przeceniać ani nie doceniać. 30khz to bezwględne minimum i koniec kropka. Niestety znaczna część wzmacniaczy SE może tylko o tym pomarzyć.

30khz to bezwględne minimum i koniec kropka. Niestety znaczna część wzmacniaczy SE może tylko o tym pomarzyć.

Wzmaki Audio Nota i Kondo te najwybitniejsze maja -3dB dla 20kHz wiec jak to jest z tym bezwglednym minimum? ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.