Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel audioquest type 6+ bi-wire?

Piasek

Rekomendowane odpowiedzi

>>TK

A wiesz w jaki sposób nalezy rozdzielić przewody?

Mam taki kabel, a z ust producenta (via e-mail) dowiedziałem się, ze podłącza się go w ten sposób, ze czarne przewody to minus, a kolorowe plus - tzn. połączenie prawidłowe (o ile o takim mozna w ogóle mówić) to trzy przewody kabla ma każde gniazdo. Ale jak to rozdzielić na biwiring???

Trzeba dopytac sie u Audioquesta i to dokladnie. Jezeli sa 3 pary zyl to moze z powodu istnienia kolumn z 3 parami postow, tzw. triwiring. W niektorych kablach sa zyly dodatkowe, ktore nie sluza do przesylania sygnalu ale tylko stanowia rodzaj ekranu - Eichmann.

Np. w kablu supry rondo nie tylko jest wazne jakie zyly na minusie a jakie na plusie ale takze ich wzajemny przeplot - powinny byc parowane naprzemiennie by sygnaly lewego i prawego kanalu wplywaly na siebie mozliwie w jak najmniejszym stopniu.

pzdrw

soso

--->leszek.30

typ 6+ można stosować zarówno do pojedyńczego okablowania (wszystkie czarne to minus, wszystkie czerwone to plus) bi-wiringi i tri-wiringu (wiadomo: żyły są opisane - oddzielnie niskie, średnie i wysokie). Przy połączeniu bi-wire AQ najlepsze efekty przynosi połączenie ze sobą żył "bass" i "midrange" do głośnika niskotonowego, a "treble" do głośnika wysokotonowego, kiedy mamy "wysoki" podział w głośniku ( 4 kHz i wyżej np. Triangle, Bowers). W przypadku "niskiego" podziału lepiej ze sobą połączyć "midrange" i "treble" i posłac do wysokich tonów, natomiast "bass" podłączamy do niskich tonów.

TK,

Chyba troche nie tak. W fabrycznie robionym bi-wiringu kolumny 3-droznej o czestotliwosciach podzialu 150 Hz (sto piecdziesiat) i 3000 Hz jedna para zaciskow obsluguje tylko tweeter a druga zakres niskotonowy jak i sredniotonowy. Stad mysle, ze w przypadku takim jak audioquest 6+ zawsze nalezy wydzielic tweeter i obsluzyc go jedna para a reszte pozostalymi 2 parami bez wzgledu jaka jest czestotliwosc podzialu - 2600 Hz czy 4800 Hz.

pzdrw

soso

--->soso

nie chodziło mi o to, że 4 kHz to granica, tylko o to, że w głośnikach takich jak Triangle, gdzie podział jest na 4 kHz lepiej podłączyć jedną żyłę do wysokich, a dwie do niskich tonów. Zresztą tylko w nielicznych zestawach głośnikowych będzie inaczej.

Piasek-Prosto mówiąc zwiększają ilość przewodów na górze uzyskasz lepszą przestrzenność ,natomiast zmniejszysz bas i postępując odwrotnie zwiększysz bas zmniejszając górę.Tak przynajmniej twierdzi firma AQ.

miałem kiedyś podobny problem,tyle tylko,że u mnie tych drucików jest dwanaście.

Ps. Najlepszym rozwiązaniem jest dokupienie drugiej pary drutów np.CV4. Kabelek jest niedrogi i na basie sprawdzi się idealnie.

Witam,

to ja sie dołoże ponieważ nowy jestem i śmiałości nie mam nowego wątku zaczynać

nabyłem takie kable (AQ Type 6+), cięte ze szpuli z amatorsko zarobionymi końcówkami

do dziś jednak nie moge ustalić na którym ich końcu umieścić źródło (ach... gdyby tak oryginalne wtyki)

wiem że subiektywna ocena najważniejsza... itd, ale... ciekaw jestem bardzo swoich uszu

zapytuje wiec, czy jest jakaś "zmysłowa" metoda (oznaczenia, kierunek przeplotu nici koszulki) ustalenia gdzie poczatek a gdzie koniec? a moze szklana kula lub tarot?

kreśle się z szacunkiem

>>TK

Tymczasowo mój sprzęt jest zapakowany na czas remontu. W przyszłym tygodniu koniec remontu i wtedy poeksperymentuje zgodnie z Twoimi wskazówkami. Dzięki za wskazówki. Nie maiłe świadomości, ze rozdzielenie przewodów typa 6 może mieć taki wpływ.

Ale czy ktoś umie mi odpowiedzieć na pytanie czy będzie lepiej lub czy może być gorzej (po co odłączać końcówki) słyszałem od sprzedawcy że pogorszeniu może ulec dymanika a poprawie rozdzielczość i powiedzoał mi jeszcze tylko że w 95% nie jest gorzej.

witam,

modyfikacja przeprowadzona... efekty: delikatne wzmocnienie i oczekiwane "utwardzenie" zakresu tonow niskich

za kilka dni postaram sie o wymiane wtyczek na jakies "nie po 5 PLN" :-)

i jesli cos sie zmieni, napisze

dziekuje za podopowiedzi

p.s.

teraz czas na sekcje Corala, skalpel juz czeka :-)

--->Piasek

Jeden ze znajomych po "przeróbce" single-wire na bi-wire skarżył się na spadek dynamiki. Moim zdaniem na bi-wire zagrało u niego lepiej (lepsza lokalizacja, krótszy b. zwarty bas, dźwięk spójniejszy), jego zdaniem gorzej (za mało basu). Czy Twoim zdaniem dzwięk uległ poprawie czy nie?

p.s. Zostawił single-wire.. W końcu to jego system (Rotel 951+Arcam+JmLab Cobalt)

• 1 miesiąc później...

I koniec końców rozprułem typa 6 i zrobiłem bi-wiring Ostinato^2.

Dla mnie różnica jest taka jak wymiana wzmaczniacza. Powiększyła się scena, jest więcej detali i w ogóle przyjemniej. Z całą pewnością jest to także zasługa tego, że z terminali głośników wyleciała zwierająca blaszka zrobiona Bóg-wie-z-czego. Typa podłączyłem w ten sposób, że do basu jest po jedny kabelku (bass), a po dwa (przewód wysokie i śriednie) dałem na górę.

Za jakiś czas, jak się z tym oswoję, zrobię kolejną zmianę. Zobaczymy. A na razie wszystkim niedowiarkom polecam, na początek choćby pozbycie się blaszek zwierających terminale głoścków i próbę zastąpienia ich kawałkiem przewodu głośnikowego. Bi-wire działa!

Dziekuję TK za wyjaśnienia.

• 7 miesięcy później...

reaktywuje watek, poniewaz opisywany tu kabel Type 6 mial 6 zyl, natomiast w salonie Top-HiFi sprzedawany jest obecnie Type 6, ktory ma zyl 8. czy ktos slyszal ten kabelek? czy opinie o 6-zylowym Type6 pokrywaja sie z opiniami o 8-zylowym?

• 3 lata później...

Mam Audioquest type 6+ 8 żyłowy ( 4 czarne 2 czerwone 2 biało szare)Jak to podłączyć bi wire ? Na razie gra tak : czarne razem ,czerwone razem i biało szare razem - jest ok ale jestem ciekawy doświadczeń innych.Nie pisaliście powyżej o takim typie przewodów wewnątrz ,czy to jakiś nowy rodzaj type 6 ?

>johny68, 21 Lut 2009, 09:03

>Mam Audioquest type 6+ 8 żyłowy ( 4 czarne 2 czerwone 2 biało szare)Jak to podłączyć bi wire ? Na

>razie gra tak : czarne razem ,czerwone razem i biało szare razem - jest ok ale jestem ciekawy

>doświadczeń innych.Nie pisaliście powyżej o takim typie przewodów wewnątrz ,czy to jakiś nowy rodzaj

>type 6 ?

Zaraz po wersji 6+ weszła Type 8 (także ośmiożyłowa) i chyba nie wiele się różniły. Natomiast żyły w tych kabelkach są przecież opisane na izolacji: dwa cieńcsze na TREBLE, a dwa grubsze na BASS, są też strzałki określające kierunkowość.

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Oto fotki; mimo wątpliwości dźwiękowo kabel w moim systemie sprawdził się świetnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12260-100008974 1238569910_thumb.jpg

post-12260-100008975 1238569910_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.