Skocz do zawartości
IGNORED

>>> PROCESORY DO KINA DOMOWEGO <<<

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że chyba każdy kto żyje na tym świecie wie, że urządzenia mają coraz krótszą żywotność i nie chodzi tylko o audio, ale samochody, lodówki, pralki, po prostu wszystko. Kto tego nie widzi jest mało spostrzegawczy.

Na tzw pierwszy rzut oka tak właśnie to wygląda. Tyle tylko że poziom skomplikowania obecnie produkowanych urządzeń jest coraz większy. Kiedyś po prostu nie za bardzo miało się co psuć, a jak już się popsuło, to dało się to jakoś naprawić. Obecnie jak coś się popsuje, to koniec. Trzeba wymieniać całą płytę/sekcję itd. Do tego dochodzi jeszcze nastawienie samego konsumenta, coraz bardziej lekceważące, nie traktuje się urządzeń AGD/RTV jak kiedyś, z nastawieniem, że nie może się popsuć, że musi starczyć na całe życie. Weźmy pralkę. Kiedyś było jedno "analogowe" pokrętło. Teraz w każdej jest komputer. I jak coś ma się popsuć, to najczęściej coś ze sterowaniem właśnie.Więc daleki byłbym od snucia teorii spiskowych, że coś jest "obliczane" na zepsucie się itd. Po prostu funkcjonuje prosta zależność - więcej modułów - większe ryzyko usterki. A przykład Meridiana pokazuje, że ta zasada jest uniwersalna i nie dotyczy wyłącznie popularnych marek. Sam mam kilka produktów sony/samsunga/onkyo. 4 odtwarzacze, dwa amplitunery. Wszystkie sprawne, usterek brak.

mczaj no ale sam wiesz, że wygląd wnętrza nie gra :-)

wkleiłem te fotki tylko dlatego, że ktoś mnie odesłał żebym sobie popatrzył jakie teraz robi się plastikowe amplitunerki, podczas gdy jest tak jak zawsze było: robi się i plastikowe i nie-plastikowe. Zależy kto czego szuka i ile chce przeznaczyć kasy. Inna sprawa, że szczególnie Denon z każdą generacją robi się coraz lżejszy i wygląda coraz bardziej ubogo, choć i Onkyo też oszczędza - kiedyś już modele od 805 w górę miały wielkie trafa i ważyły ponad 20 kg. Teraz - tylko dwa najwyższe modele. Choć dla mnie i tak mistrzem małego trafa i wagi pozostaje najnowszy flagowiec denona - model AVR 4520. Kloc wielki a waga - jakieś 16 kg. Fotki wnętrza w linku.http://www.avsforum.com/t/1430049/the-official-denon-avr-4520ci-thread/210

Nawiaze do w/w postu o awaryjnosci Onkyo.Jak kupowalem swoj 1007 to byl model wystawowy (w SAturnie w niemczech,wyciagniety z magazynu)juz 2 lata temu i okazalo sie ze padnieta byla kosc ktora dekodowala.Po wymianie i wgraniu na tamta chwile obecna najnowszego softu (tfu tfu ) gra i bucy i niestraszcienie ze cos jeszcze moze mi pasc

Więc daleki byłbym od snucia teorii spiskowych, że coś jest "obliczane" na zepsucie się itd.

Takie rzeczy się dzieją od początku XX wieku ( obejrzyj choćby "Spisek żarówkowy" )

Nie ma przeszkód technologicznych aby wyprodukować niedrące się skarpetki, ale kto będzie kupował nowe ! :)

Temat rzeka, więc nie należy go bagatelizować ...

Bardziej chodzi mi o to, że to zwykłe oszczędzanie na materiałach, projektowanie z minimalnym zapasem lub bez itd. niż celowe obliczanie, kiedy ma się coś popsuć. Tak na logikę, to jednak producentowi nie za bardzo się opłaca, żeby jego sprzęt się popsuł. Bo wtedy klient raczej wybierze inny brand przy kolejnym zakupie. Z punktu widzenia producenta lepiej byłoby, żeby sprzęt zestarzał się moralnie z godnością, a wtedy klient z chęcią kupi nowszą generację urządzenia tej samej marki, starszy model dając do sypialni, młodszemu bratu czy nawet sprzedając na aukcji.

Jeśli producenci się umówią, że w ich towarach danej branży coś się ma zepsuć po określonym czasie to nie ma co wybrać niestety. A branża się konsoliduje np. Denon Marantz itp.

mczaj

Mam info z pierwszej ręki odnośnie awaryjności amplitunerów Onkyo z tego serwisu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Stoją tego wieże od podłogi do sufitu, w oczekiwaniu na płytki HDMI. Onkyo nie wyrabia z dostawami tych modułów. Cena płytki HDMI do np. ampli TX-NR807 to 160euro dla serwisu. Gdy szukałem Onkyo 875 lub 905 także trafiłem u sprzedawcy na uszkodzony egzemplarz 875 - nie puszczał dźwięku przez HDMI. Dlatego obiecałem sobie, że nie kupię używanego grubego Onkyo, dopóki organoleptycznie nie przetestuję sprzętu u sprzedawcy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam info z pierwszej ręki odnośnie awaryjności amplitunerów Onkyo z tego serwisu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Stoją tego wieże od podłogi do sufitu, w oczekiwaniu na płytki HDMI.

To nie jest info o awaryjności amplitunerów Onkyo - patrz mój post nr 588.

Dlatego obiecałem sobie, że nie kupię używanego grubego Onkyo, dopóki organoleptycznie nie przetestuję sprzętu u sprzedawcy.

Bardzo słusznie, postąpiłbym tak samo.

Ukryta Zawartość

To nie jest info o awaryjności amplitunerów Onkyo - patrz mój post nr 588.

jeśli ktoś oprócz Onkyo leczy też w tym serwisie amplitunery Harman Kardon, Kenwood, Pioneer, Yamaha (patrz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) , to chyba już jest bardzo konkretne info, co się psuje częściej?

Naprawa płyty HDMI to wymiana 8 kondensatorów po ... złotówce. :)

jak wiadomo, w serwisach się wymienia, nie naprawia. Wiesz na czym polega naprawa usterki np. blureya LG ? Wymienia się płytę główną, a "na w razie czego" także napęd. Ponadto w Onkyo na płytkach HDMI z obróbką video na REONach jest tych kondów do wymiany trochę więcej niż 8, o ile procek jeszcze nie umarł.

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Moim zdaniem główną przyczyną ewentualnych problemów z amplitunerami Onkyo, może być ich wysoka temperatura w trakcie pracy. Bo to nie końcówki mocy wydzielają duże ilości ciepła, tylko właśnie płytka z processorem obrazu i wejściami HDMI. I zamknięcie takiego pieca w szafce prędzej czy później zakończy się awarią. A już na pewno skraca to okres użytkowania tych amplitunerów.

Moim zdaniem główną przyczyną ewentualnych problemów z amplitunerami Onkyo, może być ich wysoka temperatura w trakcie pracy. Bo to nie końcówki mocy wydzielają duże ilości ciepła, tylko właśnie płytka z processorem obrazu i wejściami HDMI. I zamknięcie takiego pieca w szafce prędzej czy później zakończy się awarią. A już na pewno skraca to okres użytkowania tych amplitunerów.

było już o tym, ludzie nie dbają o sprzęt i to przyspiesza zużywanie się badziewnych kondów, Onkyo też nie jest bez winy

Zawsze lepiej gdy system do kina składa sie z oddzielnego procesora i oddzielnej końcówki mocy.

Do tego najlepiej gdy stoją samodzielnie a nie jeden na drugim lub wetknięte gdzieś w mebel.

Poza tym powinny stać na podstawkach, najlepiej antywibracyjnych.

Wtedy od spodu mają wiecej miejsca na wentylacje.

Po bokach luz i wolna przestrzeń od góry i cyrkulacja powierza jest swobodna wiec nie powinno

się przegrzewać szczególnie gdy ciepła końcówka mocy jest oddzielnie z dala.

było już o tym, ludzie nie dbają o sprzęt i to przyspiesza zużywanie się badziewnych kondów, Onkyo też nie jest bez winy

Widziałem w necie jak klocki miał pionowo ustawione i między klockami pianka grubości z 2cm..;) chyba po to aby się nie rysowały.A na samym dole biedne onkyo....

Naprawa płyty HDMI to wymiana 8 kondensatorów po ... złotówce. :)

Niestety to jest właśnie to o czym pisałem. Mi w telewizorze padło jedno z trzech HDMI, mam dosłownie kilka metrów od domu serwis RTV, naprawiają tam telewizory, audio itp. Mówię gościowi o co chodzi i jakie to mogą być koszty, czy mi się opłaca telewizor nosić, a on, że minimum 500zł bo tam jakaś płytka jest do wymiany, ale jak zajrzy do środka to może być więcej.

Czyli facet z góry zakłada, że nie bawi się w wymianę jakichś pojedynczych elementów. Wszystko robione aby generować koszty napraw. Taki serwisant to ja tez mogę być, to i małpę można nauczyć.

Moim zdaniem główną przyczyną ewentualnych problemów z amplitunerami Onkyo, może być ich wysoka temperatura w trakcie pracy. Bo to nie końcówki mocy wydzielają duże ilości ciepła, tylko właśnie płytka z processorem obrazu i wejściami HDMI.

Jesteś pewien że tak jest ? Nie znam się na zagadnieniach technicznych ale kiedy u mnie pracowały w stereo 805 i 905 bez przetwarzania obrazu to można było jajka smażyć? Byłem pewien że to własnie końcówki.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dlatego też nie przychodzi mi nawet do głowy zakup innego amplitunera. Bo musiałbym zapłacić ponad 10tzł, a oprócz wodotrysków nic bym sobie raczej nie poprawił a może pogorszył. Processor to co innego. Tu polowanie trwa:-)

A na co polujesz?

Anthem.:)

Onkyo 805, i 905 były znacznie mniej awaryjne pomimo nagrzewania się, prawdopodobnie to oszczędności w nowszych modelach są powodem kłopotów.

5007 także się do nich zalicza?? U mnie jest ciepły.....jak wcześniejsze amplitunery....nie ma powodów do paniki.Ale pisali na forach polskich o tym jak są trzymane te amplitunery to rzeczywiście hmm nie wiem z czego to wynika że społeczeństwo zachodzie jest bogate i za jedną pensję sobie to mogą kupić??Onkyo i inne urządzenia widziałem powpychane w szafki gdzie było może 1cm luzu nad urządzeniem...aż żal było patrzeć.

W Onkyo 905 grzeje się przede wszystkim płytka HDMI. Co ciekawe, ona się grzeje nawet jak nie jest przetwarzany obraz, trzeba w setupie coś wyłączyć, nie pamiętam już dokładnie co, żeby się nie grzała np. przy słuchaniu muzyki. Obudowa bezpośrednio nad końcówkami jest tylko ciepła, natomiast prawy tylny róg (gdy stoję przed amplitunerem) jest gorący. Myślę że tak wysoka temperatura pracy tej płytki może być przyczyną tych awarii. Kondensatory nie lubią takich warunków pracy.

Oddałem koledze na free, wyświadczył mi przysługę kiedyś. U niego stoi do dziś nie naprawione.

Mczaj dlaczego nie kupisz sobie jakiegoś procka i końcówki masz świetne kolumny?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A na co polujesz?

Na dobry processor najlepiej z formatami dxwięku HD a jak nie to żeby mi LPCM 7.1 po HDMI przyjął.

No i z przyzwoitą ceną. Gdyby tak Anthem AVM40 to potrafił to przy jego obecnej cenie bym się nie zastanawiał. A AVM50 to już nie ta cena.

Może jak ten nowy processor od Emotivy się ukaże, zobaczymy co potrafi.

Ten Anthem AVM50 to kosmos w normalnej cenie. Darekdz pisał gdzieś, że go wciągnął na jakiejś wyprzedaży za 8 tyś, bo wyprzedawali właśnie ze względu na brak formatów HD, ale teraz widzę, że wrócił do normalnej ceny.

Kto wie, może on już ma tak dobry przedwzmacniacz, że w stereo więcej nie potrzeba, właśnie Darekdz zachwalał jego sekcję analogową.

Tutaj była ta dyskusja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja to jestem ciekaw po ile kupują te sklepy, że stać ich na takie przeceny z 25 tyś na 8 tyś, chyba do tego nie dokładają. Czy może sam producent daje im w obniżonej cenie stare modele ?

Druga sprawa na ile on ma faktycznie te pre stereo dobre, jak na razie tylko jedno osoba opisała wrażenia z odsłuchu, a opis ten był dosyć emocjonalny.

Ja to jestem ciekaw po ile kupują te sklepy, że stać ich na takie przeceny z 25 tyś na 8 tyś, chyba do tego nie dokładają. Czy może sam producent daje im w obniżonej cenie stare modele ?

Druga sprawa na ile on ma faktycznie te pre stereo dobre, jak na razie tylko jedno osoba opisała wrażenia z odsłuchu, a opis ten był dosyć emocjonalny.

Ja tą branżę znam.Na każdym sprzęcie traci sklep ,jeśli towar długo zalega.Więc producent np Anthem dystrybutorowi daje dobrą ceną na nowość aby ten sobie zrekompensował stratę to tak z grubsza.Podam przykład bo w branży pracuję RTV więc widziałem TV Sharpa LC-46Le830 zakupiony za 500zł plus wat.Lodówki po 200zł które kosztują po 2000zł na rynku okulary 3D 1ł,Blu Ray 1zł itp... to są takie Gratisy dla kogoś kto bierze duże ilości czyli dystrybutor czy sieć sklepów..Mają one zamortyzować straty sprzedającemu.Więc polpak straci na starym anthemie np 7000tys a najnowszy kupi za 3000tys aby sprzedać za 15 tys..;) taka to branża...Nic w przyrodzie nie ginie.Oficjalna cena u nich np. 15 tys na ceneo idzie 9 tys a jak po negocjujesz to się robi 7 tys więc pewnie kupują po 4000tys

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.