Skocz do zawartości
IGNORED

Minas Anor vs AA Hyperion IV

pit80

Minas Anor vs Hyperion IV  

209 użytkowników zagłosowało

1. 1. W ogólnej ocenie lepiej wypadają:

• Studio 16 Hertz Minas Anor
    • Audio Academy Hyperion IV

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem minasy II i miałem Hyperiony III . Zarówno jedne jak i drugie odwiedziły kilka pomieszczeń zarówno Minasy jak i Hyperiony raz się wykładały całkowicie że nie dało się ich słuchać a raz grały bardzo dobrze .

Nie ma odpowiedzi na pytanie które kolumny zagrają u Ciebie w pomieszczeniu lepiej . Niestety to że u kogoś lepiej zagrają np Minasy od Hyperionów nie oznacza że u Ciebie będzie tak samo niestety na to co słyszymy ostatecznie duży wpływ ma akustyka pomieszczenia :) .

jacm

Właśnie na opinii osób o podobnym doświadczeniu jak Twoje (miałeś minasy i hyperiony) mi najbardziej zależy, wiem że to były starsze generacje jednych i drugich, ale może mocno się nie różnią od swoich aktualnych odmian... Prośba moja jest taka byś opisał właśnie które kolumny na czym naprzemian względem drugich się wykładały i w jakich to było pomieszczeniach tak z grubsza. Dzięki!

hypki III od IV różnią się głośnikami zatem na pewno też dźwiękowo zatem o IV się nie wypowiem . Chciałem Ci tylko zwrócić uwagę że z ankiety może Ci wyjść że Minasy są lepsze ale gdybyś porównał bezpośrednio w Twoim pomieszczeniu mogło by być odwrotnie .

Posiadane prze zemnie modele jako nowe kosztowały : Hypki III Poniżej 3000 zł a Minasy II 4 500 zł zatem to porównywanie kolumn z innego zakresu cenowego .

W moim przypadku Hypki III były łatwiejsze w ustawieniu i mniej wymagające pod względem towarzyszącego sprzętu i pomieszczenia . Minasy były bardziej wrażliwe na wszystko . Ostatecznie najlepszy efekt zadowolenia z dzwięku udało mi się osiągnąć na Minasach po adaptacji akustycznej pomieszczenia . Lecz Ani jedne ani drugie nie są w pełni uniwersalne pod względem odtwarzania gatunków muzycznych i trzeba pójść na jakiś kompromis . Ogólnie Hypki dawały dźwięk bardziej żywiołowy a minasy czarowały średnicą . Wychodząc od punktu cen w tamtych czasach Hypki były bardzo uczciwe cenowo ( na tanim sprzęcie towarzyszącym grały dobrze ) a Minasy wręcz okazją ale przygotuj się wtedy na wydanie grubszej kasy na sprzęt towarzyszący .

Moje porównanie ma się na pewno nijak do obecnych modeli o które pytasz .

• 3 miesiące później...

Porównanie Minas Anor do Hyperion IV to nieporozumienie,

Hyperion IV powinno się porównywać Do Aries-ów.

W takim porównaniu Hyperion IV wypadają znacznie lepiej (miałem okazje ostatnio posłuchać wszystkich trzech).

W Minasach nie było dołu, wyeksponowany środek. W Ariesach było trochę lepiej ale w rocku się nie wyrabiały (w szybkich partiach po kilku chwilach bas jakby się zatykał).

Najpełniej i równo zagrały Hiperiony IV.

Elektronika towarzysząca wypożyczona na okres prób :

Emotiva

Atoll

HK AVR460

Porównanie Minas Anor do Hyperion IV to nieporozumienie,

Hyperion IV powinno się porównywać Do Aries-ów.

W takim porównaniu Hyperion IV wypadają znacznie lepiej (miałem okazje ostatnio posłuchać wszystkich trzech).

W Minasach nie było dołu, wyeksponowany środek. W Ariesach było trochę lepiej ale w rocku się nie wyrabiały (w szybkich partiach po kilku chwilach bas jakby się zatykał).

Najpełniej i równo zagrały Hiperiony IV.

Elektronika towarzysząca wypożyczona na okres prób :

Emotiva

Atoll

HK AVR460

Gdzie słuchałeś wszystkich trzech konstrukcji kolumn ?

Nie żadne audiofilskie spotkanie tylko rodzinne, pod Zieloną Górą. Majówka była długa (jak dla mnie ;-)) więc miałem trochę czasu. Jadąc do rodziny okazało się na miejscu że jest kilku miłośników dobrej muzyki na miejscu z wyżej wymienionym sprzętem. Odsłuchy były zupełnie nie zamierzone przez co bardziej sympatyczne.

Jestem ciekawy, czy ktoś na forum miał okazję porównać te konstrukcje jednocześnie i jakie były jego wrażenia?

Widać często w ogłoszeniach pojawiają się Hyperiony IV, czy ludzie nie umieją dobrać elektroniki ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Skoro są tak dobre te Hyperione IV które posiadaja blaszane głośniki po 70 zł brutto w detalu oraz elektrolity w zwrotnicy po 0,50 zł /szt co widoczne jest na zdjęciu w high fidelity przy recenzji Hyperionów IV, to dla czego ludzie się tak szybko się ich pozbywają ?

Ukryta Zawartość

Jeżeli jest tak jak koledzy piszą że to tani sprzęt, to tylko się cieszyć z dźwięku jaki się z nich wydobywa.

Znalazłem taką recenzję:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale recenzje tą już każdy zna :) Często jednak recenzje swoje a rzeczywistość swoje.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Jeżeli jest tak jak koledzy piszą że to tani sprzęt, to tylko się cieszyć z dźwięku jaki się z nich wydobywa.

Znalazłem taką recenzję:

Ukryta Zawartość

"Pomimo że logika mówi coś innego – lepiej zastosować jak najdroższą elektronikę, a kolumny mogą być najtańszym elementem systemu, pod warunkiem, że to dobre kolumny."

Wojtku, jaka logika?!

Każda osoba interesująca się sprzętem audio wie, że różnice pomiędzy np odtwarzaczami CD są minimalne, odwrotnie jest w kolumnach głośnikowych. Zniekształcenia odtwarzaczy CD sięgają któregoś miejsca po przecinku, pasmo przenoszenia jest idealnie równe w całym zakresie słyszalnym przez człowieka (a także poza tym pasmem). W kolumnach zniekształcenia są stosunkowo duże, czasem sięgają nawet kilku procent (szczególnie przy niskich częstotliwościach). Te zniekształcenia są wyraźnie słyszalne! Podobnie pasma przenoszenia kolumn są słyszalnie różne.

Ba, nie ma na rynku żadnych DOBRYCH kolumn. Każde kolumny wnoszą jakieś kompromisy. Za to praktycznie każdy odtwarzacz CD jest bardzo dobry/idealny.

Podstawowa zasada - Kupuj najlepsze kolumny na jakie cię stać!

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

"Pomimo że logika mówi coś innego – lepiej zastosować jak najdroższą elektronikę, a kolumny mogą być najtańszym elementem systemu, pod warunkiem, że to dobre kolumny."

Uważam, że to zdanie, choć na pierwszy rzut oka może być kontrowersyjne, ma więcej logiki niż to:

Podstawowa zasada - Kupuj najlepsze kolumny na jakie cię stać!

Uważam, że w elektronikę, warto inwestować, dopóki słyszymy poprawę na danych kolumnach. Może zadrzyć się tak, że cena elektroniki przekroczy cenę kolumn, poprostu trafiliśmy dobre kolumny w umiarkowanej cenie. Nie ma złotego, uniwersalnego podziału kosztów.

I tak samo w drugą stronę. Choć przyznaję, że wg mnie zmiana kolumn daje najczęściej szybciej zauważalne różnice w brzmieniu.

Biorąc teraz zdanie drugie i przesłanie całgo postu można wywnioskować, że CD za 100zł i wzmacniacz za 500zł świetnia zagra z kolumnami za 10 tyś. Tak jak pisałem nie ma złotego podziału funduszy, ale bez przegięć.

Tak jak sobie czytam ten wątek i abstrachując całkowicie od tego, które kolumny są lepsze, zastanawiam się ile osób faktycznie słyszało obie konstrukcje, na dodatek w tym samym czasie, czy tych samych warunkach. Zdecydowanych wypowiedzi jest wiele.

Napisałem na początku wątku, że ta ankieta nie ma sensu i to się potwierdza. Do tej pory zagłosowało 60 osób. Czyżby oni wszyscy słyszeli obie, w sumie jednak w skali całości dosyć niszowe konstrukcje ? Nie sądzę.

Ankieta zrobiła się zawodami pomiędzy użytkownikami AA i 16Hz.

Czemu piszecie o pieniądzach, nie lepiej pisać o dźwięku a dopiero na końcu czy ten dźwięk wart jest tych pieniędzy.

Nie jestem zwolennikiem ani jednych ani drugich, ale miałem okazję posłuchać ich razem dlatego zamieściłem swój post z odsłuchu z subiektywnymi uwagami jak prosił kolega pit80.

Czy możemy pisać merytorycznie jak co gra, zamiast obrażać jeden drugiego. Czy to taka przypadłość naszego narodu że bez awantury ani rusz.

Nie w ostatnim czasie, tylko ja od 10 lat o tym mówie.

To, że Tomek poznał moje konstrukcje i porównał je z ponad dwukrotnie droższą polską konkurencją, to świadczy tylko o tym, że jest on otwarty na nowe doświadczenia i porównania. Napisał co słyszał. Zachęcam innych do takich porównań.

Nie lepiej się cieszyć, że na rynku są kolumny, które wyśmienicie grają i dzięki którym zaoszczędzimy kilka tysięcy zł ?

Hipokryzja na maxa. Z jednej strony popieramy polską produkcje, ale z drugiej, życzymy jej szybkiego bankructwa.

Takie rzeczy, tylko na tym forum i w tym kraju.

Mój wpis został skasowany, więc napiszę coś podobnego:

Jeszcze nie tak dawno kolumny AA Phoebe II(s) kosztowały 1700zł a Minas Anor I - 3500zł.

Teraz aktualna wersja Phoebe (na podobnej jakości komponentach) kosztuje 2900zł (ponad 70% więcej) a Minasów (tu zastosowano lepsze komponenty) kosztuje 6500zł (85% więcej).

W tym samym czasie produkty innych krajowych (Akustyk, Akkus, ESA , Tonsil, STX) firm "kolumnowych" podrożały 5-20%, a chińskich staniały...

Tak więc "sława", "popularność" i "obiektywne recenzje" w branżowych mediach mogą spowodować ...

Hipokryzja na maxa. Z jednej strony popieramy polską produkcje, ale z drugiej, życzymy jej szybkiego bankructwa.

Takie rzeczy, tylko na tym forum i w tym kraju.

"Hipokryzja"?

A kto poleca do swoich kolumn drogie, ZAGRANICZNE kable w ich cenie,chociaż w środku wszystko połączone jest zwykłymi, tanimi miedziakami?

A 70% podwyżka ceny mimo niewielkiego wzrostu kosztów produkcji?

Podany przykład nijak ma się do znaczenia "hipokryzja" ale już wyjaśniam o co chodzi.

Po pierwsze nigdy nie polecałem kabli w cenie kolumn i nie wiem skąd sobie to wytrzasnąłeś. Po drugie, nie ma to znaczenia jakimi kablami są połączone głośniki ze zwrotnicą. Każdą zmianę kabla głośnikowego da się usłyszeć i jakoś wszyscy to słyszą oprócz ciebie.

A 70% podwyżka? Nie no Radul, przerosłeś już chyba samego siebie....

Witam Was ,

Ja zawsze powtarzam że w tym kraju mozna próbowac coś mądrego zrobić .Wszystko to przy mało przychylnemu rozwojowi malej przedsiębiorczości.

Porównania Audio Academy ,Harpii i innych względem produktów 16Hz będzie takze nieuniknione ,choć wolę abyśmy My producenci- male firmy byli porównywani z konkurencja zagraniczna .Tutaj na ich tle mamy sie zdecydowanie lepiej . Są dobre i złe produkty i takie do których AA ,Harpia czy 16 Hz przekona do nich własnie ,bądź po prostu zagrają korzystniej z zadana elektronika w konkretnym pomieszczeniu .

Cala zabawa w audio system jest kwintesencją sukcesu kiedy dobrze do siebie spasujemy klocki .Uniwersalność tych wszystkich urządzen nie jest wysoka .Każdy z nas przeciez takze inaczej słucha i czegoś innego oczekuje od sprzetu grającego .

Ostatnio zostały opisane w magazynie Stereo i Kolorowo Minas Anory i Phoebe i obie dostały dobre noty ,choc grają inaczej i każda z nich moze przypasć do gustu innemu słuchającemu i pod inny zadany sprzet sprawdzi się .

Ja bynajmniej próbuje w tym kraju swoją prywatną pasje przelać na funkcjonowanie w ramach nie małych comiesięcznych kosztów firmy . I jezeli nie wykończą nas dostawcy producenci samych podzespołów glównie głosników bo niejeden zmaga się tym problemem (ogólna tendencja coraz gorsza) to wykonczymy się sami skakaniem do gardeł.

pozdrawiam

Grzegorz Rogala

Podany przykład nijak ma się do znaczenia "hipokryzja" ale już wyjaśniam o co chodzi.

Po pierwsze nigdy nie polecałem kabli w cenie kolumn i nie wiem skąd sobie to wytrzasnąłeś. Po drugie, nie ma to znaczenia jakimi kablami są połączone głośniki ze zwrotnicą. Każdą zmianę kabla głośnikowego da się usłyszeć i jakoś wszyscy to słyszą oprócz ciebie.

proszę Cię Michał, napisz ,że żartowałeś ze stwierdzeniem ,że kable za zwrotką nie mają znaczenia,albo wyjaśnij dokładnie co masz na myśli bo ja słyszę róznicę po zmianie miedzi na srebrzonkę w teflonie zwłaszcza na kopółce oczywiście in plus

Po pierwsze nigdy nie polecałem kabli w cenie kolumn i nie wiem skąd sobie to wytrzasnąłeś.

podwyżka z 1700 na 2900 to nie jest 70%?

do swoich kolumn polecasz bardzo drogie kable - przykładowo wystarczy poczytać Twoje wpisy w "klubie Academy Audio"

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Jak widać niektórym audiofilom bliżej do kiboli niż do stoików:) Zamiast kapturów awatary i "rozlew krwi" nieunikniony:)

AA może powinien wsadzić głośniki o niewiadomym pochodzeniu i jeszcze lepiej usunąć logo producenta jak robi to Fikus z DAC'kami... to maruderzy stracą argumenty, a S16 Hetrz ulepszyć design a nie tracić energii na rozdzielanie "kiboli" to będzie jeszcze bliżej do zachodniej konkurencji:)

proszę Cię Michał, napisz ,że żartowałeś ze stwierdzeniem ,że kable za zwrotką nie mają znaczenia,albo wyjaśnij dokładnie co masz na myśli bo ja słyszę róznicę po zmianie miedzi na srebrzonkę w teflonie zwłaszcza na kopółce oczywiście in plus

Też w starych kolumnach kilka lat temu zmieniłem kable na lepsze i elementy zwrotnic przy czym zwrotnice pozostały takie same i dźwięk ożywił się więc i moim zdaniem kable w środku mają znaczenie.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Radulowi chodziło o to, że nie ma sensu podpinać drogich kabli do kolumn, skoro te mają byle jaki drut w środku.

Jest to jedna z większych głupot jakie można usłyszeć. Różnice na kablach głośnikowych będą zawsze, bez względu na to jakie kable są w kolumnie.

A zupełnie inną, ale też oczywistą rzeczą jest to, że jeśli zmienimy okablowanie w środku, to usłyszymy różnice.

podwyżka z 1700 na 2900 to nie jest 70%?

do swoich kolumn polecasz bardzo drogie kable - przykładowo wystarczy poczytać Twoje wpisy w "klubie Academy Audio"

Jest 70%, ale mnie rozbawiło twoje ekonomiczne podejście do tematu i totalitaryzm, towarzyszu Radul.

No a jakie mam polecać, za 40zł/m ? Nie bardzo rozumiem o co ci w tym momencie chodzi.

Radulowi chodziło o to, że nie ma sensu podpinać drogich kabli do kolumn, skoro te mają byle jaki drut w środku.

.

Raczej chodziło mi o to, że KTOŚ tak BARDZO na WSZYSTKIM "OSZCZĘDZA" aby finalnie i tak podnieść cenę o 70%...

A to już się kompletnie nie trzyma kupy co napisałeś i wyszła na jaw twoja zazdrość i zawiść. Nie chodziło ci o sprawę kabli, tylko o to, że zarabiam pieniądze a tobie się to nie podoba.

Radul, sprawdź w kuchni czy zerwałeś wszystkie kartki z kalendarza. Nie ma tam cyferek np. 1970?

Chciałem cię też poinformować, że mamy już więcej niż dwa programy telewizyjne.

Panie Audio Academy. Radul ma rację.

Zbytnia pewność siebie i butność nie wróży Panu nic dobrego. To że teraz ma Pan kilku poklaskiwaczy na forum nie oznacza że za rok będzie tak samo. I nie chodzi tutaj o zazdrość czy zawiść. Życze Panu sprzedaży jeszcze raz takiej, ale z takim podejściem do ludzi i narcyzmem jakoś nie przekonuje mnie Pan do siebie.

Mogę potwierdzić wątek w którym proponował Pan kable droższe niż kolumny. Niestety nie pamiętam dokładnie miejsca w którym to było. Ale jak znajde nie omieszkam go zacytować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.