Skocz do zawartości
IGNORED

>>> PROCESORY DO KINA DOMOWEGO <<<

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Bodex spotkales gdzies oferte tego urzadzenia przerobionego juz na SPDIF?

Nie jestem na bieżąco - musisz poczesać w sieci, na początek od CLUX-a, a i na forum Meridiana zajrzyj.

Dla rozgarniętego DIY-owca to konstrukcja bez tajemnic - o ile dobrze pamiętam, to po rozplątaniu z HDMI

sygnały trafiają na 4 stereofoniczne AKM-y, więc znając ich nogi wejściowe łatwo będzie pobrać stream i

uformować 4 x SPDiF. Dobre zasilanie + komponenty i masz alternatywę dla HD621 za naście tysięcy. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłem pierwszy procesor AV ONKYO 885 w 2009 r.

Import z USA. Mija 6 lat.

Połączyłem z monitorami aktywnymi 5.1.

Jak widać NIKT TEGO ROZWIĄZANIA na forum nie ma do dziś.

Takie są FAKTY.

Żal duuuuuuuuuuuuuuuuupę ściska.

Bo mało kto ma osobny pokój na kino, tylko większość próbuje pożenić stereo z kino. A jak wiadomo, aktywne kolumny w stereo to raczej rzadkość.

A jest trochę ciekawych aktywnych kolumn na rynku, np A.D.A.M. czy nawet polskich np Sveda Audio.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Kupiłem pierwszy procesor AV ONKYO 885 w 2009 r.

Import z USA. Mija 6 lat.

Połączyłem z monitorami aktywnymi 5.1.

Jak widać NIKT TEGO ROZWIĄZANIA na forum nie ma do dziś.

Takie są FAKTY.

Żal duuuuuuuuuuuuuuuuupę ściska.

W kwestii monitorów aktywnych powiem tak:

Jakieś dwa lata temu po długich dyskusjach na tym forum odpaliliśmy ze znajomych procek i dwie pary tanich monitorów aktywnych w systemie 4.0 ADAM (chyba F7 albo jakoś tak się nazywały). No i co ? Szybko się wymiksowaliśmy z tego tematu !

Dla ciebie super - dla innych nie bardzo

Sam sobie odpowiedziałeś:

Tanie ADAM są do DUUUUPY !

I tyle w sprawie.

Potestuj "Niby Polskie" produkty APS:

Ukryta Zawartość

Kiedyś były o 50% niż światowe , renomowane firmy.

Każdy lubi kupić coś za pół ceny.

Próbowałem opisać na forum Hi-End model TRINITY.

Ale zostałem wyśmiany i się obraziłem.

Do dziś potwierdzam:

TRINITY grają BOSKO.

22 000 zł za parę.

I tyle w tym temacie, bo przymiotniki weźcie z "fachowej" prasy.

ps.:

cena za sztukę to 11 000 zł.

Komplet to 5 x 6k = 55 000 zł.

A to tylko cena za SKODA OCTAWIA !

Kup żonie/ córci/ synowi używane auto na zakupy za 4 ooo pln.

I po temacie.

Odbiór osobisty we Wrześni, warto bo waż po ok. 35 kg szt.

TRINYTY deklasują wszystko co jest na rynku HOME Hi-End dla tgz. Audio Fili.

Zakup w 2009 r. procesora AV ONKYO 885 to była super decyzja.

Plus aktywne monitory APS średniego pola.

Spokój na wiele lat. Po 6-ciu latach nic więcej nie nadeszło.

HD AUDIO 5.1 to do dziś cel każdego miłośnika soundu.

Nie mam 3D Video ale po co to ?

Brak muzy z video 3D.

Szkoda ?

Szkoda prądu.

Ukryta Zawartość

Panowie mam dobra oferte na dwa procesory Meridiana, pierwszy to 568.2mm, drugi to G68J. Zastanawiam sie ktory lepiej kupic??? Ma ktos z was doswiadczenia z modelem G68J? 568.2 slyszalem, zrobil na mnie doskonale wrazenie, wiem ze G68J jest nowszy ale czy lepszy?

Witam . Mam do sprzedania procesor Rotel RSP 1098 , oraz wzmacniacz mocy RMB 1075. Do tego dodaje kable Siltech ST- 48 G3. Sprzęt był kupiony w Top Hifi w Sopocie , stan idealny,pierwszy właściciel .Cena do oddania 8 tys. zł z kablami,cena ostateczna.Do sprzedania również kolumny Jamo Concert 11 , Jamo Concert Center , B&W CDM1 oraz subwoofer Yamaha YST SW300 + kable AudioQuest Rockefeller 2 x 3m i 1 x 1,5 m. Wszystko w stanie idealnym .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-17364-0-02869700-1416419623_thumb.jpgpost-17364-0-88540400-1416419652_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Sam sobie odpowiedziałeś:

Tanie ADAM są do DUUUUPY !

I tyle w sprawie.

Potestuj "Niby Polskie" produkty APS:

Ukryta Zawartość

Kiedyś były o 50% niż światowe , renomowane firmy.

Każdy lubi kupić coś za pół ceny.

Próbowałem opisać na forum Hi-End model TRINITY.

Ale zostałem wyśmiany i się obraziłem.

Do dziś potwierdzam:

TRINITY grają BOSKO.

22 000 zł za parę.

I tyle w tym temacie, bo przymiotniki weźcie z "fachowej" prasy.

ps.:

cena za sztukę to 11 000 zł.

Komplet to 5 x 6k = 55 000 zł.

A to tylko cena za SKODA OCTAWIA !

Kup żonie/ córci/ synowi używane auto na zakupy za 4 ooo pln.

I po temacie.

Odbiór osobisty we Wrześni, warto bo waż po ok. 35 kg szt.

TRINYTY deklasują wszystko co jest na rynku HOME Hi-End dla tgz. Audio Fili.

Zakup w 2009 r. procesora AV ONKYO 885 to była super decyzja.

Plus aktywne monitory APS średniego pola.

Spokój na wiele lat. Po 6-ciu latach nic więcej nie nadeszło.

HD AUDIO 5.1 to do dziś cel każdego miłośnika soundu.

Nie mam 3D Video ale po co to ?

Brak muzy z video 3D.

Szkoda ?

Szkoda prądu.

Powiedzmy, że jestem z okolic. Może faktycznie uderzę do nich i zobaczymy może jakiś odsłuch z moim prockiem zorganizują. Korci mnie taka konfrontacja. Tym bardziej, że będzie to porównanie z kolumnami pasywnymi właściwie klasy Hi-End.

"TRINYTY deklasują wszystko co jest na rynku HOME Hi-End dla tgz. Audio Fili"

Tu się chyba troszkę zagalopowałeś :-) Skąd to możesz wiedzieć. Nawet jeśli są wybitne dla ciebie to nie muszą być dla mnie lub kogoś innego (przecież każdy ma inne odczucia)

Jeśli faktycznie są takie super jak mówisz to myśl nad zmianą procka bo przy takiej klasie sprzętu jest raczej hamulcem (system gra jak jego najgorsze ogniowo). Jakież to super przetworniki może posiadać takie ONKYO.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Pytalem o Meridian G68, a w koncu wyladowal u mnie Primare SP32 HD upgraded.,Niestety nie umiem pisac slodko na te tematy, wiec krotko i na temat. Co tam gadac, sprzet od momentu wizualnego robi wrazenie, preamp jest duzy, ciezki i wypasiony na tylnej sciance. Do tej pory korzystalem z Emotiva UMC1, ktora w kinie napewno nie byla slaba w srednim systemie., w stereo niestety nie ma czym sie pochwalic, gralo to i tyle. Primare jest pod kazdym wzgledem leprzy, o wiele wiecej szczegolow, powietrza, scena, ale najbardziej co sie "rzucilo" w ucho to BAAASSSS i jego ilosc, jest odczuwalny wszedzie, schodzi nisko, jezeli bass musi byc, to Primare go wyciagnie. Do Emotivy mialem ampli Onkyo 876, emotiva+koncowka niestety nie daly odczuwalnej roznicy jakosciowej. Z Primare jest inaczej, jakosciowy przeskok nawet na tak przecietnych kolumnach jak Klipsch RF82 (do wymiany). Minusem preampa jest brak wyswietlania MENU przez HDMI (tylko S-video, Component) i jezeli z tym mozna zyc, to brak wejscia w Menu przez wyswietlacz preampa, to ja przepraszam ... Na szczescie nie to sie ceni w preampach :). Jestem bardzo zadowolony.

P.S. Slabym ogniwem w systemie teraz sa kolumny, ktore nie pozwalaja wykorzystac Primare na max... wiec po trochu sie przymierzam do kolumn, tylko jakich ??

Pozdrawiam

Korzystasz z Primare i Onkyo 876 jako końcówki czy masz inną?

Onkyo bylo kiedys (sprzedalem dla kolegi, do tej pory mu sluzy), pozniej Emotiva + Emotiva XPA3 + Parasound A23., teraz Primare + Emotiva XPA3 (Front + center) + Parasound A23 surroundy. (Emotiva UMC1 idzie na sprzedaz jakby co). Co do koncowek, to planem jest jedna pozadna stereo koncowka + Emotiva XPA3 (na surroundy+center), parasound pojdzie na sprzedaz pewnie.

@stempel:

TRYNITY są szczególnie trudne do opisania. Stąd moja decyzja o emocjonalnym typie oceny.

Będę czekał na Twoje odczucia.

Jest wątek:

Ukryta Zawartość

Co do procka ONKYO 885PR

"Three Texas Instruments 32-bit DSP chips handle the audio processing, and the digital-to-analog conversion is performed by Burr Brown 192kHz/24-bit DACs on all seven channels. The unit also includes Audyssey MultEQ XT"

Ukryta Zawartość

Nie piszą które Burr Browny, ale zapewne wkładali tam co najlepsze. To był "flagowy" pre-amp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co jest źródłem dla primare ? jakie różnice w połączeniu analogowym i spdif ?

Zrodlem jest Oppo 93 podlonczony anologowo i przez HDMI, roznicy pomiedzy analogiem i hdmi nie zauwalem, dla stereo (ogolem tego systemu uzywam do sluchawek) mam rowniez diy audio pc ( calkowicie bez ruchomych detali, zasiliany liniowym PSU, system Daphile) > sotm usb (tez zasilany liniowo) > m2tech evo > coaxial > Primare (muza jest na NAS. Robilem krotki test pomiedzy oppo 93 i audio pc i musze przyznac, ze roznicy w jakosci nie bylo.. Byl to krotki test, musze do tego zabrac sie powazniej.

Wystarczy zapoznać się z serwisówką - bebechy w nim to kropka w kropkę część modelu ampa 905.

Ale się nie wygrzewają słynne kondensatory !

Bo w procku AV nie ma nieszczęsnych końcówek mocy.

Temperatura stabilna, bez wpływu na parametry prądowe.

Nie trzeba słuchać jak coraz gorzej (905) grają kondensatory.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ale piszesz bzdury.

W Onkyo 905 nie końcówki mocy, a procesor wizyjny jest źródłem wysokiej temperatury.

Wiem bo mam i na co dzień korzystam.

I w Onkyo padają owszem kondy na płytce HDMI co skutkuje brakiem przyjmowania sygnału właśnie z tych wejść.

Chciałbym spotkać kogoś, kto na słuch byłby w stanie zauważyć, usłyszeć, symptomy obniżającej się sprawności kondów w tym miejscu.

Wystarczy zapoznać się z serwisówką - bebechy w nim to kropka w kropkę część modelu ampa 905.

Czyli tak jak myślałem wśród procesorów kinowych jest to zapewne low-end jak Marantz itp. Nic innego jak procek zrobiony na skróty.

janunio koniecznie przećwicz inne urządzenia takie jak Lexiocon, Meridian, Classe, Parasound, Linn itp. tam "troszeczkę" inaczej traktuje się budowę urządzenia a co za tym idzie jakość dźwięku. To, że specyfikacja zawiera ""Three Texas Instruments 32-bit DSP chips handle the audio processing, and the digital-to-analog conversion is performed by Burr Brown 192kHz/24-bit DACs on all seven channels." o niczym jeszcze nie świadczy. Mnie osobiście zawiódł wysoki zestaw dzielony Integra RSD - nie ta kasa. Gdyby obniżyli zestaw pre - power do poziomu 15000zł za nowy było by OK ale za trzy dychy można jednak lepiej.

@stempel:

Na nic więcej mnie nie było stać, a budżet na poziomie 30 k na AUDIO uznałem za graniczny.

Jestem fanem aktywnych monitorów we współpracy z procesorami AV bo rozwiązuje to problem z dopasowaniem kolumn do ampa i kosztów wysokiej klasy okablowania (XLR). Importowałem ONKYO PR-SC885P pierwszy tego typu proc AV z HDMI z USA (USD był po 2 zł !) bo w Europie jeszcze długo takiego produktu nikt nie oferował.

Zmontowałem także kilka kopii mojego rozwiązania znajomym na bazie PR-SC886.

Wszyscy są Very Happy.

@HQ150:

"Ale piszesz bzdury.

W Onkyo 905 nie końcówki mocy, a procesor wizyjny jest źródłem wysokiej temperatury."

Ładny kwiatek !

U mnie procesor wizyjny jest bezrobotny.

Pracuje w opcji passtrough przy źródle BD po HDMI.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Mam takie samo połączenie jak Ty. I grzeje się jak cholera.

I właś nie dlatego padają te kondy umiejscowione blisko niego.

Zresztą jak wypuszczasz jak piszesz z BD sygnał w trybie passthrough po HDMI, to właśnie dekoduje go Twój procesor.

http://www.cinematic.pl/foto/bazaw/Polaczenia_3.jpg

Wystarczy przyłożyć rękę nad amplituner, żeby samemu sprawdzić, co jest źródłem wysokiej temperatury w 905-ce.

To zresztą nie tylko moja opinia, bo pełno jest w necie informacji na ten temat.

• 3 tygodnie później...

Nowość: MARATNZ AV8802

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie,

od wczoraj jestem dumnym i mega zadowolonym wlascicielem Meridiana G68J w kolorze czarnym z niemieckiej dystrybucji i od 1 wlasciciela :)

W tej chwili gra w zasadzie tylko w stereo z subwooferami odcietymi na 50Hz. Jestem pod wielkim wrazeniem jego dzwieku, w zasadzie nie tylko ja bo i moja lepsza polowka podziela to zdanie. Meridian gra naprawde wybitnie, jak na tranzystor bardzo gladko, nie jest to coprawda "gladkosc" mojego Lampizatora, mimo wszystko jezeli chodzi o przyjemnosc odbioru przekazu i tzw. muzykalnosc, to jestem pod wielkim wrazeniem.

Jakosc wykonania jest wzorcowa, no i ta mnogosc ustawien :)))) juz sama fukncja aktwywnej zwrotnicy subwoofera to dla mnie zbawienie, dalo to wielka poprawe w precyzji i czytelnosci basow, co dopiero bedzie sie dzialo jak podlacze pozostale kolumny..

Kupilem go bez mozliwosci jakiegokolwiek odsluchu i w zasadzie nie wiedzialem czego sie spodziewac. Liczylem sie z mozliwoscia ewentualnej odsprzedazy jezeli mi nie trafi w gust jednak w tej chwili juz nie wyobrazam sobie zycia bez niego.

Jego poprzedni wlasciciel ma do kompletu HD621 ale cena troche zaporowa i nie wiem czy nie lepiej w tej cenie kupic Oppo np. 92 z karta Vanity93 lite....co sadzicie???

Panowie,

od wczoraj jestem dumnym i mega zadowolonym wlascicielem Meridiana G68J w kolorze czarnym z niemieckiej dystrybucji i od 1 wlasciciela :)

W tej chwili gra w zasadzie tylko w stereo z subwooferami odcietymi na 50Hz. Jestem pod wielkim wrazeniem jego dzwieku, w zasadzie nie tylko ja bo i moja lepsza polowka podziela to zdanie. Meridian gra naprawde wybitnie, jak na tranzystor bardzo gladko, nie jest to coprawda "gladkosc" mojego Lampizatora, mimo wszystko jezeli chodzi o przyjemnosc odbioru przekazu i tzw. muzykalnosc, to jestem pod wielkim wrazeniem.

Jakosc wykonania jest wzorcowa, no i ta mnogosc ustawien :)))) juz sama fukncja aktwywnej zwrotnicy subwoofera to dla mnie zbawienie, dalo to wielka poprawe w precyzji i czytelnosci basow, co dopiero bedzie sie dzialo jak podlacze pozostale kolumny..

Kupilem go bez mozliwosci jakiegokolwiek odsluchu i w zasadzie nie wiedzialem czego sie spodziewac. Liczylem sie z mozliwoscia ewentualnej odsprzedazy jezeli mi nie trafi w gust jednak w tej chwili juz nie wyobrazam sobie zycia bez niego.

Jego poprzedni wlasciciel ma do kompletu HD621 ale cena troche zaporowa i nie wiem czy nie lepiej w tej cenie kupic Oppo np. 92 z karta Vanity93 lite....co sadzicie???

Jako wieloletni posiadacz Meridiana 561 a później 861 poradzę ci zostać przy tym co masz i nie kombinować dalej bo to nie ma sensu. DTS core puszczony przez DAC w Meridianie brzmi bajecznie, Podłączony po analogach OPPO 95 po dłuższych odsłuchach skapitulował mimo, że miał kodeki HD.

Jako wieloletni posiadacz Meridiana 561 a później 861 poradzę ci zostać przy tym co masz i nie kombinować dalej bo to nie ma sensu. DTS core puszczony przez DAC w Meridianie brzmi bajecznie, Podłączony po analogach OPPO 95 po dłuższych odsłuchach skapitulował mimo, że miał kodeki HD.

O, to moze pomozesz mi w kilku kwestiach?

Probuje polaczyc Meridiana z zewnetrznym Dakiem poprzez wyjscia cyfrowe spdif kanalow frontowych, niestety slysze tylko pink noise, prawdopodobnie Meridian nie wypuszcza sygnalu PCM tylko MHR. Nie jestem w stanie tego w zaden sposob skonfigurowac. U kolegi na 568.2 chodzi to idealnie, u mnie niestety nie. Probowalem ustawic to przez soft ale nie widze tej opcji.

Drugie pytanie dotyczy formatow. Puszczam z bluraya oraz z komputera sygnal po spdif, material w natywnym DTS i DD, na Meridianie w opcjach DSP mam tylko Cinema, THX oraz Discrete. Nie powinien mi dekodowac w natywnym formacie? Nie mam takze opcji direct...chyba cos nie tak ustawilem ale nie wiem co...pomocy!!

Probuje polaczyc Meridiana z zewnetrznym Dakiem poprzez wyjscia cyfrowe spdif kanalow frontowych, niestety slysze tylko pink noise, prawdopodobnie Meridian nie wypuszcza sygnalu PCM tylko MHR. Nie jestem w stanie tego w zaden sposob skonfigurowac. U kolegi na 568.2 chodzi to idealnie, u mnie niestety nie. Probowalem ustawic to przez soft ale nie widze tej opcji.

Lamerskie pytanie: po zakupie zresetowałeś amplituner do ustawień fabrycznych?

Drugie pytanie dotyczy formatow. Puszczam z bluraya oraz z komputera sygnal po spdif, material w natywnym DTS i DD

Masz pewność, że w obu przypadkach wysyłany sygnał jest faktycznie natywny? Nie masz ustawionego jakiegoś downmixu do PCM 2.0?

na Meridianie w opcjach DSP mam tylko Cinema, THX oraz Discrete. Nie powinien mi dekodowac w natywnym formacie?

A Discrete to nie jest właśnie natywny format?

Masz instrukcję?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zresetowalem i ustawilem na nowo, teraz Dac chodzi, niestety pojawil sie kolejny problem nie do rozwiazania, mianowicie zewnetrzny Dac nie wspolgra ze sterowaniem glosnoscia, znaczy sie robiac glosniej lub ciszej, reguluje wszystkie kanaly poza frontowymi. Te wyjscia sa skoncypowane do aktywnych kolumn Meridiana ktore wspolgrajac z procesorem same reguluja poziom glosnosci. Moj dac tej funkcji nie ma w zwiazku z czym daruje sobie takie rozwiazanie.

Co do formatow to jestem pewien ze takowy sygnal wychodzi ze zrodla, mimo tego sytuacja jest jaka jest.

Instrucje owszem i mam ale jeszcze jej nie zglebilem :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.