Skocz do zawartości
IGNORED

DAC-jakość ponad cenę! Czy super drogie DAC-i grają lepiej?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro kolega uwaza ze pasmo jest takie istotne, to jak wytlumaczy takie uchy i achy wielu osob nad audio Notem DAC5 ktory wg tego co kolega mowi, powinien bardzo zle grac a jest zupelnie inaczej. Prosze sie ustosunkowac?

Nie wiem czy kolega widzial pasma wzmacniaczy Audio Nota On Gaku czy tez Kondo? Podpowiem ze maja bardzo waskie pasma a jakos graja wybitnie wiec jak to jest z tym pasmem, jest istotne? ;))))))

Kolego nie rozumie koncepcji topowego High Endu po prostu tam ma nam nic nie przeszkadzać! Nie zastanawiamy się dla czego lewa część orkiestry jest rozmyta a prawa niemrawa, po prostu gra muzyka.

To że AN dobrze gra to znaczy tyle i tylko tyle, On Gaku nie gra wybitnie w stosunku do referencji jaką jest dżwięk live a nie inne lepsze lub gorsze konstrukcje.

Pomyśl sobie słuchasz jakiegoś nagrania i obojętnie do jakiej klasy urządzenia to nagranie włożysz -zainstalujesz nic więcej się z niego nie dowiadujesz co najwyżej jest mniej lub bardziej przyjemne w odbiorze ale to raczej sprawa estetyki a nie ekstra sterydów słyszanych w nagraniu.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tak sobie myślę miałem kiedyś do czynienia w przemyśle z lampą mocy która dawała przy bardzo dużej częstotliwości w MHz 10KW mocy, może by podeszła do audio? sama lampa była chłodzona wodą (w podstawce) a koszt jej na początku lat 90" to 150$.

Lamp o dużych mocach jest dosyć sporo ale tak na prawdę tylko klika typów niejako też na siłę da się zastosować w audio. Właśnie ze względu na trafa wyjściowe. Zbudowanie trafa o mocy powiedzmy 50W i ładnej charakterystyce pod GM70 jest już trudne. Pod 833A i mocy 140W to jazda bez trzymanki. Za GM100 już po prostu bym się nawet nie brał bo z góry wiem ze nic z tego ciekawego nie wyjdzie.

On Gaku nie gra wybitnie w stosunku do referencji jaką jest dżwięk live a nie inne lepsze lub gorsze konstrukcje.

Owszem ale w takim porownaniu to nic nie gra, jednak pozwole sobie zaznaczyc ze to jeden z lepiej grajacych wzmakow lampowych jakie sa na swiecie i jest to scisla czolowka i ma takie NEDZNE pasmo 20kHz :D, przeciez z tego co kolega pisze, to powinna byc totalna padaka, a jednak...;)

Mowiac krotko, nie ma korelacji pomiedzy szerokoscia pasma wzmacniacza a jakoscia dzwieku, jesli przenosi on dobrze pasmo akustyczne. Pasmo jest potrzebne do szybkosci obrobki pracy petli, a nie na glosniku i to jest moim zdaniem twierdzenie gdzie stawiam koniec i KROPKE kolego Rafaell ;)

Wzmaki Audio Nota i Kondo te najwybitniejsze maja -3dB dla 20kHz wiec jak to jest z tym bezwglednym minimum? ;)

Pewnie mi się teraz dostanie ale co mi tam:)

A niech mają ile chcą nie są to natomiast dla mnie w żadnym razie punkty odniesienia. Tym bardziej to świadczy tylko o niechciejstwie konstruktorów.

Właśnie ze względu na trafa wyjściowe.

Pamiętam jak rozmawialiśmy o tym parę lat temu telefonicznie, czyli jak by się udało pchnąć dalej trafa (a nowych rozwiązań w tej dziedzinie jednak jest) to cała reszta podoła?

Owszem ale w takim porownaniu to nic nie gra, jednak pozwole sobie zaznaczyc ze to jeden z lepiej grajacych wzmakow lampowych jakie sa na swiecie i jest to scisla czolowka i ma ma takie NEDZNE pasmo 20kHz, przeciez z tego co kolega pisze to powinna byc totalna padaka a jednak...;)

Mowiac krotko nie ma korelacji pomiedzy szerokoscia pasma wzmacniacza a jakoscia dzwieku, jesli przenosi on dobrze pasmo akustyczne. Pasmo jest potrzebne do szybkosci obrobki pracy petli, a nie na glosniku i to jest moim zdaniem twierdzenie gdzie stawiam koniec i KROPKE kolego Rafaell ;)

Panie kolego StasioP mam dalej odmienne zdanie i nie tylko ja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A niech mają ile chcą nie są to natomiast dla mnie w żadnym razie punkty odniesienia. Tym bardziej to świadczy tylko o niechciejstwie konstruktorów.

No wlasnie chciejstwie ;) ale to juz temat, na gruba ksiazke...naukowa :D

Wystarczy zagladnac do ksiazki Feszczuka, czy tez Cordella ale oni tylko lizneli temat..tak na marginesie ;)

Panie kolego StasioP mam dalej odmienne zdanie i nie tylko ja

Tylko czemu o Kondzie i Audio Nocie sluchac na caly swiat...? A pokoj na wystawach peka ciagle w szwach, pewnie ten marketing :) Pytanie znowu zagadkowe, no nie? ;)

Tylko czemu o Kondzie i Audio Nocie sluchac na caly swiat...?

Czy ja pisałem że to złe produkty? Pisałem tylko że topowy High End powinien ciągnąć do 100KHz i co mi zrobisz :)

Czy ja pisałem że to złe produkty? Pisałem tylko że topowy High End powinien ciągnąć do 100KHz i co mi zrobisz :)

Nic Ci nie zrobie. Obalilem tylko Twoje zalozenia i nie masz juz jak odbic logiczie i merytorycznie pileczki :) ot i wszystko ;)

Pamiętam jak rozmawialiśmy o tym parę lat temu telefonicznie, czyli jak by się udało pchnąć dalej trafa (a nowych rozwiązań w tej dziedzinie jednak jest) to cała reszta podoła?

Nawet stosując najlepsze rdzenie i inne materiały pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Powyżej pewnych mocy a zatem wielkości trafa wyjść się nie da. Dotyczy to układów SE na lampach wyskonapięciowych. Bo układy PP o niskich impedancjach nie stanowią problemu. Cała reszta podoła jedynym ograniczeniem jest trafo. Zresztą nie ma sensu stosować jakiś lamp "wynalazków" typu GM100 skoro 833A zapewnia już 140 W. Z tym że lampa 833A łyka z sieci 400 W a GM100 samego żarzenia 300W. Aby uzyskać te 180W jak ma NAT to musimy jeszcze doliczyć minimum 400W na anodzie. Czyli bitwa o 40 W a sprawność marna w dodatku mega problematyczne trafo. Niestety tak jest też z innymi typami lamp.

Owszem ale w takim porownaniu to nic nie gra, jednak pozwole sobie zaznaczyc ze to jeden z lepiej grajacych wzmakow lampowych jakie sa na swiecie i jest to scisla czolowka i ma takie NEDZNE pasmo 20kHz :D, przeciez z tego co kolega pisze, to powinna byc totalna padaka, a jednak...;)

Mowiac krotko, nie ma korelacji pomiedzy szerokoscia pasma wzmacniacza a jakoscia dzwieku, jesli przenosi on dobrze pasmo akustyczne. Pasmo jest potrzebne do szybkosci obrobki pracy petli, a nie na glosniku i to jest moim zdaniem twierdzenie gdzie stawiam koniec i KROPKE kolego Rafaell ;)

To według twojej teorii ile powinno to pasmo wynosić? konkretnie od do?

Co do Audio Note itp to uwierz mi są zwolennicy jak i przeciwnicy tego brzmienia. Tak że proponuję nie uogólniać. A na pewno nie są to wzmacniacze uniwersalne.

To według twojej teorii ile powinno to pasmo wynosić? konkretnie od do?

To nie wg mojej teorii, to sa sprawy stare jak wzmacnianie sygnalu, pasmo powinno byc na przodzie ograniczne maksymalnie ile sie da, na tyle aby ucho nie uslyszalo moze nawet 15kHz/-3dB. Ale dla bezpieczenstwa i zeby ludzie nie marudzili, daja 20kHz/-3dB. Nim wezsze pasmo tym lepiej bedzie grac.

Pozdr

Pewnie mi się teraz dostanie ale co mi tam:)

Panie Andrzeju,

Ja bym ich nie wzial nawet jakby kosztowaly o jedno zero mniej.

Kol Stasiu ma to do siebie, ze przezywa rozne okresy uniesien, teraz ma uniesienie na lampy i analog, ktore kilka lat temu odsadzal od czci i wiary.

Ot , mlodosc, durna i chmurna.

Co do audio tekne to moge sie ze Stasiem zgodzic , gdyby jeszcze ten wyglad nie tak szkaradny. A co z czarnym set 42?

Konto w trakcie usuwania

Kol Stasiu ma to do siebie, ze przezywa rozne okresy uniesien, teraz ma uniesienie na lampy i analog, ktore kilka lat temu odsadzal od czci i wiary.

Bzdurzysz Marslo, albo nie rozumiesz co kiedys pisalem. Zawsze pisalem ze lampy dobrze graja ale nie sa absolutnie do niczego potrzebne, ze tranzystory sa lepsze i robie tylko na tranzystorach, nic sie w tym temacie nie zmienilo. Co do gramofonu nic takiego nie pisalem nigdzie, mijasz sie z prawda. Mam nadzieje ze nie robisz tego celowo? ;)

Ot , mlodosc, durna i chmurna.

Dzieki za 'mlodosc' chociaz mlody to juz raczej jestem tylko duchem i tak zostanie.

Starosc to znowu powinna byc TYLKO, madrosc dystans i rozsadek a u Ciebie...mlodziencze emocje, moze to i dobrze ;)

Ja bym ich nie wzial nawet jakby kosztowaly o jedno zero mniej.

No skoro lubi sie miskowaty dzwiek i Lampiego I Avantgardy to ja sie nie dziwie ;)

Jakos w tamtym roku w pokoju z On Gaku byly takie tlumy ze bylo sie ciezko zmiescic, to samo w tym roku z Kondem, pewnie ludzie sa glusi nie ma to jak Lampi i Avantgardy :D hehe

Wreszcie się czegoś nauczyłem :) muszę teraz poprawić swoje wzmacniacze żeby grały lepiej. Tylko jak mam to zrobić? Wychodzi na to że muszę przerobić trafa tzn. spieprzyć ich budowę tak żeby przenosiły max 20kHz.

A co do SET42 w czerni to wystarczy czarny spray:) a tak poważnie to trochę trudny temat bo obudowa dodatkowo się będzie nagrzewała a i efekt wizualny połączony z błyszczącą nadal nierdzewką może być nieciekawy.

Stasiu,

Moze ja nie rozumiem jezyka polskiego albo Ty masz klopoty z pamiecia, ciagle piszesz jak to najlepiej gra tech das a teraz mi bzdury zarzucasz. Teraz masz faze na kondo i audio tekne, bos jakies nowe ksiazki przeczytal. Ale z tego ma wynikac , ze tranzystory sa najlepsze, kurde, czy tu nie jest lekarz potrzebny i to nie internista?

Co do avantgardow i lampiego to nie ma o czym gadac, bos nigdy tego nie slyszal w przeciwienstwie do mnie, ktory zarowno kondo ongaku i audio tekne liznal, choby na wystawie.

Pisze wiec w oparciu o odsluchy a Ty konfabulujesz.

Konto w trakcie usuwania

Wreszcie się czegoś nauczyłem :) muszę teraz poprawić swoje wzmacniacze żeby grały lepiej. Tylko jak mam to zrobić? Wychodzi na to że muszę przerobić trafa tzn. spieprzyć ich budowę tak żeby przenosiły max 20kHz.

Ma kolega konstruktor problemy z czytaniem ze zrozumieniem? ;) Nic nie trzeba poprawiac juz napisalem - 'NA PRZODZIE' wystarczy na wejsciu wzmaka dac wiekszy pojemnosciowo kondensator, ten kondensator musi byc najwyzszej jakosci n.p. teflonowy. Niech kolega zrobi probe i napisze, tylko szczerze;)

No skoro lubi sie miskowaty dzwiek i Lampiego I Avantgardy to ja sie nie dziwie ;)

Jakos w tamtym roku w pokoju z On Gaku byly takie tlumy ze bylo sie ciezko zmiescic, to samo w tym roku z Kondem, pewnie ludzie sa glusi nie ma to jak Lampi i Avantgardy :D hehe

A ty byłeś u mariusza? Raczej wątpię. Ja byłem i miałem okazję słuchać tego systemu. On na pewno nie jest miśkowaty. O czym ty gadasz? To Kondo, może poza Kagurami, są bardziej miśkowate, ale za to je ludzie lubią. Piszesz o rzeczach,o których nie masz pojęcia.

czy tu nie jest lekarz potrzebny i to nie internista?

Mariusz czytanie ze zrozumieniem TYLKO.

Lampy moim zdaniem nie sa potrzebne aby uzyskac wybitny dzwiek, tranzystory sa lepsze poprostu, oczywiscie inaczej aplikowane niz wiekszosc wzmakow tranzystorowych. Wiele osob ktore kochalo lampy przesiada sie na trany, n.p nasz forumowy kolega Jarek i WIELU WIELU innych.

Dobrze to juz zmykam...

Gadajcie dalej o DAC-ach, milej pogawedki zycze i pozdrawiam :)

p.s. Czekam na wrazenia w nowym zmodyfikowanym Amplifonie ;)

Wychodzi na to ze na serio jestem durny bo nic nie rozumiem z tego co piszesz. Gdzie ma być ten kondensator? jak wpięty? i on ma poszerzać czy ograniczać pasmo?

Jasne, Jarek sie przesiadl ? I to ma byc argument , ze tranzystory sa lepsze?

Koncz wasc, wstydu( sobie ) oszczedz.

Konto w trakcie usuwania

Wychodzi na to ze na serio jestem durny bo nic nie rozumiem z tego co piszesz. Gdzie ma być ten kondensator? jak wpięty? i on ma poszerzać czy ograniczać pasmo?

Na samym wejsciu wzmacniacza w pierwszym stopniu, ma ograniczac pasmo, przeciez to oczywiste.;)

Koncz wasc, wstydu( sobie ) oszczedz.

Czyli mam Ci wbic szable w glowe abys uniknal kompromitacji? Bo taki jest sens Twych slow? :D

Jesli chodzi o mnie dzieki za rade, ale zawsze robie co uwazam za stosowne zawsze i wszedzie :)

spadam czesc chlopaki *) buzka slodka

p.s. Czekam na wrazenia w nowym zmodyfikowanym Amplifonie ;)

No to pewnie na froncie Amplifona będzie taka tabliczka:

Amplifon designed by StasioP

;)

Panie Andrzeju,

Stasiu jest " miszczem " rozwiazan teoretycznych.

Niech kupi Pana wzmak i wstawi ten kondensator, na pewno znajdzie nabywcow na wersje custom, ktora zagra jak ongaku:). Albo Gaku on...

Moim zdaniem szkoda Pana czasu na te dyskusje, chyba , ze traktuje Pan to jako rozrywke.

Konto w trakcie usuwania

(...)mam nadzieje kolego, ze to nie byl trolling (...)

Kolego Stasiop,

ja grzecznie zapytałem się o tor, by ustalić jakie ma kolega punkty odniesienia do wyrażania tak autorytatywnych spostrzeżeń. A tu jak widać kolega działa raczej ex opere operato...

Proszę powstrzymać chęć szafowania insynuacjami i trzymać fason. "Rozumiemy się?"

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

I to ma byc argument , ze tranzystory sa lepsze?

Mariusz czy możesz napisać ile tranzystorów ( uznanych firm ) słyszałeś u siebie w domu ?

Nie chodzi mi o to ,że tranzystory są lepsze od lamp bo nie należy tak uogólniać sprawy.

Ale również nie należy pisać ,że lampy ogólnie są lepsze od tranzystorów bo to nie jest prawda. A już na pewno nie należy pisać ,że tylko jeden konkretny produkt jest bezapelacyjnie najlepszy na świecie bo to jest kompromitacja.

Zarówno lampa jak i tranzystor mają swoje wady jak i zalety.

Trzeba wybrać mniejsze zło lub inaczej mówiąc wybrać te zalety , które są ważniejsze ze względu na repertuar , którego słuchamy.

Ja nadal jestem tego zdania ,że większość lamp gra lepiej niż większość tranzystorów .

Ale są wyjątki.

I niestety ze względu na cenę jest ich mniej w obiegu.

Na samym wejsciu wzmacniacza w pierwszym stopniu, ma ograniczac pasmo, przeciez to oczywiste.;)

No dla mnie to nie jest oczywiste. To ma być jakiś filtr RC ?

Kolega Cytrus nie wziął pod uwagę, że kolega Stasiop ma dostęp do YouTube, a jak ma dostęp do tego portalu to może słuchać sprzętu jakiego tylko zapragnie w swoim domu.

Ja trochę zazdroszczę koledze Stasiop takich umiejętności wychwytywania barwy, dynamiki i rozdzielczości dźwięku z kolumienek bądź słuchawek podpiętych pod komputer.

Jarek,

Moj glos nie byl ani za lampami ani za tranzystorami tylko obsmiewalem argument Stasia- fakt ,ze Ty sie "przesiadles" na tranzystory o niczym nie swiadczy poza tym, ze dla Ciebie sa najlepsze, wyczuwasz roznice?

Akurat co do meritum to sadze, ze duze Focale co do zasady latwiej wysterowac tranzystorem.

Nie ma czegos takiego jak najlepszy wzmak w ogole , moze byc najlepszy w danym systemie wg konkretnych preferencji.

Konto w trakcie usuwania

Wreszcie będę mógł zmierzyć się z legendą. Dzięki uprzejmości Pana Wojtka Szemisa, dystrybutora na Polskę firm Kondo i Audio Note Uk. otrzymałem na testy prawie najwyższy model DAC-a Audio Note o symbolu DAC 5 Signature. Wyżej jest jeszcze dzielony 5th Element. Trudno ocenić brzmienie bo gra dopiero godzinę, ale już jest bardzo dobrze. Coś więcej będzie wiadomo za kilka dni. Sprzęt nie jest w pełni wygrzany. Poza tym wytrzęsiony w podróży nie gra na max swoich możliwości. Pogra 100h i już będzie wiadomo coś więcej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.