Skocz do zawartości
IGNORED

Sonus Faber Toy Tower

Kriso81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, rano "do kawy" popelnilem 2 nagrania w chamskiej jakosci z telefonu.

Glosniki stoja jakies 20cm od sciany i 2.5 m od siebie. Miesjce odsluchu tez jakies 2.5 - 2.6 m od kolumn.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na razie gra to na starych kablach z popekana izolacja 2x2.5mm.

Tu pytanie: jakie kable i jakie wtyczki kupic. Czy cos takiego wystarczy?

Ukryta Zawartość

2x4mm czy 2x6mm?

Wycofuje sie z piewszej wypowiedzi ze przy malej glosnosci basu nie ma.

Mam nawyki z uzytkowania 5.1 i tam subwoofer ciagle dudnil. Czy cicho czy glosno.

Czy ktos moze mi powiedziec, czy z dobra koncowka mocy te glosniki przy niezbyt glosnym sluchaniu troche „odzyja“?

Chodzi o to ze na tym Streamboxie glosnosc musze podkrecic przynajmniej do polowy zeby fajnie rozbrzmialy, tyle ze rozmawiac sie juz wtedy nie da … Nie mam tu zadnego doswiadczenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem TT są mistrzami cichego i "średnio" głośnego słuchania.

Jak chce się bardzo głośno to szybko kapitulują-chyba jest to kwestia głośnika niskotonowego.

Mówiąc "odżyją" co masz na myśl? :)

Mówiąc "odżyją" co masz na myśl? :)

Graja dosc stlumione. Nie rozbrzmiewaja tak na zewnatrz. Dzwiek sie nie odrywa - jakby kleil sie do kolumny.

Sluchalem niedawno B&W CM8 (myslalem o nicht wczesniej) i one sobie pykaly i cykaly dosc przyjemnie przy niskiej glosnosci - graly duzo przestrzenniej. Ale TT podobaly mi sie o niebo bardziej przy normalnym sluchaniu - nie draznia, nie graja tak jasno jak CM8.

Moze kabel cos poprawi ...

ten głośnik potrzebuje prądu - tego z prodżekta niestety nie dostaniesz...

- zobacz na zdjęciu co tam gra - jakiś cyfrowy scalak 30W na 8ohm i podobno 60 na 4ohm

- pewnie to może grać nieźle - ale wielu amperów do ruszania głośnikiem raczej nie będzie...

z Twymi spostrzeżeniami współgra dość opis z którego zajumałem fote :)

Ukryta Zawartość

- końcówki mocy to dobra droga... a kable na końcu - to raczej mikrotjuning niż zasadnicza zmiana...

post-5678-0-43243200-1411396100_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

ja dosc stlumione. Nie rozbrzmiewaja tak na zewnatrz. Dzwiek sie nie odrywa - jakby kleil sie do kolumny.

Sluchalem niedawno B&W CM8 (myslalem o nicht wczesniej) i one sobie pykaly i cykaly dosc przyjemnie przy niskiej glosnosci - graly duzo przestrzenniej. Ale TT podobaly mi sie o niebo bardziej przy normalnym sluchaniu - nie draznia, nie graja tak jasno jak CM8.

Moze kabel cos poprawi ...

Panie Kolego jesteś kolejnym przypadkiem ;) ;) usera który próbuje zasilić zacne TT jakimś pierdkiem ;) za przeproszeniem. Watów trzeba i dużej chwilowej wydajności do tych małych Sonusów. Diabełki z nich strasznie i pożerają waty :) One świetnie graja po cichu jak i głośno. Tylko ze wzmacniaczem anie z niby wzmacniaczem i to konkretnie tłusty wzmak potrzebują. Dokupienie końcówki samej to nie głupi plan jak wyżej Ci radzą. Poza tym masz je za blisko ściany ustawione. U mnie pięknie grały jak metr od tylnej były i minimum metr z boku do ściany. Jako kable na ten czas podlacz wykłe druty a o ustawieniu kolumn poczytaj wnikliwie tu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Witam, dzieki wszystkim za zainteresowanie. mily: dzieki za link do testu.

Liczylem sie z tym ze ta "popierdolka" moze nie pociagnac tych glosnikow tak jak sie nalezy. Sprobuje pozyczyc lub kupic koncowke mocy ze starszych modeli i wtedy dam znac.

Z ustawieniem jest tak ze na prawo mam w odleglosci 1.5 m okno na cala sciane z wyjsciem na ogrodek a na lewo rozchodzi sie druga czesc salonu z kuchnia. Tak wiec odsunac glosniki od tylnej sciany moge jedynie na max. 50 cm,

bo inaczej wychodzac na taras beda staly w przejsciu - to nie przejdzie ;)

Skierowalem obie lekko do srodka bo jak staly prostopadle do tylnej sciany to z lewego dzwiek sie rozjezdzal na druga czesc salonu.

dzieki i pozdrawiam

Sprobuje pozyczyc lub kupic koncowke mocy ze starszych modeli i wtedy dam znać.

Poszukaj starszego NADa C 352 lub nawet starszego C 350. Kupisz taki wzmak za śmieszny pięniądz a on bardzo dziarsko steruje tymi kolumienkami ale jeszcze lepiej z serii 37X. Bas będziesz słyszał nawet słuchając wieczorami na godzinie 8 na pokrętle. No chyba że system zostanie pokonany przez akustykę i złe ustawienie kolumn. One mają otwory z tyłu i w takich konstrukcjach czasem bas potrafi łazić po ścianach.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Witam

Poluj na Naim xs uzywke mozesz kupic za 800 euro, a potrafi TT bardzo dobrze napedzic u mnie na godzinie 9.30 jest bardzo glosno. A co do cichecho sluchania sadze, ze jest naprawde rewelacyjne. Jedynie faktycznie przy bardzo glosnym sluchaniu zaczynaja sie glubic.

Ukryta Zawartość

tutaj bylo nagryawne przy glosnosci na godzinie 9:30

Ukryta Zawartość

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Z ustawieniem jest tak ze na prawo mam w odleglosci 1.5 m okno na cala sciane z wyjsciem na ogrodek a na lewo rozchodzi sie druga czesc salonu z kuchnia. Tak wiec odsunac glosniki od tylnej sciany moge jedynie na max. 50 cm,

bo inaczej wychodzac na taras beda staly w przejsciu - to nie przejdzie ;)

Pamiętaj, że głośniki nie są czymś, co mocujemy na stałe do podłogi, a więc możemy je swobodnie przemieszczać:) Jeśli nie mogą stać na co dzień metr czy półtora od tylnej ściany, to chociaż na czas odsłuchów możesz sobie je wysunąć. Oczywiście najpierw należy poszukać tego optymalnego ustawienia i je zapamiętać lub oznaczyć.

Pamiętaj, że głośniki nie są czymś, co mocujemy na stałe do podłogi, a więc możemy je swobodnie przemieszczać:) Jeśli nie mogą stać na co dzień metr czy półtora od tylnej ściany, to chociaż na czas odsłuchów możesz sobie je wysunąć. Oczywiście najpierw należy poszukać tego optymalnego ustawienia i je zapamiętać lub oznaczyć.

Jasne - zdazylem juz wpasc na ten pomysl - dzieki ;)

anxion: widzialem juz wczesnie twoj filmik na Ytube. Ten Sub gra na tym video?

800 ojro to na razie nie chce wydac. Szukam czegos starszego - jak juz robin102 doradzil: moze jakiegos nad-a moze koncowke rotela...

Co sie lepiej sprawdzi? Ten Pro-Ject moze przejac funkcje przedwzmaka po podlaczeniu koncowki mocy. Czy lepiej integry szukac?

anxion: widzialem juz wczesnie twoj filmik na Ytube. Ten Sub gra na tym video?

Czesc, sub u mnie w stereo nigdy nie gra, uzywam go do kina tylko.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

800 ojro to na razie nie chce wydac. Szukam czegos starszego - jak juz robin102 doradzil: moze jakiegos nad-a moze koncowke rotela.

Słuchałem z NAD-ami cięższej wagi ;) serii 37X było świetnie akurat obciążenie tych wzmacniaczy tymi małymi sonusami wychodzi im na dobre jak i na dobre portfelowi bo taki duży NAD to 1500-2000 zł góra. Mój NAD C350 też niby nie ułomek wydajnościowo ale niestety czym bliżej godziny 10 na gałce potencjometru tym dawało się odczuć dość konkretny zjazd dynamiki :) Na godzinie 10:30 praktycznie już nie do słuchania. Zaczynało przypominać chińskie radyjko :) Niestety ten mały model TT potrzebuje od groma mocy. Nawet ten średniotonowy pierdek tzn ten głośniczek w TT przy konkretnym graniu ma niesamowicie dużą amplitudę wychyłu membrany. Czegoś takiego jeszcze nie widziałem na tak malej trójdrożnej konstrukcji. Nie mówiąc już o niskotonowym od PERLESA ktory ma podobno jedną z cięższych membran w tej klasie wielkości przetworników. Niestety trzeba sporych mocy chwilowych aby też niby małym głośnikiem ruszać.

Zobacze co sie trafi (C 35x lub C37x). Monitoruje gielde lokalna ;) Wolalbym kupic cos co wczesniej pomacam. Czytalem ze z tymi Nad-ami c 372 byla "wtopa".

Jakas czesc serji byla wadliwa (Modele na rynku niemieckim z numerami seryjnymi zaczynajacymi sie od: H38, H39, H3Y, H43, H48 lub/i H49).

Tu jest notka oficjalna:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Koledzy, chciałbym nabyć wzmaka do swoich maluchów Toy speaker. Zależy mi na dynamice przede wszystkim. Raczej będzie to wzmacniacz z drugiej ręki. Słuchałem ich z NADem 356 - barwa nie do końca mi pasuje. Czego Waszym zdaniem powinienem szukać? Budżet do 1,5k za używke.

• 3 tygodnie później...

Witam, mi sie trafila okazja i wzialem w ciemno 5 letni zestaw Music Hall a25.2 + cd - grzech bylo nie wziasc. Stan idealny - w srodku blysk-pylka kurzu nie bylo.

Za 240€ calosc - mysle, warto sprobowac.

I rzeczywiscie, TT-tki ozywily sie - powiedzialbym nawet ze z martwych wstaly. Dzwieku jest 3 razy wiecej niz z malego pro-ject-a. Rozdzielczosc sie poprawila, dzwiek wypelnia salon i ma sie wrazenie ze nie plynie z kolumn - podoba mi sie.

Sam wzmak i cd player fajnie wykonane. Pokretlo glosnosci - miodzio. Aluminium na frontach jest tyle ze starczyloby na przynajmniej macbooka.

Nie sluchalem u siebie w salonie zadnego mocniejszego wzmaka wiec nie mam porownania ile sie jeszcze da wyciagnac z tych kolumn ale music hall chyba na jakis czas zostanie.

Przy cichym sluchaniu tez juz jest dobrze. Brakuje mi tylko troche zejscia w dol jednak...

na szybko filmik - przydalby sie jakis mirofon do nagrywania. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomek75 juz mnie wyreczyl. Tak- milo sie slucha teraz z mhall-em. Lubie tez troche mocniejszych bitow posluchac (np. paul kalkbrenner) i tu niestety klapa troche. Sredica jest dosc wyrazna i troche depniecia brak i paul brzmi troche dziwacznie...chociaz moj ulubiony album drum n bassowy Adaf F. Colours - miazga. Polecam kawalek "circles". Pozdrawiam

Jeszcze zapytam o kabel:Black Rhodium Jive - tanio. Warto go wyprobowac?

Kol. Lafar zainteresuj się teraz już bardzo tanim kablem Oehlebach LS-214 szwajcarski o ile mnie nie pamięć nie ponosi. Kabel z dawnych lat gdy jeszcze nie oszukiwano nas za bardzo. Sprawdzony w konfiguracji z tymi paskudnikami SF TT, bardzo fajnie zgrany z tym co prezentują te kolumny. Probowałem na paru wzmcniaczach w różnych pomieszczeniach i zawsze Sonuski pokazywały co trzeba. Faler tego kabla, że cholernie gruby i szpetny, ale tym samym do TT pasuje ;) ;) ;)

• 1 miesiąc później...

Witam w Nowym Roku!

Zakupilem w koncu kable do moich TT, Kimber 4pr + 2 interkonekty: wireworld luna7(cd) i melodika MD2R10(streambox). Do tej pory wisialo wszystko na „nitkach“ cinch i starym drucie. Play i euforia. Dzwiek jeszcze bardziej analityczny i troche jasniejszy. Nowe doswiadczenie - kable jednak „graja“. Szczerze mowiac nie wierzylem ze bedzie slychac az taka roznice. O.K tego co mialem nie mozna nawet nazwac kablami. Ogolnie zajarka. Do wczoraj.

W sklepie w Krakowie wzialem jeszcze zlote widelki Dali bo jakies banany Nakamichi mialem juz w domu. Konfekcja - pomyslalem.

O lutowaniu zielonego pojecia ale co tam. Zakladam widelki i banany. Rzezba dobra godzine. Lut mi nie chcial dobrze zlapac do zlotych widelek. Jakos poszlo. Izolacja termo czarna i brazowa jak Kimber - pieknie. Podpinam… i dzisiaj odcinam.

Dzwiek sie posypal. Zgaslo kompletnie wszystko. Barwa, przestrzen, rozdzielczosc. Ale do tego stopnia ze drut ktory mialem gral lepiej.

Jedno wiem, ze wina lezy na koncu z widelkami. Wczesniej mialem zalozone banany od strony wzmaka i goly kabel w kolumnach.

Co poszlo nie tak? Poprawic lut na widelkach? - cos mi mowi ze to nic nie da…ktos ma jakis pomysl? Czy poodcinac to w cholere?

Wina leży w spoiwie, raz że winno być srebrowe, bez ołowiu, a dwa na dobrą sprawę kable lepiej "graja" nie lutowane a skręcane i pod zacisk robione. Inna sprawa tak przy okazji to z głośnikowymi tak daleko od zwykłych drutów nie odskoczyłeś. 4PR to brzęczący kabelek i nic więcej. Do TT trza coś godniejszego, coś nie oszukanego i nie ściemnianego, że to super duper gra. Jeśli Ci nie szkoda, a nie powinno być np 80-100 zł za metr kabla a nie jest to dużo przy cenie tych kolumn to coś Ci mogę doradzić. Coś bezpiecznego i nie tak degradującego przekaz jak 4PR Kimbera, bo z tymi Sonusami TT mam całkiem spore doświadczenia w temacie ich okablowania pod różne wzmacniacze.

Ok. Ja tylko nie mam czasu na odsłuchy, szukanie po necie i analizy. Potrzebuje porządnego kabla, nowego i cena do 100zl za metr jest w porządku ale nie więcej. Optyka: ciemny. W miarę elastyczny. Potrzebuje 5m. Będę dzwieczny.

• Redaktorzy

Lafar, jak chcesz to napisz na PW. Bawiłem się TT i różnymi kablami przez dwa lata. Mogę coś doradzić żebyś niepotrzebnie nie przepłacał.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.